۶۱۶ حقله چاه آب غیر مجاز در تهران مسدود شد

ایرنا دوشنبه 12 مهر 1400 - 10:14
تهران-ایرنا-مدیر عامل شرکت آب منطقه ای تهران گفت: طی ۶ ماه نخست سال جاری، با انسداد ۶۱۶حلقه چاه غیر مجاز از خروج بیش از شش میلیون متر مکعب آب از سفره های آبی زیرزمینی استان جلوگیری شد.
۶۱۶ حقله چاه آب غیر مجاز در تهران مسدود شد

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از شرکت آب منطقه ای تهران، یوسف رضاپور اظهار داشت: با همکاری گروه های گشت و بازرسی امورهای منابع آب، ۶۱۶ حلقه چاه غیر مجاز، در مجموع به عمق ۱۸ هزار و ۱۹۹ متر و آبدهی  ۱۷۱.۱ لیتر بر ثانیه مسدود شد که در نتیجه این اقدامات، از برداشت غیرمجاز شش میلیون و ۵۲۶ هزار و ۸۳۶ متر مکعب آب از سفره های آب زیرزمینی استان تهران جلوگیری شد.

وی با بیان اینکه بیشترین تعداد چاه های مسدود شده به ترتیب توسط امورهای منابع آب تهران، شهریار و شهرری انجام شده است، افزود: با همکاری گروه گشت و بازرسی آب های سطحی و واحد حقوقی امورهای منابع آب، ۱۹۳ هزار و ۷۶ متر مربع از اراضی بستر و حریم رودخانه های حوزه عملکرد شرکت با اخذ دستور قضایی و  با استناد به تبصره ۴ ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب رفع تصرف شد.

رضاپور در ادامه با اشاره به اینکه طی مدت یاد شده، ۶۸۰ حلقه چاه غیر مجاز شناسایی و مراتب تشکیل پرونده و انسداد آن ها از طریق مراجع قضایی در حال پیگیری است، افزود: در راستای مدیریت و کنترل میزان برداشت از چاه های مجاز، ۳۶۶ دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاه های دارای پروانه بهره برداری نصب شد.

وی با تاکید بر اهمیت اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی در جلوگیری از برداشت بی رویه از منابع آب های زیرزمینی و مقابله با پدیده جبران ناپذیر فرونشست، گفت: در همین راستا، طی شش ماه ابتدای سال، ۱۰۷ دستگاه حفاری غیرمجاز توقیف و به پارکینگ تحت نظارت امورهای آب منتقل شده است که بیشترین تعداد توقیف ها، توسط امور منابع آب دماوند صورت گرفت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با بیان اینکه ۳ هزار و ۳۰۲ حلقه چاه کشاورزی مجاز مورد کنترل و نظارت برای بهره برداری قرار گرفته است، تصریح کرد: طی ۶ماه گذشته، ۶۵۵  فقره حکم قضایی مربوط به تخلفات در حوزه آب های سطحی و زیر زمینی اخذ و اجرا و در مجموع هزار و ۹۷۲ حکم قضایی نیز صادر شده است.

رضاپور با اشاره به خطرات و عواقب جبران ناپذیر فرونشست که در سال های اخیر با شاخص بالاتر از نرم جهانی در کشور رو به افزایش است، خاطر نشان کرد: انسداد چاه‌های غیرمجاز، تغذیه مصنوعی و جلوگیری از اضافه برداشت از چاه‌های مجاز به طور جدی در دستور کار دفتر حفاظت و بهره برداری شرکت قرار دارد تا با اجرای این طرح بتوانیم در منابع و سفره های آب زیرزمینی و بعضی از دشت‌های استان تعادل نسبی را برقرار و روند افت آب‌های زیرزمینی و شاخص فرونشست را کاهش دهیم.

به گزارش ایرنا، برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی باعث فرونشست زمین در استان تهران است، این پدیده خطرناک اگرچه می تواند بر اثر سایر پدیده های طبیعی زمین شناسی مانند زمین لرزه، انحلال سنگ های گچی، نمکی یا آهکی، آب شدن یخ ها و حرکت های آرام پوسته و خروج گدازه از پوسته جامد زمین یا فعالیت های انسانی مانند معدنکاری، برداشت سیالات زیرزمینی مانند آب های زیرزمینی، نفت یا گاز ایجاد شود، اما به گفته کارشناسان، کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی، مهمترین دلیل فرونشست زمین بویژه در ایران به شمار می رود.  

کاهش بارش، مدیریت نکردن مصرف آب در بخش کشاورزی، رعایت نکردن سهمیه برداشت آب توسط برخی کشاورزان و استفاده از روش های سنتی آبیاری، افزایش مصرف آب توسط صنایع و مردم موجب شده است که بخش قابل توجهی از منابع آبی در سراسر کشور خشک شود و سطح سفره های زیرزمینی بهشدت پایین بیاید، این مساله موجب شده تا حفره های تهی از منابع آبی بر اثر وارد آمدن فشار طبقات فوقانی زمین فرو بریزد و پدیده فرونشست زمین در بسیاری از مناطق  به ویژه استان تهران اتفاق بیفتد. 

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.