کشاورزی، بخش اصلی پازل توسعه در کردستان/30 درصد اشتغال استان در بخش کشاورزی

خبرگزاری فارس شنبه 28 آبان 1401 - 00:39

خبرگزاری فارس استان کردستان؛ بخش کشاورزی یکی از محورهای اصلی در پازل اقتصاد کردستان به شمار می‌آید، بخش مهمی که 25 درصد تولید ناخالص داخلی و حدود 30 درصد اشتغال استان را به خود اختصاص داده است با تکیه بر این بخش می‌توان رونق اقتصادی و توسعه اشتغال را در این استان رقم زد.

کردستان در تولید برخی محصولات کشاورزی اعم از زراعی و باغی در کشور صدرنشین است.

کردستان رتبه نخست تولید گندم دیم کشور، رتبه نخست تولید توت‌فرنگی، رتبه چهارم در تولید سیب‌زمینی، در تولید گوشت مرغ رتبه هشتم کشور، گردو رتبه چهارم، تولید نخود رتبه چهارم و...را به خود اختصاص داده است.

کردستان در سال زارعی جاری با تولید ۸۱۸ هزار تن به ارزش ۹۴ هزار و ۷۰ میلیارد ریال گندم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۸ درصد رشد تولید داشته است.

امسال همچنین ۶۵ هزار تن توت‌فرنگی به ارزش ۱۶ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال در استان کردستان تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 8 درصد رشد داشته است.

صادرات کردستان بر مدار محصولات کشاورزی

۲۵۲ هزار تن محصولات کشاورزی به ارزش ۹۵ میلیون دلار در 6 ماهه اول سالجاری از گمرکات استان به خارج از کشور صادر شده تا جایی که محصولات کشاورزی ۵۰ درصد از کل صادرات از مرزهای استان را به خود اختصاص داده است.

هندوانه، گوجه فرنگی، کاهو و کلم، خربزه، بادمجان، سیب‌زمینی، سیب درختی، هویج و خیار بیشترین محصولات کشاورزی بوده که طی 6 ماهه اول سالجاری ۷۸ درصد آن از طریق مرز باشماق مریوان و ۲۲ درصد از طریق مرز سیرانبند بانه به خارج کشور صادر شده است.

پیمان اسکندی رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان اظهار کرد: یک میلیون و ۲۱۷ هزار و ۳۸ هکتار از مساحت کردستان به اراضی کشاورزی اختصاص دارد.

وی با بیان اینکه کردستان 5 درصد اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: ۹۶ درصد سطح اراضی کشاورزی استان به کشت سالانه محصولات زراعی و سطح آیش (بدون کشت) و 4 درصد به اراضی باغی اختصاص دارد.

وی افزود: بر اساس آخرین گزارش عملکرد سالانه ۷۹۱ هزار و ۹۷۰ هکتار زیر کشت محصولات زراعی و باغی می رود که ۸۷ درصد آن دیم و ۱۳ درصد آبی است.

سالانه ۷۹۱ هزار و ۹۷۰ هکتار از اراضی کردستان زیر کشت محصولات زراعی و باغی می‌رود

 

وی گفت: ۷۹ درصد سطح زیرکشت محصولات زراعی استان سالانه به غلات، ۱۳ درصد حبوبات، 5 درصد علوفه و 3 درصد باقی‌مانده به سایر محصولات زراعی اختصاص پیدا می‌کند.

وی به تولید ۸۱۸ هزار تن گندم به ارزش ۹۴ هزار و ۷۰ میلیارد ریال در سال زراعی جاری اشاره کرد و گفت: تولید گندم در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۸ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: در سال زراعی جاری 8 هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت سیب‌زمینی رفته و میزان عملکرد تولید این محصول در هکتار ۶.۲ تن است.

به گفته وی، بیش از ۹۰ درصد تولید سیب‌زمینی در کردستان مربوط به شهرستان‌‌های قروه و دهگلان است.

کردستان صدرنشین تولید انگور

اسکندی به تولید 141 هزار و 400 تن انگور در باغات استان گریزی زد و گفت: سطح باغات دیم در استان 12.5 هزار هکتار بوده که 10 هزار هکتار از آن با عملکرد 8 تن در هکتار بارور است.

وی از تولید 80 هزار تن انگور در باغات دیم استان خبر داد و گفت: 37 درصد تولید انگور دیم در شهرستان مریوان، 19 درصد شهرستان سروآباد و 15 درصد مربوط به شهرستان بانه است.

به گفته وی، استان کردستان از لحاظ سطح و تولید انگور دیم بعد از استان فارس، جایگاه دوم کشوری دارد.

تولید 15 هزار تن گردو در کردستان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: 8 هزار هکتار از اراضی کشاورزی در استان را باغات گردو به خود اختصاص داده و بیشترین میزان تولید و سطح کشت گردو مربوط به شهرستان‌های سروآباد، سنندج و بانه است.

وی به برداشت بیش از 15 هزار تن محصول گردو از 8 هزار هکتار باغات گردوی استان اشاره کرد و گفت: امسال به دلیل سرمازدگی باغات، تولید گردو در کردستان 6 هزار تُن کاهش داشته است. 

بیش از 15 هزار تن محصول گردو از 8 هزار هکتار باغات استان برداشت می‌شود

 

وی افزود: 20 هزار باغدار در استان سالانه مشغول تولید و برداشت گردو هستند و 60 درصد از گردوی تولیدشده مصرف داخلی و مابقی به استان‌های دیگر کشور صادر می‌شود.

سهم پررنگ کردستان در تولید توت‌فرنگی

کردستان با تولید بیش از ۶۵ هزار تن توت‌فرنگی در سال، رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده و ۶۲.۵ درصد از توت‌فرنگی کشور در کردستان تولید می‌شود.

اسکندری با بیان اینکه توت‌فرنگی کردستان در تمام کشور شناخته شده است،گفت: عمده توت‌فرنگی کردستان مربوط به شهرستان سنندج با ۶۳ درصد سطح زیرکشت و ۵۵ درصد از کل تولید استان است.

وی افزود: توت فرنگی در ۱۲۵ روستای کردستان کشت و در مناطقی که این محصول تولید می‌شود مردم تمایل کمتری به مهاجرت به شهرها دارند.

و اما...

در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، بخش کشاورزی به عنوان بخش مسلط بر اقتصاد شناخته شده و افزایش روزافزون تقاضای مواد غذایی و سهم بالای بخش کشاورزی در اشتغال بر اهمیت این بخش افزوده است به گونه‌ای که می‌توان توسعه بخش کشاورزی را پیش شرط توسعه اقتصادی دانست.

دعوت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در عرصه صنایع تبدیلی کشاورزی نیاز مهم استان برای رونق هرچه بیشتر بخش کشاورزی است.

کردستان یک استان کشاورزی‌محور است و قطعا دعوت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی به ویژه در عرصه صنایع تبدیلی کشاورزی و ایجاد کارخانجات صنایع تبدیلی نقش مهمی در توسعه اقتصادی و اشتغال در این استان خواهد داشت.

انتهای پیام/2330/71

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.