به گزارش رکنا، بانک مرکزی ادعای برخی رسانه ها درباره تورم 54 درصدی مهر ماه را کاملا غلط و بر پایه تحلیل غیرکارشناسی اعلام کرد.
طبق ادعای برخی رسانه ها، بانک مرکزی سالانه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی را در جدولی با عنوان "شاخص محاسبه تاخیر تادیه" جهت محاسبه میزان مهریه به وجه رایج در اختیار قوه قضاییه قرار می دهد. برای ارزیابی شاخص تعدیل مهریه در قوه قضائیه از شاخص قیمت مصرف کننده استفاده می شود. طبق جدول منتشره و داده های شاخص قیمت مصرف کننده نشان می دهد شاخص قیمت به سال پایه 95 در مهر به عدد جدید 1002 رسیده است.
رشد شاخص قیمت مصرف کننده در مهر نسبت به موقیعت مشابه سال گذشته نیز نشان میدهد تورم نقطه به نقطه هنوز بالاتر از 50 درصد قرار دارد و 54.3 درصد بود.
در این خصوص مصطفی قمری وفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی در فضای مجازی نوشت: ادعای پایگاه خبری اکوایران درباره تورم 54 درصدی در مهر ماه کاملا نادرست، غلط و بر پایه تحلیل غیرکارشناسی و ساختگی این کانال خبری بود که عصر امروز منتشر کرد.
بانک مرکزی ضمن تکذیب این آمارسازی ها، از این پایگاه به دلیل انتشار خبر خلاف واقع و تشویش اذهان عمومی شکایت می کند.
گفتنی است، اکو ایران به تازگی اعلام کرد که گزارش شاخص قیمت های بانک مرکزی به قوه قضاییه با سال پایه 95 نشان می دهد تورم مهر ماه سال جاری 54 درصد بوده است.
به گزارش اکو ایران، از آغاز سال جاری بانک مرکزی دیگر شاخص قیمت های مصرف کننده را منتشر نکرد. این طور شد که اعلام رسمی تورم از سوی این نهاد هم متوقف شد. این در حالی است که این دادهها از طریق مرکز آمار ایران هر چند با تاخیرهای مکرر اما به صورت ماهانه اعلام میشد.
اما بنابر قانون بانک مرکزی باید شاخص مصرف کننده را در اختیار قوه قضائیه قرار دهد تا بر اساس آن نرخ مهریه تعدیل شود.
در عین حال طبق قانون، بانک مرکزی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی را تحت جدولی با عنوان «شاخص محاسبه تاخیر تادیه» به طور سالانه جهت محاسبه میزان مهریه به وجه رایج، در اختیار قوه قضایی قرار کیدهد. اکوایران به سندی دست پیدا کرده که نشان میدهد که شاخص قیمتها بر پایه ۱۳۹۵ از مرز هزار عبور کرده است.
برای ارزیابی شاخص تعدیل مهریه در قوه قضائیه از شاخص قیمت مصرف کننده بانک مرکزی استفاده میشود. در همین راستا جدول منتشر شده از سوی این مرکز و دادههای شاخص قیمت مصرفکننده نشان میدهد شاخص قیمت به سال پایه 1395 در مهر ماه امسال برابر با 1002بوده است.
مقایسه رشد ماهانه این شاخص در مهر ماه امسال نشان از ثبت تورم ماهانه 3.2 درصدی دراین مقطع دارد. به عبارت دیگر در سه ماه گذشته طبق دادههای بانک مرکزی هر ماه تورم ماهانه بالاتر از مرز 3 درصد ثبت شده است.
رشد شاخص قیمت مصرف کننده در مهر ماه امسال نسبت به موقیعت مشابه خود در سال گذشته نیز نشان میدهد تورم نقطهبهنقطه هنوز بالاتر از 50 درصد قرار دارد.
طبق دادههای این مرکز تورم نقطهبهنقطه در مهر ماه امسال برابر با 54.3 درصد بوده که ضمن کاهش 14 واحد درصدی در ماههای امسال اما همچنان سطح بالایی به شمار میرود.
