جشنواره بین‌المللی «قصه‌گویی» آغاز به‌کار کرد/ اجتماعی‌ترین جشنواره فرهنگی ایران

خبرگزاری فارس یکشنبه 25 دی 1401 - 13:58

به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، آیین گشایش بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی «قصه‌گویی» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با شعار «قصه صدای زندگی است» صبح امروز در شهر یزد برگزار شد.

این جشنواره دارای بخش‌های ملی، بین‌الملل، آیینی ‌سنتی، زبان اشاره، ۹۰ ثانیه، پادکست، برگزیدگان (غیر رقابتی) و بخش علمی است که شرکت‌کنندگان در مقاطع مختلف سنی قصه‌ خواهند گفت.

*‌روایت شاعرانه قصه‌ها

عالیه قوامی مدیر اجرایی این دوره از جشنواره که مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان یزد نیز هست، اظهار کرد: شاعرانه‌ترین لحظه‌ها را می‌توان در عاشقانه‌ترین قصه‌ها به تماشا نشست، قصه‌هایی که راوی بارانی‌ترین دقایق هستند و اکنون کویر یزد در زیر بارش پربرکت ابر قصه‌ها، جانی دوباره گرفته است.

وی ادامه داد: اکنون دومین شهر تاریخی جهان میزبان یاران یک‌دل و یک‌زبان است. این جریان زیبای همدلی و عشق را پاس می‌داریم و خوشامد می‌گوییم به شما دوستان که روشنایی بخش این شهر اصیل و تاریخی هستید.

* پاسخ به یک اضطرار فرهنگی

محمود مروج رئیس بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی نیز در این مراسم گفت: به نام یگانه خداوندی که جهان را به نیکوترین شکل ممکن آفرینش کرد. خالقی که خود بهترین قصه‌پرداز است، هم او که اولین قصه را قصه آفرینش نام نهاد و دفتر قصه بشری را با قصه‌های آدم (ع) گشود. پروردگاری که در جریان خلقت، عبرت‌اندوزی و اندیشه‌کردن را برای انسان صفتی شایسته برگزید و چه زیبا و شیوا امیر سخن، امام علی (ع) در خطبه ۱۰۸ نهج البلاغه فرمودند قرآن را یاد بگیرید که زیباترین گفتارهاست. از نورش، شفا بگیرید که شفای قلب‌هاست و خوب بخوانید که پرفایده‌ترین قصه‌ها است.

وی ادامه داد: قصه، دروازه ورود به عالم پُر رمز و راز و سرشار از معنا برای چگونه زیستن است. قصه روایت، پندار و اندیشه‌هاست و به راستی قصه‌گو در عالم خیال به صورت‌گری هنرمندانه از این پندارها می‌پردازد و به ما می‌آموزاند که چگونه از پس رویدادها خود را برای زندگی نیکوتر آماده سازیم و با گوش سپردن به آینده‌ها و روندها، ظرفیت‌های نوینی در خویش بنا نهیم و در فرصت‌های تامل بر خود رشد را تجربه کنیم و پرورش یابیم. در این میان، جشنواره قصه‌گویی یکی از مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی کشور برای حفظ و پاسداشت ادبیات شفاهی است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی زمینه‌ای شایسته برای تجلی توانمندی‌های علمی و عملی کودکان ونوجوانان، اولیای تربیتی و اصحاب فرهنگ و هنر گشوده است.

رئیس این دوره از جشنواره افزود: این رویداد برای حفظ زبان اصیل پارسی حفظ و گسترش ارزش‌های انسانی و احترام به تنوع گویش‌های محلی و خرده فرهنگ‌ها در تلاشی مستمر و نظام‌مند است. ما براین باوریم که تعالی فرهنگ و هنر جز با تعامل و تبادل فکر و اندیشه امکان‌پذیر نیست و بنیان قصه بر مبنای تعامل با خود هستی و دیگران است. با قصه‌گویی دقایقی دور از هیاهو و فارغ از هر تفاوت و تمایزی، جهان قصه‌ها بارها خلق می‌شوند و فرصتی برای روایت ما برای جهان و جهان برای ما مهیا می‌شود.

وی ادامه داد: بر این باوریم که دنیای جذاب قصه، گام نهادن بر مسیر بلوغ و سرسپردگی بر سرمایه‌های انسانی، درک اخلاقی و تربیتی فراتر از زمان و مکان است و قصه‌گویی مجالی برای آموزش مرام‌های اخلاقی و انسانی است. فرصتی برای تحول است، تحولی که قابی برای تمامی گونه‌های زندگی انسان و تغییر برخواسته از امید و شکفتگی دوباره است.

