عصر چهارشنبه ۲۰ بهمن برای تماشای فیلم مرد بازنده ساخته محمدحسین مهدویان عازم سینما شهرتماشای کرمان شدم، در مسیر خاطرات جشنواره های قدیمی فجر و فیلم های فاخر و به یادماندنی که دیده بودم در ذهنم زنده شد و از همه شیرین تر انتظار چند ساعته در صف های طولانی که گاهی به انتظار دریافت بلیط تا نیمه شب هم ادامه داشت.
هوای بهمن ماه سردی دلچسبی داشت، مقابل سینما همانطور که حدس می زدم ازدحام و شلوغی زیاد نبود، تنها چند جوان جلوی درب سینما ایستاده بودند و منتطر شروع فیلم در سانس ۱۷:۳۰ بودند، احتمالا تکرار شلوغی ها و اشتیاق و هیجان علاقه مندان به هنر هفتم در سالهای اولیه برگزاری جشنواره در دهه ۶۰ و ۷۰ دیگر به تاریخ پیوسته باشد.
چراغ جشنواره فیلم روشن است
بدون هیچ معطلی به داخل سینما رفتم هنوز ۱۰ دقیقه به شروع نمایش فیلم مانده بود، کم کم سالن انتظار شلوغ تر شد و سرمای بیرون ملت کلافه از کرونا را به داخل می کشاند، نکته خوب، استفاده از ماسک توسط همه افرادی بود که به تماشای فیلم آمده بودند.
تا شروع فیلم گشتی در سالن سینما زدم، از فروش خوراکی خبری نبود، در سالن تبلیغات محیطی جشنواره مثل همیشه و بدون خلاقیت و در حد چند بنر و پوستر نصب شده بود که جذابیتی نداشت.
به سمت یکی از متصدیان سینما رفتم از استقبال مردم برای دیدن فیلم های جشنواره فجر سئوال کردم، در پاسخ گفت: با وجود این کرونای جدید، نسبتا خوب بوده برای بعضی از فیلم ها مردم بیشتر می آیند اما، پس از تعطیلی سینماها به خاطر کرونا هنوز اغلب مردم از فیلم دیدن می ترسند، زمان باید بگذرد تا مردم دوباره به سمت فیلم دیدن در سینماها بیایند.
درب های سالن نمایش فیلم باز شد و داخل سینما شدم، از شماره صندلی خبری نبود و هر کس هر جا دلش میخواست می نشست فاصله گذاری اجتماعی در این شرایط به عهده خود تماشاگران گذاشته شده بود، اغلب صندلی ها پر شد.
جای خالی سینمای استاندارد در کرمان
سینما شهر تماشا کرمان که نیم قرن از عمر ساخت آن می گذرد، در میدان شورا و فضای مناسب شهر قرار گرفته، اما فرسودگی و کهنگی سینما که ۲ سالن نمایش فیلم دارد، کاملا مشخص است، سردی داخل سالن سینما کمتر از هوای سرد بیرون نبود و صندلی ها کیفیت معمولی داشتند، به طور کلی سینما به سمت فرسودگی رفته است.
نکته مهم منفی تاخیر تقریبا ۲۰ دقیقه ای در شروع فیلم بود که با توجه به گذشت پنج روز از اکران فیلم های جشنواره در کرمان اصلا پذیرفتنی نبود و مسئولان هم توضیح و یا پوزشی بابت این تاخیر نداشتند.
صدای بم و نامناسب همراه با کیفیت معمولی تصویر نیز ایراد بزرگی بود که در طول نمایش فیلم مرد بازنده خودنمایی می کرد، که شاید آن را باید به بروز نبودن و قدیمی بودن تجهیزات پخش فیلم در سینما شهر تماشا ربط داد.
مرد بازنده فیلمی متوسط اما راضی کننده
محمدحسین مهدویان کارگردان جوان فیلم مرد بازنده در هفتمین اثر سینمایی خود به سراغ سوژه ای اجتماعی با پس زمینه معمایی رفته که داستانی با چند لایه و شاخه هایی فرعی را روایت می کند.
مرد بازنده قصه کارآگاه پلیس میانسالی (با بازی خوب جواد عزتی) است که همراه با حل معمای یک قتل درگیر مسائل خانواده خود هم می شود و در این بین به چند موضوع ملتهب روز نیز می پردازد.
مهدویان که آثار اولیه خوش ساختی مانند ایستاده در غبار و ۲ قسمت ماجرای نیمروز را در کارنامه خود دارد، در این فیلم هم سعی کرده تا فیلم از خط، داستانی خود خارج نشود، اما تعدد داستانک ها شاید مخاطب را کمی گیج می کرد.
