به گزارش رکنا، هاشم امینی، مدیرعامل شرکت آبفای کشور گفت: امسال علیرغم تحریم و محدودیت ها و شرایط سخت بازار، 125 شرکت و تولیدکننده داخلی در این نمایشگاه حضور پیدا کردند و آخرین دستاوردهای خود را در معرض دید عموم قرار دادند که می تواند به ظرفیت سازی، بهره وری و بازچرخانی پساب ها در حوزه منابع آب سطحی و زیرزمینی بسیار اثرگذار است.
امینی درخصوص موضوع استفاده از پساب های فاضلاب به عنوان یک منبع آبی غیرمتعارف، گفت: خوشبختانه اکثر شرکت های دانش بنیان و شرکت های تولیدکننده تجهیزات و تاسیسات آب و فاضلاب در نمایشگاه به این سمت و سو رفتند. موضوع بعدی بحث مدیریت مصرف آب است. ما در چهارمین سال از سنوات خشکسالی به سر می بریم و در 55 سال گذشته، رتبه 51 ام را داریم و این نشان دهنده این است که منابع آب سطحی و زیرزمینی به دلیل کاهش بارش و عدم تغذیه سفره های آب زیرزمینی دچار ناترازی شده است که متخصصین صنعت می توانند در این حوزه ورود کنند تا بتوانیم یک مدیریت توزیع درست و عادلانه ای در شبکه آب داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت آبفای کشور با بیان اینکه شاه بیت این نشست خبری باتوجه به کاهش بارش ها و پیش بینی سازمان هواشناسی، همراهی و همکاری مردم شریف کشور درخصوص مدیریت مصرف آب است، گفت: مجموعه وزارت نیرو هم از ظرفیت های مختلف و منابع موجود برای رفاه بیشتر مردم و عدم تنش آبی استفاده می کند. از مهرماه سال 1402 که سال آبی شروع شده است، تمامی طرح های کشور را رصد و پایش انجام دادیم و متناسب با میزان آب در دسترس و حجم بارش ها، میزان ناترازی هر شهر و روستایی را رصد کردیم و تقریبا همه پروژه های اضطراری و رفع تنش برای تابستان 1403 احصا شده است و مجموعه وزارت نیرو باتوجه به تاکیدات وزیر نیرو در تلاش هستند این پروژه ها را به سرانجام برسانند و با کمترین تنش تابستان را بگذرانیم اما نقطه عطف این است که برای رسیدن به این نتیجه نیاز به همکاری مشترکین و مردم شریف کشور و همراهی جدی آنها درخصوص مصرف آب و تغییر نگرش نسبت به سبک زندگی و سبک مصرف آب هستیم.
امینی با بیان اینکه برخی از شرکت های دانش بنیان و شرکت های تولیدکننده در این نمایشگاه به سمت و سویی رفتند که بتوانند کیفیت فاضلاب ها و پساب ها را افزایش دهند، گفت: این موضوع باید از جمله سیاست های گریزناپذیر حاکمیت در حوزه بازچرخانی آب باشد تا بتوانیم از ظرفیت فاضلاب ها و پساب ها استفاده حداکثری کنیم و به کمک نخبگان و صنعتگران و ورود شرکت های دانش بنیان می توانیم با کیفی سازی پساب های فاضلاب، در صنعت و فضای سبز استفاده کنیم که هم در قانون برنامه هفتم توسعه و هم در بند ع تبصره 8 قانون بودجه 1402 تاکید شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به آخرین وضعیت تامین آب شرب و بهداشت در کشور اظهار داشت: در حال حاضر در سطح کشور در حوزه شهری حدود 99.9 درصد جمعیت و در حوزه روستایی 87 درصد مشترکان تحت پوشش آب شرب هستند که قصد داریم تا پایان این دولت جمعیت تحت پوشش روستایی را با پروژه های جهاد آبرسانی به 92 درصد برسانیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 169تصفیه خانه آب در دست بهره برداری داریم که حدود 21.6 میلیون مترمکعب در کنار این تصفیه خانه ها مخازن داریم و حجم خطوط انتقال نیز حدود 146 هزار کیلومتر و شبکه توزیع حدود 353 هزار کیلومتر است. در بخش فاضلاب جمعیت تحت پوشش در حال حاضر حدود 54 درصد است. حجم خروجی پساب از این تصفیه خانه ها حدود یک میلیارد و 640 میلیون مترمکعب تخمین زده می شود و به همین میزان امکان بازچرخانی پساب را در کشور داریم. این حجم از فاضلاب در 266 تصفیه خانه، تصفیه می شود. طول خطوط انتقال شبکه فاضلاب کشور در کلیه تصفیه خانه حدود 3800 کیلومتر و شبکه جمع آوری 68 هزار کیلومتر است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با تاکید بر اینکه براساس برنامه ریزی های صورت گرفته 64 درصد پروژه ها در دولت سیزدهم در بخش آب و 51 درصد پروژه ها در بخش فاضلاب محقق شده است، گفت: در حال حاضر میزان پروژه های اجرا شده در دولت سیزدهم حدود 55 هزار و 500 میلیارد تومان و پروژه های در دست اجرا در کشور حدود 49 هزار و 500 میلیارد تومان است که مجموعا به 105 هزار و 500 میلیارد تومان است.
