آلودگی خاک و بی توجهی به مهمترین منبع مواد غذایی انسان

خبرگزاری میزان سه شنبه 09 دی 1399 - 14:31
آلودگی خاک به عنوان بخشی از تخریب زمین ناشی از حضور مواد شیمیایی (مصنوعی) یا سایر تغییرات در محیط خاک طبیعی است. این آلودگی به طور معمول ناشی از فعالیت های صنعتی، مواد شیمیایی کشاورزی یا دفع نادرست زباله است.
خبرگزاری میزان- خط لوله‌های نفتی که دچار ترکیدگی یا به هر دلایلی دچار حادثه می‌شوند و حجم زیادی از این مواد نفتی در زمین بروی خاک سرازیر می‌شود هم خاک را دچار آلودگی می‌کند و هم آب‌های زیر زمینی و بسیاری از موارد دیگر که محیط زیست را به خطر می‌اندازد.

شایع‌ترین مواد شیمیایی شامل هیدروکربن‌های نفتی، هیدروکربن‌های آروماتیک چند هسته‌ای (مانند نفتالین و بنزو)، حلال ها، آفت کش ها، سرب و دیگر فلزات سنگین هستند. نگرانی در مورد آلودگی خاک به طور عمده ناشی از خطرات بهداشتی از تماس مستقیم با خاک آلوده، بخارات ناشی از آلودگی‌ها و آلودگی ثانویه در منابع آب داخل و لایه‌های زیرین خاک است.

پژوهشگران با ارایه راهکار‌هایی جهت جلوگیری از خاک بصورت علمی بررسی می‌کنند، راهکار‌هایی که هزینه کمتری را می‌طلبد از جمله، نقشه برداری از سایت‌های آلوده شده خاک و تمیز کردن آن‌ها کار‌های زمان گیر است که نیازمند فعالیت‌های زیاد زمین شناسی، هیدرولوژی، شیمی، مهارت‌های مدل سازی کامپیوتری، و GIS در آلودگی محیط زیست می‌باشد.

پژوهشگران معتقدند؛ در آمریکای شمالی و اروپای غربی میزان زمین‌های آلوده بیشتر شناخته شده است، زیرا بسیاری از کشور‌ها در این زمینه دارای چارچوبی قانونی برای شناسایی و مقابله با این مشکل زیست محیطی هستند. کشور‌های در حال توسعه تمایل کمتری به کنترل دارند، اگرچه بعضی از آن‌ها تحت صنعتی شدن قرار دارند.

آلودگی خاک می‌تواند عواملی چون؛ لکه‌های نفتی، معدن و فعالیت‌های سایر صنایع سنگین، نشت تصادفی که ممکن است در طول فعالیت‌ها رخ دهد، خوردگی مخازن ذخیره سازی زیرزمینی (از جمله لوله که برای انتقال محتویات استفاده می‌شود)، باران اسیدی، کشاورزی فشرده، مواد شیمیایی که در کشاورزی استفاده می‌شود مانند آفت کش ها، علف کش‌ها و کود، اتفاقات صنعت، زهکشی از سطح آب آلوده به خاک، مهمات، عوامل شیمیایی و عوامل دیگر جنگ، دفع زباله، تخلیه نفت و سوخت زباله‌های هسته ای، تخلیه مستقیم ضایعات صنعتی به خاک، تخلیه فاضلاب، دفن غیر اصولی زباله، خاکستر زغال سنگ ضایعات الکترونیکی باشد.

حافظان محیط زیست اظهار می‌کنند؛ هر گونه فعالیتی که منجر به شکل‌های دیگری از تخریب خاک (فرسایش، تراکم، و غیره) می‌شود، ممکن است به طور غیر مستقیم اثرات آلودگی بدتر کند. خاکستر ذغال سنگ مورد استفاده برای گرمایش مسکونی، تجاری و صنعتی و همچنین فرآیند‌های صنعتی مانند ذوب ریخته گری منبع رایج از آلودگی در مناطقی است که قبل از ۱۹۶۰ صنعتی شده بودند. زغال سنگ به طور طبیعی غلظت سرب و روی در طول تشکیل آن، و همچنین دیگر فلزات سنگین را به درجه کمتری می‌رساند. هنگامی که زغال سنگ می‌سوزد، بیشتر این فلزات در خاکستر متمرکز می‌شوند. لجن فاضلاب تصفیه شده، که در صنعت به عنوان بایوسالید شناخته می‌شود، به عنوان "کود" بحث برانگیز است. همانطور که محصول جانبی تولید فاضلاب است، به طور کلی حاوی آلودگی بیشتری از جمله ارگانیسم ها، آفت کش‌ها و فلزات سنگین نسبت به سایر خاک‌ها است.

