خبرگزاری فارس همدان؛ «حاج آقا» صدایش میکنند، وقتی از کنار کارکنانش میگذرد، لبخند آنها را میتوان دید، او توضیح میدهد در خط تولید چه کاری انجام میدهند اما من زیرچشمی رفتار کارکنان را به دقت زیر نظر دارم.
دو سه نفری اطرافش هستند که اگر چه پشت ماسک تمام چهره آنها مشخص نیست، اما همان نگاه نافذ تکرار شده است، کارکنان همه از روستا زادگاه حاج آقا هستند و لبخند رضایت را به رسم قدردانی بر لب مینشانند.
هرچند حاج آقا جمله طلایی را به کار میبرد و میگوید: «خیلی از فرزندان صنعتگران خواهان ادامه راه پدران خود نیستند» و نگاهی گذرا به دور و اطرافش میاندازد، سپس راهی بخشهای دیگر کارخانه میشود.
او ۴۷ سال است با این فلزات اخت گرفته و صنعت را با تمام وجودش درک کرده، آیندهنگری را شاخصه بارزش میخوانند به همین دلیل است که از همان روزهای اول بر روی فرزندانش سرمایهگذاری و آنها را آماده میکند تا روزی هدایت کارخانهای که راهاندازی کرده را به آنها واگذار کند.
حالا این شرکت توسط پنج نفر اداره میشود، به طوری که پدر مدیریت اصلی مجموعه را بر عهده دارد و هر یک از فرزندان بخشی از کار را انجام میدهند، مهندس وحید مدیریت کارخانه را به دلیل تحصیل در کشور انگلستان و فعالیت در یک کارخانه مشابه در خارج از کشور، بر عهده دارد. لیلا، تحصیلکرده رشته برنامهریزی سیستمهای اقتصادی، مدیریت بخش تحقیق و توسعه و بازار را بر عهده دارد.
مهدی، مدیر منابع انسانی است و ژاله خانم دیگر دختر آقای زارعی، دارای دکتری برنامهریزی اقتصادی بوده و عضو هیأت علمی پژوهشکده پولی بانک مرکزی است، او عضو هیأت مدیره و مشاور شرکت و در پروژههای خارج از استان است.
گفتوگو با هر یک از اعضای این خانواده بزرگ که از لذت کار خانوادگی میگویند و با عشق و علاقه تولید و اشتغال را دنبال میکند، مفرحی برای ذات است، هر چند مشکلات و موانع ادامه راه را برای آنها سخت کرده اما باز هم ایستادند و میجنگند.
یک کار خانوادگی که با هدف انتقال آن به نسل بعدی دنبال میشود حالا فرزندان نوهها را برای ادامه کار هدایت میکنند و اما در این کارخانه خانوادگی چه میگذرد...
کنتور حجمی هوشمند سرآمد تولید
مدیر این شرکت تولیدی در همدان به شرح محصولات و حوزه فعالیت این واحد صنعتی میپردازد و میگوید: این واحد تولیدی با دو بخش سالن ذوب، ریختهگری، مدل و قالب سازی و سالن تراشکاری، ماشینکاری، تست و مونتاژ در دو فضای مجزا چهار گروه محصول برای صنعت آب و کشاورزی تولید میکند.
وحید زارعی محصولات شرکت را نام میبرد و کنتور حجمی هوشمند را سرآمد تولیدات میداند و میافزاید: شیرآلات چدنی، اتصالات چدنی و دریچه چدنی جزو تولیدات همیشگی است اما محصول جدید؛ کنتور حجمی هوشمند آب است که با تغییرات صورت گرفته و میزان و نوع کاربرد آن برای نخستین بار در کشور تولید شده است.
او مزایای کنتور حجمی هوشمند را به ویژه در بحران آب برمیشمرد و میگوید: براساس قانون میزان برداشت آب از چاهها محدود شده بنابراین با مصرف طولانیمدت کشاورز باید بها بپردازد بنابراین وجود یک کنتور که تمام مصرف آب کشاورز را در هر ۲۴ ساعت برای مرکز ارسال کند مزیت محسوب میشود.
