رژیم صهیونیستی از سوی اغلب کشورها محکوم شده است

صدا و سیما یکشنبه 20 خرداد 1403 - 21:32
کثیری نژاد کارشناس سیاسی تاکید کرد: جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در نصیرات، سال‌ها تلاش این رژیم برای مشروعیت بخشی بخود را به شکست کشانده است.

رژیم صهیونیستی از سوی اغلب کشورها محکوم شده است

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه گفت و گوی ویژه خبری امروز یکشنبه که ساعت  ۱۴ و ۵۹ دقیقه، پخش شد با حضور آقای کثیر نژاد کارشناسی سیاسی و با موضوع جنایات صهیونیست‌ها در نصیرات پخش شد مشروح این گفت و گو را در زیر می خوانید: 


همان طور که در خبر‌ها داشتیم صهیونیست‌ها در جنایتی هولناک ۶۰۰ فلسطینی را زخمی یا شهید کردند. این اقدام نتانیاهو با همراهی ایالات متحده امریکا انجام گرفته و تنها دستاورد آن آزادی چهار اسیر رژیم صهیونیستی و کشته شدن چند اسیر دیگر توسط خود اشغالگران بود.

بعد از این جنایت همگام با مردم بسیاری از کشور‌ها خانواده‌های اسرای صهیونیست در هزاران نفر از مخالفان کابینه نتانیاهو در تل آویو و شهر‌های فلسطین اشغالی تظاهرات کردند. به ابعاد تازه این تراژدی غمبار می‌پردازیم و به این پرسش پاسخ می‌دهیم که نتانیاهو با رژیم صهیونیستی به کدام سمت و سو می‌رود؟ 

 

حمله رژیم صهیونیستی به نصیرات با هدف کاستن فشار بر نتانیاهو بود

سوال: این جنایت هولناک رژیم صهیونیستی را در نصیرات دیدیم حدود ۶۰۰ فلسطینی زخمی و یا شهید شدند و این رژیم توانست تنها چهار اسیر را آزاد کند به نظرتان بگویید چرا بنیان نتانیاهو به تداوم این خونریزی‌ها نیاز دارد؟ 


آقای کثیری نژاد: تقریبا در دو هفته گذشته دیدیم که یکی از اصلی‌ترین رقبای نتانیاهو یعنی بنی گانتز که به خاطر شرایط جنگی عضو کابینه جنگ شده بود استثنائا در صورتی که عضو کابینه اصلی رژیم صهیونیستی نیست. این یک اولتیماتومی تعریف کرده بود که اگر تا هشت ژوئن نتانیاهو نتواند به این دستاورد‌ها دست پیدا کند کنار می‌روم. این دستاورد‌ها هم شش مورد بود اصلی ترینش این بود که همه اسرایی که دردست نیرو‌های مقاومتند آزاد شوند که در همان مقطع ۱۲۵ تا اسیر داشتند که تعدادی شان زنده بودند و تعدادی شان هم مرده بودند ولی بالاخره رژیم صهیونیستیی‌ها  از سرنوشتشان اطلاع نداشتند.


آقای کثیری نژاد: در این دو هفته اخیر یکی دیگر از این اسرا هم در حملات رژیم صهیونیستیی‌ها کشته شده بود و رژیم صهیونیست به خاطر این که  این می‌توانست چالشی برای نتانیاهو ایجاد کند خواستند دست به یک اقدام محیرالعقول بزنند که برای گانتز  ارزش داشته باشد که حضور را در داخل کابینه جنگ  ادامه دهد و هم این که بتواند حجم مخالفت‌هایی که با کابینه نتانیاهو است را یک مقداری کاهش بدهد.

آقای کثیری نژاد: به خاطر همین دقیقا در همین روز هشت ژوئن این کار را می‌کنند البته طرح این ماجرا ظاهرا پنج شنبه شب تصویب شده بود در کابینه نتانیاهو و به خاطر همین هم همه جلسات کابینه را آن شب لغو کردند و به گانتز هم اطلاع دادند که قرار است یک کاری انجام بدهیم و خروجت را تا آن موقع به تعویق بینداز تا موقعی که خبرش اعلام شود بنابراین اصلی‌ترین دلیلی که نتانیاهو برای این اقدام داشت این قضیه بود.

 

جنایات صهیونیستها در نصیرات یکی از شش هدف پیش بینی شده را محقق کرد

سوال: این اقدام پیش دستانه موفقیت آمیز بوده است یا نه به نظرتان؟ 


آقای کثیری نژاد: این که موفقت آمیز بوده یا نه باید از چند مولفه ببینیم که چقدر موفقیت داشته است یکی این که آیا توانسته آن شش هدف گانتز را محقق کند که در یکی از آن‌ها که آزادی ۱۲۵ تا اسیر بود در یکی از آن‌ها فقط چهار تای آنها را از بین آن ۱۲۵ تا چهار تا توانست آزاد کند و چند نفر هم به کشته‌ها اضافه شد یعنی پنج پیش شرط دیگر را هم هنوز نداریم. نکته بعدی این که رژیم صهیونیستیی‌ها با ظرفیت بسیار زیاد نیروی انسانی و نیرو‌های نظامی شان وارد شدند یعنی لشکر ۹۸ به صورت کامل آمد پشتیبانی کرد از این نیرو‌ها یک نیرویی متشکل از نیرو‌های یمام که یگان ویژه پلیس ویژه رژیم صهیونیستی است نیرو‌های آمان و نیرو‌های شاباک که این‌ها متخصصین عملیات‌های نظامی و اطلاعاتی مخصوصا در حوزه رهایی گروگان بودند.

 

نیرو‌های امریکایی در این عملیات به صهیونیست ها کمک کردند

آقای کثیری نژاد: یک تیم متشکل از این‌ها با پشتیبانی یک لشکر ۱۹۸ و پشتیبانی لشکر ۹۹ آمدند البته ظاهرا امریکایی‌ها هم کمک کردند طبق اخباری که از گوشه و کنار می‌رسد ظاهرا از آن اسکله‌ای که امریکایی‌ها می‌خواستند برای کمک به مردم غزه درست کنند از آن جا برای فرود بالگرد و خارج کردن اسرا استفاده کردند البته ارتش امریکا می‌گوید نه از آن استفاده نکردند ولی شواهد نشان می‌دهد که نیرو‌های امریکایی حتی کمک کردند در مقابله با نیرو‌های فلسطینی در این عملیات.

