ابوالفضل ظهرهوند، سفیر سابق ایران در افغانستان در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا، در خصوص حضور مهاجران افغانستانی در ایران، گفت: شرایط در افغانستان، وضعیت را به سمتی برده که تعداد قابل توجهی از پناهجویان به سمت ایران آمدند و طی این سالهای بحران از جمله 20 سال گذشته این روند ادامه داشته است.
وی با بیان اینکه "مهاجرت افغانستانیها از دوسالی که طالبان روی کار آمده، تشدید پیدا کرده است" مطرح کرد: مهاجران افغانستانی یک سابقه از خودشان به جا گذاشتند که بیشترین سازگاری با شرایط ایران را از خودشان نشان دادند و ایران را مثل خانه خودشان و برادرشان می دانند، ما در جهان با کمترین چالش در مواجهه با پناهجویی بودیم و از سمت مردم ایران هم با آنها خوب رفتار شده است.
سفیر پیشین ایران در افغانستان همچنین اظهار کرد: باید یکی از اهداف سیاست خارجی ما رویکرد فراهم کردن زمینه برای بازگشت مطمئن و پایدار پناهجویان به داخل افغانستان باشد؛ چون به هرحال باید آنها برگردند و مسئله ساماندهی پناهجویان خیلی مهم است.
ظهرهوند ادامه داد: چمد نفر از بین این چند میلیون مهاجر ممکن است تفکرات تند و غیر منطقی داشته باشند که حتما مشکل ساز هم میشود اما این مسئله ربطی به این چند میلیون افغانستانی پناهجو ندارد، به دستگاه ذیربط و امنیتی برمیگردد که سازماندهی درستی انجام دهند تا کمترین ریسک احتمالی متوجه امنیت داخلی ما باشد.
وی افزود: اینکه مهاجران در اطراف تهران و شهرهای بزرگ متمرکز شدند، آنها چارهای ندارند، در گذشته هم به همین شکل بوده است. اینکه اسکان آنها را تهدید بگوییم، با این نظر موافق نیستم؛ برخی یا آگاهی ندارند یا تلاش دارند که نگرانی و افغان ستیزی را دامن بزند که با اهداف بیگانه هم راستایی پیدا میکند تا شاید از این طریق فشار بیاورند که ما در تعامل با غربیها و آمریکاییها به آنها امتیاز دهیم.
سفیر پیشین ایران در افغانستان تاکید کرد: هدف این اقدام این است که نگاه افغان ستیزی و فوبیای افغانستانی در افکار عمومی درست کنند تا از این طریق روی دولت فشار بیاورند که وارد روندهایی شویم که هم سو با خواست و سیاستهای غربیها است.
ظهرهوند در ادامه مطرح کرد: عامل اصلی این فضاحت در افغانستان خود غربیها هستند و باید وزارت خارجه و سازمانهایی که با آن همکاری میکنند، هم در سازماندهی افغانستانیها و هم در حل و فصل مسئله افغانستان در چارچوبی که این ظرفیت به امنیت پایدار برسد، همکاری کنند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: میلیونها پناهجوی افغانستانی که در ایران زندگی میکنند، در کنار هزینهها و تهدیدات بالقوهای که میتواند وجود داشته باشد، دارای فرصتهای نابی هستند؛ اتفاقا ما باید به این فرصتها توجه کنیم که از این فرصت در راستای افغانستان آینده به خوبی بهره بگیریم که در این مسئله هم منافع ما و هم منافع مردم افغانستان وجود دارد.
انتهای پیام/