مدیر این واحد تولیدی بیان میکند: هم اکنون ۷۰۰ هزار حلقه چاه مجاز و ۵۰۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در کشور وجود دارد همچنین ۱۵۰ هزار حلقه چاه به کنتورهای هوشمند مجهز نشدند پس قطعا برای استفاده بهینه از آب دولت نیازمند این کنتورها خواهد بود.
او به ظرفیت تولید سالانه کنتور حجمی هوشمند اشاره میکند و یادآور میشود: شرکت توانایی تولید ۳۰ هزار کنتور در سال را دارد اگرچه در صورت استقبال این میزان به ۴۸ هزار کنتور هم خواهد رسید.
وحید زارعی از مقاصد صادراتی محصولات یاد میکند و ادامه میدهد: در حال حاضر تولیدات شرکت علاوه بر جای جای ایران به کشورهای ترکیه، عراق، اسپانیا، قطر و عمان صادر میشود و هم اکنون ۸۰ اشتغال مستقیم و ۱۷۰ اشتغال غیر مستقیم ایجاد شده است.
او در بخشی دیگر به اهمیت تولید و اداره خانوادگی این واحد تولیدی اشاره میکند و متذکر میشود: پنج سال در کشور انگلستان تحصیل و در کارخانهای شبیه به واحد تولیدی خودمان کار کردم و با آرزوی فراوان برگشتم تا زحمات پدرم به عنوان موسس این مجموعه روی زمین نماند، اگرچه اقامت این کشور را داشتم ولی باید این بستر تولید را به نسل بعدی تحویل بدهیم و کار پدر ادامه یابد.
از ۴۷ سال پیش تا کنون/ تولید برای نسل آینده
لیلا زارعی؛ مدیر تحقیق و توسعه واحد تولیدی ذوبریزان از پیشینه این واحد تولیدی یاد میکند و میگوید: شرکت ما خانوادگی اداره میشود و از ۴۷ سال پیش توسط پدر از یک کارگاه کوچک شروع شده و امروز به یک کارخانه بزرگ که محصولات با کیفیت و کم نظیری را تولید و صادر میکند، رسیده است.
او اشاره میکند: پدرم کسب و کار ابا و اجدادیش که کشاورزی بوده را با وجود داشتن زمینهای زراعی زیاد رها میکند و تولید را همچون فرزندی میپروراند، علاقه قلبی پدر به صنعت باعث شد علاوه بر خودش هر چهار فرزندنش هم وارد این حوزه شوند.
این خانم تولیدکننده افق دید گسترده پدر خانواده زارعی را ضامن موفقیت و صدالبته توسعه و پیشرفت این واحد تولیدی میداند و ادامه میدهد: یک نکته طلایی که برای خودم هم خیلی جالب بوده و هست نوع نگاه پدرم است، او همواره به آینده نگاه میکند به طوری که برنامههای مدونی که ۱۰ یا ۲۰ سال آینده هم کاربرد داشته باشد تدوین میکند و البته اهداف بلند بالای صنعتی را به علاقمندیها و خواستههای کوتاهمدت ترجیج میدهد.
او مجدد به عشق، اراده و همت کمنظیر آقای زارعی تأکید میکند و یادآور میشود: پدر عاشقانه در این راه گام برداشت و تمام سرمایه زندگیاش را وارد تولید کرد در حالی که میتوانست بخشی از سرمایه را در کسب و کارهای زودبازده سرمایهگذاری و سود هنگفتی کسب کند.
خانم زارعی که ۱۵ سال است در این واحد تولیدی کار میکند میافزاید: قانون نانوشته این کارخانه هزینه تمام سود حاصل در خود مجموعه است و به گفته پدر به جای زندگی لاکچری و لوکس به عنوان یک کارخانهدار این سرمایه امانتی دست ماست تا برای جوانان کشور شغل ایجاد شود.
او به موضوع هزینههای هنگفت و آزمون و خطاهای بسیار در راستای تولید بهترینها اشاره میکند و میگوید: بخشی از محصولات ما برای اولین بار در کشور با این سطح از کیفیت تولید میشود و این موضوع قطعا نتیجه تلاشهای بیوقفه پدر است.
