نامشخص بودن مشمولان جدید سهام عدالت

صدا و سیما یکشنبه 11 اردیبهشت 1401 - 06:01
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی درباره اختصاص سهام عدالت به جاماندگان این طرح گفت: تاکنون افراد جدیدی که باید به آن‌ها سهام عدالت اختصاص یابد مشخص نشده اند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حسین قربان زاده معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی در برنامه گفتگوی ویژه بخش خبری ۲۱ سیما افزود: کاری که باید انجام شود ابعاد مختلفی دارد، یک مرحله شناسایی مشمولین است و مرحله دیگر تعیین میزان سهامی که باید اختصاص یابد و مرحله دیگر شیوه اعطای سهام است با توجه به مرحله آزادسازی سهام عدالت بعد از سال ۹۹، این که این سهام به چه شیوه‌ای اعطا شود این هم نیاز به دستورالعمل دارد.
وی گفت: مهمترین نکته این است که قبلاً در ۲۰ گروه مشمولان شناسایی شده بودند، این ۲۰ گروه کارکنان شاغل، کمیته امداد، بهزیستی، دست اندرکاران امر سهام عدالت و خیلی از افراد دیگری که به رسته‌هایی می‌رسیم که تعدادشان چندصد هزار نفر بود مثلا مشمولان کمیته امداد و بهزیستی حدود پنج میلیون و ۹۵۶ هزار نفر نزدیک شش میلیون نفر در آن دوره اختصاص داده شده است.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت: اکنون نیز باید استعلام صورت بگیرد که نامه نگاری انجام شده است؛ کمیته امداد، بهزیستی، هنوز پاسخ دریافت نکردیم، ولی برآورد‌ها همان حدود چهار و نیم تا پنج میلیون نفر است.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی افزود: مهمترین نکته‌ای که باید دقیق شناسایی شود، مرحله‌ی افراد واجد شرایط مطابق قانون اجرای اصل ۴۴ است که با اصطلاح جامانده از آن یاد می‌کنیم.
وی افزود: کمیته امداد و بهزیستی جداگانه تصریح شده، در مورد این افراد ارجاع داده شده به قانون اجرای سیاست‌های اصل ۴۴، در این قانون یک ماده ۳۴ وجود دارد که در مورد سهام عدالت توضیح می‌دهد، نحوه شناسایی هم تبصره ۳ ماده ۳۴ آمده است، آنجا گفته شده که وزارت اقتصاد و وزارت رفاه با همکاری هم ساز و کار علمی شناسایی افراد مشمول سهام عدالت را استخراج کنند ما الآن در این مرحله هستیم.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت: پایگاه رفاه ایرانیان تقسیم بندی دو دهک و چهار دهک دارد، دو دهکی که تخصیص داده می‌شود، اقساط ۱۰ ساله دارند و ۵۰ درصد آن از محل سود شرکت‌ها داده می‌شود و چهار دهک دیگر بدون تخفیف، اما با اقساط ۱۰ ساله، این ترتیب دوره گذشته بود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ابزار، ساز و کار و سقف سهمی که به هر نفر تعیین خواهد شد مثل گذشته است و به افرادی که برگه سهام عدالت دارند تعلق می‌گیرد یا این عدد و رقم در سبد تغییر پیدا خواهد کرد؟ گفت: بخش عمده آن به پایگاه رفاه ایرانیان بر می‌گردد، ما در این جلسات سعی می‌کنیم فشرده پیگیری کنیم و ان شاء الله تا پایان اردیبهشت بخش مربوط به شناسایی را تعیین تکلیف کنیم.
آقای قربان زاده افزود: در مورد سقف ریالی سهام عدالت برای هر فرد، سه گزینه وجود دارد که باید در آن کارگروه بحث شود، یک بخش مربوط به این می‌شود که ما چقدر منابع داریم، چون ما تکالیف دیگر در بودجه داریم که این تکالیف را هم باید انجام دهیم.
وی گفت: بند «ی» تبصره دو، ۱۳۰ هزار میلیارد تومان پرداخت سهام به سازمان‌ها و نهادهاست، همین بند «الف» تبصره دو انتهایش سهام عدالت است و صدر آن ۱۷۰ هزار میلیارد دیگر مطابق ردیف‌های مشخص باید برای بودجه، سهام فروخته شود، حدود ۲۰۰ هزار میلیارد مجموع این‌ها خواهد شد.
آقای قربان زاده افزود: این موضوع سهام عدالت، علاوه بر آن ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است، چون همه این‌ها اشاره شده که از بنگاه‌های گروه یک و دو باید تخصیص پیدا کند.
وی گفت: الآن پرتفوی دولت آن‌هایی که سهام مستقیم دولت دارد و روی تابلوی بورس هست چیزی بین ۲۲۰ تا ۲۵۰ میلیارد تومان است که بخشی از آن قابل فروش نیست، چون وثیقه است، ایران خودرو، سایپا، مس، فولاد این شرکت‌ها اساساً کل سهامشان وثیقه است.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی افزود: برخی هم شرکت‌هایی هستند که آن چنان سودده نیستند و مشکلاتی دارند، مثل ایران ترانسفو، کشتیرانی، مخابرات و غیره.
آقای قربان زاده گفت: پتروشیمی خلیج فارس و سهام این چنینی ارزنده هستند باید به فکر ETF و صندوق سرمایه گذاری مشترکی بود که آنجا سهام مختلف را، سهام غیربورسی داریم که ارزنده هستند، در همین دوره تا پایان خرداد بتوانیم مشخص کنیم.
وی افزود: یکی از پارامتر‌هایی که تعیین می‌کند سهام هر فرد چقدر باشد این است که چقدر منابع وجود دارد.