24 پروژه آب در کشور وجود دارد که تا امروز 12 پروژه به انجام رسیده است و قرار بر این بود در دولت سیزدهم 394 میلیون مترمکعب در سال تصفیه خانه و پروژه های آب انجام دهیم که تاکنون حدود 252 میلیون مترمکعب پروژه انجام دادیم. حدود 12.5 مترمکعب در ثانیه که تاکنون در دو سال گذشته 8 مترمکعب در ثانیه انجام شده است. حدود 64 درصد پروژه ها در بخش آب محقق شده است. برنامه سیزدهم در بخش فاضلاب 71 پروژه بوده است که به دلیل عدم تامین اعتبارات تاکنون 27 پروژه به بهره برداری رسیده است. قرار بر این بود 475 میلیون مترمکعب فاضلاب انجام شود که تاکنون 242 میلیون مترمکعب پروژه انجام شده است و پیشرفت پروژه ها حدود 51 درصد بوده است.
امینی درخصوص آب شرین کن ها گفت: بخشی از آب شیرین کن ها توسط صنایع در قالب سه طرح بزرگ انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، طرح انتقال آب به هرمزگان، کرمان، یزد و اصفهان و طرح انتقال آب به استان فارس که عمدتا صنعتی است اما با تدبیر وزیر نیرو بخشی از این طرح ها برای آب حوزه شرب شهرها و روستاهای در مسیر تخصیص می یابد.
وی همچنین درخصوص آب شیرین کن های نوار ساحلی و محلی در سطح کشور گفت: در دولت سیزدهم قرار بر این بود 3.2 میلیون نفر جمعیت کشور را از آب شیرین کن ها بهره مند کنیم که تاکنون حدود 1.4 میلیون نفر انجام گرفته است و 750 هزار مترمکعب در شبانه روز که تاکنون حدود 500 هزار مترمکعب انجام شده است. از 105 سامانه آب شیرین کن، تاکنون حدود 84 سامانه احداث شده است. برای مثال جمع آب شیرین کن ها در استان بوشهر تا سال 1400 به حدود 40 هزار مترمکعب رسیده است و تا ابتدای سال 1403 به 100 هزار مترمکعب می رسد و در حال حاضر آب شیرین کن های استان بوشهر حدود 80 هزار مترمکعب در شبانه روز است.
مدیرعامل شرکت آبفای کشور با بیان اینکه آب شیرین کن بزرگی که از اهمیت ویژه ای برخوردار است، آب شیرین کن سیستان و بلوچستان است، گفت: به دلیل کاهش بارش ها و از دست دادن منابع آب سطحی برای تامین آب زاهدان و سیستان دچار تنش آبی هستیم و بااستفاده از منابع محلی آب های لب شور در حال حاضر حدود 100 حلقه چاه حفر شده است که به دلیل میزان بالای شوری آب، طراحی و اجرای آب شیرین کن 100 هزار مترمکعبی را در دستور کار قرار دادیم که پیشرفت فیزیکی این آب شیرین کن بزرگ که دغدغه مردم زاهدان و سیستان را رفع می کند، حدود 30 درصد است که بنای وزارت نیرو این است که تا یک ماه آینده حدود 35 هزار مترمکعب به مدار آید و 65 هزار مترمکعب دیگر تا اوایل سال 1403 به مدار می آید و حدود 100 هزار مترمکعب به ظرفیت های آب شیرین کن های کشور اضافه کنیم و نگرانی مردم و مسئولین را رفع کنیم.
امینی درخصوص پروژه های جهاد آبرسانی گفت: به دلیل عقب افتادگی تاریخی در تامین آب شرب و بهداشت روستاها داشتیم، مقرر شد میزان جمعیت برخوردار از شبکه آب شرب در روستاها از 82 درصد به 92 درصد برسانیم که با اقدامات انجام شده تاکنون 87 درصد جمعیت تحت پوشش قرار گرفته اند. برنامه جهاد آبرسانی حدود 10 هزار روستا با 4.7 میلیون نفر جمعیت بود که حدود 7 هزار و 229 روستا توسط قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) سپاه پاسداران و 2 هزار و 771 روستا توسط خیرین و پیمانکاران بخش خصوصی وزارت نیرو قرار بود انجام دهند و تاکنون حدود 3 هزار و 640 روستا را آبرسانی کرده ایم و با تامین اعتباری که اخیرا از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور انجام شد، پروژه ها مجدد شروع شده است.
امینی در خصوص تنش آبی شهرها و پروژه های اضطراری که در حوزه آب تدوین شده است، گفت: ابتدای دولت 1984 پروژه را طراحی کردهایم که به واسطه آنها تاب آوری شبکه های آب را در حوزه آب شرب افزایش دهد که تاکنون حدود 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و با اجرای این پروژه ها میزان تنش آبی در شهرها کاهش می یابد.
