شاخص بورس در آستانه ورود به کانال جدید | وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس برای توضیح به مجلس می روند

همشهری آنلاین دوشنبه 18 مهر 1401 - 11:14
درصورت تداوم روند نزولی با شدت روزهای گذشته، امروز شاخص بورس وارد کانال یک‌ میلیون ‌و ۲۰۰ هزار واحد خواهد شد
بورس

به گزارش همشهری آنلاین، روند نزولی بازار سهام دیروز هم ادامه یافت و شاخص کل بورس تهران به محدوده یک میلیون و ۳۰۵ هزار واحد رسید. این پایین‌ترین سطح شاخص از ابتدای امسال تاکنون است که به‌نظر می‌رسد درصورت تداوم روند نزولی با شدت روزهای گذشته، امروز شاخص بورس وارد کانال یک‌میلیون‌ و۲۰۰هزار واحدی شود.

قرار است روز سه‌شنبه وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس برای ارائه توضیح درباره آخرین وضعیت بازار سهام به کمیسیون اقتصادی مجلس بروند.

دور تازه روند نزولی شاخص بورس که از خرداد ماه امسال آغاز شده همچنان ادامه دارد و آمارها نشان می‌دهد در این مدت شاخص کل بورس تهران ۲۰ درصد افت کرده است. اطلاعات موجود همچنین نشان می‌دهد در این مدت ۲۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بورس خارج و راهی سایر بازارها شده است.

این روند نزولی همچنین تمایل سهامداران را برای سرمایه‌گذاری در بورس کاهش داده و موجب شده ارزش معاملات خرد به سطح ۲هزار میلیارد تومان برسد که ۴ برابر کمتر از میزان معاملات در ابتدای سال است. در چنین شرایطی ظرف چند روز گذشته شدت نزول در بازار سهام بیشتر شده و این روند دیروز هم ادامه یافت؛ به‌طوری‌که شاخص کل بورس تهران با یک افت سنگین به محدوده یک‌میلیون ‌و ۳۰۵ هزار واحد رسید که پایین‌ترین سطح شاخص از ابتدای سال تاکنون است.

دیروز همچنین رکورد خروج نقدینگی از بورس شکسته شد و نسبت خروج نقدینگی به ارزش کل معاملات خرد به ۲۸.۵درصد رسید که بالاترین میزان از ابتدای سال تاکنون بوده و بیانگر آن است که سهامداران خرد دیروز ۶۳۰میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج کرده‌اند.

به‌نظر می‌رسد درصورت تداوم روند نزولی شاخص با شدت روزهای گذشته، امروز شاخص کل بورس وارد کانال یک‌میلیون ‌و۲۰۰هزار واحد شود. تحلیلگران تکنیکی بر این باورند که درصورت نزول شاخص به زیر یک‌میلیون ‌و۳۰۰هزار واحد، شدت نزول شاخص بیشتر خواهد شد. به همین دلیل ظرف چند هفته گذشته سازمان بورس چندین نشست ویژه با سهامداران حقوقی بزرگ، هلدینگ‌ها و بازارگردان‌ها برگزار کرده تا مانع از نزول بیشتر شاخص بورس شود. در آخرین نشستی که روز شنبه با حضور احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و هلدینگ‌ها برگزار شد این شرکت‌ها موافقت کردند منابع مالی را برای حمایت از بورس در قالب اوراق تبعی به بورس تزریق کنند تا مانع از نزول بیشتر شاخص شوند.

با این حال این اقدامات و برگزاری نشست‌های ویژه تاکنون کارساز نبوده و قرار است وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس برای ارائه توضیح درباره آخرین وضعیت بازار سهام به کمیسیون اقتصادی مجلس بروند.

دلایل نزول

تحلیلگران بر این باورند که عوامل مختلفی ازجمله رکود اقتصاد جهانی، کاهش قیمت مواد پایه و رشد نرخ بهره بین بانکی در نزول بورس نقش داشته‌اند و این عوامل به خروج نقدینگی از بازار سهام منجر شده است، با این حال کارشناسان تأکید می‌کنند مشکل اصلی بازار سرمایه افزایش تردیدها برای سرمایه‌گذاری در بورس به‌دلیل افزایش ریسک‌ها و ابهام‌ها است؛ به همین دلیل لازم است دولت اقدامات حمایتی تازه‌ای را برای حمایت از بازار سرمایه آغاز کند.

