رستم قاسمی؛ شهادت و سردار سازندگی؟

عصر ایران جمعه 11 فروردین 1402 - 13:16
هر چند به نظر می‌رسد عنوان «شهادت» به خاطر سابقۀ جانبازی باشد اما متن روی سنگ به این موضوع اشاره ندارد و «شهید خدمت» یا در پی یک حادثه از آن برداشت می‌شود.

 عصر ایران- متن روی سنگ قبر مرحوم سرتیپ پاسدار رستم قاسمی (وزیر راه وشهر‌سازی در دولت ابراهیم رییسی و وزیر نفت در دولت محمود احمدی‌نژاد) توجه کاربران فضای مجازی را برانگیخته است.


هر چند این توجه بیشتر به خاطر به کار بردن واژۀ «شهادت» به جای فوت یا رحلت یا درگذشت است با این توضیح که «‌حین مأموریت در کشور چین به لقاء‌الله پیوستند» اما تعبیر «سردار سازندگی» که تاکنون برای آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی به کار می‌رفت، نیز قابل تأمل است.

رستم قاسمی؛ شهادت و سردار سازندگی؟


 ضمن این‌که عنوان نظامی او (سرتیپ پاسدار) هم نیامده و از لفظ «سردار» هم استفاده نشده و اگر گفته شود سنگ مزار شهید سلیمانی هم چنین است باید یادآور شد وصیت خود ایشان چنین بوده که بنویسند: «سرباز قاسم سلیمانی» حال آن‌که از عبارت «حاج رستم قاسمی» می‌توان دریافت اگر خود مرحوم وصیت کرده بود «حاج» را نمی‌آوردند.


دربارۀ عنوان «شهادت» چنان‌که اشاره شد احتمالا به خاطر درگذشت حین مأموریت است ولی در این صورت باید از تعبیر «شهید خدمت» استفاده می‌شد چنان که شهرداری تهران برای آتش‌نشانان به کار می‌برد هر چند موضع رسمی را باید بنیاد شهید اتخاذ کند.


فرض دیگر این است که اطلاق «شهید» به سبب سابقۀ جانبازی است و دربارۀ جانبازانی که در پی تشدید همان رنج از دنیا می‌روند رایج است.


 در این صورت البته می‌توانستند کلمۀ «جانباز» را بیاورند ولی بحث‌ها به خاطر اشاره به «حین مأموریت در کشور چین» است چون این تلقی را ایجاد می‌کند که طبیعی نبوده است.


  دربارۀ «سردار سازندگی» هم احتمالا گفته خواهد شد چون رییس قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء بوده این عنوان به کار رفته است اما از یاد نبرده‌ایم که در سال های 72 تا 76 از رییس جمهوری وقت در صدا و سیما با عنوان «سردار سازندگی» استفاده و در لوح های افتتاحیه پروژه ها موجود است در زمانی که مرحوم قاسمی  30 سال داشته است.


  این اشاره هم قابل ذکر است که بنیاد شهید و ایثارگران ضوابط خاصی برای عنوان «شهید» و «شهادت» دارد و چنان‌که گفته شد اوایل حتی برای آتش نشانانی که حین اطفای حریق جان خود را از دست داده‌اند به کار نمی رفت و بعدتر «شهید خدمت» اطلاق شد یا تابلوی خیابان دکتر سید حسین فاطمی وزیر خارجۀ دولت ملی دکتر محمد مصدق که بعد از کودتای 28 مرداد اعدام شد عنوان «شهید» ندارد.

 با این همه  حق طبیعی خانواده‌ها برای ابراز احساس‌شان در قبال عزیز در خاک خفته‌شان در قالب کلمات روی سنگ آرامگاه ابدی را باید به رسمیت شناخت و این حساسیت ها به خاطر جنبه‌های عمومی است.

 

 

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.