به گزارش خبرگزاری صدا وسیما رادیو ایران در برنامه نمودار در گفتگو با آقای حرمت الله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران به موضوع دلایل کمبود بلیت هواپیما در ایام منتهی به نوروز پرداخت .شرح گفتگو در ادامه آمده است.
ایران بود.
سوال : این روزها مردم مراجعه می کنند به دفاتر خدماتی ، بلیت هواپیما بدون هتل یک جورهایی کمیاب است یعنی می روند درخواست تور بدهند راحت تر گیرشان می آید همین طور در سایت های مختلف فروش بلیت هواپیما هم همین مسئله صدق می کند.
رفیعی : دوستان می دانند من یکی از منتقدان فروش بلیت هواپیما به این صورت بودم و هستم و منتقد افزایش قیمت ها بودم ، الان به صورت افسارگسیخته بلیت کمیاب شده و اتفاق جدیدی هم که حالا رخ داد البته خیلی جدید نیست این را ما به کراتدر این ۶-۷ ماه گذشته من میگفتم منتها گوش شنوایی وجود نداشت که اجازه دادند تا این رفته رفته تبدیل به یک رویه شود.
سوال: علت کمیاب شدنش را هم میگویید؟
رفیعی: من عرضم این است که بلیتها نباید یعنی مایحتاج عمومی مردم ابتدا به ساکن باید در روی سیستمها گذاشته شود اگر ما بلیت مازاد داشتیم آن وقت به صورت چارتری بخواهیم اینها را واگذار کنیم به دفاتر خدمات مسافرت هوایی.
سوال: شما یک مقدار خویشتن داری میکنید اجازه بدهید من بگویم که هفته گذشته رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تلویحا اشاره کردند به این که شرکتهای هواپیمایی در اسفندماه ترجیحشان بیشتر به سفرهای خارجی است تا داخلی شما این را تائید میکنید؟
رفیعی: این هم باید ضابطه داشته باشد اولویت اول وقتی پروازهای ما از بودجه مردم رفتند وامهای کلان گرفتند و این هواپیماهای فرسوده را هم وارد کردند اولویت اولشان باید در اختیار مردم ایران باشد و طبعا بیش از ۳۰ درصد پروازها آن هم وقتی ۳۰ درصد مردم ایران به خارج از ایران سفر میکنند و ۷۰ درصد یا بیشتر داخل ایران سفر میکنند و شما باید اولویت اول مردم را در نظر بگیرید و مسیرهای داخلی اشباع که شد اگر چنانچه دیگر نیازی نداشتیم در مسیرهای خارجی، نه این که مطلق در مسیر خارجی نباشد، بعضی از مسیرهای خارجی مقصد سفر ایرانیان است مثل کشور ترکیه، کشور امارات اینها مقاصد سفر هست نه تنها گردشگری لزوما نیست و به هرحال کار دارند و میروند اینها همان ۲۰-۳۰ درصد میشود و ۷۰ درصد ناوگان هوایی ما باید در اختیار پروازهای داخلی باشد، الان وضعیت به گونهای شده که اینها به خاطر این که نتوانستند افزایش قیمتی دهند، آمدند پروازها را، ولی این نیست که نباشد من همین امروز هم رصد میکردم یکی دو ساعت پیش، اگر مردم پرواز بخواهند روی سیستم پیدا نمیشود اگر بتوانند خارج سیستم جاهایی که خودشان میشناسند با قیمتهای گرانتر میتوانند بلیتها را تهیه کنند این آفت کار شده است و نهادهای نظارتی هم ابتدا میآیند راه را گم میکنند یعنی میگویند سه چهار هزار آژانس هواپیمایی است ما میتوانیم ۱۰-۲۰ تا را مراجعه کنیم و ببندیم، اما این آژانس محصولش را از کی میگیرد؟ از ایرلاین دارد میگیرد شما ببینید محصول آن ایرلاین دارد فروش میرود باید بروید سروقت آن ایرلاین نه این که مسیر را اشتباها عوض کنی بروی به آژانس سربزنی، مگر چند آژانس را میتوانی سربزنی؟ این آژانس خودش صاحب محصول نیست و محصول ایرلاینی را دارد میفروشد اگر به هر دلیلی آن ایرلاین بیاید دستش با این آژانس با هم نباشد و نگذارد که بلیت را گران بفروشند میآید خودش سیستم آن آژانس را قطع میکند قانون میگوید اگر یک ایرلاینی سیستم آژانسی را قطع کرد همه ایرلاینهای دیگر موظف هستند قطع کنند وقتی سیستم قطع میشود آژانس ساقط میشود و نیاز نیست که قوه قهریه بیاید ورود پیدا کند و خودش را به دردسر بیندازد فضای عمومی را ملتهب کند، آن قدر راه ساده و روان است نمیدانم چرا نمیخواهیم چندین سال است که این مسیر را نمیخواهیم اصلاح کنیم علتش هم طبیعی است قدرت ایرلاین دارهای ما طبیعتا بیشتر است و زور آنها بیشتر است سراغ آنها نمیتوانند بروند مسیر را عوض میکنند میروند سراغ آژانسها.
