طرح ارزش‌گذاری اقتصادی در ۶ استان در حال انجام است  

ایرنا یکشنبه 05 دی 1400 - 13:33
تهران - ایرنا - مدیرکل دفتر اقتصاد و فناوری محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه برای ۲۵منطقه یعنی حدود ۳ درصد از کل مساحت کشور ارزش‌گذاری اقتصادی صورت گرفته است، گفت: اکنون طرح ارزش‌گذاری اقتصادی در ۶ استان کشور در حال انجام است.
طرح ارزش‌گذاری اقتصادی در ۶ استان در حال انجام است  

به گزارش ایرنا،  لیلا زمانی روز یکشنبه در نشست خبری که به صورت مجازی برگزار شد، افزود: بحث ارزش گذاری اقتصادی از سال ۱۳۸۶ آغاز شد اما در مجموع در دنیا موضوع جدیدی است که با عدم اطمینان زیادی هم همراه است در ابتدا برای اجرای آن از لحاظ دانش در کشور مشکل داشتیم اما به مرور با همکاری و تلاش دانشگاه ها و جوامع علمی کشور و کارشناسان امر در این زمینه پیشرفت کردیم.

وی تاکید کرد: زمانی که اجرای طرح ارزش‌گذاری اقتصادی در کشور آغاز شد ۲۵ منطقه یعنی حدود ۳ درصد از مساحت کل کشور ارزش‌گذاری شد، در کنار این طرح ۱۰ طرح نیز به صورت جداگانه برای ارزیابی خسارت انجام شد اما سازوکاری که برای خسارت ایجاد شده مطالبه گر باشد ایجاد نشد،   سال گذشته سازمان برنامه و بودجه بخشنامه ای داد که بر اساس آن اعلام کردند که هر طرح اجرایی پیش از اجرا باید میزان خسارت آن به محیط زیست محاسبه شود که در صورت امکان نیز خسارات زیست محیطی به صندوق ملی محیط زیست واریز شود تا صرف ترمیم محیط زیست آسیب دیده شود.

وی ادامه داد: کاری که سال ۱۴۰۰ انجام شد این بود که با بررسی که بر روی روش های ارزش‌گذاری اقتصادی در جهان انجام دادیم متوجه شدیم که از روشی استفاده می کنند که از نتایج آن می توان در آمایش سرزمین استفاده کرد،  سند آمایش سرزمین که سال گذشته ابلاغ شد که این مساله در آن دیده شده است.  

مدیر کل دفتر اقتصاد و فناوری محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست  اظهار داشت: از ابتدای امسال ارزش‌گذاری اقتصادی را با رویکرد خدمات اکوسیستمی جلو می بریم که به صورت مکان محور ارزش گذاری اقتصادی محاسبه می شود یعنی در هر منطقه یا هر استان به فراخور شرایط و پتانسیل محیط زیستی که وجود دارد این ارزش‌گذاری انجام می شود.

وی گفت: اکنون در ۶ استان از جمله لرستان، کردستان، خراسان جنوبی،   قزوین و سمنان طرح ارزش‌گذاری اقتصادی در حال انجام است که تلاش می کنیم تا پایان سال کامل شود، امیدواریم دو تا سه سال آینده این ارزش‌گذاری در تمام کشور انجام شود تا به خدمات اکوسیستمی در سطح ملی برسیم.

زمانی افزود: طرح هایی که ارزیابی زیست محیطی ندارند در واقع به نوعی قانون گریزی است؛  در اینجا بحث جبران خسارت پیش می آید که باید محاسبه و اخذ شود، دیوان محاسبات پیگیر این موضوع است که طرح هایی که ارزیابی ندارند اما پیشرفت داشته اند باید خسارات انها محاسبه شود.

وی گفت: برای طرح هایی مانند معدن کاوی، راه و جاده، آلودگی آب و دپوی پسماند روش تهیه خسارات تهیه شده است که به سازمان برنامه و بودجه هم داده شده است، در واقع سازمان برنامه و بودجه سال گذشته بخشنامه کرد قبل از اینکه اعتباری به طرحی داده شود باید خسارات آن طرح محاسبه شود بعد اعتبار دریافت کند.

مدیر کل دفتر اقتصاد و فناوری محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: قطعا بدون همکاری و حضور مردم نمی توان محیط زیست را حفظ کرد بنابراین برای اینکه بتوانیم از تمام ظرفیت های تخصصی مردم در بحث فناوری و نوآوری برای حفظ محیط زیست استفاده کنیم،  پذیرای ایده ها و نوآوری هایی هستیم که اقشار مختلف مردم می توانند ارائه کنند که اگر این ایده ها پاسخگوی مشکلات باشند حمایت  می کنیم و از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم کمک می گیریم تا طرح ها پیش روند.

 پیک نوروزی دانش آموزان با محوریت آموزش محیط زیست تهیه می شود 

همچنین معاون مرکز آموزش و تربیت محیط بان سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حال بررسی محتوای کتاب های درسی هستیم، شاید به اینجا برسیم که کتاب ها را حذف کنیم و محتوا را در تمام رشته های تحصیلی دانش آموزان با رویکردهای محیط زیستی وارد کتاب ها کنیم.

فاطمه آرتا افزود: اصل پنجاهم قانون اساس حفاظت از محیط زیست را وظیفه تک تک افراد جامعه می دادند بنابراین همه باید در کنار هم محیط زیست را حفظ کنند اینکه انتظار داشته باشیم یک سازمان به تنهایی این وظیفه را بر دوش بکشد ممکن نیست از این رو بحث آموزش محیط زیستی در دوره های ابتدایی از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی اظهارداشت: در این راستا با دفتر تکنولوژی وزارت آموزش و پرورش در تلاشیم تا پیک های نوروزی دانش آموزان با موضوع آموزشی و منطقه محور تولید شود، مثلا منطقه ای که از لحاظ آب مشکل دارد رویکرد پیک دانش آموزان آن منطقه آب باشد و اگر بخشی مشکل پسماند دارد پیک ها هم با همین موضوع تهیه شوند.

 معاون مرکز آموزش و تربیت محیط بان سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: آموزش هایی که محیط زیست دنبال می کند شاید در حد شناخت باشد در حالی بحث فراتر از اینها است، اگر بخواهیم مساله را جدی تر دنبال کنیم باید در حوزه سیاست گذاری کلان دنبال شود تا چالش ها کمتر شود،  اگر همه چیز در جای خودش درست مدیریت شود فشار بر آموزش هم کمتر می شود.

وی گفت: اکنون محتواهای آموزشی کتاب " کار " و کتاب " راهنمای خانواده " تهیه شده که قرار است با کمک آموزش و پرورش استان گیلان تکثیر شود، بر این اساس مقرر شده امسال اعتباراتی برای این کار تزریق شود اما چون هزینه ها بالاست قرار است محتوای آنها را به صورت فلش مموری در اختیار کاربران قرار دهیم.  

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.