به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، سلامت غذا همواره یکی از مهمترین اصولی است که باید در اصل کشاورزی هر کشور رعایت شود. کشور ایران با دارا بودن تنوع آب و هوایی و غنی بودن رشد محصولات کشاورزی همواره یکی از سالمترین محصولات کشاورزی اعم از غلات، میوهجات، سیفیجات و ... را به خود اختصاص داده است.
با سوق انسان به سوی صنعتی شدن کشاورزی و کمک از کودهای مختلف در راستای رشد بهتر محصولات کشاورزی و استفاده از سموم برای از بین بردن آفتهای کشاورزی بیش از پیش مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه دیگر استفاده از کودها و سموم مختلف در کشاورزی به یک اصل تبدیل شده اما از این امر مهمتر پرورش محصولات کشاورزی سالم و بدون عارضه است چراکه سلامت غذا برای جامعه از هر چیزی مهمتر و میتواند باعث به خطر افتادن سلامت جامعه شود.
درست چند روز پیش بود که اخباری مبنی بر برگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران از روسیه و هند منتشر شد و این باعث به وجود آمدن شائبههای در بین مردم شد.
در همین باره محمد اسماعیلی یکی از شهروندان سنندجی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: آنچه که امروز کاملا مشخص است طعم و بوی محصولات کشاورزی بخصوص میوهها است که با چند سال پیش کاملا طعم و بویی متفاوت دارند.
وی افزود: این را همه مردم بهویژه مردم استان کردستان به واسطه اینکه بیشتر به کار کشاورزی آشنایی دارند میدانند که استفاده از کودهای شیمیایی و سموم باعث شده تا کیفیت محصولات کشاورزی پایین بیاید هرچند که استفاده از این کودها باعث افزایش کمیت محصولات میشوند.
در ادامه لیلا نظری به عنوان یک زن خانهدار کردستانی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: واقعیت این است که محصولات کشاورزی امروز دیگر طعم و بوی گذشته خود را ندارد و آنچه مسلم است که دیگر کمتر محصول ارگانیکی در بازار وجود دارد.
وی افزود: اینکه محصولات کشاورزی ایران از کشورهای خارجی برگشت میخورد، باید کارشناسان این حوزه اظهار نظر کرده و سلامت غذایی مردم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
کمال ابراهیمی مدیر سلامت محیط و کار علوم پزشکی کردستان در اینباره در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: متاسفانه میزان کود و سمی که در کشور ما و استان کردستان برای محصولات کشاورزی استفاده میشود استاندارد نیست.
وی افزود: کشاورزان ما امروز کود و سم را به صورت آزاد خریداری و مصرف کرده و همین خود باعث بروز مشکلاتی در سلامت غذا میشود.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: از سال گذشته تا به امروز هشت محصول کشاورزی در استان مورد مطالعه قرار گرفته که متاسفانه عدم انطباق زیادی در آن وجود دارد.
در ادامه محمد غفوری مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی کردستان نیز در همین باره در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: حداکثر باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در هر محصول کشاورزی، ارتباط مستقیم با سرانه مصرف آن محصول در هر کشور دارد. به عنوان مثال، استاندارد حداکثر باقیمانده مجاز نیترات در محصول سیب زمینی کشور ایران 250 میلی گرم در هر کیلوگرم بوده درحالی که این عدد در کشور آلمان 100 kg/mg است و یا حداکثر مجاز باقیمانده سم دیازینون در محصول سیب زمینی در اتحادیه اروپا kg/mg 01.0 بوده ولی در ایران kg/mg 02.0 است که دلیل آن مصرف سرانه بیشتر این محصول در سبد غذایی مردم آن کشورها است.
وی افزود: صادرات یا واردات محصولات کشاورزی در هر کشوری تابع قوانین، مقررات و استانداردهای خاص خود بوده لذا صادرکنندگان محصولات کشاورزی باید قبل از اقدام به امر صادرات، از کلیه مقررات و ضوابط کشور مقصد اطلاع حاصل کرده و بر این اساس نسبت به تهیه محصول و صادرات آن اقدام کنند.
غفوری تصریح کرد: در حال حاضر بر اساس قوانین موجود کشور، وزارت جهادکشاورزی عهده دار فراهم کردن بسترهای مناسب و آموزش و ترویج روشها و الگوهای صحیح تولید محصولات کشاورزی است و بررسی سلامت محصولات کشاورزی بر عهده وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بوده، همچنین شهرداریها و دهیاریها وظیفه جلوگیری از عرضه محصولات ناسالم را برعهده دارند.
وی ادامه داد: سالانه از محصولات کشاورزی عرضه شده در سطح بازار و میادین میوه و تره بار توسط کارشناسان معاونت غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به منظور بررسی وضعیت سالمت محصولات، نمونهبرداری صورت میگیرد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی کردستان در ادامه بیان داشت: سلامت محصولات کشاورزی در سطح باغات و مزارع با همکاری مشترک معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و سازمان جهاد کشاورزی کردستان از سال 1335 بطور منظم انجام شده و با کشاورزانی که محصول ناسالم تولید کنند، برخورد میشود که این مداخالت شامل اخطار کتبی، معرفی به مراجع قضایی، حذف سهمیه کودهای شیمیایی و همچنین دعوت به شرکت در دورههای آموزشی و ترویجی است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود 35 درصد سموم کشور جزو سمهای رده کم خطر و متوسط خطر هستند که در اکثر کشورهای دنیا اجازه مصرف دارند و اگر در زمان مناسب و به مقدار مجاز مصرف شوند به سلامت جامعه آسیب نخواهد رساند.
در ادامه شهریار حنیفی مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی کردستان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: میوههای وارداتی به استان کردستان از سایر استانها هیچ مشکلی ندارد و قرنطینه نباتی کاملا رعایت میشود.
وی افزود: باتوجه به اینکه حدود 90 درصد میوه استان کردستان از سایر استانهای کشور تامین میشود لذا تمام مسائل برای حفظ سلامت آنها مورد توجه قرار میگیرد.
آنچه مهم است این است که سلامت جامعه قطعا مهمترین مسئلهای است که باید به آن توجه شود و میطلبد که مسئولان امر در حفظ سلامت غذا که فاکتور اصلی سلامت در جامعه است توجه ویژهای داشته باشند.
انتهای پیام/487/س