برخی فعالان بازار سرمایه معتقدند اعمال دامنه نوسان نامتقارن بازارگردانها را مجاب کرده که سهام تحت حمایت خود را بفروشند، چرا که عرضه سهام در صفهای خرید، باعث میشود در هنگام افت قیمتها آمادگی بیشتری برای مقابله با فشار فروش داشته باشند.
تحریریه پارسینه| شاخص کل بورس تهران امروز بیش از ۷ هزار واحد، معادل ۰.۵۸ درصد افت کرد و در پایان معاملات، در تراز یک میلیون و ۲۵۷ هزار واحدی به کار خود پایان داد.
شاخص کل هم وزن، اما امروز ۰.۰۳ درصد رشد کرد. به این ترتیب، در سومین روز اعمال دامنه نوسان نامتقارن، بورس تهران به این تغییرات واکنش منفی نشان داد. این در حالی است که بررسی روند تغییرات شاخص در طول زمان معاملات امروز، نشان از آن داشت که تقابل قابل توجهی میان نیروهای عرضه و تقاضا در جریان بوده است.
در جریان معاملات امروز، حدود ۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سهام در
بورس دست به دست شد و در فرابورس نیز حدود ۱۷ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سهام معامله شد. البته بخشی از ارزش معاملات در فرابورس، به معاملات اوراق مرابحه دولتی بر میگشت.
بیشترین تاثیر مثبت بر عملکرد شاخص کل امروز به نمادهای «فملی»، «شبندر» و «فخاس» بر میگشت و در مقابل، نمادهای «شستا»، «فولاد» و «فارس» بیشترین تاثیر منفی را بر عملکرد شاخص کل بر جای گذاشتند. بیشترین ارزش معامله نیز امروز به نمادهای «پالایش»، «خساپا» و «شپنا» اختصاص داشت.
از آن سو، امروز نمادهای «وتجارت»، «خودرو» و «وسکرد» بیشترین حجم عرضه را شاهد بودند و در مقابل، نمادهای «پارند»، «کفپارس» و «کمند» بیشترین حجم تقاضا را به خود اختصاص دادند. بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقیقی به حقوقی نیز امروز به نمادهای «شستا»، «شتران» و «شپنا» اختصاص پیدا کرد و از آن سو، بیشترین میزان تغییر مالکیت از سمت حقوقی به حقیقی نیز به نمادهای «امین یکم»، «کمند» و «چکارن» اختصاص داشت.
آیا تغییر دامنه نوسان ناشی از پیش بینیهای سیاسی بود؟
بسیاری از فعالان بازار پیش بینی میکردند که اعمال دامنه نوسان نامتقارن میتواند دیر یا زود به بحران نقدشوندگی در بورس ختم شود و البته از همین حالا تقریباً مشخص است که با برداشته شدن محدودیت ۸ واحد درصدی دامنه نوسان، احتمال یک ریزش قابل توجه در بازار وجود دارد. برخی معتقدند اعمال دامنه نوسان نامتقارن بازارگردانها را مجاب کرده که سهام تحت حمایت خود را بفروشند، چرا که عرضه سهام در صفهای خرید، باعث میشود اولا در هنگام افت قیمتها آمادگی بیشتری برای مقابله با فشار فروش داشته باشند و هم در شرایط فعلی، اگر برآیند عرضه و تقاضا به افت قیمت منجر شد خود سهام کمتری داشته باشند.
از آن سو، نرخ دلار در بازار آزاد ایران امروز هم در حوالی کانال ۲۵ هزار تومانی نوسان داشت که همچنان در مقایسه با اوج قیمت آن در هفته اخیر (در کانال ۲۶ هزار تومانی) حدود هزار تومان پایینتر است، این در حالی است که با نزدیک شدن به سوم اسفندماه و ضرب الاجل ایران برای کاهش قابل توجه سطح تعهدات هستهای خود از یک سو و زمزمهها در مورد عدم پذیرش لوایح FATF که قرار است پیش از پایان سال جاری اعلام شود، تقاضا برای خرید دلار بالا رفته است. این موضوع، این حدس و گمان را تقویت میکند که تصمیم سیاست گذار برای اعمال دامنه نوسان نامتقارن، با بذل توجه به این تغییرات در حوزه سیاست به وقوع پیوسته است. به این ترتیب، شاید افزایش قیمت ارزهای خارجی در آستانه سال ۱۴۰۰ و تاثیرات آن بر بازار سرمایه هم دور از انتظار نباشد.
منبع خبر "
پارسینه" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.