ساخت عینک مولکولی برای مشاهده برهمکنش مولکول‌ها

صدا و سیما شنبه 18 فروردین 1403 - 07:42
محققان ترانزیستوری (وسیلۀ نیمه رسانای فعال در مدارهای الکترونیکی) حاوی نانولوله کربنی ساختند که می‌تواند برهمکنش میان مولکول‌های مختلف را شناسایی کند.

ساخت عینک مولکولی برای مشاهده برهمکنش مولکول‌ها

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری فناوری نانو ، این ترانزیستور می‌تواند به عنوان یک دوربین مولکولی استفاده شود و این ابزار را می‌توان برای بررسی برهمکنش مولکول‌ها به کار گرفت.
چنین وسیله‌ نوآورانه‌ای مسیر تحقیقات در حوزه فناوری نانو و زیست‌شناسی مولکولی را هموار می‌کند. ذرات ریز مانند سروتونین و دوپامین نقش مهمی در بدن انسان دارند. درک حرکات و تعاملات آنها بسیار مهم است، اما محدودیت‌هایی در بررسی برهمکنش میان آنها وجود دارد.
و حالا محققان بخش بیوتکنولوژی در موسسه تحقیقات همگرایی، با استفاده از یک نانولوله کربنی، ترانزیستوری ساختند که نقش عینک مولکولی را در تحقیقات را دارد بطوریکه با حساسیت و وضوح بی‌سابقه‌ای می‌تواند به بررسی مولکول‌ها بپردازد.
نانولوله کربنی به دلیل کوچک بودن، رسانایی بالا، استحکام و انعطاف پذیری به شدت مورد توجه هستند. مشاهده مولکول‌ها با نانولوله کربنی امکان بررسی انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند سروتونین و دوپامین را فراهم می‌کند که دارای بار‌های الکتریکی اندکی هستند. با استفاده از یک عینک مولکولی برهمکنش این مواد با همتایان پیوندی آنها قابل مشاهده است.
همچنین محققان این فناوری جدید را برای ثبت تغییرات ساختاری در چهار حالت برهمکنش آپتامر با مولکول‌های کوچک سروتونین و دوپامین به کار گرفتند و با موفقیت برهمکنش پیچیده و ناشناخته بین آپتامر و لیگاند را مشخص کردند .
انتظار می‌رود که یافته‌های این تحقیق ابزار‌های ارزشمندی در مهندسی نانوپزشکی و بیومولکولی در آینده ایجاد کند. 
این فناوری افق جدیدی را برای درک بیشتر تعاملات در سطح مولکولی باز خواهد کرد و هدف ، ارائه یک فناوری پزشکی دقیق به جامعه است که قادر به کنترل سیستم‌های بیولوژیکی در سطح مولکولی است و در عین حال موانع فناوری و هزینه‌های تحقیقاتی را نیز کاهش می‌دهد.
نتایج این تحقیق در مجله Nature Nanotechnology منتشر شده است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.