این در حالی است که تورم سالانه یا میانگین در تابوی آماری بانک مرکزی همچنان افزایشی بوده است.
در اولین ماه پاییزی امسال تورم میانگین تقریبا معادل با نقطهبهنقطه بوده و در بالاتر از مرز 50 درصد قرار گرفته است.
به طور کلی رشد میانگین شاخص قیمت مصرف کننده در دوازده ماه منتهی به هر مقطع زمانی نسبت به موقعیت مشابه خود در سال گذشته نشان دهنده تورم سالانه است. ارزیابی این شاخص در میان برخی تحلیلگران از اهمیت بالاتری برخوردار است چرا که حافظه تورمی بیشتری را شامل میشود.
این شاخص تورم در مهر امسال برابر با 54.8 درصد به ثبت رسیده و بالاترین رکورد 22 ماهه را داشته است.
در حالی که دادههای مرکز آمار ایران ضمن اعلام کاهش تورم نقطهبهنقطه حدود 39 درصد بود.
به گزارش رکنا، پیش تر مرکز آمار ایران، نرخ تورم متوسط مهر را ۴۵/۵ درصد اعلام کرده بود. با این حساب نرخ اعلام شده از سوی بانک مرکزی ۹/۳ واحد درصد بالاتر از برآورد مرکز آمار ایران است.
از سوی دیگر خبرگزاری ایلنا در گزارشی از تشدید کاهش قدرت خرید مردم و اینکه بخشی از کارگران در نیمه دوم ماه تنها با «یک تخم مرغ» زندگی می کنند، خبر داد.
ایلنا نوشت: وقتی سبد معیشت خانوار آنهم در شهری مانند تهران حداقل ۲۵ میلیون تومان است و حداقل دستمزد و مزایا کمی بیشتر از ۹ میلیون تومان یعنی دقیقاً برابر با ۳۶ درصد هزینههای حداقلیِ یک زندگیِ ساده، بیشتر از نصف ماه، تهِ جیبت خالیِ خالیست....
به گزارش ایلنا، همان قیمت سادهترین غذاها یا به عبارتی، نان و تخم مرغ و نان و پنیر را اگر برای سی روزِ یک ماه حساب کنیم و حتی اگر کرایه خانه را کنار بگذاریم، بازهم از حداقل حقوق کارگران چیز چندانی باقی نمیماند.
در روزهای اخیر، قیمت هر شانه تخم مرغ در بازار آزاد به ۱۰۰ هزار تومان رسیده است؛ این افزایش قیمت، حاصل دست به دست شدن و دلالیها و فضای ملتهب اقتصاد است وگرنه به گفته دستاندرکاران، مرغداران هیچ انتفاعی از این افزایش قیمتها نمیبرند!
در حالیکه مجموعِ قیمت یک شانه تخم مرغِ صد هزار تومانی و چند عدد نان، تقریباً برابر با دستمزد روزانه کارگران – ۱۷۶ هزار تومان- است، با گرانی گوشت، مرغ و برنج، در دسترسترین گزینهی پیش روی کارگران برای تغذیه در روزهای بسیاری از ماه، بازهم همین تخم مرغ است و بس!
براساس دادههای بازار برای ۲۲ آبان، قیمت گوشت گوسفندی بسته بندی شده در بسته یک کیلوگرمی، ۴۱۰ هزار تومان است و برای خرید ران گوسفندی هم باید ۳۹۰ هزار تومان پرداخت کنید. قیمت راسته گوسفندی هم ۳۱۰ هزار تومان اعلام شده است. در عین حال، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه مشکلی در تامین گوشت نداریم، دوباره اعلام کرده است: بنا بر برنامهریزی صورت گرفته، واردات گوشت قرمز به طور منظم در حال انجام است.