 

رژیم صهیونیستی در حمله به نصیرات بسیاری از اسیران خود را هم کشتند

آقای کثیری نژاد: با حجم بسیار زیادی یعنی دو لشکر کامل و حالا چند تا یگان دیگر توانستند چهار تا اسیر آزاد کنند خود این باز نشان می‌دهد که پس این موفقیت چندان زیاد نبوده از آن شاید جالب‌تر این است که خوب همچنین عملیاتی اتفاق افتاد نتانیاهو خیلی پیروزمندانه آمد گفت چهار تا اسیر آزاد کردیم باید علی القاعده یک فضای شادی و شادمانی در جامعه رژیم صهیونیستی حاکم باشد دیگه در صورتی که اتفاقا دیشب خشن‌ترین تظاهرات علیه کابینه نتانیاهو دیشب رقم خورد یعنی بازداشتی‌های متعدد داشت خشونت بسیار زیادی پلیس در سرکوب تظاهرات داشت حداقل در چهار تا شهر تل آویو، فاساوا، کیساریا و رانانا در این شهر‌ها تظاهرات چند هزار نفری برگزار شد و در صحبت‌هایی که مخالفین می‌کردند نکات جالبی بود مثلا در یکی از این تجمعات در فاساوا رئیس سازمان موساد جزو مخالفین بود و گفت نتانیاهو تا حالا چه کسی دیده نتانیاهو مسئولیت خطاهایش را قبول کند دانیاتوم به عنوان چهره‌ای که تبدیل به چهره مخالف نتانیاهو شده یا در فاساوا تظاهراتی که بود یکی از تظاهرکنندگان پشت میکروفن می‌گفت که تا خبر خوشحال کننده چهار تا اسیر را شنیدیم، اما بلافاصله نگران آن ۱۲۰ تا شدیم، چون این حجم حمله‌ای که صهیونیست ها انجام دادند این قدر بی پروا حمله می‌کردند که نه تنها مردم زیادی از فلسطینی‌ها را به شهادت رساندند بلکه بسیاری از اسرای خودشان را هم در این عملیات کشتند. 

 

جنگ با هدف حفظ منافع نتانیاهو ادامه دارد

سوال: ممکن است رژیم صهیونیستی به خاطر این که مظلوم نمایی کند خودش هم به نوعی از کشته شدن اسرایی که در دست فلسطینی ها است خوشحال باشد شاهد بودیم رژیم صهیونیستی در یک عملیات هولناک به نصیرات یک فاجعه بزرگ انسانی دیگر را رقم زد تحلیلتان از این اقدام نتانیاهو چیست؟


ارتباط زنده با بوشهر و آقای تقوی نیا کارشناس ارشد مسایل غرب آسیا : نکته‌ای که باید بگویم این است که باید تحلیل شخصیت آقای نتانیاهو را به درستی انجام بدهیم آقای نتانیاهو یک شخصیتی است که منافع شخصی خودش را بر رژیم صهیونیستی ترجیح می‌دهد و بیش از آن که جنگ برای رژیم صهیونیستی ادامه داشته باشد برای منافع شخصی نتانیاهو دارد ادامه پیدا می‌کند. 

 

نتانیاهو در دادگاه این کشور پرونده فساد دارد

سوال: نفع نتانیاهو چه می‌تواند باشد؟ 
تقوی نیا: آقای نتانیاهو حتی قبل از عملیات طوفان الاقصی با پرونده فساد مواجه بود این پرونده فساد در دادگاه و دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی با جدیت دنبال می‌شد و تنها چیزی که مانع از رسیدگی به فساد بود مصونیت قضایی آقای نتانیاهو بود که ناشی از برعهده گرفتن سمت نخست وزیری است لذا نتانیاهو با قدرت سعی دارد سمت نخست وزیری را حفظ کند در نتیجه قبل از عملیات طوفان الاقصی سعی کرد با اصلاحات قضایی که موسوم شد به کودتای قضایی نخست وزیری خودش را همچنان استمرار ببخشد و حتی مادام العمر کند.

 تقوی نیا: لذا می‌خواهم بگویم در حال حاضر این جنگ دارد ادامه پیدا می‌کند به نفع رژیم صهیونیستی نیست هزینه‌های گزافی را برای رژیم صهیونیستی دارد ایجاد می‌کند، اما اگر جنگ تمام بشود نتانیاهو به علت آن پرونده قضایی و فساد و بی کفایتی که در ۷ اکتبر انجام داد و این ضربه را رژیم صهیونیستی دریافت کرد از قدرت باید کنار برود و آماده رسیدگی به اتهاماتش در دستگاه قضایی باشد بنابراین برای این که این اتفاق نیفتد سعی دارد به هر قیمتی جنگ را ادامه بدهد تا استمرار جنگ باعث بشود که در قدرت باقی بماند و نکته مهم اینجاست یکی از عناصر مهمی که قدرت نتانیاهو را تضمین می‌کند و استمرار حضور او در سمت نخست وزیری را تضمین می‌کند احتمال بازگشت آقای ترامپ است در نتیجه سعی دارد با کش دادن موضوع و رساندن جنگ به انتخابات ماه نوامبر سعی بکند به نوعی زمان بخرد تا شاید احتمالا آقای ترامپ پیروز بشود و بقای او در قدرت تضمین شود.

رژیم صهیونیستی توانسته از سیصداسیر فقط چهار اسیر آزاد کند

تقوی نیا:  لذا عملیاتی هم که دیروز انجام شد ۵ درصد اسرا را آزاد نکرد یعنی از چند دویست تا سیصد اسیر صهیونیست که در ابتدای عملیات طوفان الاقصی به دست حماس افتاده بودند چهار نفرشان فقط دیروز آزاد شدند این عدد قابل توجهی نیست پس بعد از هشت ماه جنگ، هشت ماه نبرد بی امان چهار تا اسیر را آزاد کنید این دستاورد نیست شکست است، اما نتانیاهو سعی می‌کند برای مقابله با مخالفان سیاسی خودش آن را تبدیل کند به یک دستاورد تبلیغاتی بزرگ تا همچنان گزینه جنگ روی میز باشد و بتواند جنگ را ادامه بدهد و بر فشار سیاسی مخالفان خودش غلبه بکند تا این جنگ ادامه پیدا کند و در نتیجه قدرت او و جایگاه او فعلا تهدید نشود. 

