عبدالرضا فرجی راد سفیر پیشین ایران در نروژ در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در خصوص سخنرانی «آیت الله ابراهیم رئیسی» در نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص لزوم خروج نیروهای بیگانه از قفقاز تا خلیج فارس، اظهار داشت: در منطقه قفقاز شاهد این هستیم که رژیم صهیونیستی و ترکیه صاحب نفوذ هستند و سیاست ایران هم در این منطقه سیاست آرامسازی است به این منظور که ایران حق جمهوری آذربایجان را به رسمیت شناخته و «منطقه قره باغ را متعلق به جمهوری آذربایجان» دانسته است.
وی با بیان اینکه "ایران معتقد است که ارمنستان باید خاک جمهوری آذربایجان را تخلیه کند"، گفت: رژیم صهیونیستی با حضور خود تحرکاتی را انجام میدهد و از سوی دیگر همسایه غربی ما طوری از آذربایجان حتی در کنار سیاست تنش زایی آن حمایت به عمل میآورد که این خود بر بی ثباتی در این منطقه میافزاید. چقدر خوب است که همسایگان این دو کشور اذربایجان و ارمنستان نقش بیطرفی و حتی میانجی را برای ایجاد ثبات ایفا کنند.
فرجی راد تصریح کرد: تنشهای ایجاد شده در منطقه قفقاز به دلیل حضور بیگانگان است چرا که جمهوری آذربایجان کشور کوچکی است و به خودی خود ظرفیت ایجاد چنین تنشها و تهدیداتی را ندارد.
سفیر پیشین ایران در مجارستان تصریح کرد: در منطقه غرب آسیا هم حضور و نفوذ نیروهای بیگانه و به خصوص آمریکاییها را در عراق شاهد هستیم به نحوی که آنها در این کشور پایگاه و تعداد زیادی نیروی نظامی دارند.
وی بیان داشت: خوشبختانه گفتوگوهای میان مقامات عراقی و آمریکایی در راستای خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق صورت گرفته و مرحله اول این توافق هم اجرایی شده است.
فرجی راد با اشاره به اینکه در صورت عدم حضور نیروهای بیگانه و دخالتهای آنها در منطقه میتوانیم شاهد فضایی آرام، امن و با ثبات در منطقه باشیم، اظهارکرد: اینکه تصور شود حضور پر تعداد نیروهای نظامی بیگانه در منطقه موجب ایجاد امنیت خواهد شد اشتباه است چرا که حضور آنها خود بخشی از مشکل است.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه بیان کرد: امروز ما شاهد این هستیم که «کشورهای حوزه خلیج فارس و به خصوص عربستان روابط خود را با ایران بسیار بهبود بخشیدند» به نحوی که بخشی از آنها به حالت میانجی در راستای بهبود روابط ایران با کشورهای دیگر به ایفای نقش میپردازند.
وی ادامه داد: اگر کشورهای منطقه را به حال خود واگذارند و آنها بتوانند در راستای حل و فصل مشکلاتی که دارند به گفتگوی با یکدیگر بنشینند خیلی زودتر به راه حل خواهند رسید.
فرجی راد گفت: شما ببینید زمانی که یک قدرت جهانی وارد منطقه میشود سایر قدرتهای دیگر هم تلاش میکنند وارد شده تا بتوانند با آن قدرت به «رقابت ژئوپلیتیک» بپردازند و همین رقابتها موجب افزایش تنش در منطقه خواهد شد.
سفیر پیشین ایران در مجارستان افزود: اگر این قدرتها اجازه بدهند و کشورهای منطقه را تشویق به گفتگوی با یکدیگر جهت حل و فصل منازعات و تنشهای میان خود کنند منجر به افزایش همکاری کشورهای منطقه خواهد شد و آنها میتوانند امنیت منطقه را با همکاریهای گسترده میان یکدیگر تامین کنند.
وی در خصوص پیام رئیس جمهور به طرف اروپایی مبنی بر اینکه «آنها که نقض کننده قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام» بودند در مسیر پرهزینه تقابل بازنده خواهند بود، اظهارداشت: بر اساس توافق هستهای برجام تحریم تسلیحاتی و موشکی ایران از هجدهم اکتبر به پایان میرسد اما طرف اروپایی اعلام کرده است که ما این موضوع را اجرایی نخواهیم کرد و میخواهند همچنان ایران ذیل این تحریم بماند.
فرجی راد اظهار کرد: شاید منظور رئیس جمهور هم همین بوده باشد که در صورتی که طرف اروپایی بخواهد به ایران فشاری وارد آورد طبعاً ایران هم واکنش نشان خواهد داد و اولین عکس العمل ایران هم «محدود کردن کار آژانس با عدم اجازه ورود به بازرسان آلمانی و فرانسوی» شروع شده بود.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: اما طبعاً ایران واکنشها و عکسالعملهای بیشتری را میتواند در دستور کار خود داشته باشد، خاطرنشان کرد: فکر میکنم اختلاف دیدگاهی میان آمریکا و اروپا در این زمینه وجود داشته باشد و «آقای گروسی این بار به طرف اروپایی نزدیکتر هست»، البته ممکن است که اروپا و آمریکا در این خصوص در حال بازی نقش پلیس خوب و بد باشند.
انتهای پیام/