به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از نیواطلس، دراین مطالعات پژوهشگران دانشگاه راکفلر یک بستر فناوری کشت سلولی ایجاد کرده اند که از نظر ژنتیکی جوانههای ریه یکسان را از سلولهای بنیادی جنینی انسان رشد میدهد. این سلولها با دارا بودن مولکولهای علامت دهنده، به سرعت خود را در شرایطی سازماندهی میکنند که بسیار شبیه رشد ریه انسان است.
دکتر علی بریوانلو، پژوهشگر ایرانی و مدیر آزمایشگاه راکفلر، میگوید: این ریهها اساساً شبیه سازی ریههای واقعی ما هستند. آنها دقیقاً همان امضای دی انای را دارند و ما نباید نگران پاسخ متفاوت یک بیمار با دیگری باشیم. کمی سازی این سلولها به ما امکان میدهد اطلاعات ژنتیکی را ثابت نگه داریم و متغیر کلیدی یعنی ویروس را اندازه گیری کنیم.
طی این مطالعات، محققان ریههای کوچک ساخته شده توسط این سلولها را به ویروس کرونا آلوده کردند. در ادامه مشخص شد سلولهایی که مسئول تبادل گاز هستند، در مقایسه با سلولهای راه هوایی، مستعد ابتلا به عفونت هستند. این یافته آسیب پذیری ساختارهای خاص ریه را روشن میکند و به شناسایی اهداف بالقوه برای مداخلات درمانی کمک میکند.
مطالعات دانشمندان نشان داد با مسدود کردن مسیرهای بعضی علامت هاتی خاص، آسیب پذیری سلولهای ریه در برابر عفونت کاهش مییابد. این یافتهها راه را برای توسعه درمانهای هدفمند و اقدامات پیشگیرانه باز میکند. این، بستر را همچنین میتوان برای مطالعه توسعه اندامها و بافتهای مصنوعی گسترش داد و راه را برای نمونه سازی بیماریها و کشف سازوکارهای درمانی هموار کرد. این کشف بسیار مهم علاوه بر پیشرفتهای علمی، پیامدهای امیدوار کنندهای را برای همه گیریهای آینده ارائه میدهد.
شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی Stem Cell Reports منتشر شده است.