همدان پیشگام در شکل گیری بازخوانی فرهنگ دفاع مقدس و راویان فتح

خبرگزاری مهر شنبه 13 اردیبهشت 1404 - 10:55
همدان- استان همدان در راه اندازی اردوهای راهیان نور و روایتگری جوانان از دفاع مقدس سرآمد همه استانهای کشور بوده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - بنیامین قوامپور: میزگرد فتح خون با حضور مداحان و راویان فتح در همدان و با نگاهی به آرا و اندیشه‌های شهید آوینی در حوزه روایتگری دفاع مقدس و همچنین بررسی تاریخچه، اهداف و موانع روایتگری دفاع مقدس در استان همدان برگزار شد.

در این نشست، سید علی مساوات، از راویان برجسته دفاع مقدس، شهید آوینی را به عنوان بزرگترین نظریه‌پرداز هنر و رسانه دوره انقلاب اسلامی و تاریخ معاصر ایران معرفی کرد و بر نقش بی‌بدیل او در تلفیق ماجرای عاشورا و دفاع مقدس تاکید نمود.

فتح خون متأثر از نگاه عرفانی و شهدای شهید آوینی

مساوات با اشاره به نگاه عرفانی، فلسفی، فقهی و سیاسی شهید آوینی در روایتگری دفاع مقدس، افزود: برخی بر این باورند که کتاب فتح خون در خلوت‌های عرفانی این شهید والامقام نگاشته شده است.

همدان پیشگام در شکل گیری بازخوانی فرهنگ دفاع مقدس و راویان فتح

وی همچنین به نقش راویان جنگ در ثبت واقعیت‌های دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: معمولاً راویان افرادی بودند که دارای بالاترین سواد بودند و با اصطلاحات و اصول نظامی در جنگ آشنایی داشتند.

این راوی جنگ با تاکید بر اهمیت ثبت دقیق و بدون تحریف واقعیت‌های جنگ، به نقش خبرنگاران در ثبت ناب‌ترین صحنه‌ها اشاره کرد و افزود: چون هیچ گزارشی نداشتند، مشخص نبود که آن عملیات‌ها در کدام مناطق و چگونه انجام شده است.

وی روایتگری شهید آوینی را سرآغاز فصلی نو در این عرصه دانست و گفت: روایتگری از زمان شهیدان رهبر و آوینی باب جدیدی را در این زمینه باز کرد که در جامعه و بین مردم خیلی مؤثر بود.

همدان پیشگام راهیان نور

مساوات همچنین به نقش شهید علی منطقی، جانباز شیمیایی همدانی در ترویج فرهنگ روایتگری اشاره و اضافه کرد: شهید علی منطقی همه را به روایتگری سوق می‌داد و اعتقاد داشت باید واقعیت‌های جنگ بدون هیچ کم و کاستی و به‌درستی بیان شوند.

این راوی دفاع مقدس ادامه داد: منطقی در خصوص روایتگری تشویق‌کننده بود و بازدید از مناطق عملیاتی را نیز در آن زمان بنیان گذاشت.

وی با اشاره به آغاز روایتگری در همدان با ابتدایی‌ترین امکانات در سال ۱۳۶۸، از تشکیل اولین کاروان‌های راهیان نور توسط سردار مظاهری در سال ۱۳۷۵ خبر داد و گفت: این کار باید نسل به نسل ادامه پیدا کند.

مساوات در ادامه این میزگرد، به چالش‌های روایتگری پرداخت و با اشاره به دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب در خصوص نسیان و تحریف روایت‌های جنگ، از راه‌اندازی مرکز حفظ و نشر ارزش‌های دفاع مقدس تیپ سوم انصارالحسین در همدان به منظور جلوگیری از فراموشی و تحریف واقعیت‌های جنگ خبر داد.

همدان پیشگام در شکل گیری بازخوانی فرهنگ دفاع مقدس و راویان فتح

در ادامه این میزگرد، علی اسدی، دیگر راوی و مداح دفاع مقدس، به شاخصه‌های روایتگری شهید آوینی پرداخت و گفت: یکی از شاخصه‌های مهمی که روایتگری شهید آوینی داشت و تأثیر صدچندان را بروی عموم مردم گذاشته بود، استفاده از روضه‌ها و مدح اهل بیت در لابه‌لای گزارش‌های خودش بود.

وی افزود: این شهید بزرگوار همواره تلفیقی از صحنه‌های شهادت امام حسین (ع) و جنگ را در گزارش‌های خودش می‌آورد و با لطافت‌های خاصی روایتگری دفاع مقدس را با روضه‌های اباعبدالله تلفیق کرده بود.

در روایت‌ها حتماً باید مخاطب‌شناس خوبی بود

اسدی با بیان اینکه دفاع از سرزمین ایران در زمان جنگ توسط رزمندگان، رسالتی بود که آنها به‌درستی آن را انجام دادند، گفت: روایتگری شهید آوینی آنچنان تأثیرگذار بود که حتی مردم عادی هم همواره برای دیدن این برنامه، لحظه‌شماری می‌کردند که بدانند الان در مناطق جنگی چه می‌گذرد. به‌قدری این برنامه تأثیرگذار بود که همه رزمنده‌ها نیز در سخنان خود لحن شهید آوینی را به‌خود گرفته بودند.

وی در ادامه به نکته دیگری در روایتگری شهید آوینی، یعنی اشاره به روایت‌های عاشورا در خلال روایتگری جنگ اشاره کرد و افزود: تصویری از اخلاص شهدا و اینکه امام نیز همانند امام حسین (ع)، در جنگ عهد خودش را برمی‌دارد اما یارانش از او جدا نمی‌شوند.

اسدی نیز با تاکید بر اهمیت مخاطب‌شناسی در روایتگری گفت: در روایت‌ها حتماً باید مخاطب‌شناس خوبی بود و روایت‌ها را به جای درشت‌گویی، درست بیان کرد.

وی از راه‌اندازی مجمع روایان استان با هماهنگی سپاه و بنیاد حفظ و آثار خبر داد و افزود: تا سال ۹۳ نیز استان همدان در این قضیه رتبه نخست را از آن خود کرد.

اسدی بنیان‌گذار روایتگری جوانان را شهید همدانی معرفی کرد و گفت: در سال ۸۶ ما روایتگری جوانان را در استان همدان کلید زدیم و به ۱۳۰ نفر آموزش روایتگری دادیم، اما متأسفانه از این تعداد راوی تعداد محدود و انگشت‌شماری به کار خود ادامه دادند.

مصطفی عبدالعی‌زاده، دیگر شرکت‌کننده در این میزگرد، با تاکید بر اهمیت ارائه واقعیت‌ها در روایتگری، گفت: مخاطبی که پای صحبت‌های ما می‌نشیند، حق دارد واقعیت‌ها را بشنود، حتی باید به شکست‌ها و ترس‌های خودمان در جنگ اشاره کنیم، چرا که اینگونه روایتگری برای او قابل‌پذیرش‌تر و جذاب‌تر خواهد بود.

وی گفت: ما باید از ظرفیت رسانه و روایان دفاع مقدس استفاده کرده و زمان جنگ را به زمان خودمان وصل کنیم.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.