وی در ادامه از تخصیص 26600 میلیارد ریال برای اجرای پروژه های آبرسانی شهری خبر داد و گفت: تامین آب شرب بهداشتی پایدار در قالب 93 پروژه در سطح کشور از طریق حفر و تجهیز 319 حلقه چاه به ظرفیت 6 هزار و 416 لیتر بر ثانیه و احداث 48 مخزن به حجم 242 هزار و 200 متر مکعب بر ثانیه و 548 کیلومتر خطوط انتقال و جمع آوری چاه ها صورت پذیرفت که در ایام دهه فجر به بهره برداری می رسد.
همچنین در حوزه فاضلاب شهری و روستایی برای ایام دهه فجر امسال، جمع آوری و تصفیه و دفع بهداشتی فاضلاب در قالب 64 پروژه با اعتبار حدود 37 هزار 19 میلیارد ریال از منابع بودجه های عمومی و بخش خصوصی به طول 573 کیلومتر و 14 تصفیه خانه فاضلاب شهری و روستایی به ظرفیت 75 هزار و 554 صورت گرفت که عملیات ان شامل اجرای ۴۷ کیلومتر خط انتقال، لوله گذاری شبکه جمع آوری به طول ۵۷۳ کیلومتر است.
امینی تعداد روستاهایی را که در ایام دهه فجر امسال به آب پایدار دسترسی پیدا می کنند را نیز ۸۴۳ روستا عنوان کرد.
سخنگوی صنعت آب و فاضلاب کشور با اشاره به ورود کشور به چهارمین سال خشکسالی، گفت: هم در حوزه منابع آب سطحی و هم منابع آب زیرزمینی دچار چالش هستیم و همین امر ضروت بکارگیری از انواع تجهیزات و تاسیسات برای مدیریت آب را دوچندان می کند.
وی مدیریت آب را جزو مهمترین خدمات کشور به مردم قلمداد کرد و افزود: از مردم نیز درخواست داریم مدیریت مصرف را مدنظر قرار داده تا بتوانیم کمترین میزان تنش آبی را در سال ۱۴۰۳ داشته باشیم.
امینی با بیان اینکه از مهر ماه سال جاری کلیه شهرهای کشور مورد رصد قرار گرفته و میزان ناترازی و تنش های موجود مورد بررسی قرار گرفته، اظهار داشت: همه پروژه های اضطراری و رفع تنش برای تابستان سال آینده شناسایی شده و در حال آماده شدن برای گذر از تابستان ۱۴۰۳ با کمترین میزان تنش آبی هستیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از مشترکین نیز خواست تا با تغییر نگرش در مصرف آب یاری رسان صنعت آب باشند..
امینی در ادامه خاطر نشان کرد: امروز بیش از ۹۹ درصد در حوزه شهری و ۸۷ درصد در حوزه روستایی آب شرب پایدار تامین شده و در بخش فاضلاب نیز با توجه به اینکه ۳ دهه از آغاز این صنعت می گذرد، ۵۴ درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار گرفته اند که این میزان در ۲۶۶ تصفیه خانه در گردش است.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۱۰۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پروژه در دولت در قالب پروژه های آبرسانی در حال اجرا داریم. در بخش فاضلاب نیز ۷۱ پروژه در دولت سیزدهم برنامه ریزی شد که ۲۷ پروژه از آن تاکنون اجرایی و یا به اتمام رسیده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور همچنین گفت: در حوزه آب شیرین کن ۳.۲ جمعیت کشور به عنوان جامعه هدف مورد توجه قرار گرفت که تاکنون ۱.۴ از آن در قالب ۱۰۵ پروژه به مرحله اجرا رسیده است.
امینی با بیان اینکه ۳۶۴۰ روستا تاکنون آبرسانی شده، به پروژه های در دست اجرا در حوزه جهاد آبرسانی پرداخت و گفت: تا پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم با یک عقب افتادگی تاریخی در حوزه آب شهر و روستاها مواجه بودیم که طول بیش از ۲ سال و نیم گذشته ۸۷ درصد آبرسانی روستایی صورت گرفته و بنا داریم تا پایان طرح جهاد آبرسانی این رقم را به ۹۲ درصد برسانیم.
وی گفت: در صنعت آب لازم است سمت و سویی را طی کنیم که بیشترین بهره وری از منابع آب سطحی و زیرزمینی را داشته باشیم و از طرفی نیز به ضرورت استفاده از پساب فاضلاب و بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان توجه ویژه کنیم.
امینی گفت: در حال حاضر ۳۳۹ شهر کشور دارای تنش آبی هستند که نسبت به پارسال افزایش یافته است. شرایط ۲۶ استان زبرنرمال، ۴ استان نرمال و یک استان فرانرمال است. ۴ استان تهران، سیستان و بلوچستان و گلستان و مشهد همانند سال گذشته همچنان شرایط خوبی ندارند . شرایط تامین آب در ۱۶ استان و ۲۸ شهر کشور به صورت خاص و اضطراری است. برای عبور از تنش آبی در ۱۶ استان به ۱۷.۵ همت اعتبار نیاز داریم.
در حال تکمیل است...