مددکاران اجتماعی در فراسوی مرزها به یکدیگر کمک کنند

خبرگزاری فارس سه شنبه 03 بهمن 1402 - 16:58

به گزارش خبرنگار گروه آسیب های اجتماعی خبرگزاری فارس، همایش مددکاران اجتماعی و میانجی گری با حضور حسن موسوی چلک رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران و دبیر علمی این همایش و برخی مسئولان سازمان‌ها و نهادها در تهران برگزار شد.

سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: نیم نگاهی بر زندگی گذشتگان ما نشان می دهد که اختلافان میان جامعه به صورت ریش سفیدی و از سوی معتمدان و بزرگان خانواده حل می شده است و البته این موضوع همچنان ادامه دارد اما بسیار کمرنگ تر شده و مردم مراجع قضایی را برای حل اختلافات خود می پسندند.

وی افزود: با تأملی بر تعددد پرونده های قضایی همین موضوع نیز به دست می آید، البته در کنار این ساختارهای قضایی، متخصصات حرفه ایی مانند یاورانه و مددکاران اجتماعی وظایفی دارند که یکی از آنها حل مشکلات افراد است.

 وی تاکید کرد: لذا میانجی‌گری هنگام بروز اختلافات، سابقه‌ای طولانی در زندگی اجتماعی مردم و همین طور در نظام‌های اداری و قضایی دارد که حتی قبل از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری هم مورد توجه قرار داشت اما تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال ۱۳۹۲ بویژه ماده ۸۲ این قانون فرصت جدیدی برای نهادینه کردن و اهتمام قانونی بیشتر به موضوع میانجی‌گری در کشور  ایجاد کرد. طبق این ماده قانونی شورای حل اختلاف، همچنین شخص یا موسسه میانجی‌گری می‌توانند به امر میانجی‌گری بپردازند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه داد: آیین نامه ای به تصویب رئیس قوه قضاییه رسیده است که براساس آن یکی از وظایف شورای حل اختلاف همین میانجی گری است، از طرفی دیگر هم افرادی هستند که نقش میانجی گری را ایفا می کنند و کسانی که طرفیت دعوا آنها را به عنوان میانجی می شناسند و بی طرفانه در میان آنها میانجی گری می کنند. 

وی به برخی قوانین و آیین نامه های میانجی گری پرداخت و گفت: به موجب آیین‌نامه میانجی‌گری شخص میانجی باید مورد اعتماد طرفین باشد و تابعیت ایرانی را داشته باشد و همچنین دارای حداقل ۲۵ سال سن باشد. همچنین آنها می‌توانند از معتمدین محلی و یا دانش‌آموختگان رشته‌های مختلف از جمله «مددکاری اجتماعی» و علوم تربیتی و روانشناسی باشد.

موسوی چلک ادامه داد: در این آیین‌نامه ایفای نقش میانجی گری محدود به شوراهای حل اختلاف و یا اشخاص نمی‌شود بلکه موسسات هم می‌توانند همکاری کنند که از جمله آنها می‌تواند به مراکز ارائه‌کننده خدمات مددکاری اجتماعی و بطور خاص کلینیک‌های مددکاری اجتماعی یا مراکز مشاوره اشاره کرد. موسسات میانجی‌گر، موسساتی هستند که به دلیل تصویب ماده ۸۲ و آیین نامه آن و مطابق شرایطی تاسیس شدند و قواعد حاکم بر موسسات غیر تجاری بر آنها حاکم است.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران به تبیین برخی شرایط ایجاد موسسه میانجی گری، اظهار کرد: مقام قضایی به تشخیص خود می‌تواند پرونده‌های مرتبط با آنچه که در قانون اجازه داده شده است را به آنها ارجاع دهد. شرط ایجاد موسسه میانجی‌گری در ابتدا این است که افراد باید صلاحیت محلی مانند خوشنامی را دارا باشند، همچنین باید تبعه ایران بوده و حداقل دارای ۲۵ سال سن و فاقد سابقه کیفری موثر بوده باشند. شرط دیگری که برای افتتاح موسسه میانجی‌گری مورد نیاز است این است که شخص باید دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته‌های مددکاری اجتماعی، علوم تربیتی، روانشناسی، جامعه‌شناسی، حقوق و فقه و مبانی حقوق باشد. شخصی که دارای شرایط فوق است و درخواست تاسیس موسسه میانجی‌گری وی مورد قبول واقع شده است باید دوره‌های میانجی‌گری را طی کند.

وی گفت: در این راستا همانگونه که اشاره شد برای مددکاران اجتماعی فیلم‌های آموزشی توسط انجمن مددکاران اجتماعی ایران به سفارش مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه تهیه شده است. همچنین ممکن است پس از گذراندن این دوره‌ها و فراگیری آموزش‌های لازم به تشخیص مرجع صدور گواهی میانجی‌گری فرد نیاز به تجدید دوره آموزش میانجی‌گری داشته باشد که در این صورت میانجی‌گر موظف است که در دوره‌های مذکور شرکت کند. پس از گذراندن چنین دوره‌هایی برای این افراد گواهی صادر می‌شود.