مرد بازنده فیلم جذاب و خوش ساخت با داستانی گیرا است که برخی آسیب ها و مباحث داغ مطرح جامعه امروز را به تصویر می کشد، اما فیلم در حد اثری شاخص خود را بالا نمی برد، شاید شلوغی و طرح چند مبحث همراه با یکدیگر به کلیت کیفیت فیلم لطمه زده است.
نقطه قوت فیلم، بازی جواد عزتی در نقشی بزرگتر از سن و سال خودش است که بسیار ماهرانه ایفا شده و احتمالا از نامزدهای اصلی برنده سیمرغ جشنواره شود، بازی سایر بازیگران فیلم هم قابل قبول بود.
مرد بازنده تا پایان روز دهم چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر جزو پنج فیلم برتر از نگاه تماشاگران است که نوید فروش موفقی در اکران عمومی خود می دهد.
با پایان فیلم چهره تماشگران نشان از رضایت از تماشای فیلم داشت تا سرمای داخل و بیرون از سالن سینما شهر تماشا را فراموش کنند و راضی از دیدن یکی از فیلم های منتخب جشنواره به منازل خود بروند.
نظرات تماشاگران کرمانی برای فیلم مرد بازنده
راحله شاپوری از علاقه مندان فیلم با اشاره به علاقه خود به فیلم های اجتماعی اظهار داشت: از نظر من مرد بازنده فیلم موفقی است که مخاطب را به مدت ۲ ساعت درگیر داستان خود می کند و نکات خوبی را در جامعه امروز پررنگ نشان می دهد.
وی تاکید کرد: اغلب فیلم ها پایان بندی خوبی ندارند، اما مرد بازنده پایانی بسیار خوب و غیرقابل پیش بینی دارد تا تماشاگر حس خوبی از این فیلم پیدا کند.
این بانوی کرمانی افزود: نقدها نشان می دهد اغلب فیلم های این دوره راضی کننده بوده اند.
امیر عباسی یکی دیگر از تماشاگران فیلم مرد بازنده نیز بیان کرد: فیلم قابل قبولی از هر لحاظ بود، اما سوژه های داخل فیلم قبلا در فیلم ها و سریال های دیگر کار شده بودند، چیز جدیدی در این فیلم ندیدم.
وی ادامه داد: به هر حال دوران کرونا شاید عاملی بوده که کیفیت فیلم ها را پایین آورده، البته چند سالی است که شاهد جشنواره ای با فیلم های متوسط و بد هستیم.
عباسی تصریح کرد: فیلم موقعیت مهدی را هم در جشنواره تماشا کردم که در بین فیلم های با ساخت حرفه ای و روایتی خوب قرار می گیرد.
وی بیان کرد: نفس اکران فیلم های جشنواره در کرمان بسیار خوب و برای مردم دور از مناطق مرکزی فرصت مناسبی برای دیدن آثار جشنواره است، هرچند در شهر کرمان سینمای خوب و استاندارد نداریم.
جای خالی برگزاری جلسات نقد فیلم های جشنواره توسط کارشناسان سینما و فیلم و برگزاری برنامه های جنبی برای علاقه مندان در ایام جشنواره در کرمان مهمترین نقیصه ای است که به چشم می آید و برای دوره های بعد نیاز به جبران و برنامه ریزی در این زمینه دارد.
هوا تاریک و سردتر شده، با وجود کرونا و دغدغه های ریز و درشت، فرصت دیدن فیلم در جشنواره تجربه خوشایندی است که ساعتی ذهنم را به خود مشغول می کند، دلم گرم است که چراغ جشنواره هنوز روشن است.
چهلمین جشنواره فیلم فجر با حضور۲۲ فیلم در بخش سودای سیمرغ، ۱۰ فیلم در بخش فیلم کوتاه و هشت فیلم در بخش مستند به دبیری مسعود نقاشزاده از ۱۱ بهمن آغاز و تا ۲۲ بهمن ماه جاری ادامه دارد.
فیلمهای این دوره از جشنواره در سینماهای ۳۱ استان در سراسر کشور اکران میشود.
اکران ۱۶ فیلم منتخب چهلمین جشنواره فیلم فجر همزمان با سراسر کشور در ۲ سینمای شهر تماشا و آسیای شهر کرمان از ۱۵ بهمن آغاز شده و تا ۲۲ بهمن ادامه دارد.
همچنین همزمان تعدادی از فیلمهای جشنواره فجر با استفاده از سیستم نمایش سینما سیار در مناطق کم برخوردار و فاقد سینمای استان کرمان به همت انجمن سینمای جوانان ایران نمایش داده می شود.