به گزارش خبرگزاری تسنیم ازبندرعباس، مسکن یکی از عمده مشکلات این روزهای مردم در اقصا نقاط کشور شده و افزایش بیرویه قیمت مسکن و اجاره بها سبب شده بسیاری از مردم در تامین یک مکان مناسب برای زندگی به مشکل بر بخورند.
در شهر بندرعباس نیز رویه به همین گونه است و شاید نسبت به کشور افزایش قیمت مسکن و اجارهبها نیز بیشتر باشد و مردم در این زمینه مشکلات زیادی را به جان خریده و زیر فشار تامین مسکن هستند.
علت این ماجرا در سالیان اخیر را میتوان در عملکرد دولت پیشین و عدم توجه آنها به حوزه مسکن مشاهده کرد، در جایی که وزیر وقت راه و شهرسازی افتخار میکرد یک واحد مسکن مهر نساخته و در جهت کمک به حوزه مسکن بر نیامده است.
اما دود این ماجرا به چشم اجارهنشینان و زوجهای جوانی رفته که قصد دارند برای خود مسکنی مهیا کرده و در آن زندگی خود را آغاز کرده و یا ادامه دهند، در شهر بندرعباس هم اکنون به میزانی چشمگیری وضعیت اجاره بها بالا رفته که در توان هر شخصی نیست میزان رهن و اجاره بها را پرداخت کرده و بتواند در محلات متوسط شهر زندگی کند.
با سری به بازار رهن و اجاره و مراجعه به مشاورین املاک در محدودههای مختلف شهر، قیمتهای سرسام آوری بیان میشود که مشخص میکند هیچ ساختار و سازوکار مناسبی برای اجاره بها و حمایت از اجارهنشینان در شهر بندرعباس دیده نشده و این بازار به حال خود رها شده است، عمده مشکل را صاحبان خانهها درست کرده و البته برخی بنگاههای معاملاتی نیز در این زمینه نقش آفرینی کردهاند و به گرانی مسکن دامن زدهاند، صاحبان منازل هر ساله افزایشی تا 3 برابر سال گذشته را بر میزان رهن و یا اجاره اعمال کرده و از مستاجر میخواهند یا قرارداد جدید ببندد و یا نسبت به تخلیه واحد اقدام کند.
هر چند برخی قوانین در راستای حمایت از مستاجران ابلاغ شد اما این قوانین چندان اجرایی نشده و همچنان صاحبان منازل هستند که پس از پایان قرارداد افزایش بها را به دور از میزان تورم و رعایت اخلاق و انصاف اعلام میکنند و البته پس از ناتوانی مستاجران در پرداخت، نسبت به تخلیه واحد و اجاره در محلات حاشیهای و کمتر برخوردار و یا واحدهای کوچکتر اقدام میکنند.
در این زمینه اما تحویل دولت به آیتالله سید ابراهیم رئیسی نور امیدی در دل مستاجران و زوجهای جوان روشن کرد، این دولت مهمترین برنامه خود را تامین مسکن مناسب برای مردم ایران در قالب نهضت ملی مسکن اعلام و تأکید کرد در پایان دولت سیزدهم چهار میلیون مسکن به افراد واجد شرایط تحویل میشود.
پس از کش و قوس فراوان بالاخره دستورالعملهای اجرایی مهمترین طرح دولت سیزدهم نیز ابلاغ و حتی برای دختران و پسران مجرد نیز با قید برخی شروط مندرج در ابلاغیه اجازه ثبت نام در این طرح ملی داده شد.
مردم بندرعباس نیز پس از اعلام این طرح و با عنایت به این مسئله که رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی بارها اعلام کردند برای ساخت مسکن باید تمام دستگاهها و نهادها زمینهای خود را در اختیار قرار دهند منتظر بودند برای اجرای طرح و ثبت نام در آن محلی مناسب انتخاب شود اما در کمال ناباوری محلی برای احداث این طرح مهم و زیربنایی اعلام شد که در باور هیچ کس نمیگنجد.