آقای قربان زاده گفت: سهام دولت که مشخص است حدوداً چقدر است، ولی این که از این میزان چقدر باید تکالیف دیگر بودجه‌ای انجام شود و چقدر به این موضوع اختصاص پیدا کند در این مسیر در جلسات کارشناسی نهایی می‌کنیم.
وی با بیان این که پارامتر دوم؛ مقایسه با همان سالی که پرداخت صورت گرفته، است افزود: قانون گذار تکلیف کرده بنگاه‌های قابل واگذاری گروه یک و دو که فهرست شان هفته گذشته در هیأت واگذاری تصویب شد فهرستی از این شرکت‌ها بورسی هستند، برخی غیر بورسی هستند ما باید سهام ارزنده‌ای که قابلیت انتقال داشته باشند سهام عدالت تلقی کنیم و به مشمولان تخصیص بدهیم.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت: با توجه به تکالیف دیگری که در بودجه داریم، نیاز به تعیین تکلیف در همان کارگروه دارد که ما نسبت به میزان منابع قابل انتقال به موضوع سهام عدالت؛ تعیین تکلیف کنیم، دوم این که پرتفوی هر فرد را با توجه به تعداد افراد شناسایی شده مشمول تعیین کنیم.
آقای قربان زاده افزود: این چهار محور می‌ماند: ۱- منابع ۲- در خصوص میزان پرتفوی هر فرد ۳- شناسایی مشمولان در این حوزه و ۴- روش؛ به چه روشی می‌خواهیم بدهیم مستقیماً سهامدار می‌شوند یا غیره.
وی گفت: موضوع آخر (روش) سال ۸۵ که این موضوع تبدیل به حکم و مصوبه شده، روالی که تعیین شده این است که شرکت تعاونی، سرمایه گذاری استانی و شرکت‌های سرمایه پذیر و بعد کانون سهام عدالت این زنجیره را کامل می‌کند.
آقای قربان زاده افزود: در خصوص نحوه و روش اعطای سهام باید از این مبنا که شورای عالی بورس هست تبعیت کنیم با توجه به این اختیاری که داده شده، اما در خصوص آن سه موضوع دیگر باید در این کارگروه مشخص شود، در حدود و چارچوبی که قانون گذار برای ما تعیین کرده، هم افراد و مشمولان و هم پرتفوی هر فرد و هم آن منابعی که باید تخصیص پیدا کند.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی افزود: نکته مهمی که مغفول مانده این است که یک عده‌ای برگه پر کردند، مشمول تلقی می‌شدند حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر آن زمان که آن‌ها جامانده تلقی می‌شدند، ولی ما الآن می‌دانیم آیا آن افراد کماکان مستحق دریافت هستند یا خیر.
آقای قربان زاده گفت: آن یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مشخص هستند، از طریق پایگاه رفاه ایرانیان باید کراس چک شوند و مشخص شود که آن‌ها کماکان مستحق دریافت ذیل دو دهک یا چهار دهک قرار می‌گیرند یا خیر. به نظر می‌رسد که بعد از آن قابلیت تعیین تکلیف وجود دارد که آن‌ها مشمول دریافت سهام عدالت هستند یا نه.
وی افزود: همان طور که الآن ما داریم صحبت می‌کنیم کارگروهی تشکیل شده و شناسایی صورت بگیرد، هنوز معلوم نیست چه کسانی به این ترتیب مشمول خواهند شد و این اتفاقاتی که در روز‌های گذشته افتاده که افرادی برای سودجویی آمدند چه به صورت توزیع فرم‌هایی در کافی نت‌ها و ارسال پیامک یا حضور مستقیم در شرکت‌های تعاونی شهرستان‌ها در واقع غیرقانونی است و هیچ فرد نیاز نیست ریالی برای ثبت نام سهام عدالت پرداخت کند و این توسط رسانه‌های گروهی، سازمان خصوصی سازی اعلام می‌شود، بعد از این که این شناسایی کامل شد آنجا مشخص است با توجه به آن پایگاه رفاه ایرانیان، اعلام و اطلاعیه‌ای که صورت می‌گیرد افراد مشخص است به کجا باید مراجعه کنند.
آقای قربان زاده گفت: خواهشم این است که مردم نسبت به این موضوع هوشیار باشند و با توجه به اخباری که در روز‌های گذشته در خصوص توزیع سهام عدالت، صحبت‌هایی که ما و دست اندرکاران داشتند این به معنای آن نیست که افراد همین فردا باید بروند در سامانه‌ای ثبت نام کنند، حتماً به این موضوع دقت کافی داشته باشند تا ما شاهد این اتفاقی که در برخی شهرستان‌ها شاهد بودیم که از افراد پول دریافت می‌کردند برای سهام عدالت نباشیم.
وی با بیان این که ما هر دو هفته یک بار به مجلس شورای اسلامی و کمیسیون اقتصادی پیشرفت کار را گزارش می‌دهیم، افزود: سایت سازمان خصوصی سازی فعلاً همه اخبار را پوشش می‌دهد.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان خصوصی سازی در پاسخ به این پرسش که آیا سود تمام افرادی که سهام عدالت داشتند پرداخت شده است؟ گفت: برخی افرادی که شماره شبا ندارند یا درخصوص متوفیانی که هنوز به وراثشان تعلق نگرفته به جز این‌ها بقیه پرداخت شده این‌ها در مورد شرکت‌های بورسی هستند، سود شرکت‌های غیربورسی هنوز توزیع نشده است.
آقای قربان زاده در پایان در مورد سهام متوفیان گفت: مرحله قانونی دارد که باید انتقال به وراث صورت بگیرد.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.