به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی البرز گفت: طبق بررسیهای انجام شده حدود ۴۰ آثار تاریخی در این استان خیلی فوری به تعیین حریم و عرصه نیاز دارند.
فریدون محمدی افزود: استان البرز آثار و محوطههای ازشمند زیادی دارد و این محوطهها در معرض خطر هستند، بر این اساس به نظر میرسد بیشتر آثار و محوطههای ما نیازمند حریم هستند. وی افزود: درحال حاضر از ۳۰۰ اثر ثبت شده در استان البرز، ۱۸ اثر تاریخی تعیین حریم و عرصه شدهاند و ۵ اثر دیگر در شورای حریم هستند که هنوز ابلاغ نشدهاند.
محمدی گفت: ضرورت دارد در شهرستان کرج همه تپههای ماهدشت و همچنین آثار تاریخی، محوطهها و تپهها در ساوجبلاغ تعیین حریم و عرصه شوند و به طور کلی طبق بررسیهایی که انجام دادیم در کرج حدود ۴۰ آثار تاریخی نیازمند تعیین فوریِ حریم و عرصه هستند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی البرز درباره چالشهای آثار تاریخی البرز در تعیین عرصه و حریم، افزود: علاوهبر تعیین حریم و عرصه، در حال حاضر سه اثر کاخ مروارید، دشت بهشت و تپه حیدرآباد در ماهدشت اصلاحیه حریم میخواهند و یکی مورد دیگر هم تپه حسینآباد بود که اصلاحیه آن انجام شد.
محمدی گفت: برای کاخ مروارید در مهرشهر کرج، حریم منظری بزرگی در نظر گرفتهاند و همین موضوع برای ما و مالکان اطراف آن چالشهایی ایجاد کرده است که دنبال این هستیم که این حریم را محدودتر کنیم.
همچنین در دشت بهشت در محمدشهر کرج بخشی از زمینهای مردم را وارد عرصه کردهاند و مالکانشان خیلی پیگیر این موضوع هستند و در سفر ریاست جمهوری به استان البرز هم آن را مطرح کردند. همچنین حریم درجه یک این تپه را خیلی زیاد گرفتهاند و نیاز به اصلاحیه حریم دارد که پیگیر آن هستیم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی البرز همچنین افزود:پرونده تعیین حریم و عرصه را باید به وزارتخانه بفرستیم تا در جلسه کمیته فنی مصوب و ابلاغ شود که بنابراین تعیین حریم و عرصه زمانبر است و بر همین اساس تقاضا کردیم، تعیین عرصه و حریم را به استانها تفویض کنند که در این صورت بسیاری از مشکلات ما در این حوزه حل میشود.
محمدی در پاسخ به این پرسش که این احتمال و نگرانی مطرح است که در صورت تفویض اختیار به مدیرکل استانها، به دلیل فشار دستگاههایی چون شهرداری و استانداری، مساله حفاظت از آثار تاریخی خدشهدار شود، اظهار کرد: وقتیکه مدیرکل استان به عنوان نماینده وزیر پای پرونده تعیین حریم و عرصه را امضا میکند، در واقع همیشه باید پاسخگوی مراجع باشد و اگر هم بخواهد تحتتاثیر مقامات استانی، حریم و عرصه اثر تاریخی را کم یا زیاد کند، کارشناسان و باستانشناسان استانی زیربار آن نمیروند.