این بانوی موفق همدانی به برنامهریزیهای پدرش که بر اساس استعداد و توانمندی فرزندانش صورت گرفته تأکید میکند و متذکر میشود: از سنین دبیرستان پدرم ما را آماده کرد تا درس و دانشگاه را با توجه به علایق و استعدادمان سپری کنیم و در نهایت بعد از تحصیلات آکادمیک کسب و کار را تحویل ما بدهد البته با مدیریت و نظارت خودش بنابراین اینکه ما در چه رشتهای درس بخوانیم که بتوانیم وارد شرکت شویم و در عین حال بر اساس علاقمندی توانایی و استعدادها باشد را مد نظر گرفت و در حال حاضر هر چهار خواهر و بردارم در شرکت مشغول هستیم.
او میافزاید: شرایط کاری و فعالیت در کارخانه به خوبی پیشرفت میرود به نحوی که ما نخستین شرکتی هستیم موفق شدیم نشان استاندارد ملی را دریافت کنیم، امروز هم شرایط خوب هست اما با آنچه مد نظر ما است فاصله دارد و مجبور شدیم در دو سال گذشته به دلیل شرایط اقتصادی، تعدیل نیرو داشته باشیم اگرچه امیدوار هستیم شرایط بهبود پیدا کند و فعالیتهای خود را گسترش دهیم.
زارعی درباره مزیت کارهای خانوادگی میگوید: در کنار لذت بزرگی که شغل صنعتگری دارد، هر روز ما در کنار عزیزان و نزدیکترین انسانها به خود هستیم و برنامهریزیهای کاری و زندگی را پیش میبریم این موضوع بی نهایت زیبا و لذت بخش است و به آدمی انگیزه بالایی برای تلاش و حفظ کسب و کار خانوادگی ر ا میدهد. حسن بزرگ این است که در این کسب و کار ما هرگز احساس خطر نمیکنیم چون شریک برای ما ایجاد چالش نمیکند و میتوانیم به راحتی در مسائل گذشت کنیم این نکتهای است که پدر همواره به ما آموخته است.
او ادامه میدهد: ما میتوانیم طرح و برنامه برای نسلهای آینده داشته باشیم و آنها را کنار یکدیگر رشد و پرورش دهیم تا اگر قرار است که در آینده این کار را ادامه دهند بیاموزند که چالشهای خود را برطرف کنند و اگر قرار باشد، کسب و کار را به نسل بعدی منتقل کنیم، باید از کودکی روی شناخت استعدادهای آنها برنامهریزی کرده و روی آنها سرمایهگذاری فکری، علمی و روحی میکنم تا در آینده بتوانیم کسب و کار را تحویل آنها داده و از کار خارج شویم.
این خانم تولیدکننده بیان میکند: نگاه به کسب و کار باید بلندمدت باشد و وقتی میدانیم میخواهیم این کسب و کار را به فرزندانمان تحویل دهیم، با عشق و تلاش بیشتری کار میکنیم. بنابراین این انگیزه بالاتری برای مدیریت بهتر است و بهبود مستمر همواره همراه سیستم خواهد بود چراکه ما معتقدیم که بهترین را قرار است به فرزندان تحویل بدهیم.
او میگوید: علاقه پدر به تولید در ما هم متبلور شده تا جایی که ساخت یک محصول از صفر تا ۱۰۰ بسیار لذتبخش و جذاب است و وقتی محصولات تولیدی خود را در جای جای سرزمینی که دوستش داریم و عاشق آن هستیم، مشاهده میکنیم یعنی اثر خود را میبینم، لذت وافری میبریم.
زارعی از یک چالش بزرگ که امروز در میان خانواده صنعتگران رخ داده سخن به میان میآورد و بیان میکند: البته امروز فرزندان بسیاری از صنعتگران علاقهای به ادامه کار پدران خود ندارند و این نکتهای است که باید به آن توجه شود چراکه نسل بعدی بسیاری از صنعتگران به دنبال رفتن از کشور هستند و این انتقاد به ما هم میشود که وقتی میتوانید بروید، چرا ماندید!
