اشتباه بزرگ اصلاحطلبان از نگاه عبدی
عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب در اعتماد نوشت: «اشتباه اصلاحطلبان چه بود؟ در يك كلام نداشتن خط قرمز. هر نيروي سياسي كه فاقد اصول روشن و خطوط قرمز باشد دير يا زود و با سرعت كم يا زياد، به سراشيبي خواهد رفت. آنان با شناختي كه از وضعيت ساختار سياسي كشور و با تصوري كه از قانون و عرف داشتند، ميدانستند در كدام ساختار مسووليت قبول كردهاند.
پس يا براساس آن ميتوانستند و بايد كار ميكردند و اگر اجازه نمييافتند، بايد صندلي قدرت را ترك ميكردند. اين قابل قبول نيست كه هم در قدرت باشند و هم بگويند نميگذارند كار كنيم. عدول از قاعده و اصل تلازم و تناسب قدرت و مسووليت و نيز كوتاه آمدن در برابر نقض اصل حاكميت قانون... دو اشتباه اساسي اصلاحطلبان بود كه خطاهاي بعدي به دنبال اين آمد. ولي به روشني، اصل بقا در قدرت جايگزين اين دو اصل شد.
اين نگاه باعث شد كه سياست اصلاحطلبان محدود به انتخابات و صندوق راي شود و تعريف اصلي خود را فراموش كنند. ابزار جاي هدف را گرفت. مساله اين بود كه اصلاحطلبان آمده بودند كه اهدافي مثل حاكميت قانون را پيش ببرند در حالي كه پيروزي در انتخابات به هدف اصلي آنها تبديل شد...
اصلاحطلبان به جاي اينكه به عاملي كه باعث از دست رفتن پايگاه اجتماعي آنها شده، توجه كنند، دست به توجيه زدند و گفتند: «نميگذارند». در اينجا يك اتفاق مهم در مجموعه و ساختار اصلاحطلبان رخ داد كه اثرات تخريبي بر روند اصلاحات داشت. اينكه اصلاحطلبان حاضر در ساختارهاي حكومتي از جمله دولت، چنان رفتار ميكردند كه هيچ هزينهاي متوجه آنان نشود. البته من مخالف چنين رفتاري نيستم، ولي مشكل از آنجا آغاز شد كه كنشگران اصلي كه آنان را به قدرت ميرساندند، بايد هزينه ميدادند...
من فكر ميكنم كه اگر مسير اصلاحات مقيد بودن به آن دو گزاره اصلي، يعني نپذيرفتن «نقض حاكميت قانون» و «شكاف قدرت و مسووليت» را كنار نميگذاشتند و از خط قرمزهاي منطقي اصلاحطلبي عدول نميكردند، احتمالا با وضعيت ديگري جز اينكه هست مواجه بوديم.
بهتر بود اصلاحطلبان راهي را باز ميكردند به جاي آنكه نقش سرعتگير را ايفا كنند. ولي متاسفانه سكوت آنان در برابر نقض اين دو گزاره و خط قرمز، آن را مشروعيت داد و به نوعي عقبگرد هم محسوب شد و در نهايت اين وضعيت خود را در بدترين تصميم آنها، يعني شركت نيمبند در انتخابات سال ۱۴۰۰ نشان داد كه مصداق روشن آن «آش نخورده و دهان سوخته» بود و حق است كه به آنان بگويند پايگاه شما به همين اندازه است كه راي آورديد. نتيجه كنار گذاشتن اصول و آرمانهاي اصلاحطلبانه و تسليم شدن به سياستهاي اقتضايي، رسيدن به وضعيت امروز است كه زبانشان بسته است.
***
خاندوزی: از صحبتهایم در جلسه مجلس سوء برداشت شد
به گزارش ایسنا، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در حاشیه مراسم رونمایی از چک الکترونیک در پاسخ به ابهامات و انتقادات پیش آمده پس از جلسه مجلس درباره بررسی عملکرد دستگاههای مسئول در اجرای تبصره ۱۸ بودجه ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ اظهار کرد: بنده ملاحظات نمایندگان مجلس شورای اسلامی را کاملا درک میکنم. خودم هم در جایگاه نمایندگی بودهام و میدانم که مجلس دغدغه مردم و مشکلات آنها را دارد و حل این مشکلات در گرو همکاری مجلس و دولت است.
