امروز نمی‌توان با درس داس و سبد فکر کودکان را پرورش داد

خبرگزاری ایسنا یکشنبه 18 مهر 1400 - 15:44
سرپرست کانون پرورش فکری کودک و نوجوان استان ایلام گفت: کودک امروز بسیار بیشتر از چیزی که فکر می‌کنیم از ما جلوتر است،کودک امروز آموزش و مهارت‌های خاص روز و مدرن و پسامدرن را می‌طلبد، نمی‌توان همچنان با درس داس و سبد به سراغ پرورش فکر این کودک رفت.
امروز نمی‌توان با درس داس و سبد  فکر کودکان را پرورش داد

«محمدرضا رستم‌پور» در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه هر برنامه‌ریزی که متکی بر ایجاد شادمانی و نشاط باشد بدون شک در روحیه‌ی اجتماع‌پذیری و ایجاد آرامش موثر خواهد شد، اظهار کرد: اجتماع ساختن برای نسل کودک یعنی فراهم کردن شرایطی که حضور فعال و سازنده در زندگی اجتماعی پیدا کنند. در این بین حس مشارکتی که در کودک شکل می‌گیرد به عنوان یک اصل مهم موجب تربیت فرد با خصیصه‌های درست اخلاقی و مهارتی شده و در یک تعامل شایسته با نهادهای مدنی قرار می‌گیرد.

وی در خصوص انتظار والدین که فرزندان طبق خواسته‌های آنها و تحقق آرزوهای از دست رفته‌شان رفتار کنند، اظهار کرد: این خواسته‌ی اشتباهی است که والدین می‌خواهند برای رسیدن به آن چیزی که زمانی آرزوی خودشان بوده، به فرزندان تحمیل کنند اگر این‌طور باشد یقینا آینده شادی در انتظار بچه‌ها نخواهد بود.

وی افزود: باید بپذیریم که کودک امروز بسیار بیشتر از چیزی که فکر می‌کنیم از ما جلوتر است. کودک امروز آموزش و مهارت‌های خاص امروز و مدرن و پسامدرن را می‌طلبد، نمی‌توان همچنان با درس داس و سبد به سراغ پرورش فکر این کودک رفت که اگر برویم، سریع می‌پرسد، چرا با داس؟

سرپرست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان ایلام با بیان اینکه مهارت آموزی به کودک امروزی، مهارت خاص خود را می‌خواهد، ادامه داد: درست‌تر این است که ابتدا خودمان به روز باشیم و همچنین به زیر و بم دنیای امروز تسلط پیدا کنیم و در گام بعدی به سراغ یاد دادن به کودک برویم. چرا که دنیای امروز ظرافت‌های خاص خود را دارد و باید دامنه اطلاعات و کنجکاوی و دقت و ظرافتمان را بالا ببریم وگرنه کودک امروز از ما نمی‌پذیرد.

رستم‌پور با اشاره به تاثیر کتاب در رشد و بالندگی کودک، گفت: در واقع پایه و اساس و ریشه تمام فعالیت‌های کانون کتاب و کتاب خوانی است. کتاب در کانون تا آنجا اهمیت دارد که هیچ فعالیتی را از فعالیت‌های ۶۴ گانه کانون بدون وابستگی و تکیه بر کتاب نمی‌بینید هر فعالیتی که هست شعر، داستان، نقاشی، انیمیشن، نمایش، کاردستی، قصه و... همه‌ی اینها بر اساس کتاب‌هایی شکل می‌گیرند که طی یک پروسه علمی و استانداردهای مشخص به کتابخانه مراکز کانون راه پیدا کرده است.

وی افزود: در حقیقت اگر می‌خواهیم جامعه‌ای خلاق، با نشاط اجتماعی، پویا، متفکر و ایده پرداز داشته باشیم باید اول از همه روی کتاب کودک سرمایه‌گذاری کنیم. چرا که به شخصه موفقیت زندگی را در کتاب‌خواتی کودک می‌دانم یعنی کودکی که کتابخوان بار آمد خلاقیت و پویایی و کنجکاوی و مدیریت زندگی و مهارت خوب زیستن و قدرت تشخیص راه از بیراهه را در آینده غیر مستقیم و مستقیم به دست می‌آورد.

وی معتقد است جامعه بانشاط، جامعه‌ای است که کتاب کودک در اولویت برنامه‌های کودکش باشد، و در ادامه از یک رویای شخصی گفت که آرزو دارد روزی آن را اجرایی کند، این است که کاروان هشت، که تریلی نمایش سیار کانون کشور است را لبریز از کتاب کودک کنم و آبادی به آبادی و روستا به روستا و بخش به بخش و شهر به شهر دور و نزدیک ایلام را خودم مستقیم بروم و به دست کودکان ایلامی بسته‌ی کتاب کودک برسانم الان واقعا با این امکانات محدود ما نمی‌توانیم تمام کودکان روستایی و شهری را پوشش دهیم و هر وقت به روستاها می‌روم حسرت این را می‌خورم که کاش می‌توانستم به همه‌ی کودکان ایلامی بسته‌ی کتاب کودک استاندارد برسانم نه کتاب‌های بازاری و غیر استانداردی که  در حقیقت ضد کتابخوانی می‌شوند و کودک را به راهی دیگر می‌برند و گاه سرخورده از کتابخوانی می‌کنند.

