ابوالفضل محبان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: تیم های سحر (سفیران حمایتهای روانی و اجتماعی) در قالب مانوری برای حفظ آمادگی در سوانح و بلایا، در روستای سرخ قلعه از توابع دهستان میلانلو شهرستان اسفراین مستقر شدند.
وی با اشاره به حضور ۴۰ نفر از فرماندهان و سرتیمهای تخصصی سحر در قالب هشت تیم در این مانور، اهداف آن را برگزاری فضای دوستدار کودک و انجام بازیهای هدفمند و ساختار یافته ویژه کودکان در سنین مختلف، حمایتهای روانی و اجتماعی ویژه افراد آسیب دیده در حوادث برشمرد.
وی افزود: اعضای طرح سحر استان به ۲۰۰ نفر از دانش آموزان دهستان میلانلو شهرستان اسفراین خدماتی شامل برپایی فضای دوستدار کودک، خدمات حمایت روانی، آموزشهای کمکهای اولیه، ارائه آموزش مهارتهای زندگی از طریق بازیهای ساختار یافته، قصه خوانی، عروسک گردانی، ایستگاه سنجش سلامت با همکاری مرکز بهداشت و همچنین درختکاری ارائه دادند.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان شمالی، فعالیت تیمهای آموزشدیده سحر را به چهار مرحله تقسیم کرد و گفت: نخستین اقدام، ارائه کمکهای اولیه روانشناختی است؛ به این صورت که تیمهایی که وارد منطقه میشوند با غربالگری کامل افراد، مطابق با فهرستهایی که تهیهشده، کسانی را که ممکن است در معرض مشکلات روانی از جمله افسردگی، عدمتکلم یا بیاختیاری حرکت باشند، شناسایی میکنند. آنها پس از آن افرادی را که احتمال بیماری روحی و روانی دارند، به تیمهای روانشناسی معاونت درمان و توانبخشی هلالاحمر یا تیمهای محب سازمان بهزیستی معرفی میکنند.
وی افزود: دومین مرحله از فعالیت تیمهای سحر، نیازسنجی عاطفی و روانی در محل حادثه است. بهطور مثال اگر تعداد جانباختگان زیاد باشد و خانوادههای متوفیان موفق به برگزاری مراسم سوگواری نشده باشند، تیمهای سحر اقدام به برگزاری مراسم سوگ میکنند تا خانوادهها بتوانند از دست دادن بستگانشان را بپذیرند، چون پروسه سوگ در روانشناسی مهم است و باید انجام شود.
محبان ادامه داد: سومین مرحله از خدمترسانی تیمهای سحر در منطقه حادثهدیده، برپایی فضای دوستدار کودک است. کودکان و نوجوانان یکی از مهمترین گروههایی هستند که در حوادث و بلایا آسیب میبینند. آنان به دلیل اینکه کمسنوسال هستند و تجربه کافی ندارند، دچار مشکلات عاطفی و امنیتی میشوند. به همین علت در بحرانها باید به کودکان توجه ویژهای داشت که از ماموریتهای مهم تیمهای سحر است. با توجه به اینکه افراد بزرگتر خانواده هنگام بروز بحران به دنبال تهیه لوازم اولیه زیستی، خوراکی و ساماندهی شرایط هستند، کودکان و نوجوانان هیچ متولی ندارند.
وی بیان کرد: در این شرایط کودکی که نیاز به حمایت خانواده دارد، رها میشود. تیمهای سحر با برپایی فضای دوستدار کودک ضمن ارائه آموزشهای لازم به کودکان حین بحران، نحوه مقابله با شرایط و چگونگی بالا بردن روحیه تحمل درد را با ایجاد فضای شاد برای آنها فراهم میکنند.
محبان گفت: چهارمین وظیفه تیمهای سحر در بحرانها و حوادث، مدیریت شایعهها در رسانهها و شبکههای اجتماعی است. برخی برای بالابردن دنبالکنندههای خود به شایعهها دامن میزنند و فضای جامعه را با اخبار بدون سند درباره زلزله، سیل و... ملتهب میکنند. تیمهای سحر با کنترل شرایط، فضا را برای سودجویان شایعساز محدود و اطلاعات لازم را به جامعه هدف منتقل میکنند.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خراسان شمالی خاطرنشان کرد: وقتی شرایط برای حضور تیمهای سحر توسط فرمانده میدان سنجیده شود و تیمها اجازه ورود به منطقه حادثه را داشته باشند، با توجه به نیاز و شرایط منطقه، وسعت و شدت حادثه، با فرماندهی نیروهای امدادی که در منطقه حضور دارند، مشخص میشود تیمهای سحر چه زمانی وارد عمل شوند و چه اقداماتی انجام دهند.
انتهای پیام