به گزارش بهداشت نیوز، یکی از موثرترین راهکارها برای پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی و عوامل خطر آن مانند پرفشاری خون و چربی خون بالا، اصلاح سبک زندگی به ویژه پیروی از یک رژیم غذایی مناسب است.
برای داشتن رژیم غذایی سالم به چه نکاتی باید توجه کرد؟
1- مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی محدود و غذاها تا حد امکان به صورت کبابی، بخار پز و آب پز طبخ شوند.
2- از غلات، نان و ماکارونی تهیه شده از آرد سبوس دار مانند نان سنگک به دلیل داشتن فیبر و ویتامین استفاده شود.
3- در برنامه غذایی روزانه، سبزیجات تازه و سالاد همراه با غذا مصرف شود. برخی سبزیجات مثل چغندر، هویج، اسفناج، کرفس، شلغم و انواع کلم، سدیم زیادی دارند و بهتر است مصرف آنها در بیماران قلبی و مبتلا به پرفشاری خون محدود شود.
4- در میان وعده ها به جای تنقلات تجاری کم ارزش مانند چیبس، پفک و چوب شور، از ذرت بدون نمک، انواع مغزها به صورت خام و بو نداده نظیر گردو، پسته و بادام و انواع سبزیجات از جمله کاهو و جعفری که دارای منیزیم هستند، استفاده شود.
5- از میوه و سبزیجاتی همچون زردآلو، هندوانه، موز، پرتغال، گوجه فرنگی و سیب زمینی که منابع خوبی از پتاسیم هستند، بیشتر استفاده شود. در افرادی که داروهای کنترل کننده فشارخون مانند اسپیرونولاکتون و تریامترن استفاده می کنند، باید مصرف این مواد محدود شده و فاصله زمانی حداقل 2 ساعت بین این مواد غذایی و داروها رعایت شود.
6- توصیه می گردد مصرف چربی ها کاهش یابد و از چربی هایی با منبع حیوانی مانند پیه، دمبه و کره استفاده نشود و انواع روغن های غیراشباع (مایع) مثل روغن زیتون یا کلزا جایگزین شود.
7- مصرف گوشت قرمز کاهش و مصرف ماهی و ماکیان افزایش یابد و تمامی چربی ها و پوست قبل از پخت جدا گردد.
8- تا حد امکان روغن کتلت و کوکو بعد از پخت با دستمال یا کاغذهای جاذب روغن گرفته شود.
9- اسید های چرب امگا 3 به دلیل نقش ضد التهابی خود، نقش مهمی در پیشگیری و کنترل بیمارهای قلبی و عروقی دارند، بنابراین بهتر است حداقل دو بار در هفته ماهی مصرف کرد.
10- از مصرف نمک سر سفره اجتناب و به جای مصرف نمک، از چاشنی هایی مانند سبزی های معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون و ریحان یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا استفاده شود.
11- مصرف غذاهای آماده نظیر انواع کنسروها، سوپ ها، سس سالاد، سویا سس، خردل، گوشت های نمک سود شده و دودی، گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس، خیارشور، زیتون پرورده و ترشیجات که دارای مقادیر زیادی نمک هستند، محدود شود.
12- در هنگام خرید به برچسب های روی مواد غذایی باید دقت کرد و محصولات کم چرب و کم نمک انتخاب شوند.
13- کمبود کلسیم موجب افزایش فشار خون و در نتیجه ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود. مصرف روزانه دو تا سه واحد شیر و لبنیات کم چرب کلسیم مورد نیاز بدن را تامین می کند.
14- چاقی و اضافه وزن، سبب افزایش کار قلب می شود، در نتیجه پیشگیری از چاقی به ویژه چاقی شکمی در سلامت قلب، حائز اهمیت است.