مصطفی امید قائمی، مدیرعامل گروه مالی ملت در این‌باره گفت: با وجود وضعیت خوب بنگاه‌ها هنوز سایه ابهام بر سر بازار سهام، سنگینی می‌کند؛ بخشی از این ابهامات از سمت دولت و برخی دیگر ناشی از رکود اقتصاد جهانی و کاهش قیمت مواد پایه است که این ابهامات مانع رشد و حرکت روبه‌جلوی آن شدند. او با بیان اینکه دولت باید تصمیمات عاجل و حمایتی برای بازار سهام بگیرد، اضافه کرد: به‌نظر می‌رسد گزارش‌های مالی ۶ماهه شرکت‌های بورس گزارش‌های خوبی باشد که می‌تواند روی بازار سهام تأثیر بگذارد، اما دولت نیز باید تصمیم‌های جدیدی برای حمایت از بورس بگیرد؛ به‌طور مثال باید برنامه‌های بودجه سال بعد و افزایش یارانه تعیین‌تکلیف شود.

او با اشاره به افزایش قیمت دلار ادامه داد: افزایش نرخ دلار به ‌نوعی به روند بازار سهام کمک می‌کند زیرا بیشتر شرکت‌های فعال در این حوزه، مشغول به صادرات محصولات پایه هستند که افزایش قیمت دلار می‌تواند سودآوری را بالا ببرد و در نهایت منجر به رشد ارزش سهام شرکت‌ها شود.

امید قائمی تأکید کرد: با توجه به شرایط رکودی فعلی و جذابیت قیمت در بازار سهام احتمالاً در ماه‌های آینده و از آبان و آذر، رونقی را تجربه کنیم. اگر این رونق رخ دهد صنایع پتروشیمی، پالایشی، بانک‌ها، سازندگان و تولیدکنندگان محصولات داخلی می‌توانند از آن دست صنایع با پتانسیل صعودی باشند. از سوی دیگر گروه معدنی، بسته به میزان تولیدات خود می‌تواند وضعیت خوبی داشته باشد.

بهاءالدین حسینی‌هاشمی، کارشناس بازار سرمایه نیز درباره وضع فعلی بازار سهام گفت: شاخص کل بازار سرمایه از ۲میلیون‌ و ۸۰ هزار واحد به یک‌میلیون ‌و ۳۰۰هزار واحد سقوط کرده که در تاریخ بازار سرمایه این مقدار سقوط بی‌سابقه بوده است. به همین دلیل، ترس از این بازار افزایش یافته است و سهامداران فکر می‌کنند که بازار سهام همچون تله‌ای بوده است که در آن گرفتار شده‌اند. او افزود: به‌دلیل افزایش تورم، بازارهای رقیب بازار سرمایه سودآورتر شده‌اند به همین دلیل فعالان بازار سهام به‌دنبال آزاد کردن نقدینگی خود هستند و این موضوع موجب شده است تا سهامداران، سهام خود را بفروشند تا سرمایه‌های خود را به بازار رقیب منتقل کنند.

این تحلیلگر بازارهای مالی تأکید کرد: احتمالا شاخص کل بازار سرمایه تا حدود کانال یک میلیون واحد کاهش خواهد یافت، در آن زمان به‌دلیل اینکه شاخص کل بازار سهام و همچنین بسیاری از شرکت‌های بورس به کف قیمت خود رسیده‌اند، رونق به بازار سهام باز خواهد گشت؛ به‌طوری که می‌تواند شاخص کل بورس را با قدرت به سمت جلو حرکت دهد.

حسینی‌هاشمی با تأکید بر اینکه بازار سرمایه هم‌اکنون حبابی نیست، گفت: هم‌اکنون قیمت بسیاری از سهم‌ها منطقی شده است و در کف قرار گرفته‌اند.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.