 

مردم در سرزمینهای اشغالی نتانیاهو را شکست خورده می دانند

سوال: آقای تقوی نیا به این اشاره کردند که نتانیاهو آزادی چهار اسیر را به عنوان یک دستاورد برای خودش دارد قلمداد می‌کند قبل از این که به واکنش حماس بپردازیم می‌خواهم از شما بپرسم که آیا بعد از گذشت هشت ماه و این کشتار بی رحمانه‌ای که نتانیاهو دارد انجام می‌دهد آیا این آزادی چهار اسیر می‌تواند به عنوان یک دستاورد قلمداد شود یا خیر؟ 


آقای کثیری نژاد: شاید بشود گفت مهمترین کسی که باید این را دستاورد بداند خود رژیم صهیونیستیی هایند یعنی مردم رژیم صهیونیستی باید این حس را داشته باشند که نتانیاهو دستاوردی کسب کرده که در انتخابات بعدی دوباره به نتانیاهو اعتماد کنند. این حجم از تظاهرات‌هایی که می‌بینیم نشان می‌دهد که این جور نیست یعنی آن حسی که مردم در داخل رژیم صهیونیستی دارند از مدیریت نتانیاهو در جنگ این است که مدیریت شکست خورده حاکم است.

آقای کثیری نژاد: در این ۲۴ ساعت گذشته یک اتفاق جالبی افتاد که در این تظاهرات‌ها هم خیلی به آن اشاره شد یکی از این چهار تا اسیری که آزاد شد وقتی که خواستند خبر آزادی او به پدرش بدهند متوجه شدند که پدرش در خانه فوت کرده و در تظاهرات‌ها مردم بسیار سر این قضیه حساس بودند که این قدر نتانیاهو جنگ را کش داده و آزادکردن اسرا را از طریق مذاکره کنار گذاشته فقط می‌خواهد حرف خودش را بزند که پدر و مادر‌ها و خانواده‌های این اسرا یکی یکی دارند می‌میرند، اما هنوز اسرا آزاد نشدند پس این نمی‌تواند خیلی دستاورد چندانی باشد آن هم باتوجه به این که رژیم صهیونیستی در این عملیات بخش اعظمی از ظرفیت نیرو‌های نظامی خودش را در جبهه جنوبی آورد برای این که این چهار تا را آزاد کند یعنی عملیاتی که در رفح انجام می‌شد تقریبا می‌توانیم بگوییم ۲۴ ساعت کنار گذاشته شد.

 

اغلب کشورهای دنیا رژیم صهیونیستی را محکوم کردند


آقای کثیری نژاد: نکته دیگر این که پیام‌های منفی و محکوم کننده‌ای که از سمت کشور‌های دیگر به سمت صهیونیست ها سرازیر شد آن هم قابل توجه بسیاری از کشور‌های دنیا بجز امریکا و انگلیس است، اما اغلب کشور‌های دنیا این قضیه را حتی مصر و اردن که بالاخره همراهی بسیار زیادی با رژیم صهیونیستی نشان دادند این را محکوم کردند.

کلمبیا که صادرات ذغال سنگ به رژیم صهیونیستی را ممنوع کرد

آقای کثیری نژاد: مثلا کلمبیا که صادرات ذغال سنگ به رژیم صهیونیستی را ممنوع کرد ذغال سنگ برای رژیم صهیونیستیی‌ها خیلی ضروری است تقریبا یک دهم برق رژیم صهیونیستی را ذغال سنگ کلمبیا دارد تامین می‌کند حتی شاید چالش جدی نشود، اما در شرایط اضطراری برایشان چالش خواهد شد. این‌ها نشان می‌دهد که چندان موفقیتی کسب نکردند ضمن این که تازه مرحله بعدی مانده یعنی شما واکنش‌هایی که از سمت حماس و حزب الله و سایر اجزا خواهد بود را باید منتظر باشید.

تلاش سالیان رژیم صهیونیستی برای مشروعیت بخشی به خود شکست خورده است

سوال: اشاره به واکنش‌های بین المللی کردید خیلی از مردم دنیا در کشور‌های اروپایی، امریکایی، آسیایی به خیابان‌ها آمدند و این جنایت را محکوم کردند از طرفی می‌بینیم که بسیاری از دولتمردان غرب حتی آمدند و جنایت اخیر نصیرات را محکوم کردند. سوال اصلی اینجاست واکنش سازمان‌ها و نهاد‌های بین المللی که ادعای حقوق بشری هم دارند باید نسبت به این جنایت چه باشد و چرا آن‌ها سکوت کردند یا اگر اقدامی انجام دادند باید در چه سطحی باشد که بازدارنده باشد؟


آقای کثیری نژاد: سازمان‌های بین المللی به خاطر نفوذی که معمولا از سمت قدرت‌ها کشور‌های دیگر روی آن‌ها اعمال می‌شود متاسفانه در سال‌های گذشته نشان داده که نتوانستند آن نقشی که واقعا برعهده شان است را انجام بدهند، اما به هر حال این نمی‌تواند این مسئولیت را از روی دوش کشور‌ها و دولت‌ها و ملت‌ها بردارد که از این ابزار هم باید استفاده کرد بالاخره یکی از ابزار‌هایی است که می‌تواند فشار بیاورد.

آقای کثیری نژاد: وقتی که اسپانیا، کلمبیا و آفریقای جنوبی این‌ها اعلام کردند که به آن شکایت آفریقای جنوبی می‌پیوندیم در دیوان کیفری بین المللی برای رژیم صهیونیستیی‌ها خیلی سنگین بود اصلی‌ترین مولفه در اقدامات وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در این دو دهه گذشته تلاش برای ایجاد مشروعیت برای رژیم صهیونیستیی‌ها بود یعنی مشروعیت زایی برای رژیم صهیونیستیی خیلی مهم است و این تلاش‌های بین المللی یک اقدامی که در جهت عکس آن است و طبیعتا ضربه بسیار مهمی در سیاست خارجی به رژیم صهیونیستیی‌ها وارد خواهد کرد، اما این که این‌ها اقداماتی انجام بدهند که بازدارنده باشد و رژیم صهیونیستی را از این که جنایات بیشتری انجام بدهد نگه دارد به نظر می‌رسد که چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد، چون تقریبا این سازمان دیگر از آن جایگاه خودشان خارج شدند و ضمانت اجرایی برای تصمیماتشان دارند.

