اقتصاد آنلاین_فاطمه حیدری؛ عوامل مختلفی در چرخه تولید یک شرکت اثر گذار هستند. تغیرات نامساعد در کیفیت مواد اولیه مانند خوراک نفت سفید دریافتی، تغیرات آب و هوایی و مشکلات مربوط به ذخیره سازی آب، افزایش شدت تحریم ها و عدم همکاری شرکت های بین المللی، افزایش خطر در پی فرسوده شدن تجهیزات و از کار افتادن دستگاه ها از جمله ریسک های پیش روی صنعت شیمیایی ایران است. نحوه عملکرد و توان آتی شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی ایران به عنوان اولین و بزرگ ترین تامین کننده LAB و NP در کشور به عنوان تامین کننده ۷۵ درصد از مواد اولیه شرکت های شوینده ساز بسیار حائز اهمیت است
شرکت سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران (سهامی عام) در سال ۱۳۶۳ نزد اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. مرکز اصلی شرکت در سال ۱۳۷۰ از تهران به اصفهان تغییر و در اداره ثبت شرکت های اصفهان ثبت شد. این شرکت اولین و بزرگترین تولید کننده مواد اولیه شوینده ها در ایران است که با استفاده از دانش فنی و مهندسی پایه شرکت UOP آمریکا به بهره برداری رسیده است.ظرفیت تولیدی این شرکت در آغاز فعالیت ۵۰ هزار تن الکیل بنزن خطی و ۴۱ هزار تن نرمال پارافین بوده است که پس از افزایش ظرفیت در سال ۱۳۸۲ ظرفیت اسمی تولیدات به ۷۵ هزار تن الکیل بنزن خطی و ۱۴۰ هزار تن نرمال پارافین در سال افزایش یافته است. شرکت صنایع شیمیایی ایران تا سال ۱۳۸۴ تنها تولید کننده ماده اولیه شوینده ها (LAB) در کشور بوده است. اما با تاسیس شرکت پتروشیمی بیستون در حال حاضر بیش از ۷۵% از نیاز های مواد اولیه شرکت های تولید کننده مواد شوینده توسط شرکت سرمایه گذاری ایران تامین میگردد. شرکت بازرگانی و خدمات بندری ایران به عنوان شرکت فرعی شرکت سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران در زمینه ارائه کلیه خدمات بندری برای تخلیه محصولات وارداتی و صادراتی و نگهداری آنها در مخازن و انبار ها، بارگیری مواد و محصولات و انجام کلیه امور تجاری فعالیت دارد.
محصول پارافین (NP) حاصل از نفت سفید دریافتی از پالایشگاه اصفهان، در فرایند بعدی در ترکیب با بنزن تبدیل به LAB میشود به عنوان ماده اولیه برای تولید محصولات شوینده به کار میرود. در منطقه غرب آسیا کشورهای قطر و عربستان سعودی از تولید کنندگان بزرگ (LAB) و نرمال پارافین در منطقه محسوب میشوند. ایران به علت وجود تحریم و محدودیت در پرداخت، از امکان رقابت در منطقه محروم است.
در بررسی روند تولید در ۹ فصل گذشته همواره بالغ بر ۲۰ هزار تن الکیل بنزن خطی تولید شده است. در مجموع میزان تولید در سال مالی منتهی به ۰۹/۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته تنها ۳۰هزارتن افزایش یافته است. ولی میزان تولید و فروش در پنج سال گذشته روند با ثباتی داشته است.نرخ فروش محصولات طی سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
میزان سود ناخالص، سود عملیاتی، سود خالص و سود هر سهم در یک روند صعودی قرار دارند. میزان سود خالص در سال ۱۳۹۹ اندکی بیشتر از سال ۱۴۰۰ است که این دلیل بر افت سود عملیاتی شیران نیست بلکه صرفا مربوط به شناسایی درآمد حاصل از فروش سرمایه گذاری ها در سال ۱۳۹۹ است. سود هر سهم به عنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد یک شرکت در ۲ سال گذشته نزدیک به ۲۵۰ تومان به ازای هر سهم افزایش یافته است که با وجود افزایش در ظرفیت های تولیدی ، افزایش در نرخ های فروش و توانایی صادرات از اسکله بوشهر این افزایش را توجیه و تثبیت میکند.