به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، خبرگزاری انگلیسی رویترز پیش از این به نقل از منابع بینام مدعی شده بود پهپادهای استفاده شده در سوءقصد به منزل نخست وزیر عراق ایرانی است اما مقامهای آمریکایی اخیرا اعتراف کردهاند که این ادعا، اتهامی بیاساس است.
شبکه «ان بیسی نیوز» آمریکا روز گذشته مصاحبههایی با چند مسئول پیشین آمریکایی درباره سوءقصد اخیر به منزل نخست وزیر عراق را منتشر کرده است که خبرسازی معمول رویترز را با توسل به دروغپردازی آشکار کرده است، هر چند این اولین بار نیست که خبرگزاری انگلیسی، دست به فضاسازی و ایجاد موج مصنوعی در فضای رسانهای میزند.
بر اساس این گزارش، چند مقام بلندپایه نظامی آمریکا، برخی مسئولان سابق و چند کارشناس منطقهای با وجود اتهام زنی اولیه بعضی مقامهای آمریکایی میگویند تلاش برای ترور نخست وزیر عراق نمیتواند کار ایران باشد.
داگلاس سیلیمان، سفیر اسبق آمریکا، در عراق یکی از این شخصیتها است که میگوید: ترور مصطفی الکاظمی، منافع راهبردی ایران را نه تنها تامین نمیکند، بلکه آن کشور (ایران) را دچار زنجیرهای از مشکلات «در مرزها» خواهد کرد بنابراین چنین اقدامی نمیتواند کار ایران باشد.
او که پیش از این سفیر آمریکا در بغداد بود، با شناختی که از رفتار ایران و گروههای مقاومت دارد با این عبارات، درباره اتهام واهی به ایران توضیح میدهد که «اگر ایران چنین دستوری برای حمله به الکاظمی داده باشد من بسیار شوکه و شگفت زده خواهم شد. ایران نمیخواهد عراق کاملا متزلزل را شاهد باشد.»
سیلیمان در عین حال، نتوانست دایره اتهام زنی معمول آمریکایی علیه تهران را خالی بگذارد و ادعا کرد «ایران، عراق را تا آن حدی نامتوازن میخواهد که بتواند نفوذ وسیع سیاسی و اقتصادی خود را در آن کشور داشته باشد.»
نورم رول، یکی از مدیران سابق سازمان جاسوسی آمریکا که ۳۴ سال در سازمانهای اطلاعاتی آمریکا فعالیت داشت و در خاورمیانه نیز سالها کار کرده است، به انبیسینیوز گفته است که «حمله به الکاظمی هرگز در راستای منافع راهبردی ایران نیست» و چنین نتیجه میگیرد که اتهام زنی به ایران، منطقی به نظر نمیرسد.
این در حالی است که «کاظم الحاج» کارشناس امور امنیتی و راهبردی عراقی میگوید پهپادهای مهاجم به منزل مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، ساخت فرانسه است.
الحاج در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «دجله» با ذکر مختصات پهپادهای مهاجم با استناد به تصاویر منتشر شده از آن و نیز مهمات نصب شده روی این پرندهها، تصریح کرد که این پهپادها فرانسوی است.
در همین حال حیدر البرزنجی، پژوهشگر و ناظر مسائل سیاسی عراق، در گفتوگو با شبکه «العهد» عراق از پرواز هواپیماهای آمریکایی بر فراز منطقه سبز بغداد (محل اقامت نخست وزیر عراق) ، لحظاتی پیش از سوءقصد پهپادی به منزل الکاظمی خبر داد.
گزارش شبکه آمریکایی انبیسینیوز به سوالات و ابهامات مطرح شده اما بیپاسخ مانده درباره این موضوع میپردازد که «چرا دستگاههای اطلاعاتی آمریکا یا همپیمانان آن، حمله به منزل الکاظمی نخست وزیر عراق را پیش از انجام یا در حین اجرای آن، کشف نکردند؟ » البته ان بیسی نیوز ترجیح داد موضوع ناکارآمدی سامانههای هشدار آمریکا در بغداد از جمله سامانه آژیر خطر و نیز سیستم ضدهوایی پیشرفته «سیرام» را نبیند.
این اظهارات و اذعانها در حالی است که سامانه ضدهوایی پیشرفته سیرام، مستقر در سفارت آمریکا که از کیلومترها دورتر، کوچکترین اهداف پروازی و تهدیدهای هوایی را رصد و رهگیری میکند به شکل بیسابقه و عجیبی در شب حادثه حمله پهپادی به منزل نخست وزیر عراق خاموش بود؛ موضوعی که همچنان برای افکار عمومی محل ابهام و سوال است؛ هر چند برخی ناطران با استناد به نشانههای متعدد چنین نتیجه گرفتند که آمریکا در سوءقصد به منزل نخست وزیر عراق در بامداد یکشنبه گذشته، دست دارد.
سوءقصد اخیر به نخست وزیر عراق با هدف قرار دادن منزل او پرسشهای متعددی را درباره طرف سوم ایجاد فتنه در عراق و اهداف آن مطرح کرده است.
تحسین الخفاجی فرمانده عملیات مشترک عراق گفت: به این پرسش (فلج شدن یکباره سامانه سیرام) باید کارشناسان پاسخ دهند و ما با آمریکاییها در حال تبادل نظر درباره این تعلل سامانه دفاع هوایی هستیم.
با این حال، صرف نظر از سیرام و اهمال آن، پرسش دیگر ناظران این است که چرا آژیر خطر سفارت آمریکا در بغداد که حتی در شرایط عادی هم برای اقدامهای تمرینی و رزمایش و آمادگی نیروهای اشغالگر فعال میشود در شرایط عملیاتی اینچنینی سکوت اختیار کرد و بعد از اصابت پهپاد به منزل نخست وزیر عراق، فعال شد؟