 

 پس از ۹ ماه جنگ آزادی چهار اسیر دستاورد نیست بلکه تاییدی بر شکست و ناتوانی صهیونیست هاست


خانم غزل بدیعی خبرنگار: جنایات رژیم صهیونیستی در این اردوگاه بیش از ۲۰۰ شهید برجای گذاشته. آمار بیش از ۴۰۰ زخمی خبر می‌دهد و راهروی بیمارستان پر از مجروح است. این اتفاق در حالی رخ داده که رژیم صهیونیستی از آزادی چهار اسیر خود خبر داده است. رسانه امریکایی اکسیوس به نقل از یک مقام واشنگتن اعلام کرد که دولت امریکا در آزادی این اسرا همکاری داشته است. بایدن رئیس جمهور امریکا از بازگشت چهار اسیر رژیم صهیونیستی استقبال کرده و مدعی شده که بر روی آزادی همه اسرا کار می‌کند. 
خبرنگار: حماس در واکنش به این خبر اعلام کرد که پس از ۹ ماه جنگ آزادی چهار اسیر دستاورد نیست بلکه تاییدی بر شکست و ناتوانی صهیونیست هاست. این جنبش فلسطینی اعلام کرده که هنوز شمار زیادی از اسرای رژیم صهیونیستیی را در بند خود دارد و قادر است بر تعداد آنان بیفزاید. روزنامه رژیم صهیونیستی حیوم خبر داد نظامیان رژیم صهیونیستی که اسرا را آزاد کردند با پوشش کامیون حامل کمک‌های انسانی به اردوگاه النصیرات وارد شده بودند و راننده لباس غیرنظامی به تن داشت. نتانیاهو می‌کوشد بر این دیدگاه که آزادکردن اسرا از طریق عملیات نظامی امکان پذیر است تاکید کند. 

 

 نهاد‌های حقوقی و سیاسی بین المللی هم مانند گذشته از رژیم صهیونیستی حمایت نمی‌کنند


سوال: یکی از اتفاقاتی که در جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در نصیرات رقم خورد حمایت امریکایی‌ها از این حمله بود و حتی بایدن صراحتا اعلام کرد که ما به رژیم صهیونیستی کمک می‌کنیم و از آن ساحل و از آن امکاناتی که بود در اختیار رژیم صهیونیستی قرارداد تا این حمله فاجعه آمیز را به اردوگاه و بازار نصیرات انجام دهند. چندی قبل هم داشتیم که کنگره امریکا اعلام کرد که قضات دادگاه لاهه را که علیه رژیم صهیونیستی حکم داده بودند را تحریم می‌کند می‌خواهم به این تناقض‌های رابطه امریکا و رژیم صهیونیستی، حمایت‌ها و عدم حمایت‌ها در گفتار یک نکته‌ای و در عمل نکته‌ای دیگر این تناقضات رفتاری امریکا را چطور ارزیابی می‌کنید؟ 

 

اتفاقات اخیر پرده از چهره واقعی صهیونیست‌ها برداشت
تقوی نیا: نکته‌ای که باید بگویم این است که شما دیدید چند روز گذشته دبیر کل سازمان ملل متحد به صراحت رژیم صهیونیستی را در لیست سیاه ناقضان حقوق کودک قرارداد و این رژیم در کنار گروه‌هایی مثل داعش قرار گرفت به درستی هم قرار گرفت البته دیر این کار انجام شد. یعنی حتی نهاد‌های حقوقی و سیاسی بین المللی هم دیگه رژیم صهیونیستی را مثل گذشته حمایت نمی‌کنند این رژیم سعی داشت خودش را تنها دموکراسی خاورمیانه جلوه بدهد و کشوری که در به اصطلاح به دنیای آزاد متصل شد و دارد با کشور‌های دیکتاتوری و سلطه گر مثلا مبارزه می‌کند. اتفاقات اخیر پرده از چهره واقعی صهیونیست‌ها برداشت وچهره  حامیان آن‌ها یعنی ایالات متحده امریکا که خودش را حامی دموکراسی و حقوق بشر و آن منشور ملل متحد می‌داند آشکار شد.

همه ادعا‌هایی که امریکایی‌ها برای حقوق بشر داشت یک دروغ بزرگ بود

تقوی نیا: امروز آمریکا بزرگترین پشتیبانی را دارد از رژیم صهیونیستی می کند علی رغم این که همه دنیا دارند رژیم صهیونیستی را محکوم می‌کنند و این نشان دهنده این است که ایالات متحده امریکا تا چه حد مزور و دروغگوست در ادعا‌های خودش و این رژیم دست نشانده که منافع ژئوپلیتیکی امریکا در غرب آسیا را دارد تامین می‌کند را همچنان دارد حمایت می‌کند علی رغم این جنایات یعنی همه آن ادعا‌هایی که امریکایی‌ها برای حقوق بشر، حقوق انسان‌ها و دموکراسی و جامعه مدنی و ... قائل بودند یک دروغ بزرگ بود.

در عملیات نصیرات  ۲۲۰ نفر کشته شدند

 تقوی نیا: امریکا امروز در برابر کشتار مردم فلسطین خیلی عادی برخورد می‌کند آن اسکله‌ای که شما دیدید به دروغ درست کردند برای حمایت از مردم غزه تبدیل شد به یک مبدایی برای عملیات تروریستی علیه مردم غزه و در عملیات تروریستی دیروز از آن استفاده شد و در عملیات تروریستی دیروز حدود ۲۲۰ نفر کشته شدند این با کدام منطق حقوق بشری قابل توجیه است برای آزادی چند نفر صهیونیست چند صد نفر را به خاک و خون بکشید چهارصد نفر را زخمی بکنید ۲۲۰ نفر را از بین ببرید مگر این که اعتقاد داشته باشید ارزش جان این هاست، جان این صهیونیست‌ها با ارزش جان مردم فلسطین برابر نیست و به اعتقادم امریکایی‌ها همچین اعتقادی دارند که ارزش جان این صهیونیست‌ها این چهار نفر صهیونیست از آن ۲۰۰ نفری که کشته شدند خیلی بیشتر بود. 