سوال: من در خلال صحبت شما داشتم نگاه میکردم تور را بخرم به فرض مثلا مشهد مقدس تماما بلیت قطار بود و بلیت هواپیما نبود. شما میفرمائید اینها توسط ایرلاینها دارد اتفاق میافتد که رئیس سازمان هواپیمایی هم گفتند در روزهای پایانی سال بیشتر تمایلشان به سفرهای خارجی است. ما شعار میدهیم گردشگری داخلی، بعد زورمان مثلا به چند تا مجموعه تحت مدیریت خودمان نمیرسد، نمیدانم چرا.
رفیعی: شما رصد کنید ببینید ما ۵۰ درصد تقاضای ما برای مقصد مشهد مقدس آن هم به عشق آقا امام رضا (ع) است که میخواهند بروند چطور میشود که الان تا عید بلیت برای مشهد پیدا نمیشود، ولی همین بلیت را اگر بخواهی از مرجع غیرقانونی تهیه کنی میتوانی بروی پیدا کنی. ما هم منتقد هستیم.
سوال: اگر اشتباه نکنم هفته پیش رئیس سازمان هواپیمایی عنوان کردند که هم با متخلفان در حوزه گرانفروشی برخورد میشود و هم شرکتهایی که بلیت نمیفروشند یا تغییر رویه دادند، ولی اول این که ما هیچ برخوردی نمیبینیم و دوم این که سالیان سال است مثلا من ده سال را دارم به یاد میآورم دقیقا ما در اسفندماه با این چالش روبرو هستیم یا بلیت نداریم یا بلیت گران شده، خوب تکلیف خانوادهای که تمام توان خودش را میگذارد که تعطیلات عید را بتواند یک پرواز را تا کیش یا مشهد یا هر مقصد دیگری بود داشته باشد و نمیتواند، قبل از تعطیلات میگویند برخورد خواهیم کرد و بعد از تعطیلات میگویند در دست بررسی است، این نهاد ناظر کیست؟ چرا هیچ نهادی بر عملکرد این عزیزان و بر نحوه اجرای این قوانین نظارت نمیکنند؟ چرا نتایج بررسی نمیشود فقط الان شما ابراز ناراحتی میکنید آقای محمدی ابراز ناراحتی میکنند و تعطیلات تمام شده عزیزان هنوز نتوانستند شما میفرمائید خانوادههای ۵۰ درصد حداقل خانوار ایرانی به عشق امام رضا (ع) میخواهند تا مشهد مقدس بروند تکلیف خانوادههایی که قشر متوسط جامعه و گاهی پایینتر از متوسط هستم در این میان چیست؟
رفیعی: واقعیت این است که از نظر من به عنوان کسی که در بخش خصوصی دارم کار میکنم این است که نهاد ناظر ما سازمان هواپیمایی کشوری نیست، چون شما بروید آئین نامه هایشان را بخوانید و من بارها این را به خودشان هم گفته ام او میخواهد بیاید متولی این صنعت به لحاظ دادن مجوز است. نهاد ناظر نهادی نیست که مجوز را دارد میدهد آقای محمدی به نظرم یک خودزنی میکند و دارد تلاش میکند و پیگیری میکند این کار انجام شود اگر زور حاکمیت به خودروسازی رسید، زور حاکمیت به ایرلاین داری هم میرسد یعنی مشکل ما جای دیگری است من همه دوستان میدانند یکی از منتقدان این موضوع بودم همیشه هم منافع مردم را در نظر گرفتم هیچ وقت منافع دفاتر یا ایرلاینها را در نظر نگرفتم و مورد اتهام هم هستم که چرا این جوری حرف میزنم، اما میخواهم بگویم که نهادهای ناظر، آقای محترم تعزیرات، آقای محترم قوه قضائیه شما میروید مگر صدا و سیمای ما تا همین دو سه روز گذشته ببینید چقدر رفتند دفاتر خدمات که دارید گران میفروشید