به گزارش ایرنا، این وعده علی اصغر مونسان باعث شد تا مردم و مسئولان بوشهر احساس کنند آرزو و مطالبه بحق و دیرینه آنها در مسیر واقعیت قرار گرفته است تا این کهن بندر به عنوان مهد گفت وگوی تمدنها و آزادی ادیان و مبدا راه آبی ابریشم در ایران، شکوه تاریخی خود را دوباره در جهان بازیابد و حق حاکمیت سیاسی و فرهنگی ایرانیان بر این آبراه به اثبات برسد.
سیراف معروف به عروس بندرهای بازرگانی جهان، شهری ساحلی در ۲۵۰ کیلومتری جنوب بوشهر قرار دارد، قدمت سیراف را ۱۲هزار سال هم تخمین زدهاند اما اوج این بندر اواخر ساسانی و قرن چهارم هجری ثبت شدهاست، تاکنون ۲۲ اثر در این محوطه تاریخی و باستانی ثبت ملی شده است.
سیراف شهری باستانی واقع در بخش سیراف شهرستان کنگان یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی جنوب ایران زمانی دارای رونق فراوان بوده است؛ بندری که در آن زمان بیش از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت داشته و به دلیل آزادمنشی دینی در این بندر بینالمللی پیروان مذاهب گوناگونی همچون زرتشتیان، مسیحیان، مانویان، یهودیان، بوداییان و اقوامی همچون رومیان، یونانیان و چینیها زندگی میکردهاند و گورستانهای بازمانده از پیروان دینهای گوناگون در این شهر باستانی نشانگر آزادی دینی این بندر ایرانی است.
سیراف پررونقترین بندر کشور بود که روابط تجاری زیادی با روم و یونان در اروپا و ماداگاسکار در آفریقا تا کانتون چین در آسیا در دورههای ساسانی و اسلامی داشت؛ سفالهای بازمانده با نقشهای گوناگون، پارچهها و زیورآلات، معماریهای گچی و اتاقهای آذین شده به آثار هنری و ساختمانهای دو سه طبقه بخشی از میراث بجا مانده از آن تمدن است اما زمین لرزه مرگبار هفت روزه سال ۳۶۷ هجری قمری مدفون شدن کامل این بندر را در پی داشت به همین دلیل سیراف به بمبئی ایران نامیده شده است.
این شهر از دیرباز تاکنون یکی از نقاط بسیار مهم و استراتژیک در سواحل شمالی خلیج فارس بوده و اگرچه پایهریزی آن در دوره ساسانی بود اما با ورود اسلام به ایران و مستقر شدن مسلمانان رونق بیشتری گرفت، از اوایل دوران اسلامی تا قرن پنجم هجری که اوج شکوفایی بندرسیراف است، بیشترین حجم مبادلات تجاری و بازرگانی ایران از این بندر صورت میگرفته است.
ناخدایان سیرافی کالاهای خود را تا مناطقی از آسیای شرقی، چین و هند میبردند و از آنجا کالاهایی را میآوردند و بندر باستانی سیراف یکی از لنگرگاههای اصلی دریانوردان و کشتیهای تجاری و باری این کشورها بهشمار میرفت.
وجود آثار تاریخی متعدد و شاخص در این بندر باستانی همه گویای شکوه و عظمت سیراف در دوران گذشته است و قابلیت آن را برای ثبت در فهرست آثار جهانی اثبات میکند به همین دلیل مردم و مسئولان استان بوشهر سالها
مدارک و اسناد لازم را برای تحقق این مطالبه بحق جمعآوری کرده و در اختیار وزارت میراث فرهنگی قرار دادهاند تا این انتظار دیرینه آنان را محقق کند.
در این ارتباط وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در سفر هفته گذشته خود به استان بوشهر اعلام کرد که تلاشهای چندین ساله مردم و مسئولان این استان بی نتیجه نبوده و این وزارتخانه در حال آماده کردن پرونده برای ثبت جهانی سیراف و چند بندر نوار ساحلی جنوب کشور است در همین ارتباط مردم منتظر اعلام خبر ثبت این بندر مهم تاریخی باشند.
به گفته مونسان، بندر سیراف به عنوان یک شهر با تاریخ چند هزار ساله و بسیارمهم پذیرفته شدهاست و با تلاش انجام شده مردم استان بوشهر منتظر ثبت جهانی این اثر تاریخی غنی باشند.
وی این را هم به مردم گوشزد کرد که باتوجه به اینکه هر کشوری سالی یک سهمیه ثبت جهانی دارد و آثار شایسته برای ثبت در فهرست جهانی در کشور زیاد است، باید صبر داشته باشیم.