 

تفاوت ترامپ و بایدن این است که کدام بیشتر منافع رژیم صهیونیستی را تامین می کند


سوال: آن چه الان در رابطه با ایالات متحده گفتید که بنیامین نتانیاهو دنبال این است که جنگ را تا انتخابات پیش روی امریکا بکشاند و به امید حمایت‌های ترامپ بماند و امروز هم می‌بینیم که بایدن به نوعی دیگر دارد از نتانیاهو حمایت می‌کنید آیا فرقی بین بایدن و ترامپ قایلید یا این که هر دو به یک شیوه دارند از رژیم صهیونیستی حمایت می‌کنند با مدل‌های مختلف. 


تقوی نیا: فرق ماهوی بین آقای بایدن و آقای ترامپ وجود ندارد، اما به طور کلی دولت‌های دموکرات امریکا با افراد راستگرای حاکم بر رژیم صهیونیستی تعامل کم تری داشتند یعنی آن‌ها با میانه رو‌ها به چپ‌ها تعامل بیشتری داشتند به عنوان مثال آقای بایدن قطعا با لاپید و بنی گانتز تعامل بهتری دارد تا با نتانیاهو بالعکس جمهوری خواهان و راستگرایان ایالات متحده امریکا رابطه نزدیک تری با راستگرایان رژیم صهیونیستی مثل آقای نتانیاهو و لیکودی‌ها و آقای بنگویر و دیگران دارند و ما باید این نکته را مدنظر قرار دهیم که تفاوت آن‌ها در تلاش هایشان و دیدگاه هایشان برای تعمیر بهتر منافع رژیم صهیونیستی است نه این که آقای ترامپ یا آقای بایدن یکیشان مخالف رژیم صهیونیستی است یکیشان موافق رژیم صهیونیستی است نه این تصور اشتباهی است تفاوتشان بر سر این است که کدام جریان بهتر می‌تواند منافع رژیم صهیونیستی را تامین بکند.

 

تقوی نیا: یعنی آقای بایدن گمانش این است که نتانیاهو با رفتار‌هایی که انجام می‌دهد با مدل رفتاری که دارد انجام می‌دهد دارد به ضرر منافع امریکا و منافع رژیم صهیونیستی کار می‌کند و به دنبال این است که طیف‌های معتدل تری که می‌توانند با دموکرات‌ها روی کار بیایند و سیاست‌های آن‌ها را دنبال کنند روی کار بیاورد والا تفاوت ماهوی بین آقای ترامپ و آقای بایدن وجود ندارد.


سوال: باتوجه به شباهتی که بین هر دو است فکر می‌کنید به آن نقطه‌ای برسیم که زمانی برسد که غرب به این نتیجه برسد که این رژیم صهیونیستی و این نتانیاهو برای ما کارساز و چاره ساز نیست و دست حمایتشان از پشت او بردارند؟ 
تقوی نیا: تا حدی همین الان هم این اتفاق افتاده یعنی تا حدی آقای بایدن نسبت به نتانیاهو این حس را دارد، اما نکته اینجاست که اگر امریکا بخواهد حمایت خودش را از پشت رژیم صهیونیستی بردارد رژیم صهیونیستی در مواجهه با چالش‌ها دچار فروپاشی می‌شود و این به ضرر منافع ایالات متحده امریکاست فروپاشی رژیم صهیونیستی به ضرر منافع نامشروع امریکا در منطقه است بنابراین خیلی جا‌ها آقای بایدن نه برای نتانیاهو بلکه برای بقای رژیم صهیونیستی دارد دست حمایتش را همچنان روی سر رژیم صهیونیستی نگه می‌دارد و از این رژیم پشتیبانی می‌کند لذا این نکته را بگویم که بعید است که به نقطه‌ای برسیم که امریکا حمایت خودش را از رژیم صهیونیستی به صفر برساند تعدیل روابط تا حدی قابل بررسی است، اما از بین رفتن روابط و صفرشدن روابط فکر نمی‌کنم. 


سوال: برگردیم به کابینه رژیم صهیونیستی و آن پیش شرط‌هایی که بنی گانتز اشاره کردید و مهمترین آن آزادی اسرا بود. چقدر بودن بنی گانتز در کابینه برای نتانیاهو مهم است و دارد تلاش می‌کند که او را حفظ کند و علت این رفتار نتانیاهو چیست؟ 
کثیری نژاد: چند تا دلیل دارد این که سعی می‌کند بنی گانتز را نگه دارد سر این که گانتز و حزبش نه فقط خودش، حزبش یک حزب کاملا با سبقه نظامی امنیتی است یعنی خودش رئیس ستاد کل بوده، رئیس ستاد کل بوده فقط در حزب فقط در حزب بنی گانتز سه تا رئیس ستاد کل و چند نفر در حد معاون ارتش حضور دارند یک حزب کاملا نظامی است و طبیعتا می‌تواند مشورت‌های خوبی در حوزه مدیریت جنگ بدهد به نتانیاهو یا حداقل به عنوان یک چیز تبلیغاتی می‌تواند از آن استفاده کند که گانتز را که یک چهره نظامی است در کابینه دارم.


سوال: حتی رقیب آینده ام،  است باز این را دارم. 
کثیری نژاد: باز دارم، چون در بحرانی‌ترین شرایط تاریخیش قرار گرفته و مجبور است که این کار را بکند، اما نکته‌ای که وجود دارد اگر گانتز از کابینه جنگ بیرون برود باعث سقوط دولت نتانیاهو می‌شود نه دولت نتانیاهو با همان ۶۴ کابینه خواهد بود، اما نکته‌ای که وجود دارد کابینه جنگ اولا از هم می‌پاشد و بعد این که طبیعتا خروج گانتز باعث می‌شود که بخشی از هواداران گانتز که بالاخره داشتند حمایت می‌کردند از دولت نتانیاهو به خاطر این که گانتز هم در این دولت حضور داشت به این‌ها هم کاملا بیرون خواهند آمد و اقدامات نتانیاهو افراطی‌تر خواهد شد، چون در مقابل گانتز این طرف نتانیاهو با چهره‌های ملی مذهبی که به شدت افراطی اند مثل بنگویر و اسموتویچ مواجه است و خروج گانتز از کابینه جنگ باعث می‌شود آن‌ها مقتدرتر شوند. 

