اجرای دامنه نوسان نامتقارن تصمیم درستی بود؟/ سطح منطقی برای شاخص کل چقدر است؟

تابناک چهارشنبه 29 بهمن 1399 - 17:28
از اول هفته جاری قانون دامنه نوسان نامتقارن در بازار سرمایه اجرایی شد. در ابتدا اجرای این قانون محرک مثبتی برای بازار سرمایه بود اما بلافاصله بازار دوباره قرمزپوش شد. خبرنگار بورس تابناک در گفتگو با شقاقی شهری کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی به بررسی این موضوع پرداخته است که آیا اجرای دامنه نوسان نامتقارن تصمیم درستی برای بازار سرمایه بود؟

چند روزی است که از اجرایی شدن دامنه نوسان نامتقارن می گذرد. تصمیمی که در هفته گذشته گرفته شد و از ابتدای هفته جاری نیز اجرایی شد.

به گزارش بورس تابناک، بر اساس این تصمیم قرار شد تا دامنه نوسان سهام از منفی 5 تا مثبت 5 به منفی 2 تا مثبت 6، دامنه نوسان صندوق‌ها از منفی 10 تا مثبت 10 به منفی ۴ تا مثبت۱۰ و دامنه نوسان بازار پایه زرد از منفی۲ تا مثبت ۳ تغییر کند.

هر چند که در ابتدا این تصمیم توانست شوک مثبتی را به بازار تحمیل کند اما چند روزی است که بازار دوباره بر روی مدار قرمزپوشی خود قرار گرفته است. حالا پرسش این است که آیا اجرای این تصمیم، درست بود؟

آیا اجرای دامنه نوسان نامتقارن تصمیم درستی بود؟

وحید شقاقی شهری کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس تابناک با اشاره به اینکه بازار سرمایه در حال رسیدن به مرحله تکامل می باشد، گفت: یک زمانی توده مردم عمدتاً در طلا و دلار در حال سرمایه گذاری بودند اما در سال جاری بسیاری طلا و دلار خود را فروختند و سرمایه های خود را به بازار سرمایه آوردند.

اجرای دامنه نوسان نامتقارن تصمیم درستی بود؟/ سطح منطقی برای شاخص کل چقدر است؟

وی افزود: این یک فرصتی بود برای رشد بازار سرمایه، اما گاهی اوقات این فرصت ها زودگذر است و ممکن است به تهدید هم تبدیل شود. از آذر ماه سال گذشته تاکنون بازار همراه با رشدهای مثبت و منفی هیجانی بوده است.

شقاقی شهری اظهار داشت: متاسفانه از 19 مرداد ماه سال جاری بازار سرمایه وارد فاز اصلاح شد و این ریزش بازار تداوم یافت و تاکنون این ریزش ادامه داشته است.

بر مبنای نظریه همگرایی قیمت در بازار دارایی ها در بلندمدت شاخص کل باید در چه محدوده ای باشد؟

وی افزود: بازار سرمایه، در مقایسه با سایر بازارها مانند دلار، طلا، مسکن، سکه و خودرو در چند ماه ابتدایی سال رشد قابل توجهی داشته است. با همه ایراداتی که من به شاخص کل وارد می دانم، اگر بازه زمانی 10 یا 15 ساله را برای مقایسه همه بازارها در نظر بگیرید ملاحظه خواهید کرد که شاخص کل نمی تواند بیشتر از محدوده یک میلیون و 200 هزار واحد تا یک میلیون و 300 هزار واحد باشد. مقصود این است که رشد بازار طلا، مسکن، دلار، سکه و خودرو در مدت ده ساله 20 تا 30 برابر بوده است. مثلا قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران به صورت میانگین در سال 90 حدود 2 میلیون تومان بوده است. هم اکنون قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران به صورت میانگین 50 میلیون تومان شده است. یعنی مسکن در ده سال رشد 25 برابری داشته است. یا قیمت دلار در سال 90 حدود هزار تومان بود که هم اکنون به 26 هزار تومان رسیده است و رشد 26 برابری داشته است. بنابراین بر مبنای نظریه همگرایی قیمت در بازار دارایی ها در بلندمدت باید بازار سرمایه نیز رشدی در حدود 20 تا 30 برابر در این ده سال را تجربه کند و چون ریسک در این بازار در مقایسه بیشتر از سایر بازارها بوده است و بنابراین می توان رشد 40برابر را نیز متصور بود. یعنی وقتی شاخص کل در سال 90 حدود 30 هزار واحد بوده است و با توجه به اینکه ریسک در بازار سرمایه بیشتر از سایر بازارها است فرض کنیم اگر در این ده سال این بازار رشد 40 برابر هم داشته باشد الان باید شاخص کل بر روی کانال یک میلیون و 200 هزار واحدی باشد که یک رقم منطقی در مقایسه با سایر بازارهای موازی است.