این تولیدکننده با اشاره به اینکه موانع کلان بسیاری پیش روست که باید برداشته شود میافزاید: تمام تلاش ما بر این است رفاه کارکنان را تأمین کنیم بنابراین همواره پرداخت به موقع حقوق در اولویت بوده و هرگز با تأخیر انجام نشده البته سعی کردیم همیشه در کنار آنها باشیم در حقیقت ما خانواده بزرگ صنعت محسوب میشویم، برخی از کارکنان را در سالهای گذشته کمک کردیم تا خانهدار شوند اگرچه شرایط اقتصادی امروز اجازه این کار را به ما نمیدهد.
صنعتگران واقعی را بشناسید/ موانع تولید رفع شود
مدیرعامل این شرکت تولیدی از مشکلات و موانع صنعت در استان و کشور سخن به میان میآورد بیان میکند: ناهماهنگی بین تولیدکننده و سیستم اداری به خصوص وزارتخانهها به چشم میخورد، ضمن اینکه وضعیت همکاری بانکها با صنعتگران باید بازتعریف شود و صنعتگران واقعی شناخته شوند.
علیرضا زارعی حساب صنعتگرنماها که به دنبال اهدافی جز تولید و ایجاد اشتغال هستند را جدا میداند و از مسؤولان استانی انتظار دارد با صنعتگران ارتباط بیشتری داشته باشند و صنعتگران واقعی را پیدا و از آنها حمایت کنند.
او با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین مشکلات کارخانهها کار کردن با ارگانهای دولتی به خصوص وزارت نیرو است میافزاید: امسال به دلیل مشکلات به این نتیجه رسیدیم به جای فروش اسنادی و اوراقی، فروش کمتری داشته باشیم و بیشتر روی صادرات تمرکز کنیم چراکه پرداختهای دولتیها به اندازهای با تأخیر است که باید عطایش را به لقایش بخشید.
این تولیدکننده کهنهکار ادامه میدهد: چرخه اقتصادی کشور وابسته به حرکت صنعتگران است، بنابراین اگر بخواهیم ارزش افرادی که از سرمایه و عمرشان برای فعالیت در حوزه صنعت در شرایط فعلی کشور گذشتند حفظ شود بیدرنگ جایگاه رفیعی به آنها اختصاص خواهد یافت، البته که نگاه به صنعتگران در سالهای اخیر تغییر کرده است.
او ادامه میدهد: نگاه به افرادی که سرمایه خود را در راه تولید به کار میگیرند باید مثبت باشد، وقتی افراد جامعه امکانات متفاوت تولیدکنندگان را میبینند نباید نگاه بغض آلود داشته باشند و باید بدانند فردی که سرمایه خود را در راه تولید به کار گرفته، یک انسان فرهیخته و ارزشمند است که باعث رشد اقتصادی کشور میشود.
زارعی با بیان اینکه عدهای که تسهیلات بانکی حوزه صنعت را دریافت و وارد مسکن، دلار و طلا کردند، حسابی متفاوت از صنعتگران واقعی دارند تأکید میکند: در این بین یکی از وظایف دولتها شناخت صنعتگران واقعی است که امتحان خود را پس دادند و تمام زندگی خود را در این مسیر گذاشتند دولت باید امتیازات خاص برای فردی که ۵۰ سال در صنعت تلاش کرده قائل شود پس باید بانکها در این حوزه همکاری کنند.
او به تسهیلات حوزه خرید مواد اولیه که هیچ تنفسی ندارد و باید یک ساله بازپرداخت شود اشاره میکند و یادآور میشود: این تسهیلات گرهگشا نخواهد بود از همین رو در بخش تسهیلات بانکی باید سازوکار بهتری تعریف شود تا صنعتگران بتوانند آسوده به فعالیت بپردازند.
این صنعتگر میافزاید: اداره کل امور مالیاتی در استان همدان همراهی خوبی با صنعتگران دارند اما باز باید تأکید کرد در برنامهریزیهای کلان کشور کسب منابع مالیاتی به سمت درآمدهای کاذب برود.
انتهای پیام/89033/