 در رژیم صهیونیستی به این صورت است که شخص نخست وزیر تصمیم گیر است نه کابینه
کثیری نژاد: آنها وقتی مقتدرتر شوند از آن اعتدال در جامعه کم می‌شود هرچند که هنوز هم خیلی معتدل نیست ولی آن موقع آن اعتداله به شدت ضربه خواهد خورد و دولت به سمت اقدامات افراطی‌تر می‌رود به خاطر همین طبیعتا تمایل ندارد که امتیاز بیشتری به ملی مذهبی‌ها بدهد ولی خب گانتز هم امتیاز‌های خاص خودش را می‌خواهد یعنی آن می‌خواهد برنده شدن در انتخابات بعدی برای خودش تضمین شده باشد و راحت‌تر باشد به خاطر همین مسئولیت مدیریت جنگ را به عهده نمی‌گیرد اقداماتی که نتانیاهو انجام می‌دهد همه مسئولیت‌ها را گانتز متوجه نتانیاهو می‌کند که البته همین هم است در رژیم صهیونیستی به این صورت است که شخص نخست وزیر تصمیم گیر است نه کابینه و صرفا می‌شود گفت کابینه یک محفلی برای امتیاز دادن است به همدیگر امتیاز بدهند تا بتوانند رقابت هایشان را پیش ببرند. 


سوال: این کابینه‌ای که دارند به یکدیگر امتیاز می‌دهند در یک موقعیت بزرگتر دارند یکسری امتیازاتی را به غرب می‌دهند سوالی که از آقای تقوی نیا پرسیدیم همین بود می‌خواهیم ببینیم یک وقت‌هایی این رژیم صهیونیستی یک منافعی را برای دنیا غرب دارد تامین می‌کند سوال مشخصم این است که آیا می‌توانیم پیش بینی کنیم که در آینده به نقطه‌ای برسیم که دنیای غرب، ایالات متحده احساس کنند که این رژیم صهیونیستی دیگر برایشان منفعتی ندارد و دست حمایتشان را از پشت این رژیم بردارند. 
کثیری نژاد: رژیم صهیونیستی برای امریکایی‌ها نوع اتحادش یک جور دیگه است یعنی شما الان می‌روید امریکا با عربستان و بسیاری از کشور‌های منطقه با ترکیه حالا همپیمانی برقرار کرده این را نمی‌شود با رژیم صهیونیستی مقایسه کرد همپیمانی که با رژیم صهیونیستیی‌ها دارد می‌شود گفت که هم برای رژیم صهیونیستیی‌ها و هم برای امریکایی‌ها یک مساله ناموسی است چیزی نیست که بخواهد به این راحتی تحت الشعاع قرار بگیرد اگر بخواهیم کلان تر نگاه کنیم یک نکته جالبی است امریکا خیلی راحت حالا هم در دوره ترامپ هم در دوره بعدش از این که روابطش با عربستان آسیب ببیند یا روابطش با ترکیه آسیب ببیند ممکن است بخشی از منافعش را از دست بدهد، اما اگر این روابط با رژیم صهیونیستی آسیب ببیند می‌شود گفت که سیاست خارجی امریکا اصلا از هم می‌پاشد چطور وقتی امریکا به عنوان یک ابرقدرتی ترسیم می‌شود در این کشور‌های منطقه می‌گویند امریکا پشت من عربستان است یا پشت من ترکیه است این کشور‌ها وقتی ببینند امریکا اصلی‌ترین حامی خودش یعنی رژیم صهیونیستی را رها کند دیگه چه اعتباری برایش وجود دارد که مثلا بخواهد از عربستان حمایت کند پس امریکا حمایت از رژیم صهیونیستی را به عنوان یک چیز براق در ویترینش نگه داشته که اگر هر کسی با من ارتباط برقرار بکند و من بیایم از آن حمایت بکنم این جور می‌توانم موثر باشم.

 

رژیم صهیونیستی با این شیوه مدیریت جنگ خودش را در سراشیبی سقوط انداخته است

سوال: حتی اگر منجر به شکست رژیم صهیونیستی شود ببینید الان به نوعی همه دنیا متوجه شدند که رژیم صهیونیستی علی رغم این کشتاری که دارد انجام می‌شود به نوعی شکست در مقابل حماس خورده بازهم امریکا می‌تواند روی این نشان یا به قول گفته شما آن ویترین درخشان سرمایه گذاری کند و ادعا کند که، چون پشت رژیم صهیونی هستم این موفقیت‌ها را به دست آورده است؟
کثیری نژاد: نکته‌ای که این جا وجود دارد می‌بینید رفتار رئیس جمهور‌های امریکا متفاوت می‌شود به خاطر همین است یک رئیس جمهوری در امریکا می‌گوید رژیم صهیونیستی با این شیوه مدیریت جنگ خودش را در سراشیبی سقوط انداخته به نظرم نباید این جوری عمل بکنید و یک موقع اگر می‌بینید یک رفتار‌هایی نشان می‌دهد یا حرف‌هایی می‌زند یا جا‌هایی حتی محکومیت‌های ضمنی هم داشته باشد از این بابت است نه این که بخواهد به خاطر حقوق بشر یا مثلا کشته شدن فلسطینی‌ها یا ظاهرشدن حقوق آن‌ها بخواهد در مقابل رژیم صهیونیستی قرار بگیرد آن دارد می‌بیند که رژیم صهیونیستی با این شیوه نه تنها منافع خودش را تامین نمی‌کند بلکه برعکس دارد به خودش ضربه می‌زند با این نگاهی که دارد بعضا جلوی رژیم صهیونیستیی‌ها را می‌گیرد .

کثیری نژاد: بنابراین شما نگاه می‌کنید هر زمان که صحبت از محکومیت رژیم صهیونیستیی‌ها هم می‌کند از آن طرف به شدت دارد به رژیم صهیونیستیی‌ها سلاح می‌دهد حتی می‌آید طرح آتش بس از خودش ابداع می‌کند ولی از آن طرف دارد به رژیم صهیونیستیی‌ها هم پول می‌دهد و هم سلاح می‌دهد که دوباره جنگ را ادامه بدهند یعنی کسی که قرار است این وسط  میانجی باشد خودش یکی از ذی نفعان ادامه جنگ است .