وقتی به سایت ثبت نام طرح نهضت ملی مسکن مراجعه کرده و شهر مورد نظر را بندرعباس انتخاب میکنید تنها امکان ثبت نام در شهرک علوی را خواهید داشت، این شهرک با فاصله حدود 50 کیلومتری از شهر بندرعباس و دور بودن از شهر و امکانات بیشک نمیتواند گزینه مناسبی برای طرح ملی مسکن باشد.
شهرک علوی بارها از سوی مسئولان وقت و استاندار سابق به محلی برای احداث واحد مسکونی برای کارکنان صنایع غرب بندرعباس برای کاهش ترافیک در غرب این شهر تبدیل و معرفی شده بود که حال در کمال ناباوری مردم ساکن در بندرعباس باید این محل را برای طرح نهضت ملی مسکن انتخاب کنند.
همین امر موجب شد اندک امید مردم به کاهش میزان نرخ خرید مسکن و حتی شکستن میزان نرخ رهن و اجاره در بندرعباس از بین رفته و باز هم این بازار بیش از گذشته حبابیتر شود.
در اعمال این بیسلیقگی و عدم مدیریت درست، مدیرکل راه و شهرسازی استان هرمزگان در دیدار اعضای شورای شهر برخی دلایل را برای عدم اجرای طرح در نزدیکی شهر بندرعباس بهانه کرده که نمیتوان آن را حاصل کار مدیریتی و کارشناسی در نظر گرفت، رضایی مدعی شده چون طرح مسکن مهر پیامبراعظم بندرعباس طرحی ناموفق بوده و برخی مشکلات در این محل همچنان وجود دارد اجازه ندادیم طرح نهضت ملی مسکن در نزدیکی شهر بندرعباس اجرایی شده و مسکن مهر پیامبراعظم دومی شکل بگیرد.
این در حالی است که اگر مشکلی در این مسکن مهر وجود داشته باشد حاصل مدیریت مدیران دولت یازدهم و دوازدهم است و این افراد نمیتوانند به جای قبول مسئولیت مهمترین طرح دولت سیزدهم را به پای اشتباهات دولتهای پیشین بسوزانند و مردم را در بحران مسکن فرو ببرند.
آنچه انتظار میرود این مسئله است که در حال حاضر مهمترین طرح دولت سیزدهم نیازمند مدیرانی با تفکر همین دولت است و دولت آیتالله رئیسی و استاندار هرمزگان نباید اجازه دهند طرحی که میتواند مانع افزایش لجام گسیخته قیمت مسکن و حتی قیمت رهن و اجاره در مرکز مهمترین شهر اقتصادی ایران اسلامی شود و امید را در دل مردم دیار خلیج فارس زنده کند با سوءمدیریت و اجرای نادرست طرح از بین برود.
آنچه مشخص است این مسئله است که تولید مسکن در 40 یا 50 کیلومتری شهر بندرعباس دردی از دردهای مردم این دیار دوا نمیکند و هیچ کمکی به کاهش قیمت مسکن در این شهر نخواهد داشت البته میزان کم استقبال از مهمترین طرح دولت در شهر بندرعباس نیز هویدای این مسئله است چرا که به گفته مدیرکل راه و شهرسازی استان، تاکنون حدود 11 هزار نفر در این طرح نام نویسی کردهاند و بسیاری از مردم همچنان ترجیح میدهند منتظر بمانند تا این طرح بازنگری شده و نهضت ملی مسکن در نزدیکی شهر بندرعباس و با استفاده از زمینهای دولتی در اختیار، احداث و به مردم تحویل شود.
در همین زمینه با امید رنجبر رئیس اتحادیه مشاورین املاک، نمایشگاههای اتومبیل و پارکینگ داران بندرعباس گفتوگویی ترتیب دادیم تا وی نیز در خصوص اجرای این طرح در شهرک علوی و آسیبهای این طرح اطلاعات بیشتری به ما بدهد.
رنجبر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: یکی از عواملی که منجر به افزایش نرخ اجاره بها و قیمت مسکن در شهر بندرعباس و یا حتی در سراسر کشور شده مسئله عرضه و تقاضا است.