وی افزود: در موضوع تبصره ۱۸ نیز اتفاقا همکاری بسیاری خوبی از جانب کمیسیونهای مجلس انجام شده است که جا دارد از شخص رئیس مجلس و کمیسیون قدردانی کنم. مطالبه و نظارت مجلس و پاسخگویی دولتمردان امری ضروری است.
وزیر اقتصاد ادامه داد: متاسفانه از اظهارات بنده درباره موضع رئیس مجلس سوء برداشت شده و برخی بهدنبال فرصت برای تفرقه افکنی میان دولت و مجلساند در زمانی که شرایط خاص کشور بیش از پیش نیازمند همکاری است. در خصوص لایحه اموال تملیکی، تلاش کرده و میکنیم تفاوت دیدگاهی که پیرامون لایحه دوفوریتی وجود دارد حل و فصل شده و لایحه به جریان بیفتد.
***
غریبآبادی :کجای این تجمعات مسالمت آمیز است؟
کاظم غریب آبادی معاون بینالملل قوه قضاییه که برای شرکت در نشستهای کمیته سوم مجمع عمومی و رایزنیهای دو و چندجانبه به نیویورک سفر کرده است، در گفتوگو با خبرنگاران رسانههای ایرانی در نیویورک گفت: تاکنون بیش از ۴۰ نفر از نیروهای حافظ امنیت مردم توسط اغتشاشگران شهید شده اند و همچنین موج ورود گروههای تروریستی را داشتیم. در همین رابطه، بر اساس بررسی هایی که در رابطه برخی افراد حاضر در اغتشاشات که جان خود را از دست داده اند، انجام شده، نیز محرز شده است که این افراد توسط اغتشاشگران کشته شده اند.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه تصریح کرد: تاکنون بیش از ۵۰ نفر از افراد وابسته به گروهک تروریستی منافقین دستگیر شده اند. همچنین بیش از ۸۰ نفر افرادی که وابسته به گروهک های مختلف تروریستی کرُدی هستند و نیز بیش از ۵ نفر از افراد وابسته داعش دستگیر شده اند.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه ادامه داد: بیش از هزاران قبضه انواع سلاح گرم و مهمات از این اغتشاشگران به دست آمده است. کجای این تجمعات مسالمت آمیز است؟
دبیر ستاد حقوق بشر ایران همچنین گفت: در مرحله قضایی نیز نظام قضایی ما برابر قانون، برخورد بسیار عادلانه ای خواهد داشت. غریب آبادی افزود: اینکه در رسانه ها یا برخی گروهها و افراد که غیرمرتبط با نظام قضایی هستند، در مورد چگونگی برخورد با دستگیرشدگان یا اتهامات آنها صحبت می کنند، نظام قضایی به این اظهارات توجهی ندارد. ملاک نظام قضایی، در واقع آن اتهاماتی نیست که در رسانه ها مطرح می شود، بلکه ملاک نظام قضایی، قانون و مستندات است. از همین رو، بیش از ۹۰ درصد از بازداشت شدگان در همان دو سه روز اول به طرق مختلف و با صدور قرارهای تامین آزاد شدند.
وی برخی اظهارات رسانه ای مبنی بر تحت بازداشت بودن ۱۴ هزار نفر در ایران در جریان اغتشاشات را رد کرد و گفت: ما کاملا این رقم را رد می کنیم. چنین چیزی اصلا صحیح نیست. تعدادی که اکنون در بازداشت هستند، برای برخی از آنها کیفرخواست صادر شده است و برای بقیه که در مرحله تکمیل تحقیقات هستند، برابر مستندات و قانون برخورد خواهد شد. حق آنها است که از تمامی موازین و تسهیلات قانونی برخوردار باشند.