اما افزون بر وعده ثبت جهانی سیراف، سفر مونسان به بوشهر دستاورهای مهم زیاد دیگری برای این استان داشت که افتتاح هشت پروژه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی با اعتبار ۲۹۵ میلیارد تومان از آن جمله است.
موزه منطقهای خلیج فارس
استان بوشهر تاکنون فاقد موزهای با استانداردهای ویژه و همه فضاهای مرتبط برای حفاظت و نگهداری اشیای تاریخی بود که با تصویب و راهاندازی موزه منطقهای خلیج فارس کار مطالعاتی این پروژه از سال ۹۰ آغاز و ۱۳ بهمن ۹۹ با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مورد بهره برداری قرار گرفت.
در موزه منطقهای خلیج فارس علاوه بر نمایش اشیای تاریخی استان بوشهر آثار تاریخی و باستانی استانهای خوزستان و هرمزگان نیز جمعآوری و به دلیل جایگاه گردشگری استان بوشهر با هدف معرفی فرهنگ منطقه جنوب در مساحت ۱۳ هکتار و سه هزار و ۵۰۰ مترمربع زیربنا در عمارت تاریخی کلاه فرنگی بوشهر (کنسولگری سابق انگلیس) با ۴۱ میلیارد تومان اعتبار راهاندازی شدهاست.
تاکنون ۳۰۰ شی تاریخی در موزه منطقهای خلیج فارس مرمت و در۱۵ گالری مربوط به آثار پیش از تاریخ تا معاصر و تاریخچه انرژی در خلیج فارس به نمایش درآمدهاست همچنین ۲ هزار اثر تاریخی از دوران پارینه سنگی، عیلامی، هخامنشی، اشکانی، ساسانی، دوران اسلام و معاصر نیز که در انبارهای گوناگون استان نگهداری میشد مورد حفاظت و طبقه بندی و در شرایط استاندارد در خزانههای امن در این موزه نگهداری میشود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: موزه منطقهای خلیج فارس با محتوایی فوقالعاده و ارزشمند در نوع خود بینظیر بوده و ساخت و مرمت این موزه خود یک تاریخ است.
بازارچه صنایع دستی
افتتاح بازارچه صنایع دستی استان بوشهر درعمارت مبارکی واقع در یکی از بناهای ارزشمند بافت تاریخی بوشهر در محله بهبهانی با مساحت ۶۶۵ مترمربع از جمله دیگر پروژههای مهم افتتاحی توسط وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بود.
عمارت مبارکی یکی از ابنیههای شاخص و ثبتی پهنه ارزشمند بافت بوشهر است که با ۴ میلیارد تومان اعتبار مرمت و تجهیز شدهاست .کارگاههای تولید، عرضه و فروش صنایعدستی در این بازارچه همزمان فعال است و با راهاندازی این پروژه، برای ۳۵ نفر به طور مستقیم ایجاد اشتغال شدهاست.
هدف از راه اندازی این بازارچه توسعه و ترویج هنر صنعتگران بوشهری و تحقق اهداف دولت مبنی بر فعال شدن بخش خصوصی در هر ۲ حوزه صنایع دستی و گردشگری عنوان شده است.
به گفته مونسان یکی از دغدغههایی که در نظام اسلامی مطرح بوده مهاجرت از روستا به شهر است اما امروز باتوجه به موضوع گردشگری این وضعیت عکس شده و روستاهای ما به شدت رونق گرفته است به نحوی که شمار بومگردیها در کشور از ۲هزا رو ۲۰۰ واحد عبور کردهاست.
بهره برداری از نخستین هتل پنج ستاره در کنگان
استان بوشهر با وجود همه قابلیتهای گردشگری اما همیشه از نداشتن هتل چهار و پنج ستاره رنج میبرد که با تلاش انجام شده و فراهم کردن زمینه لازم برای حضور و حمایت از سرمایهگذار، نخستین هتل پنج ستاره (پترو جم) درکنگان احداث و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
هتل پتروجمکنگان با اعتباری ۱۰۸ میلیارد تومان توسط بخش خصوصی به بهرهبرداری رسید که با راهاندازی این پروژه زمینه اشتغال برای ۸۶ نفر فراهم شده است؛ این هتل با مساحت ۲۹ هزار مترمربع، دارای ۳۶۰ اتاق و یکهزار تخت اقامتی است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: پترو جم یکی از بزرگترین هتلهای کشور است و خوشحالیم که دولت تدبیر و امید به وعده خود برای ساخت هتل پنج ستاره در بوشهر عمل کرد.