رستم‌پور در پاسخ به این سوال که درست است کودک تمام وسایل و امکانات مورد نیاز را یکباره در اختیار داشته باشد، گفت: همه‌ی امکانات زمانی در اختیار کودک قرار می‌گیرد که اول از همه بررگترها مهارت رشد نشاط اجتماعی را آموخته باشند در واقع اینها هر دو یکی هستند وقتی ما خود مهارت پرورش کودک را به دست آورده باشیم آن وقت است که مهارت‌های مختلف را می‌توانیم به کودکان بیاموزیم. در راستای اهمیت موضوع باید به برنامه‌ی به نام "مهارت‌های زندگی" اشاره کرد که مهارت‌های مختلف رشد و موفقیت کودک را در بر می‌گیرد اما این برنامه بسیار محدود است و در صورتی که حمایت جدی مادی و اعتباری شود و بتواتیم مناطق و بخش‌ها و کودکان بیشتری را جدی‌تر و علمی‌تر پوشش دهیم می‌توانیم ادعا کنیم مهارت‌های زندگی را آموخته‌ایم.

وی یادآوری کرد: مهارت‌های زندگی در حرف راحت هستند و می‌توان با رد دو گزارش کار را سامان یافته دانست اما در عمل زمانی موفق است که کودک فلان منطقه عشایری، هم زمان با کودک مرکز نشین آن را با یک کیفیت و یک کمیت آموخته باشند. نمی‌شود بخشی از جامعه را پیش برد و از بخش دیگر گذشت.

وی تاکید کرد: آموختن مهارت‌های زندگی به کودک پایه‌ی توسعه جامعه است و مهم‌ترین چیزی است که اگر جدی به آن پرداخته شود می‌توانیم به توسعه همه جانبه برسیم.

سرپرست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان در رابطه با تحقق شعار امسال روز جهانی کودک، گفت: جامعه جهانی در اثر کرونا آسیب جدی دیده است و بازسازی دنیای پیش از کرونا و رسیدن به یک جامعه‌ی پویا و بانشاط همت زیادی می‌طلبد از طرفی کودکان ما هم واقعا با خانه نشینی اجباری و دیدن ترس و وحشت جامعه و شنیدن صدای رعد کرونا در معرض آسیب جدی هستند. با این وجود دنیای مجازی با تمام مشکلاتش تا حدودی توانست این کمبود را جبران کند و بخشی از نشاط جامعه را حفظ کند اما حالا که واکسن کرونا آمده و دیدن هر روز بیماران کرونایی حتی برای کودکان هم عادی شده، می‌طلبد که مراکز مربوط به کودکان را با رعایت پروتکل‌ها بازگشایی کرد و آن نشاط کودکانه را باز سازی کرد. منظور نشاط بازی کردن و سرگرم بودن نیست بلکه نشاطی روحی است که انگیزه‌ی پیش رفتن و امید به فردا را بیشتر کند که البته بازی و سرگرمی هم بخش کوچکی از این مهم می‌تواند باشد.

رستم‌پور تصریح کرد: جامعه‌ی زنده و پویا و در حرکت جامعه‌ای است که در چشم  کودکانش شادی و آرامش دیده شود و پناهگاه‌هایی مطمئن از خانواده گرفته تا مراکز ویژه پرورش فکری و آموزش برای کودکانش داشته باشد.

دبیر هفته ملی کودک در استان ایلام ادامه داد: مدتی است عادت کرده‌ایم که هر شب با اخبار بد می‌خوابیم و با اخبار بد بیدار می‌شویم و با اخبار بد زندگی می‌کنیم باید همتی دو چندان به کار برد که امید، انگیزه، نشاط، شوق، شور و پویایی روحی را در جامعه و اول در کودکان بازسازی کرد و این کار زمانی میسر است که به اندازه‌ی داشتن پتروشیمی، گاز، نفت و برق به آن اهمیت بدهیم.

وی ادامه داد: زمانی باید به گسترش نشاط اجتماعی بیشتر امیدوار باشیم که در کنار پروژه‌های اقتصادی، پروژه‌های اجتماعی و پویازایی را پیش ببریم و سرمایه گزاری کنیم و به هدر رفتن سرمایه فکر نکنیم. به عنوان نمونه فعالیت‌های ارگان‌های دولتی مانند کانون را زیان‌ده نه، بلکه موثر و سودآور بدانیم.

 رستم‌پور افزود: رشد پویایی و رسیدن به حال خوش کودکی، وقت خوش زندگی از همین لحظه هم‌ شروعش شدنی است و در حقیقت آغاز شده است اما زمانی به نتیجه‌ی مطلوب و چشم انداز اصلی می‌رسد که تداوم داشته باشد و ۳۶۵ روز کودک داشته باشیم‌.

وی در مورد انتظار از سیاست‌گذاران، گفت: سیاست گذاران باید به دیده‌ی یک پروژه مهم اجتماعی هم پای پروژه مهم اقتصادی به این قضیه نگاه کنند یعنی همان قدر که دغدغه رفع تحریم و دور زدن تحریم‌ها را دارند به گسترش شادمانی و نشاط و پویایی و دور زدن اندوه فکر کنند.

سرپرست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان ایلام تاکید کرد: هر وقت دیدید در تریبون‌های مهم به قضیه کودک و نشاط اجتماعی پیش از باقی قضایا توجه شد امیدوار باشید که این سرمایه گزاری اتفاق افتاده و سیاست گذاران در رشد جامعه راه درست را رفته‌اند. در واقع هر وقت کودک اولویت ما شد باید به نشاط و پویایی جوانان و بزرگسالان پرانگیزه‌تر فکر کنیم و امیدوار باشیم که آسیب‌های اجتماعی کم رنگ شده‌اند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.