در ادامه حسین خدرویسی، معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد در این همایش گفت: ۲میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار با جمعیتی حدود ۵میبیون نفر تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند، بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از آنها سالمند بوده و ۸۰۰ هزار نفر ازاین مددجویان دانش آموز هستند.

وی افزود: ما در کمیته امداد بیش از ۱۰۰ هزار بیمار صعب العلاج داریم و از خدمات ما بهره مند می شوند.

خدرویسی گفت: با همکاری مددکاران اجتماعی در مراکز نیکوکاری و خیریه ها، در حال خدمات رسانی به جامعه هدف خود هستیم.

وی ادامه ادامه داد: با تلاش و همیاری همین مددکاران، امروز نام مددکاران در شهرها و روستاهای کشور در بالاترین از سطح مقبولیت قرار دارد.

معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد تأکید کرد: مددکاران نقش مهمی در حل مشکلات و اختلافات بین خانواده ها، زنان و مردان و فرزندان آنها ایفا می کنند و باید قدردان زحمات آنها بود.

وی در این همایش از رئیس انجمن مددکاری ایران به پاس تلاش ها برای کاهش سطح اختلافات در میان خانواده ها و همراهی با کمیته امداد قدردانی کرد.

محمد جمال لو، معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر ریاست جمهوری  اظهار کرد: واقعیت آن است که اعتیاد یک بیماری جسمی روانی اجتماعی پیشرونده عود کننده است و برای تمامی این واژه ها انبوهی از اصطلاحات تخصصی وجود دارد.

 وی افزود: وقتی درباره اعتیاد صحبت می کنیم باید به دوگانه اثرات مواد مخدر و رفتارهای اعتیاد توجه کنیم.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر ریاست جمهوری ابراز کرد: وقتی فردی یکی از ماده های مخدر مانند شیشه، هرویین و یا از دسته کانابیس ها استفاده می کند تنها 30 روز طول می کشد تا اثرات جسمی این ماده از بدن فرد معتاد بیرون برود اما اثرات روانی و رفتاری آن تا ماه ها همراه فرد معتاد خواهد بود.

وی یادآوردرباره فعالیت یاری گران زندگی در استان های کشور، گفت: چندسالی است که یاری گران زندگی در کشور در حال فعالیت هستند، این گروه مردمی هستند و زمینه یاری رساندن به آسیبب دیدگان از اعتیاد را فراهم می کنند. 

وی اضافه کرد: میانجی گران می توانند یاری گران زندگی را در کاهش آسسب های اجتماعی کمک کنند.

جمال لو تأکید کرد: یکی از دیگر از فعالیت های خیرین درحوزه اعتیاد، مجمع خیرین یاری گران زندگی است که تلاش می کنند افراد آسیب دیده از اعتیاد را به کار بگیرند، اینها ادبیات معتادان را می دانند و نتایج خوبی را از این راه به دست آورده ایم.

وی اضافه کرد: ما باید بین کارآفرین ها و بهبود یافته های از اعتیاد، ارتباط برقرار کنیم و برای همین راه باید از شما و خیرین استفاده کنیم تا این مسیر هموار شود.

  معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر ریاست جمهوری ابراز کرد: معتادی در مرحله سم زدایی قرار دارد، ارتباط خود را با خانواده از دست داده و دچار مشکل شده است، باید اتصال محیط کار و خانواده ها برقارر شود و ما امروز در تلاشیم تا این ارتباط برقرار شود.

در ادامه، پاسکال رودین دبیرکل موقت فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی گفت: مفهوم بوئن ویویر که شعار سال روز جهانی مددکاری اجتماعی است، از زندگی در هماهنگی با طبیعت و با دیگران و اولویت بهزیستی جامعه بر منافع شخصی صحبت می‌کند، یادآور شد: وقتی در نقش مددکاری اجتماعی در میانجیگری و حل تعارضات دقیق می‌شویم این فلسفه‌ها خیلی اهمیت پیدا می‌کند..

رودین تاکید کرد: در شرایط تعارض‌آمیز، مددکاران اجتماعی باید درک و احترام متقابل را مبتنی بر رفتار انسانی متقابل و مسئولیت جمعی‌مان در قبال یکدیگر و در قبال محیط زیست تسهیل کنند. برای رسیدن به چنین چشم اندازی از جهان، هر یک از ما باید به عنوان یک برادر یا خواهر دیده شویم و در هماهنگی با محیط زیست زندگی کنیم که مستلزم یک کوشش جمعی است. نیازمند یک جنبش عظیم هستیم که از سطح مردم عادی در کوچه و خیابان شروع می‌شود و  "جامعه" را در فرآیند میانجی‌گری درگیر می‌کند. این رویکرد، هم راستا با منشور مردمی دنیای اجتماعی سازگار با محیط زیست است که از اقدامات پایدار، عادلانه و برابری خواهانه حمایت می‌کند.

