دولت می‌تواند واردات خودرو را آزاد کند

دنیای اقتصاد دوشنبه 22 فروردین 1401 - 00:06
دولت این اختیار را دارد که ممنوعیت ۴ساله واردات خودرو را بدون نیاز به مجوز مجلس شورای اسلامی یا هیات عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام لغو کند؛ اما آیا در شرایط فعلی چنین اراده‌‌‌ای در دولت برای رفع این گره وجود دارد؟در بهمن و اسفند 1400 و همزمان با بررسی بودجه 1401 در مجلس شورای اسلامی، بحث واردات خودرو به‌‌‌صورت جدی در دستور کار نمایندگان قرار گرفت و آنها در نهایت اعلام کردند آزادسازی واردات خودرو در بودجه لحاظ و درآمدی در حدود 60‌هزار میلیارد تومان نیز بابت صدور مجوز ورود 70‌هزار دستگاه خودروی سواری در منابع بودجه در نظر گرفته شده است.

بر این اساس، واردات ۵۰‌هزار دستگاه خودروی سواری و ۲۰‌هزار دستگاه سواری دوگانه‌‌‌سوز به‌‌‌علاوه ۱۰‌هزار دستگاه کامیون، ۱۰‌هزار دستگاه اتوبوس برون‌‌‌شهری، ۵هزار دستگاه ماشین‌‌‌آلات معدن و راه‌‌‌سازی و هزار دستگاه یخچال‌‌‌دار در مصوبه نهایی مجلس درج شد. همچنین وزیر صمت هم بر لزوم ازسرگیری واردات در سال ۱۴۰۱ تاکید کرد. البته در نیمه اسفند ۱۴۰۰ رئیس‌جمهور به وزیر صمت دستور داد موانع قانونی و اجرایی واردات خودرو حذف شود. با این حال اما در متن نهایی قانون بودجه، بند مربوط به ورود ۷۰‌هزار دستگاه خودروی سواری، حذف شد. حالا این پرسش مطرح است که آیا این موضوع به‌‌‌معنای منتفی شدن واردات خودرو خواهد بود؟ به ‌‌‌اعتقاد کارشناسان، رفع ممنوعیت واردات خودرو ‌‌‌ دست خود دولت است، زیرا این اختیار را دارد که ممنوعیت ۴ساله را بدون نیاز به مجوز مجلس یا هیات عالی نظارت لغو کند. نمایندگان مجلس هم با تایید این موضوع معتقدند مجلس واردات خودرو را ممنوع نکرده که حالا بخواهد مجوز ازسرگیری آن را بدهد؛ این تصمیم دولت بود که در راستای مدیریت منابع ارزی، واردات را متوقف کند و امروز هم دولت اختیار لغو این ممنوعیت را دارد. هدف مجلس این بود که با مصوبه واردات خودرو، دولت را در مسیر ازسرگیری ورود خودرو به کشور قرار دهد، وگرنه قانونی که بگوید دولت باید خودرو وارد کند یا نکند، وجود ندارد. در مجموع حذف بند واردات خودرو از متن بودجه ۱۴۰۱ شرایط بازار خودروهای وارداتی را نیز تحت‌تاثیر قرار داده و خبری از رونق در بازار راکد این خودروها نیست. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد تغییرات قیمتی خودروهای وارداتی نسبت به داخلی ناچیز است.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.