پیچ و خم در کشت و تولید کلزا

صدا و سیما پنج شنبه 26 خرداد 1401 - 11:11
خودکفایی ۵۵ درصدی دانه‌های روغنی کلزا از وعده‌های دولت سیزدهم است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما‏، تولید دانه روغنی کلزا در کشور در پیچ و خم ترغیب کشاورزان به کشت بیشتر این محصول است. خوشه‌های کلزا در ۳۲ استان کشور آماده برداشت شده است اما امسال تنها حدود یک و نیم درصد از اراضی کشاورزی، رنگ و بوی کلزا را به خود گرفته است.
حجت ورمزیاری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: اگر می‌خواهیم (کشت کلزا) توسعه پیدا کند و کشاورز را به کشت این محصول ترغیب کنیم، بایستی آن زنجیره ارزش را مستقر کنیم و کشاورز از ارزش افزوده نهایی روغن هم منتفع شود و فقط تولید کننده محصول خام نباشد.
یکی از مزیت‌های ناشناخته کلزا، کشت آن به صورت دیم است که بر اساس آخرین آمار، سهم کلزا از مزارع دیم، تنها ۳۶ هزار هکتار است. محصول راهبردی که حاوی بیش از ۴۰ درصد روغن است و کنجاله آن حاوی ۳۵ درصد پروتئین است.
کشاورز اهل ملارد گفت: (کلزا) به علت ریشه عمیقی که دارد‏، باعث حاصلخیزی بهتر خاک می‌شود و سبب شخم بیولوژیکی در خاک می‌شود.


اقلیم نیمه خشک در مناطق مختلف کشور و وابستگی ۸۴ درصدی به دانه‌های روغنی اهمیت کلزا را دوچندان کرده است.
علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: کشور ما کم آب است. ما به دنبال یک محصولی از دانه‌های روغنی بودیم که به آب کمتری نیاز داشته باشد و بتوانیم در تناوب با گندم کشت کنیم.
بر اساس ماده ۳۱ قانون برنامه ششم توسعه باید میزان تولید کلزا در سال پایانی اجرای برنامه به ۹۳۴ هزار تن می‌رسید، اما فقط ۲۹۵ هزار تن در سال ۱۴۰۰ تولید شده است. این اندازه تولید حتی از سه سال گذشته هم کمتر است.
مهدی سروی، کارشناس کشاورزی گفت: قیمت دانه‌های روغنی با ارز ۴۲۰۰ تومانی، واردات روغن خام، پایین بودن قیمت خرید تضمینی دانه کلزا در مدت سال‌های گذشته، فقدان پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان و نبود ماشین آلات برداشت تولید این محصول می‌توان اشاره کرد.
کلزاکاران از پایین بودن نرخ ۱۵ هزار تومانی قیمت خرید تضمینی گلایه مندند.
کشاورز اهل قم بیان کرد: با توجه به شرایط ویژه کلزا و عملکرد پایین‌تر آن نسبت به گندم و جو، قیمت اعلام شده (از سوی دولت) برای کشاورز اصلا مقرون به صرفه نیست.


با این حال وزارت جهاد کشاورزی قیمت خرید تضمینی را هم افزایش داده است.
علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی افزود: بالاخره محصولات اساسی همچون زمین از اهداف اصلی وزارت جهاد کشاورزی است. امیداوریم که بتوانیم با اعلام قیمت‌های مناسب که هزینه‌های کشاورزان را در نظر گرفته باشد و با توجه به نیاز کشور به محصولات اساسی و همچنین به موقع اعلام کردن قیمت این محصولات، کشاورزان را بتوانیم در تصمیم گیری درست در کشت این محصولات کمک کنیم. در این راستا با توجه به اینکه قیمت تضمینی گندم ۱۱ هزار و پانصد تومان افزایش پیدا کرد و علی رغم مشکلات کم آبی که در سراسر کشور به ویژه در استان خوزستان داشتیم، لذا برای تشویق کشاورزان به کشت محصولات اساسی، قیمت کلزا را ۲۳ هزار تومان و قیمت سویا را هم ۲۱ هزار تومان اعلام کردیم.


جهاد کشاورزی ما به التفاوت قیمت را به کشاورزانی که کلزای خود را به دولت فروخته اند، پرداخت می‌کند. علاوه بر این، برای حمایت و توسعه بیشتر کشت کلزا، مشوق‌های دیگری را هم در نظر گرفته است.
محمد قربانی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: مصوبه شورای قیمت گذاری را گرفتیم که این هفته هم دستورالعمل اش به استان‌ها ابلاغ می‌شود که انشاء الله علاوه بر آن قیمت گذاری که ما برای تضمین خرید خواهیم داشت‏، یارانه‌ای بلاعوض را هم برای حمایت بیشتر از کشاورزان و حمایت از توسعه دانه‌های روغنی داشته باشیم.
خودکفایی ۵۵ درصدی دانه‌های روغنی کلزا در سه سال آینده از وعده‌های دولت سیزدهم است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.