اما ظاهراً این وارداتِ فوقالذکرِ گوشت که چندین ماه است مسئولان در رسانهها از آن به عنوان «عامل متعادلسازِ بازار» یاد میکنند، تاثیری در کاهش قیمت انواع گوشت قرمز نداشته است. نگاهی به دادههای میدانی نشان میدهد که گرانی فقط محدود به گوشت قرمز نیست و سایر اقلام اصلی غذایی نیز در تابستان و پاییز امسال دوباره دچار تورم شدهاند؛ برای نمونه، بیستم آبان، علی رجبی رئیس پیشین اتحادیه صنف فروشندگان لبنیات کشور اعلام کرد: «با وجود ثبات قیمتها در چند ماه گذشته و پس از شوک ۲۵ درصدی، قیمت کره از حدود سه هفته پیش ۱۵ درصد افزایش یافته است، این افزایش قیمت به دلیل عرضه این محصول در بازارهای صادراتی است. در حال حاضر روسیه اصلیترین بازار مصرفی کره ایران است».
در چنین شرایطی وقتی با کل دستمزد روزانهی یک کارگر نمیشود یک کیلو گوشت خرید، برای حداقلبگیران لااقل در نیمهی دوم ماه، غیر از نان و تخم مرغ یا نان و پنیر، گزینهی دیگری برای انتخابِ تمِ اصلی سفره باقی نمیماند.
کارگران بسیاری در نیمهی دوم هر ماه، مجبورند با نان و تخم مرغ یا نان خالی زندگی کنند؛ یک دو دوتا چهارتای ساده نشان میدهد وقتی سبد معیشت خانوار آنهم در شهری مانند تهران حداقل ۲۵ میلیون تومان است و حداقل دستمزد و مزایا کمی بیشتر از ۹ میلیون تومان یعنی دقیقاً برابر با ۳۶ درصد هزینههای حداقلیِ یک زندگیِ ساده، بیشتر از نصف ماه، تهِ جیبت خالیِ خالیست، به خصوص وقتی مستاجر هم باشی و هر ماه چند میلیون تومان را جیرینگی تقدیم صاحبخانه کنی!
ایلنا درباره یک کارگر به نام باقر که یک کارگر آبدارچی در یکی از شرکتهای خدماتی مرکز تهران است، نوشت: او با تمام اضافهکاریها و در حالیکه کار دو نفر را در آن شرکت به تنهایی انجام میدهد، ماهی حدود ۱۰ میلیون تومان حقوق میگیرد؛ خانهی اجارهایاش در یکی از مناطق حاشیهای کرج است و صاحبخانه با هزار مکافات قبول کرده اجاره خانهی امسال ماهی ۶ میلیون تومان باشد، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هم اقساط جهیزیهی دخترش است که سال قبل به خانهی بخت رفته.
به این ترتیب، برای باقر وقتی اجاره خانه و اقساط بانک را میپردازد، فقط مبلغ کمی باقی میماند که با این پول باید سی روز تمام زندگی کند؛ او هنوز دو فرزند در خانه دارد.
این کارگر می گوید: «الان که با شما صحبت میکنم، یک هفته است که خوراکم –شام و ناهار- تخم مرغ است، یک روز تخم مرغ با دو تا گوجه فرنگی، یک روز تخم مرغ با سیبزمینی و یک روز هم تخم مرغ آبپز؛ همین دیشب یک کنسرو لوبیا خریدم که با تخم مرغ یا خالی بخورم، شد ۴۰ هزار تومان؛ یک خانوادهی چهار نفری این کنسرو را با دو تا تخم مرغ به جای شام خوردیم....»
او اضافه میکند: «بنویسید چرا منِ کارگر بعد از ۲۰ و چند سال زحمت کشیدن و کار کردن، باید چندین روز در ماه، غذایم فقط تخم مرغ باشد؛ بنویسید امروز هنوز ۲۱ ماه است و حسابم کاملاً خالیست؛ تا آخر ماه پول همان تخم مرغِ دانهای ۵ هزار تومان را هم دیگر ندارم.....»