درمان بیماران سرطانی با روش ژن درمانی برای نخستین بار در ایران

صدا و سیما سه شنبه 24 آبان 1401 - 09:41
رئیس بخش پیوند سلول‌های بنیادی مرکز طبی کودکان گفت: فناوری ژن درمانی«کارتیسل» حاصل زحماتی است که در سال های طولانی در دانشگاه ها و بیمارستان های مختلف کشور و پژوهشگاه رویان برای نخستین بار به ثمر رسیده است.

درمان بیماران سرطانی با روش ژن درمانی برای نخستین بار در ایرانبه گزارش خبرگزاری صدا وسیما، آقای دکتر حمیدیه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: فناوری ژن درمانی «کارتیسل» حاصل زحماتی است که سال‌های سال در دانشگاه‌های مختلف، پژوهشگاه رویان و بیمارستان‌های مختلف کشور کشیده شد، و علم سلول‌های بنیادی رشد و بالندگی خود را حفظ کرد و در نهایت با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و یک شرکت دانش بنیان موفق شدیم  این فناوری را به ثمر برسانیم. 

­رئیس بخش پیوند سلول‌های بنیادی مرکز طبی کودکان در پاسخ به این سوال که فرآیند سلول‌های«تی» «کارتیسل‌ها» علیه سلول‌های سرطانی بلند می شوند، روند درمان بیمار چگونه است، اظهار کرد: ما در طول روز مکرر سرطان خون می‌گیریم، منتهی چیزی که این سرطان را کنترل می‌کند، سلول‌های دستگاه ایمنی بدن هستند که اگر این سلول‌های دستگاه ایمنی بدن کارشان را درست انجام ندهند سرطان رخ می دهد.

آقای دکتر حمیدیه با بیان اینکه نگهبان بدن ما سلول‌های دستگاه ایمنی هستند که یک دسته از این سلول‌ها نقش خیلی کلیدی دارند و به آن‌ها لنفوسیت‌های تی می‌گویند، افزود: وقتی این سلول‌ها کارشان را درست انجام نمی‌دهند سرطان به وجود می‌آید.

وی در ادامه گفت: بعد از ۶۰ الی ۷۰ سال کار در حوزه سرطان و از شیمی درمانی که سعی می‌کردند سلول‌های سرطانی را بمباران کنند و از بین ببرند، از پیوند سلول‌های بنیادی که سعی می‌کردند سلول‌های سالم را از بدن شخصی دیگری بگیرند و جایگزین کنند، این علم گذر کرد تا به اینجا رسید که ظاهراً از دست انسان خارج است و باید آن پایه درمان خود سلول‌های مریض باشد؛ لذا سلول‌های خود مریض که ضعیف شده و توانایی خود را از دست داده اند در تخریب سلول‌های بدخیم، در واقع به بیرون از بدن می‌آوریم یک دوره آموزشی از اول می‌بینند که یاد بگیرند چگونه سلول سرطانی را از بین ببرند، تکثیر می‌کنیم که تمام این کار‌ها ظرف چند روز باید انجام شود و بعد دوباره سلول‌های تعلیم یافته به خود مریض برگردانده می‌شود.

دکتر حمیدیه در ادامه گفت: این فناوری در اختیار معدود کشور‌های دنیا است، که این فناوری حاصل زحماتی است که سال‌های طولانی در دانشگاه‌های مختلف، پژوهشگاه رویان و بیمارستان‌های مختلف کشور کشیده شد، و علم سلول‌های بنیادی رشد کردو بالندگی خود را حفظ کرد و در نهایت با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و یک شرکت دانش بنیان موفق شدیم که این کار را انجام دهیم.

وی افزود: آینده پزشکی فقط صرفاً پزشکان نخواهند بود در حوزه سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی، ما مهندسی بافت، ​ سلول درمانی، ژن درمانی، فرایند ارگان‌ها یا اعضا را بخواهند بسازند پرینتر‌های سه بعدی، مهندس مکانیک، مهندس کامپیوتر و ... یعنی یک ترکیبی از رشته‌های مخلتف با هم مخلوط خواهند شد و در پزشکی بازساختی که خداروشکر این علم پا به پای دنیا جلو می‌رود.

همچنین معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در ارتباط تلفنی با این برنامه و در پاسخ به این سوال که چه حمایت‌ها و فرایندی طی شد تا به این دستاورد بزرگ برسیم؟ اظهار کرد: در معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت چند کمیته داریم که بر اساس آینده پژوهشی تحقیقات کشور کار می‌کنند.

دکتر پناهی افزود: بر اساس نظر کمیته آینده پژوهشی درمان‌های نوین که شامل ژن درمانی، سلول درمانی و پزشکی بازساختی است، یکی از محور‌های اصلی درمان خیلی از بیماری‌ها مخصوصاً سرطان است، این کمیته در حقیقت بررسی کرده در کشور ما اگر بتوانیم از ژن درمانی، سلول درمانی و پزشکی بازساختی استفاده کنیم می‌تواند راه رسیدن به مرجعیت علمی را در کشور ایجاد کند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت افزود: بر اساس این کمیته دوستان در حقیقت در محور‌های مختلف این علوم را مورد ارزیابی قرار دادند که ما به این نتیجه رسیدیم که حتماً از ژن درمانی در درمان خیلی از بیماری‌ها به خصوص سرطان استفاده کنیم که خوشبتخانه همکاران ما در مرکز طبی کودکان زحمت کشیده بودند و از سال‌های گذشته این دانش را دنبال می‌کردند و ما در جلسات متعدد همواره ما این علم و حمایت را داشتیم.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.