***
توضیحات وزیر ارشاد درباره همکاری ارشاد با رسانهها
محمد مهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد در گفتوگو با ایلنا، درباره فعالیتهای ایراناینترنشنال و بیبیفارسی در وقایع اخیر و اینکه گفته شده دلیل تمایل مردم به اخبار این رسانهها محدودیت رسانههای داخلی است، وزارت فرهنگ و ارشاد چه اقداماتی در راستای خبررسانی آزادانه رسانههای داخلی قرار است انجام دهد، گفت: شما فضای مطبوعاتی را مشاهده کنید آیا محدودیتی ایجاد کردهایم؟ ما در وزارتخانه مکانیزم و فرآیندهایی را در اختیار داریم، آیا آمدهایم برای مدیر مسئولان و خبرنگاران محدودیت ایجا کنیم؟ نهایت همکاری را داشتهایم. در هیات نظارت بر مطبوعات تخلفاتی را از رسانهها داریم، من به اعضای هیات گفتم همکاری کنند و این اعضا هم با من موافقت کردند و حداکثر همراهی را دارند. زیرا معتقدیم ولو اینکه خطا کنند، بهتر از این است که احساس کنند فضای گفتوگو نیست؛ چراکه ما معتقد به گفتوگو هستیم.
وی خاطرنشان کرد:آنجا که گشایشهایی مانند مسئله کاغذ داریم که مشکلش حل میشود، خبررسانی صورت نمیگیرد. امروز تیراژها بالا رفته است اما امان از اینکه یک نیم خط درباره این اقدام نوشته شده باشد. اینجا هم همین است، امروز حدود ۲ ماهی میشود که مسائلی در کشور رخ داده است وزارت ارشاد در حوزه رسانهای و مدیریت رسانهای با سعه صدر کامل برخورد کرده است. آیا من به عنوان وزیر و معاونین من محدودیت ایجاد کردیم؟ دوستان امنیتی و قضایی محدودیت ایجاد کردند؟ واقعا چنین نبوده است.
وی درباره اینکه هنرمندانی که ممنوع الخروج شدهاند میگویند دلیلش سیاسی است در حالی که شما عنوان کردهاید دلایل دیگری برای این امر وجود دارد، آیا با هنرمندانی که این اتفاق برایشان رخ داده است دیداری داشتهاید و یا موضوع ممنوعالخروجی آنها پیگیری کردهاید گفت: چند مورد اخیر را بررسی کردم، اسمی نمیآورم. این ممنوع الخروجی هیچ ارتباطی به فعالیت فرهنگی و هنری آنها نداشته است. توجه داشته باشید ممکن است من در حال حاضر بخواهم به عنوان یک مقام دولتی خارج شوم یک شکایتی از من در یک حوزهای وجود داشته باشد که رفتن من متوقف شود. قبلا هم اینها بوده است اما چون یک فضایی به وجود آمده است، ممکن همه فکر کنند به این دلیل بوده است.
اسماعیلی بیان کرد: در حوزههای فرهنگی و قضایی و امنیتی تعامل ما خوب است، در وزارتخانه برای اینکه اینمسئله دچار بهمریختگی نشود، یک ستادی را تشکیل دادیم. در مورد هنرمندانی که دچار این حواشی میشوند گفتهام به تکتکشان رسیدگی شود و بررسی کنند.
***
توصیه مهاجرانی به جوانان معترض
سيد عطاءالله مهاجرانی، وزیر ارشاد دولت اصلاحات در اعتماد نوشت: «امريكاييها و اسراييليها نتوانستند خويشتنداری كنند و آشكارا از تجزيه ايران و تغيير نظام جمهوري اسلامي سخن نگويند...
آنان از «امپراتوري ايران» سخن ميگويند كه ميبايست شكسته شود و ايران آزاد شود، يعني سرزمين ايران تجزيه شود. ملت ايران به اقوام يا به تعبير آنها به مليتهاي مختلف تقسيم شود، همانگونه كه شوروي و يوگسلاوي تجزيه سرزميني و قوميتي و ملي شد...
وقتي به عنوان يك خط مشي، تلويزيونهاي فارسي مامور ميشوند كه با رهبران يا افراد شاخص احزاب تجزيهطلب، مصاحبه و از آنها چهرهسازي كنند، مجريان همان «استراتژي تجزيه سرزميني و ملي ايران» هستند...
ايران يكپارچه و يگانه و قوي به مصلحت و در جهت منافع امريكا و اسراييل و همپيمانان منطقهاي نيست. براي تضعيف ايران و نهايتا تجزيه ايران ميبايست اركان وحدت ملي و اقتدار كشور هدف گرفته شود.
