مطالعه جدید انجام شده توسط محققان هاروارد نشان میدهد کرونا شدید علائمی را در مغز ایجاد میکند که به علائم ژنتیکی پیرمغزی شباهت دارد.
محققان هشدار میدهند که بیماران مبتلا به کرونا شدید ممکن است دچار مشکلات عصبی طولانی مدت شوند. در مطالعه انجام شده، دانشمندان نمونههایی از بافت مغز بیماران را مورد بررسی قرار دادند و علائم مولکولی پیرمغزی را مشاهده کردند. حدود سه سال از ظهور کرونا میگذرد و محققان در تلاش هستند تا تأثیر این بیماری را بر بدن انسان مورد توجه قرار دادهاند.
کووید-۱۹ میتواند علائمی مانند تنگی نفس، تب و حالتهایی شبیه آنفولانزا در افراد مبتلا به همراه داشته باشد. با این وجود، این بیماری علائم جانبی دیگری نیز دارد که مورد توجه محققان در طی سه سال گذشته قرار گرفته است. یکی از موضوعاتی که توجه متخصصان بسیاری را در مورد این بیماری به خود جلب کرده، تأثیر کرونا بر مغز است.
این بیماری میتواند به صورت گسترده بر کل بدن تأثیرگذار باشد و از ریه گرفته تا حتی بافت قلب را نیز در معرض آسیب قرار دهد. تأثیر ویروس کرونا روی مغز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از نگران کنندهترین حوزههای تحقیقاتی طی سالهای اخیر بوده است.
برخی بیماران مبتلا به کرونا با برخی علائم عصبی مانند مه مغزی یا از دست دادن حس بویایی گرفتار بودهاند.
از سال ۲۰۲۰ مشخص شده است که کرونا میتواند بر مغز تأثیرگذار باشد. اما دقیقاً چگونگی این تأثیرگذاری مشخص نشده بود. اوایل سال جاری، محققان در مطالعهای متوجه تغییرات مغزی دراز مدت در صدها بیمار بهبود یافته کرونا شناسایی کردند.
اندکی پس از انتشار آن مطالعه، تحقیقات دیگری به بررسی اثرات بلندمدت کووید-۱۹ شدید پرداخت. این تحقیق که توسط دانشمندان کالج امپریال لندن و دانشگاه کمبریج انجام شد، تخمین میزند که کرونا شدید از نظر شناختی اثری معادل حدود ۲۰ سال پیر شدن مغز ایجاد میکند.
دانشمندان هاروارد با بررسی بافت مغز بیش از ۵۰ نفر، به دستاوردهای دیگری در این زمینه دست یافتهاند. این تحقیقات ادامه دارد و محققان در تلاش هستند زوایای پنهان این مطالعات را روشنتر کنند.