دبیرکل موقت فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی خاطرنشان کرد: برای شروع و پایدارسازی جنبش‌های مردمی، ارتباط عمیق با جوامع، بسیار مهم است. درک شرایط و نیازهای منحصر به فرد آنها و ایجاد فضایی برای گفتگو به گونه‌ای که همه صداها شنیده و محترم پنداشته شود بسیار مهم است. مددکاران اجتماعی باید جوامع را توانمند کنند که کنشگران فعالی برای حل تعارضات‌شان باشند و بتوانند آینده‌شان را شکل دهند.

وی با اشاره به اینکه آموزش و ظرفیت‌سازی در ایجاد فرهنگ میانجی‌گری در سطح جامعه بسیار مهم است، تصریح کرد: برنامه‌های آموزشی برای رهبران و اعضای جامعه باید بر حل تعارض، مذاکره و مهارت‌های جمعی حل مسئله متمرکز شوند. این برنامه‌ها، نه تنها به حل تعارضات فعلی کمک می‌کنند بلکه در درازمدت به ارتقاء تاب‌آوری، انسجام و زیست‌پایدار کمک خواهد کرد.

رودین ادامه داد: به عنوان مددکاران اجتماعی آموزش دیده‌ایم که افراد را درون محیط زندگی‌شان ببینیم. ما درک می‌کنیم که مناقشات فردی همیشه با موضوعات اجتماعی بزرگتر تنیده شده است. این نگاه، برای ایفای نقش ما به عنوان میانجی، بسیار حیاتی است. ما باید در حل مناقشات، یک درک جمعی را روی میز بگذاریم تا مطمئن شویم که راه‌حل‌هایمان نه تنها عادلانه و برابری خواهانه است بلکه پایدار و آینده‌نگرانه است.

وی در ادامه در فراخوانی خطاب به مددکاران اجتماعی گفت: در مباحثی که امروز و در آینده خواهید داشت، رویکردهای مبتکرانه را جستجو کنیم و طرح‌های موفقی که داشته‌ایم با هم به اشتراک بگذاریم. بیاییم از فرهنگ‌ها و تجربه‌های دیگران یاد بگیریم. بپذیریم که هر چه تنوع دیدگاه‌هایمان بیشتر باشد، بیشتر ما را به سمت راه‌حل‌های موثرتر و خلاقانه‌تر هدایت خواهد کرد. همچنین، اجازه دهیم درباره قدرت دولبه تکنولوژی و رسانه‌های اجتماعی محتاط باشیم چون هم می‌توانند به حل تعارض و هم عمیق‌تر شدن آنها بیانجامند. در عصر دیجیتال، باید استراتژی‌هایمان را به گونه‌ای تنظیم کنیم که بتوانیم از همه ابزارها و پلتفرم‌ها بهره بگیریم.

ماچیکو اوهارا،رییس منطقه آسیا ـ اقیانوسیه فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی در همایش روز مددکار با بیان اینکه منطقه ما، آسیا-اقیانوسیه، اغلب تحت تاثیر بلایای طبیعی مانند زلزله و طوفان قرار می‌گیرد، گفت: ما با بحران‌های چندوجهی مانند تخریب محیط زیست، فقر و اختلافات سیاسی روبرو هستیم. در برابر این پس‌زمینه، مددکاری اجتماعی نیاز به تکامل و اتخاذ رویکردهای نوآورانه و متحول‌کننده دارد که جامعه محور هستند و بر خرد بومی تکیه می‌کنند.

وی با اشاره به موضوع روز جهانی مددکاران اجتماعی در سال ۲۰۲۴، گفت: این موضوع ریشه در دستور کار جهانی دارد و بر نیاز مددکاران اجتماعی به اتخاذ رویکردهای نوآورانه و جامعه محور که ریشه در خرد بومی و همزیستی با طبیعت دارد، تاکید می‌کند. ما در منطقه آسیا و اقیانوسیه متعهد به توسعه مددکاری اجتماعی در منطقه آسیا و اقیانوسیه هستیم.

اوهارا یاداور شد: در منطقه آسیا-اقیانوسیه به طور فزاینده‌ای برای متحد کردن مددکاران اجتماعی برای مقابله با چالش‌های مختلف اجتماعی به چالش کشیده می‌شویم. همچنین اخیراً زلزله بزرگی را در ژاپن تجربه کردیم. اکنون زمان آن فرا رسیده است که ما مددکاران اجتماعی در فراسوی مرزها و گروه‌های قومی به یکدیگر کمک کنیم.

پایان پیام/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.