 

 اگر امریکا حمایت از رژیم صهیونیستی را بردارد سیاست خارجیش می‌پاشد


سوال: نفعشان می‌تواند نفع اقتصادی باشد؟


کثیری نژاد: فراتر از آن نفع اقتصادی یک بخش است، اما نفعی که اصلا در سیاست خارجی امریکا خواهد داشت خیلی بزرگتر است یعنی اگر امریکا حمایت از رژیم صهیونیستی را بردارد سیاست خارجیش می‌پاشد، چون سیاست خارجیش مبتنی بر این است که هم پیمانانی در مناطق مختلف دنیا داشته باشد و وقتی یک همپیمانی در جنوب شرق آسیا یک همپیمانی در آفریقا ببیند امریکا اصلی‌ترین همپیمان خودش رژیم صهیونیستی را کنار گذاشته دیگه چه اعتباری می‌ماند بقیه کشور‌ها بخواهند به امریکا تکیه کنند پس به طور کل سیاست خارجی امریکا وابسته به این قضیه است.

 

 قوی‌ترین لابی موجود در امریکا لابی یهودی آی پک است


سوال: این حمایتی که آقای کثیری نژاد به آن اشاره کردند که ایالات متحده از رژیم صهیونیستی خواهد داشت تا کجا ادامه خواهد داشت آیا به نقطه پایان یا سقوط نزدیک خواهد شد یا این حمایت‌ها تداوم خواهد داشت؟ 

تقوی نیا: من اعتقاد ندارم که اسراییل منافعش را برای امریکا از دست خواهد داد و در نتیجه امریکا از حمایت او دست برخواهد داشت. اسراییل به چند دلیل برای امریکا یک دارایی ناموسی محسوب می‌شود اولین این که لابی صهیونیست‌های راستگرا در امریکا یعنی لابی آی پک بسیار لابی قوی است این نکته اول یعنی قوی‌ترین لابی موجود در امریکا لابی یهودی آی پک است نکته دوم این است که همان طور که آقای کثیری نژاد اشاره کردند برای ایالات متحده امریکا حضور نیابتی در مناطق راهبردی جهان، مناطق استراتژیک و ژئوپولیتیکی جهان بسیار مهم است و شرق مدیترانه که دروازه ورود به غرب آسیا و خاورمیانه است برای ایالات متحده امریکا یک منطقه مهم و حیاتی است و در این منطقه مهم و حیاتی ایالات متحده امریکا باید حضور داشته باشد صهیونیست‌ها به نیابت از ایالات متحده امریکا در منطقه حضور دارند.


تقوی نیا: ببینید در ملت‌های منطقه هیچگونه تجانس فکری، نژادی، دینی با ایالات متحده وجود ندارد، اما یهودیان مهاجر اشغالگری که آمدند در فلسطین ساکن شدند می‌توانند منافع امریکا، منافع ژئوپولیتیکی امریکا را در این منطقه تامین کنند در نتیجه خیلی بعید است که شاهد حذف حمایت امریکا از رژیم صهیونیستی باشیم و امریکا حضور اسراییل و تداوم حیات نامشروع اسراییل برایش بسیار مهم است.


سوال: قبل از بیان این نکته، حتی اگر این منافع را از دست بدهند باز ممکن است تداوم داشته باشد؟ 
تقوی نیا: اگر رژیم صهیونیستی از بین برود چه اتفاقی می‌افتد سوال مهم این جاست، یک مثال بزنم جمهوری اسلامی ایران از طریق حمایت از گروه‌های مقاومت، ملت‌های مستضعف باعث شده که این ملت‌های مستضعف جغرافیای سیاسی منطقه را دگرگون بکنند برای مثال در یمن که یک نقطه راهبردی است امروز قدرت در دستان مردم یمن است و امریکا دارد تلاش می‌کند قدرت را از دست دولتی که مردمی است بگیرد و نمی‌تواند، چگونه نمی‌تواند، چون آن‌ها ایستادند با کمک‌های مستشاری جمهوری اسلامی دارند با امریکا مقابله می‌کنند و امریکا را بعد از چندین ماه در باب المندب خوار و خفیف کردند.

در عراق به همین صورت آن‌ها آمده بودند که در عراق بمانند و یک دولت وابسته به خودشان را روی کار بیاورند، در سوریه جمهوری اسلامی ایران با حمایت از دولت قانونی سوریه اجازه نداد که دولت سوریه به دست آن‌ها بیفتد به دست آن‌ها و طرفدارانشان بیفتد. 


تقوی نیا: اگر رژیم صهیونیستی سقوط کند ممکن است دولتی روی کار بیاد که بیش از پیش منافع امریکا را در مدیترانه تهدید کند بنابراین امریکا این پایگاه خودش را به هیچ قیمتی از دست نخواهد داد. 


سوال: برگردیم به نصیرات جایی که این رژیم صهیونیستی این اقدام وحشیانه را انجام داد. حماس گفته که این آزادی چهار اسیر رژیم صهیونیستی را بی پاسخ نخواهد گذاشت به نظرتان باتوجه به این اقدام رژیم صهیونیستی آیا کار بنیامین نتانیاهو و کابینه اش و به طور کل رژیم برای بازگرداندن اسرا سخت‌تر نمی‌شود واکنش حماس در آینده چه خواهد بود؟ 


کثیری نژاد: واکنش‌ها را حداقل در دو سطح می‌شود بررسی کرد یکی در سطح میدانی که قطعا نیرو‌های مقاومت با انگیزه بیشتری به درگیری‌ها ادامه خواهند داد چه در داخل غزه، چه در محور‌های دیگری که اسراییلی‌ها را درگیر خودش کرده. در سمت شمال حزب الله همین طور، عراق، یمن و سایر بخش‌ها یک بخش دیگر سطح سیاسی و دیپلماتیک است یعنی مذاکراتی که الان در حال انجام است که بخواهد به سرانجام این جنگ بپردازد قطعا آن جا موضعی که نیرو‌های مقاومت خواهند داشت بسیار موضع سفت و سخت و محکمی خواهد بود.

 کثیری نژاد: البته از ابتدای جنگ حماس کاملا پیش شرط‌هایی که داشته را مشخص کرده یعنی یک این که جنگ باید کامل متوقف شود نه این که یک وقفه زمانی کامل باید متوقف شود دو این که نیرو‌های اسراییلی از غزه باید بروند بیرون سه این که ورود کمک‌های بشردوستانه تسهیل شود و این که بازسازی غزه شروع بشود و نهایتا تبادل اسرا. 