وی افزود: همچنین یک هتل پنج ستاره دیگر هم در استان بوشهر در دست ساخت است و کار ساخت یک هتل چهار ستاره هم در این استان با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی فعال است.
مجموعه گردشگری ساحلی و دریایی درسا
مجتمع گردشگری ساحلی و دریایی درسا با حجم سرمایهگذاری حدود ۱۵ میلیارد تومان با مشارکت بخش خصوصی در کنار ساحل بندر بوشهر با زیربنای یکهزار و ۲۰۰ مترمربع از جمله دیگر پروژههای گردشگری افتتاحی توسط وزیر میراث فرهنگی در استان بوشهر است.
این مجموعه گردشگری دارای ۲۰ اتاق و ۴۰ تخت اقامتی است که با افتتاح و بهرهبرداری از این مجتمع به زیرساختهای گردشگری این استان اضافه شد.
حمایت از بوشهر مال
مجتمع تجاری، تفریحی و اقامتی بوشهر مال در کنار منطقه ویژه اقتصادی بوشهر با حجم سرمایهگذاری ۸۰میلیارد تومان در سه فاز در دست ساخت است که فاز اول آن با پیشبینی انجام شده طی مدت ۲۰ ماه به بهرهبرداری میرسد و در فاز دوم آن نیز از معماری بافت قدیم بندر بوشهر استفاده میشود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بازدید از این پروژه گردشگری و تفریحی گفت: این پروژه میتواند کمک بسیار زیادی به توسعه گردشگری، اقامتی و تفریحی باشد زیرا بوشهر را مردم کشور بهعنوان مقصد گردشگری انتخاب کردهاند.
مونسان افزود: تلاش کنید که این مجموعه ارزشمند بر اساس سلیقه امروز مردم ساخته و به بهرهبرداری برسد، همچنین با توجه به وجود سالنهای مختلف اجرا در این پروژه، ساخت آنها باید به نحوی باشد که مورد استقبال علاقهمندان قرار گیرد.
امضای تفاهمنامه مرمت و احیای عمارت حاج رئیس
در سفر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تفاهم نامه مرمت، احیا و بهرهبرداری از عمارت حاج رئیس از جمله بناهای تاریخی در بافت قدیم شهر بوشهر بین اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر به عنوان مالک، صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی در محل بازارچه صنایع دستی مبارکی به امضا رسید.
هدف از امضای این تفاهم نامه مرمت، احیا، نگهداری و حق بهرهبرداری از بنای تاریخی عمارت حاجرییس به صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی تفویض شد.
عمارت حاج رئیس یکی از بناهای ثبت ملی استان بوشهر با پنج هزار مترمربع، پنج حیاط مرکزی و ۵۰ اتاق است که در سه طبقه به شکل بناهای ترکیبی ساخته شده و در گذشته با کاربری تجاری و مسکونی، در حاشیه خلیج فارس مورد استفاده بوده است.
اختصاص اعتبار برای احیای بافتهای تاریخی
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همچنین در جریان سفر به استان بوشهر در بازدید از بافت قدیم بوشهر و گذر مرمت شده رفیعی - رشیدی گفت: بافت تاریخی بوشهر، زیبا و درونگرا است و این بافت باید به طور مشارکتی با مردم احیا و به شکل یک جریان ادامه پیدا کند.
مونسان بیان کرد: بافت تاریخی بوشهر، نسبت به بافت فلات مرکزی ایران، از حیث معماری از جذابیت بیشتری برخوردار است در همین ارتباط سال آینده از محل اعتبارات بازآفرینی، اعتباری برای احیای آن در نظر گرفته میشود.
وی یادآور شد: سه کیلومتر از محورهای گردشگری بافت تاریخی بوشهر با ۲۵ میلیارد تومان اعتبار مرمت و ساماندهی شده و در جریان این کار عملیات کفسازی، جدارهسازی و مرمت بناهای قرار گرفته در این محدوده، انجام شده است.
نورپردازی، اجرای مبلمان شهری، ساماندهی فاضلاب بافت قدیم، تثبیت برخی بناها و همچنین زیباسازی دیوارههای طول مسیر از دیگر اقدامات عملیاتی در اجرای این پروژه بودهاست که فاز دوم این پروژه در زمان حاضر فعال است.
ظرفیت بالای بوشهر برای تبدیل به قطب گردشگری دریایی
خلیج فارس و مرز طولانی آن با جنوب ایران، جزیرههای متعدد و سواحل زیبا نعمتی خدادادی برای استانهای جنوبی کشور بویژه بوشهر است که در کنار صیادی، تجارت و ذخایر غنی نفت و گاز فرصتی طلایی است که میتوان با برنامهریزی و سرمایهگذاری مناسب در بخش گردشگری آن علاوه بر درآمدزایی و ارزآوری برای هزاران نفر اشتغال ایجاد کرد.