بيهوده نيست كه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و ارتش هدفگذاري شدهاند. سلبريتي آلت دستي كه يك خط راست نميتواند بنويسد، يك صفحه كتاب فارسي سوم راهنمايي را نميتواند درست بخواند، سه دقيقه نميتواند راست و درست حرف بزند؛ ارتش را نشانه ميگيرد و ميخواهد ارتش را در كنار اغتشاشگران و تجزيهطلبان قرار دهد. اينان چهرههاي بادكنكي و مهرههاي يك سناريو و يك پروژه تعريفشده هستند...
هدفگذاري هم، مبارزه با ايران قوي است. وقتي ديدند، نميتوانند در جنگ رواني عليه انقلاب و نظام به پيروزي برسند و اصل نظام را از ميان بردارند، آشكارا از مسلح شدن، گروهها و احزاب سخن ميگويند.
مصاحبه جان بولتون با بيبي سي كه به صراحت از انتقال اسلحه از كردستان عراق به ايران سخن گفت. از اينكه به تعبير او معترضان سلاح در دست ميگيرند و به سپاه حمله ميكنند، خشنود بود و عمليات مسلحانه را تشويق كرد، همه اينها نشانه شكست است و نه قدرت.
براي اينكه صف مردم به ويژه جواناني كه نسبت به بسياري از مسائل و موارد اعتراض به حق دارند، از صف تجزيهطلبان و آشوبگران، جدا شود؛ مصاحبه جان بولتون در واقع يك شاخص و خط فاصل روشن است.
جوانان ما به ويژه دانشجويان ببينند كه چه گرگهايي در كمين ايران قوي و وحدت سرزميني و ملي ما نشستهاند. چنان كه درصدد تجزيه سوريه و عراق هم بودند و ناكام ماندند. ايران از مجموعه سوريه و عراق بزرگتر و نيرومندتر است، اينبار نيز مانند جنگ هشتساله كشور ايران و ملت ايران نيرومندتر از توفان سر بر ميدارد.»
***
استقبال روزنامه جمهوری اسلامی از مواضع اژه ای
جمهوری اسلامی نوشت: «از مجموع مسئولین نظام در ردههای مختلف، رئیس قوه قضائیه تاکنون درباره ناآرامیهای اخیر مواضع روشن و انعطافپذیری داشته که اگر کارگزاران دستگاه قضائی به آنها عمل کنند، نتایج خوبی به دست خواهد آمد.
آقای محسنی اژهای در سخنانی که چند بار درباره ناآرامیهای اخیر خطاب به مسئولین این قوه داشت، به آنها تأکید کرد اولاً حساب افراد معترض را از افراد اغتشاشگر جدا کنند. ثانیاً با دستگیرشدگانی که مرتکب جنایت نشدهاند مدارا نمایند و ثالثاً در رسیدگی به پروندههای افراد بازداشتشده سرعت عمل داشته باشند و عدل و انصاف را رعایت نمایند. این هر سه دستور در صورتی که دقیقاً اجرا شوند، تأثیر مثبتی بر بازدارندگی خواهند داشت و ضمن ایجاد آرامش در جامعه، دشمنان را نیز در اهداف شومشان ناکام خواهند نمود.»
***
روایت روزنامه دولت از حوادث دیروز سیستان و بلوچستان
روزنامه ایران نوشت: «با وجود تلاش یک هفتهای ضدانقلاب با انتشار فراخوانهای متعدد برای تجمع و آشوبگری پس از نماز جمعه زاهدان به بهانه چهلم حادثه 8 مهر زاهدان، نمازگزاران روز گذشته پس از اتمام نماز با کمترین تنش مصلی را ترک کردند و به خانهها برگشتند.
در شهرستانهای زاهدان، خاش، ایرانشهر و راسک پس از برگزاری نماز جمعه اهل سنت هر چند تجمعات حداقلی شکل گرفت، ولی پس از مدت کوتاهی همان جمعیت حداقلی نیز که تلاش داشت با سر دادن شعارهای ساختارشکنانه فضا را دچار تنش کند، به دلیل عدم استقبال جمعی، پراکنده شد و این توطئه آنان نیز ناکام ماند و دست به حربهای دیگر زدند.
گفتنی است مولوی عبدالحمید خطیب مسجد مکی زاهدان نیز روز گذشته ضمن ابراز سخنانی که مورد استقبال جریان ضدانقلاب قرار گرفت، در نهایت اقداماتی نظیر حمله به مراکز دولتی، تخریب بانکها و سنگپراکنی به سمت نیروهای انتظامی را محکوم کرد.»