موافقت مقام معظم رهبری با تهاتر نفت / فرصتی مغتنم برای پروژه های ریلی و ترانزیتی در دوره تحریم

اقتصاد آنلاین سه شنبه 29 آذر 1401 - 23:22
احسان خاندوزی امروز از موافقت مقام معظم رهبری با تهاتر نفتی خبر داد. حال دولت باید تمام تلاش خود را در تسریع آیین نامه‌ به کار ببندد چرا که طرح‌هایی مانند تهاتر نفتی، می‌تواند کشور را در شرایط تحریمی، سرپا نگه دارد و لازم است که این کار با حساسیت بالایی انجام شود. به گزارش خبرنگار اقتصادآنلاین، مدتی است صحبت از تهاتر نفتی شده است که در شرایط تحریمی کشور ما می‌تواند اتفاق خوبی برای پیشبرد پروژه‌های اقتصادی باشد. در وضعیتی که امروز ایران در آن قرار دارد، تهاتر می‌تواند راهکار مناسبی برای دور زدن تحریم‌ها باشد؛ راهکاری که با استفاده از ظرفیت‌های خارجی می‌تواند برای ایران ارزآوری داشته باشد. اگرچه امید می‌رود تحریم‌ها به شکلی که امروز هستند تداوم نداشته باشند و به زودی شاهد رفع آن‌ها باشیم اما در شرایط فعلی، از تهاتر نفتی می‌توان به عنوان یک آلترناتیو استفاده کرد. در اولین لایحه بودجه دولت سیزدهم، بند ی تبصره یک است که در آن دولت مکلف است به میزان 4.5 میلیارد یورو محموله نفتی به‌ صورت تهاتر جهت تقویت بنیه‌ی دفاعی تخصیص دهد. اگرچه ساز و کار این تهاتر هنوز به درستی مشخص نیست و زوایای مختلف آن توسط کارشناسان بررسی نشده اما جواد اوجی، وزیر نفت ایران، طی سخنانی  به افزایش تولید نفت ایران اشاره کرده و گفته: « در تولید، تأمین و امنیت انرژی کشور کوتاهی نمی‌کنیم و با توجه به نیاز دنیا به انرژی و با استفاده از توان و ظرفیت دستگاه سیاست خارجی، فروش نفت به‌ صورت تهاتری در دستور کار قرار گرفته است و در این زمینه تهاتر نفت با کالا و سرمایه‌گذاری از روش‌هایی است که انجام می‌شود.»

به گزارش خبرنگار اقتصادآنلاین، مدتی است صحبت از تهاتر نفتی شده است که در شرایط تحریمی کشور ما می‌تواند اتفاق خوبی برای پیشبرد پروژه‌های اقتصادی باشد. در وضعیتی که امروز ایران در آن قرار دارد، تهاتر می‌تواند راهکار مناسبی برای دور زدن تحریم‌ها باشد؛ راهکاری که با استفاده از ظرفیت‌های خارجی می‌تواند برای ایران ارزآوری داشته باشد. اگرچه امید می‌رود تحریم‌ها به شکلی که امروز هستند تداوم نداشته باشند و به زودی شاهد رفع آن‌ها باشیم اما در شرایط فعلی، از تهاتر نفتی می‌توان به عنوان یک آلترناتیو استفاده کرد.

در اولین لایحه بودجه دولت سیزدهم، بند ی تبصره یک است که در آن دولت مکلف است به میزان 4.5 میلیارد یورو محموله نفتی به‌ صورت تهاتر جهت تقویت بنیه‌ی دفاعی تخصیص دهد. اگرچه ساز و کار این تهاتر هنوز به درستی مشخص نیست و زوایای مختلف آن توسط کارشناسان بررسی نشده اما جواد اوجی، وزیر نفت ایران، طی سخنانی  به افزایش تولید نفت ایران اشاره کرده و گفته: « در تولید، تأمین و امنیت انرژی کشور کوتاهی نمی‌کنیم و با توجه به نیاز دنیا به انرژی و با استفاده از توان و ظرفیت دستگاه سیاست خارجی، فروش نفت به‌ صورت تهاتری در دستور کار قرار گرفته است و در این زمینه تهاتر نفت با کالا و سرمایه‌گذاری از روش‌هایی است که انجام می‌شود.»

در حال حاضر هیچ دغدغه‌ای مهم‌تر از اقتصاد و رشد صنعت نفت برای ایران نیست. در شرایط فعلی، کل بدنه‌ی دولت موظف است از ظرفیت‌ها و امکانات کشور برای بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی تلاش کند و وزارت نفت و شرکت ملی نفت، در حال حاضر به طور متمرکز در این مهم تلاش می‌کنند.

سید احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت و وزیر اقتصاد و دارایی هم امروز در نشست خبری خود به تحقق درآمدهای نفتی اشاره کرد و گفت: تحقق درآمدهای نفتی و میعانات گازی حدود 360 درصد رشد داشته و واگذاری شرکت‌های دولتی 30 برابر بیش از چیزی بوده که در سال 1400 بوده و استفاده از تنخواه در هشت ماه کمتر از 8 هزار میلیارد تومان بوده است.

او هم‌چنین بیان کرده: «رهبر معظم انقلاب با تهاتر نفت برای پیشبرد پروژه‌های ریلی و ترانزیتی موافقت فرمودند و برای اجرای این نیاز بود دولت آیین نامه مربوط به این را تدوین کند که به‌زودی در دولت هم مصوب خواهد شد.»

اگرچه شک و شبهاتی درخصوص تهاتر نفت مبنی بر اینکه ایران می‌خواهد نفتش را مفت بفروشد یا با کالاهای بنجل معاوضه کند وجود دارد اما سخنان وزیر نفت این ادعاها را رد می‌کند؛ او در سخنانی با تأکید بر اینکه روند فروش نفت به قیمت مناسب با قوت ادامه می‌یابد و بازارهای جدیدی هم برای نفت ایران شناسایی شده است، از توافق با کشورهای آمریکای لاتین در زمینه تهاتر نفت با کالاهای اساسی و کشاورزی سخن گفته است.

اگر تهاتر نفت با سرمایه‌گذاری باشد، باید شکل سرمایه‌گذاری مشخص شود. طبیعتا نخستین محل سرمایه‌گذاری از این طریق، باید صنعت نفت باشد. برای برطرف کردن شبهات باید منتظر بود و دید آیین‌نامه‌ی تدوین شده چه سمت و سویی خواهد داشت.

حال که مقام معظم رهبری هم با تهاتر نفت موافقت کرده‌اند، دولت باید تمام تلاش خود را در تسریع این آیین نامه‌ به کار ببندد چرا که طرح‌هایی مانند تهاتر نفتی، می‌تواند کشور را در شرایط تحریمی، سرپا نگه دارد و لازم است که این کار با حساسیت بالایی انجام شود.

منبع خبر "اقتصاد آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.