مروج گفت: بر این باوریم که قصه‌گویی رسانه‌ای قدرتمند در انتقال تعالیم عالیه انسانی برگرفته از فرهنگ و دین جامعه است. عناصر قصه در قامت یک رسانه می‌تواند ذهن و اندیشه مخاطب را درگیر و فرصت خودانگاری و خودشناسی را فراهم آورد. مخاطب با قصه‌گویی، قدرت اندیشه، خیال‌ورزی، خلاقیت و حل مسئله خویش را بهبود بخشیده و برای زندگی بهتر مهیا می‌شود. قصه‌گویی بستری مناسب برای گسترش کیفی از معنا، مفهوم و درک زندگی است و پنجره‌ای به سوی بیم‌ها و امیدهای انسانی و روزنه‌ای است که به حقیقت وجودی انسان و تلاش او برای رسیدن به سعادت گشوده می‌شود؛ سعادتی که خواسته تمامی ادیان فرهنگ‌ها و آرمان‌های بشری است. تلاش برای حفظ سبک زندگی، پایبندی به ارزش‌ها و اصول انسانی و باورهای دینی، عرفی و اهتمام به فرهنگ صلح و دوستی از دغدغه‌های جهانی دوستداران فرهنگ است.

وی افزود: براین باوریم که جشنواره قصه‌گویی پاسخ به یک اضطرار فرهنگی در جهانی آکنده از التهاب، هیجانات کاذب و نمادسازی‌های پوشالی است. قصه‌گویی درنگی است برای روایت انسان، آفرینش دوباره انسانیت و رفتارهای برخاسته از نوع دوستی، احترام به ارزش‌های واقعی و تکریم شنیده شدن و فرصت تامل کردن است. توسعه و ترویج فعالیت‌های محققانه و بهره‌مندی از دانش و تجارب قصه‌گویان و قصه‌پردازان به نوعی ریل‌گذاری برای اعتلای سرمایه‌های انسانی است و حاصل این توجه به درک اجتماعی ما خواهد افزود. بی‌شک حفظ حافظه تاریخی و تخیلی و واقعی انسان در گذشته چراغ پر فروغی برای ادامه محیط زیست فرهنگ کنونی خواهد بود و نقل روایت‌گری تاریخی و افسانه‌ها و حوادث، گاهی نقطه چالش برانگیزی خواهد بود که می‌تواند  به ساخت شخصیت‌های جامعه کمک موثری کند.

رئیس این دوره از جشنواره گفت: کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان ضمن تکریم تمامی فعالیت‌هایی که در جریان توسعه فرهنگی به اعتلای سرمایه‌های فرهنگی این مرز و بوم انجام می‌شود، این جشنواره را مدلی از سپهر فرهنگی خود در کاربرد مواریث فرهنگی برای پرورش ذوق و اندیشه نسل نو به اصحاب فرهنگ و هنر و اولیای تربیتی عرضه می‌دارد تا با تأسی از ظرفیت‌های عمیق و گسترده فرهنگ ملی به پرورش نسلی تراز تاریخ، فرهنگ و ارزش‌های انسان دوستانه متعالی این مرز و بوم کوشا باشد. در این مسیر ارزشمند، قصه‌گویان، قصه‌پردازان و قصه‌پژوهان مسؤولیتی دو چندان است تا با درک مخاطرات جهان فرهنگی از گنجینه ناب گذشته هنرمندانه و متخصصانه طرحی نو دراندازند و به صدور و اشاعه این آیین کوشا باشند.

در این مراسم، مهدی قانع به عنوان مجری به همراه شخصیت نمایشی عزیز آقا (روح‌الله پوررضا) و عروسک کلاغ قصه‌گو حضور داشتند؛ اجرای گروه کُر «سارنگ» مرکز تفت به سرپرستی حمید سلطان‌زاده و «پرفورمنس صلح» با موضوع قصه و قصه‌گویی توسط گروه مجتمع فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از دیگر بخش‌های این مراسم بود.

بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی «قصه‌گوییِ» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از ۲۵ دی در یزد آغاز شده است و تا بیست‌ونهم همین ماه ادامه خواهد داشت.

پایان پیام/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.