بوشهر از جمله استانهای ساحلی کشور با بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز آبی با خلیج فارس و سواحل شنی، پارکهای ملی دریایی نایبند و دیر - نخیلو، جنگلهای حرا، شناگاه ها، اسکلهها، بنادر، شناورها، ورزشگاهها و بوستانهای ساحلی، قایقرانی، گشتهای دریایی، مناطق حفاظت شده ساحلی جزایر متعدد و پرجاذبه آن، موسیقی و فرهنگ ساحل نشینان قابلیت و ظرفیت مناسبی در بخش گردشگری دریایی دارد.
گردشگری دریایی در دنیای امروز از جذاب ترین و هیجان انگیزترین صنعتهای درآمدزا و اشتغال آفرین رو به رشد است و کشورهای بسیاری دنبال توسعه و بهبود آن هستند.
گردشگری دریایی تنها به تورهای آبی محدود نمیشود بلکه ورزشها و تفریحهای آبی، غواصی و سایر سرگرمیهای مرتبط با ساحل و فراساحل همگی در این بسته اقتصادی باید با هم دیده شود و زیر ساختهای لازم برای توسعه این صنعت پردرآمد و اشتغال زا ایجاد تا جاذبههای لازم برای گردشگرانی که به دنبال تنوع، آرامش، سرگرمی و نشاط و شادی هستند، فراهم آید.
به گفته مونسان امروز محصولات گردشگری کشور به شدت متنوع شده و تنها محدود به گردشگری صرف تاریخی و فرهنگی نیست بلکه به سمت اکوتوریسم، طبیعت گردی حرکت کرده و گردشگری دریایی، کشاورزی ومعدن نیز در کنار آنها قرار گرفته است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز اذعان دارد: بوشهر استانی کهن با عمارتها و بناهای تاریخی متعدد است و علاوه بر جاذبههای فرهنگی و تاریخی دارای قابلیتهای بینظیر گردشگری است و میتوان این استان را به قطب گردشگری دریایی تبدیل کرد.
وی یادآورشد: اقدامهای خوبی در زمینه گردشگری دریایی در استان بوشهر شروع شده و با توجه به قابلیتهای این استان برای تقویت این نوع صنعت از این فعالیتها حمایت میشود.
مونسان اضافه کرد: آمارهای گردشگری در بوشهر به شدت رشد داشته است و این استان ساحلی امروز تبدیل به مقصد گردشگری شده، هرچند معتقد هستیم ظرفیتهای آن بیش از این است.
وی ادامه داد: صنعت گردشگری در بوشهر میتواند در کنار قطب انرژی بودن به عنوان یک مزیت بی نظیر برای مردم باشد و منجر به ایجاد اشتغال شود.
مونسان تاکید کرد: بوشهر همه برکات خداوندی را دارد و ما این آمادگی را داریم که کمک کنیم گردشگری دریایی در این استان رونق بگیرد و همان طور که در دو سال اخیر بوشهر در کشور بهعنوان یک مقصد گردشگری شناخته شدهاست، این موضوع تقویت شود.
مونسان در بازدید از ساحل بکر و صخره ای روستای "بنود" عسلویه گفت: این ساحل با توجه به قرارگیری در کنار کوه و صخره، بسیار جذابیت داشته و از قابلیت خوبی برای توسعه و رونق گردشگری برخوردار است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: با ایجاد کمپ میتوان کمک کرد تا ارائه کیفیت خدمات به گردشگران بیشتر شود و این ساحل این قابلیت را داراست.
وی با تاکید بر حمایت از توسعه زیرساختهای گردشگری در روستای بنود اضافه کرد: ما آمادگی ارائه مجوز برای ایجاد بومگردی در این روستا را داریم، همچنین کمک میکنیم در کنار استانداری بوشهر که زمینه رونق گردشگری در این نقطه بیشتر و بهتر شود.
بنود از روستاهای جنوب شرقی استان بوشهر است که دلیل شهرت آن برخورداری از ساحل صخرهای، فاصله کم آن با دریا و غارهایی با دهانه روبه دریا و ساحل است که هر سال به خصوص در فصل زمستان گردشگران زیادی را فرا میخواند.
ساحل زیبای بنود در مجاورت روستای بنود و در ۳۵ کیلومتری عسلویه استان بوشهر قرار دارد این ساحل زیبا در جنوبیترین نقطه از استان بوشهر جای گرفته و در ۶ کیلومتری چاه مبارک شهرستان عسلویه قرار دارد.