به عقیده معاون توسعه وپروژههای پیشرفته سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در کنار محدودیتهای خارجی که مانع بزرگ شیفت ایران به صنایع هایتک است، مساله تنگنای مالی مزید بر علت شده تا ایدرو در تحقق اهداف کشور در زمینه توسعه صنایع پیشرفته کندتر از اهداف عمل کند.
منابع داخلی سازمان ایدرو یا حتی معاونت علمی برای توسعه صنایع پیشرفته نیز محدود است و در ۵ تا ۶ سالاخیر به زحمت به ۵۰۰میلیون دلار میرسد. تنگنای مالی امروز را بگذارید کنار حدود ۷۰هزار میلیاردتومان پروژههایی که در دوره برجام برای صنایع هایتک و دانشبنیان ایرانی در صنایع بزرگ کشور ایجاد شد.
بازارگان با اشاره به امکانهایی که در دوره برجام برای اتصال شرکتهای دانشبنیان به غولهای صنعتی خارجی فراهم شد و ضلع سوم چالشهای توسعه صنایع هایتک در ایران گفت: در عینحال ضلع سوم محدودیتها، اصل۴۴ و موانعی است که برای ورود ایدرو به پروژههای جدید وضعکرده و مانع توسعه صنایع پیشرفته در ایران با هدایت ایدرو شدهاست.
وی در این نشست ضمن اشاره به سابقه شکلگیری پروژه بیوایمپلنت، اظهار کرد: از ابتدای دهه۸۰، سازمان گسترش بهصورت تخصصی برنامهای مرحلهای برای توسعه فناوریهای پیشرفته تدوین کرد که هدف آن تولید دانش و فناوری بود. در آن زمان، ما بر روی مراحل یک تا ٩ فرآیند توسعه فناوری، برنامهریزی داشتیم و خوشبختانه سازمان توانست برنامههای درخشانی در حوزه توسعه صنعتی اجرا کند.
بازارگان با اشاره به این موضوع که بیوایمپلنتها قیمت بالایی دارند و برای هر مرکز ۷میلیون دلار سرمایهگذاری انجامشده، گفت: تولیدات فعلا برای تامین نیازهای داخلی بهکار گرفته میشود، اگر مشکل تامین بافت حل شود، امکان صادرات از کشور هم وجود دارد.
معاون توسعه صنایع پیشرفته سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: تصمیمسازمان در این زمینه بسیار جسورانه و پیشرو بود. به اعتقاد من، این تصمیم مدیریتی یکی از نقاط عطف پیشرفت در این حوزه در کشور بود. امیدوارم با توجه به حضور رئیسجمهور در پایان اردیبهشت ماه برای افتتاح رسمی این پروژه، نتایج این تلاشها بهبار بنشیند.
این نشست خبری که به بهانه معرفی یک طرح هایتک در حوزه صنایع پزشکی برگزار شد، حاوی نکات دیگری نیز بود. برای نمونه بازارگان معاون ایدرو با اشاره به ورود ایدرو به مساله توسعه تجدیدپذیرها گفت: یک سالپیش و پس از انجام تحقیق، اعلام کردیم که ۲۰هزارمگاوات خورشیدی نیاز داریم اما به این موضوع توجهی نشد. بازارگان با بیان اینکه انرژی خورشیدی نیاز به سوخت ندارد و در کشور قابلسرمایهگذاری و اجراست، اظهار کرد: ظرفیت پستهای برق کشور ۱۵هزارمگاوات بیشتر نیست و برای بیش از این ظرفیت نیاز به خطوط انتقال است که هزینههای سرمایهگذاری را افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه انرژی خورشیدی فشار را از شبکه سوخت و توزیع کشور برمیدارد، گفت: باید صنایع روی این موضوع سرمایهگذاری کنند. ساتبا برنامهریزی روی هفتهزارمگاوات را در دستور کار قرارداده که قرار است سههزارمگاوات توسط سرمایهگذاری بخش صنایع صورت بگیرد.
معاون توسعه صنایع پیشرفته و پروژههای کلان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) بیان کرد: ۵۰۰مگاوات از محل این انرژی، به صنایع تا پایان خرداد ماه اختصاص مییابد که تا حدی مشکل برق حل شود، ضمن اینکه باید شهرکهای صنعتی را وارد این سرمایهگذاری کنیم و در همین راستا کمیتهای تشکیل دادهایم تا تسریع صورت بگیرد.