کثیری نژاد: اگر تا قبل از این اقدام نیرو‌های مقاومت می‌توانستند یک انعطاف‌هایی از خودشان نشان بدهند در این مذاکرات قطعا این جا محکمتر می‌ایستند برای احقاق حقوق خودشان و فشاری که بر طرف مقابل بخواهد بیاید بیشتر خواهد شد ضمن این که فشار‌های بین المللی هم از طرف اسراییلی بیشتر می‌شود پس در حوزه دیپلماتیک هم کار اسراییلی‌ها سخت‌تر می‌شود با این اقدامی که انجام دادند به نظر می‌رسد که احتمالا تهدیدی که برای دولت نتانیاهو متصور بود نه تنها از بین نرفت بلکه سرجایش است اتفاقا با شدت و قوت بیشتری دارد اسراییلی‌ها را تهدید می‌کند چیزی که بیشتر از همه و شاید بشود گفت زودتر از همه خود اسراییل جامعه اسراییل این را درک کرده درک درستی است که این اقدامات برخلاف منافع ملی اسراییل و در جهت منافع شخصی نتانیاهو است. 


سوال: واکنش‌های مختلفی را داشتیم منتهای بحثی که حماس چه واکنشی خواهد داشت و چه گزینه‌هایی را پیش رو دارد به واکنش‌های نهاد‌ها و سازمان‌های بین المللی و مقامات بلندپایه کشور‌ها هم اشاره کنیم چقدر این‌ها می‌تواند فشار به رژیم صهیونیستی بیاورد یا اصلا آب دیده شده انگار یک جور دیگه برایش مهم نیست دنیا دارد چه می‌گوید. 
کثیری نژاد: برای خود اسراییلی‌ها در شرایطی که الان در آن حضور دارند اساسا تهدید از همه چیز مهمتر است یعنی اگر شرایط جنگی وجود نداشت شاید آن مشروعیتی که بیرون از دست دادند برای اسراییلی‌ها اهمیت بیشتری داشتند ولی الان با خطر موجودیتی مواجه است اسراییل یعنی یا باید به فکر مشروعیتش در بیرون باشد یا این که اصلا وجود نداشته باشد طبیعتا به وجودش بیشتر فکر می‌کند به خاطر همین فعلا مشروعیتی که از دست داده در جوامع بین المللی را چندان به آن اهمیت نمی‌دهد، اما این برایش یک آسیب مجزایی است. 


سوال: چه چیزی تهدید می‌دهد اشاره کردید که فقط تهدیدات باعث می‌شود که بازدارنده باشد برای رژیم صهیونیستی؟ 
کثیری نژاد: اصلی‌ترین تهدیدی که الان اسراییل دارد این است که احساس می‌کند اسراییل که می‌گویم هم اسراییل به صورت کلی و هم این که هیات حاکمه‌ای که الان است یعنی راستگراها، اصلی‌ترین تهدیدی که حس می‌کنند موجودیت اسراییل است راستگرا‌ها با این نگاه که دشمن به من حمله کرده و من را دارد از پا درمی آورد پس من باید این جا خودم را اول حفظ کنم و بعد به این فکر کنم که مشروعیت درست کنم از آن طرف مخالفینش و اکثریت جامعه اسراییل این جوری فکر می‌کنند که اتفاقا این اقدامات نتانیاهو باعث می‌شود که این تشدید بشود و اگر هم اسراییل هم سرپا بماند یعنی بتواند به بقای خود ادامه دهد با آن مشروعیتی که از دست خواهد داد و آن سلب اعتمادی که داخل جامعه شده دیگر نمی‌تواند به صورت عادی مسیرش ادامه پیدا کند. 


کثیری نژاد: اگر یادتان باشد دو سه هفته اول جنگ یک تحلیل‌هایی مطرح می‌شد که این جنگ طوفان الاقصی باعث شد که اختلافاتی که در جامعه اسراییل بود از بین برود ولی الان می‌بینیم اختلافات اتفاقا بیشتر شد یعنی چند برابر شد هم حجمش و هم این که تعداد شکاف‌هایی که در جامعه اسراییل بود بیشتر شد این‌ها همه تهدید‌های موجودیتی است یعنی نتانیاهو اگر هم فرض کنید بتواند اسراییل را حفظ کند در مرحله بعدی باید با آن مشروعیتی که از دست رفته مقابله بکند و از آن طرف در داخل مقبولیتی که ندارد یعنی این چند پاره شدن جامعه اسراییل را باید به آن اشاره کرد. 

 

جنایت نصیرات مذاکرات صلح را به چالش کشیده است
سوال: خیلی از کارشناسان همین را می‌گویند که تازه مشکلات رژیم صهیونیستی بعد از آتش بس احتمالی یا این جنگ آغاز خواهد شد. این حمله رژیم صهیونیستی به نصیرات را در زمانی داریم می‌بینیم که مذاکرات آتش بس دارد پیش می‌رود و وقتی دارد به نتایج مثبتی نزدیک می‌شود این اقدام از بنیامین نتانیاهو و رژیم صهیونیستی سر می‌زند فکر می‌کنید چقدر جنایت نصیرات سایه خواهد انداخت روی مذاکرات آتش بس؟ 
کثیری نژاد: قطعا اولین تاثیرش را آن جا نشان خواهد داد یعنی در این که نیرو‌های مقاومت دوباره با آن میل و رغبتی که قبل داشتند اصلا آیا حاضر خواهند شد مذاکره بکنند مخصوصا بعد از اتفاقی که امریکا رقم زد یعنی امریکا اول آمد طرحی که اسراییلی‌ها مطرح کرده بودند را جوری در رسانه عنوان کرد که انگار پیش شرط‌های حماس را دارد لحاظ می‌کند، اما وقتی که اصل طرح دست نیرو‌های مقاومت رسید دیدند که نه اتفاقا این جور نیست الان نیرو‌های مقاومت به آن دورویی و نفاقی که امریکایی‌ها همیشه سنتشان هم بوده یعنی فقط برای این مورد نیست همیشه این کار را می‌کنند یک چیزی در رسانه‌ها می‌گویند می‌گویند این طرح قرار است فلان چیز را داشته باشد، اما وقتی در طرح می‌آیند بررسی که می‌کنند می‌بینید داستان دیگری است این جا هم همین ماجرا پیش آمده بود بعد از این بعدعهدی‌ها و به نوعی می‌شود گفت نفاقی که امریکایی‌ها هم داشتند قطعا کار اسراییلی‌ها در مذاکرات سخت‌تر هم خواهد شد.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.