قرارداد کار یکی از انواع مهم قرارداد است که مطابق با قانون کار و قانون تامین اجتماعی تنظیم و امضا میشود. احتمال زیادی وجود دارد که شما خواننده گرامی این مطلب، حداقل یک بار، زیر چنین قراردادی را امضا کرده باشید یا قصد داشته باشید یک قرارداد کار امضا کنید.
بدون شک اطلاع از جزئیات این قرارداد، یک نیاز همیشگی است. اما ما در این مطلب قصد داریم از تعاریف معمول این قرارداد خارج شویم و مقداری موشکافانه تر به موضوع نگاه کنیم.
سوالی که در این مطلب، مبنای بحث و گفت و گوی ما خواهد بود این است که آیا قرارداد کار بدون بیمه واقعا وجود دارد؟ یعنی قراردادی را میتوانیم بیابیم که کارفرما را از پرداخت حق بیمه خود معاف کند؟ سوال مهمی است. پاسخ را در ادامه با شما در میان خواهیم گذاشت. با ما تا پایان مطلب همراه باشید.
آیا قرارداد کار بدون بیمه واقعا وجود دارد؟
اینکه بخواهیم یک قرارداد کار امضا کنیم و آن قرارداد مشمول بیمه نباشد، امکان قانونی ندارد. بگذارید کمی روشن تر صحبت کنیم. هرجا صحبت از قانون کار یا قانون تامین اجتماعی باشد، هر گونه توافقی بر خلاف این قوانین، غیر ممکن است. اصطلاحا به این دو قانون، قوانین آمره گفته میشود. یعنی قوانینی که توافق پذیر نیست و باید حتما از آنها تبعیت کنیم.
اما برخی از کارفرمایان با کارگران یا کارمندان خود قرارداد پیمانکاری تک نفره یا قرارداد شراکت مدنی تنظیم میکنند. آیا این قراردادها واقعا قراردادهای بدون بیمه هستند؟ اگر اینگونه است، مطابق با کدام قانون میتوانیم این قراردادها را تنظیم کنیم و از حمایت کافی برخوردار شویم؟
قرارداد پیمانکاری تک نفره واقعا یک قرارداد بدون بیمه است؟!
بله! مطابق با دادنامه شماره 1815 مورخ 6/11/1393 هیات عمومی دیوان عدالت اداری، قرارداد پیمانکاری تک نفره (روی لینک بزنید) یکی از انواع قرارداد بدون بیمه است. اما باید توجه داشت که این نوع از قرارداد، یک قرارداد بسیار حساس است و معمولا میان کارفرما و پیمانکار حقیقی تنظیم میشود. برای مثال اگر قصد دارید یک شخص را جهت نقاشی دیوار خانه خود، مامور کنید و در نهایت و بر اساس میزان پیشرفت کار، به ایشان حق الزحمه پرداخت کنید، این قرارداد بسیار مناسب شما است و جایگزین قرارداد کار خواهد بود و طبیعی است که مطابق با دادنامه فوق، مشمول بیمه تامین اجتماعی نیست.
اما توجه داشته باشید که قرارداد پیمانکاری تک نفره در خصوص روابط کارگری و کارفرمایی کاربرد زیادی ندارد. به زبان ساده تر، در واقع نحوه عملکرد شما است که نوع روابط کاری را مشخص میکند و قرارداد مطابق با روابط واقعی شما تنظیم میشود. بنابراین وقتی شما در زمانهای مشخص به طرف مقابل، حقوق ثابت پرداخت میکنید، قطعا این رابطه، یک رابطه کارگری و کارفرمایی است و نمیتوانید مدعی وجود رابطه پیمانکاری باشید زیرا هیچ پیمانکاری از کارفرمای خود، حقوق ثابت دریافت نمیکند و همه چیز بر اساس میزان پیشرفت کار محوله است!
در مقابل، اگر بر اساس میزان پیشرفت پروژه، به نیرو حق الزحمه پرداخت میشود، میتوانید قرارداد پیمانکاری تک نفره را با ایشان تنظیم کنید و نگران بیمه نباشید. زیرا در این حالت، قطعا قرارداد مناسبی را انتخاب کردهاید.
آیا میتوانم با نیروی خود قرارداد شراکت تنظیم کنم و بیمه پرداخت نشود؟
قرارداد شراکت (روی لینک بزنید) یا قرارداد مشارکت مدنی، یکی از انواع قرارداد همکاری است که بر اساس ماده 10 و ماده 571 به بعد قانون مدنی تنظیم میشود. به لطف این قرارداد، دو یا چند شخص دور هم جمع میشوند و بدون آنکه بخواهند شرکتی ثبت کنند، اقدام به فعالیت شراکتی میکنند. بنابراین اصلی ترین تفاوت این قرارداد با سایر قراردادها در مبلغ آن است. به عبارت دیگر، در این دسته از قراردادها بر خلاف قرارداد کار ، حق الزحمه طرفین بر اساس میزان درصدی که در شراکت دارند تعیین میشود و بدون شک، این مبلغ در هر زمان نسبت به زمان دیگر متفاوت خواهد بود و حتی ممکن است به واسطه ضرر وارد شده به شراکت، نه تنها سودی عاید طرفین نشود بلکه دچار ضرر مالی شوند.
اما آیا میتوانیم با نیروی کار خود قرارداد شراکت تنظیم کنیم؟ پاسخ مثبت است. برخی از کارفرمایان برای آنکه کارگر یا کارمند، نهایت تلاش و دقت خود را در کلیه فرایندهای کاری به کار بگیرد، به جای تنظیم قرارداد کار با نیرو، قرارداد مشارکت تنظیم میکنند. در این حالت، طرفین قرارداد، به عنوان شریک هم محسوب میشوند و کارگر به جای دریافت حقوق ثابت، بر اساس میزان سود حاصل از کار، مستحق دریافت درصد سود خواهد بود. نتیجه این رابطه کاری آن است که رابطه طرفین از روابط کارگری و کارفرمایی خارج میشود و در نتیجه، کارفرما تکلیفی در خصوص بیمه کارگر خود نخواهد داشت.
چگونه قرارداد شراکت تنظیم کنم؟
تیم حقوقی رُکلا، یک مرجع تخصصی در حوزه تنظیم قرارداد است. شما میتوانید عبارت «رکلا» را در گوگل جستجو کنید و وارد صفحه نخست وب سایت این مجموعه شوید. همچنین میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی این مجموعه نیز استفاده کنید. ما لینک مشاوره تلفنی حقوقی رکلا را در خصوص مشاوره قرارداد کار و قرارداد مشارکت در زیرِ عنوان بعدی قرار دادهایم. روی لینک ضربه بزنید و وارد این بخش مهم از وب سایت شوید.
مشاوره حقوقی تلفنی قرارداد کار و قرارداد شراکت
تیم حقوقی رکلا، در خصوص قرارداد کار بدون بیمه و همچنین قرارداد شراکت و به طور کلی، کلیه قراردادها، مشاوره حقوقی تلفنی (روی لینک بزنید) ارائه میکند. روی لینک کلیک کنید و وارد صفحه مشاوره حقوقی شوید. تاریخ مد نظر خود را جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی تعیین کنید و منتظر بمانید تا کارشناسان ارشد حقوقی رکلا با شما تماس بگیرند.