اثرات بهداشتی و تاثیر منفی خاک آلوده بر سیستم بدنی انسان

خاک آلوده به طور مستقیم بر سلامت انسان از طریق تماس مستقیم با خاک و یا از طریق استنشاق آلاینده‌های خاک که تبخیر شده است، تاثیر می‌گذارد. تهدید بالقوه بیشتر از طریق نفوذ آلودگی خاک به آبخوان‌های زیرزمینی مورد استفاده برای مصرف انسان است.

عواقب بهداشتی از قرار گرفتن در معرض آلودگی خاک به میزان زیادی بستگی به نوع آلاینده، مسیر آلودگی و آسیب پذیری جمعیت دارد. قرار گرفتن در معرض کروم، سرب و سایر فلزات، نفت، حلال‌ها و بسیاری از فرمولاسیون‌های آفت کش و علف کش می‌تواند سرطان زا باشد، می‌تواند باعث اختلالات مادرزادی شود، یا می‌تواند باعث ایجاد شرایط بد مزمن برای سلامتی شود.

به طور غیر منتظره، آلودگی خاک می‌تواند پیامد‌های قابل توجهی برای اکوسیستم‌ها داشته باشد. تغییرات رادیکال شیمیایی خاک وجود دارد که می‌تواند از وجود بسیاری از مواد شیمیایی خطرناک حتی در غلظت کم آلودگی ایجاد شود.

شهرام احمدی فارسانی، مدیر کل محیط زیست چهارمحال بختیاری در گفتگو با میزان، در خصوص آلودگی خاک و جبران ناپذیری خاک، گفت: با ترکیدگی لوله‌های انتقال نفت که چندی پیش در کهکولیه و بویراحمد اتفاق افتاد و با ورود حجم نفت به آب‌های زیرزمینی این منطقه و آسیب به محیط زیست و همچنان از سوی دیگر همزمان با نشت نفت، آتش سوزی هم رخ داد که نه تنها آلودگی خاک و منابع طبیعی و آب را به همراه داشت آلودگی هوا در این فصل سرما که باعث وارونگی هوا می‌شود ایجاد شد ضمن اینکه قسمتی از خاک منطقه دچار آلودگی شدید شده است است و با توجه به این که خاک غیر قابل ترمیم است و از طرف دیگر هم درصورتی که بارندگی رخ دهد قسمتی از نفت را با خود همراه می‌کند و وارد آب‌های زیر زمینی می‌شود.

همچنین تاکید کرد؛ نشت نفت خسارت‌های جبران ناپذیر دارد که به منابع طبیعی کشورمان و همچنین با ورود به آب‌های زیرزمینی به آب شرب منطقه وارد می‌کند. در این قسمت هم که خاکش دچار آلودگی نفتی شده منابع زیست گیاهی و جانوری منطقه دچار آسیب‌های فراوانی شد و تعداد زیادی هم درخت هم از طریق سوختن و هم از طریق سرازیر شدن منابع نفتی در پای درختان، آن‌ها را به نابود می‌کشد.

علی مریدی، مدیرکل دفترحفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص آلودگی خاک توسط سموم کشاورزی به میزان گفت: یکی از مسائلی که محیط زیست ما به آن مبتلاست، بی‌توجهی به مدیریت پایدار منابع خاک و حاصلخیزی بیولوژیک خاک؛ روش‌های غلط یا نامناسب کشاورزی، فعالیت‌های صنعتی و عمرانی و هرگونه دست‌خوردگی خاک، بارندگی‌های شدید، باد و طوفان می‌تواند صدمات جدی به خاک وارد آورده و موجب هدررفت این منبع مهم در کشور شود. برای تشکیل یک سانتی متر خاک حداقل صد‌ها سال زمان لازم است.

 در حفظ منابع طبیعی که امانتی بیش در دست ما برای آیندگان است، کوشا باشیم.

بیشتر بخوانید:

آلودگی خاک توسط سموم کشاورزی


انتهای پیام/

منبع خبر "خبرگزاری میزان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.