وی افزود: البته عوامل دیگری از جمله تورم، افزایش هزینه ساخت و ساز، میزان دستمزد کارگر، تورم ناشی از فشار روانی جامعه، قیمت مصالح و برخی دیگر از عوامل نیز دست به دست هم دادهاند تا قیمت مسکن افزایش یابد.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک بندرعباس گفت: شهر بندرعباس یک شهر کاملا مهاجرپذیر است و سالانه افراد زیادی برای یافتن کار و شغل و دلایل دیگر راهی این شهر میشوند و موجب میشوند میزان تقاضا در این حوزه افزایش یابد، در حال حاضر هم میزان مراجعه به مشاورین املاک زیاد است اما بنگاهها مکانی برای اجاره ندارند و یا اگر داشته باشند مالکان میزان قابل توجهی نرخ اجاره بها درخواست دارند که در توان بسیاری از افراد نیست.
رنجبر اظهار داشت: این در حالی است که در سالیان نه چندان دور زمانی که شخصی برای اجاره مسکن به مشاورین املاک مراجعه میکرد چندین مورد برای اجاره به او معرفی میشد و آن شخص با اختیار کامل میتوانست هر منزلی را در هر نقطهای با بهترین قیمتها اجاره کرده و یا بخرد اما در حال حاضر هر مراجعه کننده در نهایت با دو واحد پیشنهادی مواجه میشود و ناچار است یکی را انتخاب کند.
وی ادامه داد: مالکان نیز برای افزایش قیمت دلایل خاص خود را دارند و مدعی میشوند میزان تورم بالا رفته و همیشه عنوان میکنند برای مثال پراید سال گذشته چند قیمت بود و امسال قیمت آن چند است و یا قیمت یک آب معدنی چه میزان رشد کرده و بر همین مبنا میزان اجاره بها را افزایش میدهند.
رنجبر گفت: مهمترین مسئله در شرایط فعلی تولید مسکن استاندارد با بهترین متریال و بهترین قیمت با بهترین مکان است تا بتوان میزان قیمتهای فعلی اجاره و خرید مسکن را در شهر بندرعباس شکست.
وی ادامه داد: نهضت ملی مسکن طرح خوبی است، اتحادیه مشاورین املاک کاملا با طرح ملی مسکن موافق است و بر این علم هستیم که اگر این طرح در محل مناسبی اجرایی شود قیمتها کنترل بیشتری خواهد داشت.
رنجبر گفت: در همه جای کشور زمینهای خوبی در نزدیکی شهرها به امر تخصیص یافته اما در شهر بندرعباس متاسفانه شهرک علوی با فاصله زمانی 40 یا 50 کیلومتری در نظر گرفته شده که نمیتواند کمکی به قیمتها در بندرعباس داشته باشد.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک بندرعباس اظهار داشت: مردم جایی منزل و مسکن میخرند که دسترسی به امکانات رفاهی و بهداشتی و فضای سبز و فضای آموزشی مناسب وجود داشته باشد اما در شهرک علوی این دسترسیها یا وجود ندارد یا کم است.
وی تصریح کرد: نکته بعدی در این زمینه مسئله بعد مسافت است، مردم شاغل در شهر بندرعباس چگونه هر روز چند ساعت از زمان خود را باید صرف رفت و آمد از شهر بندرعباس تا شهرک علوی کنند و خطرات ناشی از مسیر خطرناک را به جان بخرند به همین دلیل میگویم که از این طرح در آن شهرک استقبال مناسبی نخواهد شد و نمیتواند به وضع قیمت مسکن در بندرعباس کمکی کند.
رنجبر گفت: برای مثال اگر این طرح در بلوار شهید رجایی بندرعباس و در زمینهای اطراف این منطقه یا در سایر مناطق نزدیک اجرایی میشد آن زمان شاهد بودیم مردم چه استقبالی میکنند و بعد از ساخت این منازل چه جمعیتی در این واحدها مستقر میشوند و چه بار سنگینی از دوش میزان قیمتهای فعلی و عدم توازن برداشته میشود.
وی در پایان گفت: امیدواریم با درایت دولت سیزدهم بهترین مکان برای اجرای مهمترین طرح دولت در راستای تامین مسکن مردم در نظر گرفته شود تا شاهد کاهش قیمتها در این شهر باشیم.
انتهای پیام/864/ح