اجرای دامنه نوسان نامتقارن تصمیم درستی بود؟

این استاد دانشگاه ادامه داد: آخرین اتفاقی که در بازار سرمایه رخ داد این بود که مدیریت بازار سرمایه تصمیم گرفت که دامنه نامتقارن را برای بازار سرمایه اعمال کند. تصمیمی که شورای عالی بورس به پیشنهاد مدیریت سازمان بورس آن را مصوب کرد. این تصمیم در روزهای ابتدایی اجرا یک محرک مثبت برای بازار سرمایه بود و دلیل هم این بود که شاخص کل به یک کف حمایتی رسیده بود اما زمانی که شاخص کل به مقاومت یک میلیون و 260 هزار واحد رسید، دوباره بازار قرمزپوش شد.

وی افزود: این تصمیم یک تبعات منفی را در بازار سرمایه ایجاد خواهد کرد.  اول این است که بازار وارد یک دوره طولانی مدت اصلاح خواهد شد و این مسئله موجب ترک بازار توسط سهامداران خواهد شد. وقتی دامنه نوسان منفی 5 و مثبت 5 بود این اصلاح بازار زودتر انجام می شد و روزانه در دوره اصلاح شاخص کل 30 تا 50 هزار واحد ریزش می کرد و سریعتر به نقطه بازگشت می رسید اما اکنون روزانه ده هزار واحد نهایت کاهش خواهد یافت و این دوره اصلاح را طولانی تر خواهد کرد. مثلا اگر قرار بود اصلاحی در بازار رخ دهد و شاخص کل 200 هزار واحد کاهش یابد با دامنه نوسان سابق این اتفاق در 4 روز انجام می شد اما اکنون باید 20 روز این دوره اصلاح طول بکشد. دوم این است که قدرت نقدشوندگی بازار با دامنه نامتقارن با چولگی به سمت مثبت کاهش یافته است و مهمترین ویژگی بازار سرمایه زیر سئوال رفته است. بسیاری از افرادی که در بازار سرمایه فعالیت دارند، افرادی هستند که از نوسانگیری سود به دست می آوردند و هم اکنون با این دامنه نوسان نامتقارن، انگیزه فعالیت از آن ها هم گرفته شده است.

شقاقی شهری در پاسخ به این پرسش که پیشنهاد شما چیست؟ گفت: پیشنهاد این است که اولا دامنه نوسان کلا حذف شود و ثانیا اگر هم قرار است که دامنه نوسان نامتقارن باشد بهتر است که مثلا دامنه منفی 7 مثبت 10 اجرایی می شد. یعنی بازه منفی بیشتر بود. این انگیزه سرمایه گذاری کوتاه مدت در بازار سرمایه را بیشتر می کرد و قدرت نقدشوندگی را بالاتر می برد. همچنین پیشنهاد این است که اگر قرار است قوانین و مقرراتی اعمال شود این قوانین و مقررات در راستای منافع سرمایه گذاران کوتاه مدت باشد چرا که برای سرمایه گذاران بلندمدت در بازار سرمایه تغییر قوانین و مقررات اهمیت چندانی ندارد. 

 

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.