این بلیتی که دارد میفروشد برای خودش نیست که دارد میفروشد ایرلاین ما در همین نهادهای ناظر بروند بررسی کنند ببینند در همین ۱۰-۱۵ روز گذشته ایرلاین دار ما یک قرارداد با من آژانس دار بسته که مثلا در این مسیر این پرواز برای تو است، ۲۴-۴۸ ساعت از آن نگذشته صدا کرده که نه این نرخ را باید ببرید بالا، دوباره ۲۴-۴۸ ساعت نگذشته میگوید دوباره میگوید نرخ را بالا ببرید آن خودش را فرار از مسئولیت میکند روی سیستم ندارد بعد آمده چارتر به آژانسها واگذار میکند با نرخهای بالا و بعد هم میگوید من نمیفروشم، چه کسی محصول را در اختیار آژانس قرار داده؟ خوب ایرلاین است، تو اصلا حق نداری چارتر دهی، تو اول باید مایحتاج مردم را به صورت برنامهای یا به صورت نیاز یک دانه یک دانه بلیتهایی که مردم روی سیستمها میروند میخرند تو وظیفه ات است تامین کنی اگر مازاد بر این داشتی باید بدهی چارتر، چارتر هم ضابطه دارد، آن وقت باید گروه ببندد، گروه را با هتل ببندد نمیخواهم بگویم که الان این اتفاقی امروز افتاده درست دارند عمل میکنند بلیت را به جبر دارند یعنی مردم چارهای ندارند بخواهند تهیه کنند میگویند عیب ندارد یک شب دو شب هتل هم میخریم و هیچ قانون هم نمیتواند و اینها فرار از زیاده خواهیهایی که دارند میکنند است عرض من این است که نهاد نظارتی ببین بلیت کدام ایرلاین دارد گران فروش میرود و یا نیست، ولی نمیروند، چون زورشان به ایرلاین دارها نمیرسد همانطور که زورشان به خودروسازان نرسید و مسیر را اشتباه دارند میروند.
سوال: بالاخره این شائبه پیش میآید که حالا که اجازه افزایش قیمت بلیت هواپیما به ایرلاینها ندادند آنها هم از فرصتهای این چنینی ممکن است که استفاده میکنند که برنامههای خودشان را پیش ببرند. ما خیلی ورود نمیکنیم که دوستان نگویند روی چه حسابی این حرف را زدی میگوییم این شائبه پیش آمده، چون من دیدم بعضی از دوستان از جمله نمایندگان مجلس هم چنین اظهارنظری داشتند گفتم، امیدواریم اتفاقی صورت بگیرد بالاخره سازمان هواپیمایی کشوری مشخص است که ایرلاینها باید تحت مدیریت این سازمان عمل کنند و این سازمان هم مشخص است که چه کسی مستقیما ریاستش را انتخاب میکند و انشاالله که آقای بذرپاش اقدامی کنند اگر زورشان برسد.
رفیعی: آقای بذرپاش گفتند که امسال قیمتها گران نمیشود، به همین دلیلی که مرحوم آقای رستم قاسمی هم گفته بودند که گران نمیشود به همان دلیل هم دیدید بنده هم گفتم، ولی قیمتها گران شده است و دارند میفروشند.
سوال: آقای ضرغامی هم گفته اند هتلها نباید گران شود.
رفیعی: بله، اینها گفته اند و میگویند بعد هم دارد این اتفاقات میافتد این طیف در این شرایط بسیار حساسی که جامعه نیاز به آرامش دارد دقیقا میگذارند زمانهایی که جامعه ملتهب است و نیاز به آرامش دارد مردم لااقل یک جای کار را به خوشی ببینند و بگویند که این جا دارد به درستی انجام میشود دقیقا همین جاها را دوباره مردم را انگولک میکنیم و مردم را اذیت میکنیم.