تصویر نگرانی در شاخص‌ها

دنیای اقتصاد یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 - 00:04
در معاملات روز شنبه 20اردیبهشت، شاخص کل بورس با افت 1.70درصدی به 3میلیون و 115هزار واحد رسید و شاخص هموزن نیز 1.23درصد کاهش یافت و در سطح 953 هزار و 920 واحدی قرار گرفت. این سقوط همزمان شاخص‌ها پس از رشد هفته گذشته، تحت تاثیر فضای نامطمئن سیاسی و منتشر شدن اخبار ضد و نقیض از طرف دیگر مذاکرات تهران-واشنگتن رخ داد که دومین خروج پول سنگین از 18اردیبهشت1402 را رقم زد. این مساله نشان‌دهنده حساسیت بالای معامله‌گران به هرگونه تحولات حول محور مذاکرات است.

شنبه ۲۰ اردیبهشت،  در حالی شاخص‌های سهامی اصلی بورس و فرابورس پس از یک هفته همگی قرمزپوش شدند که مطابق و همراه با فضای سیاسی کشور و اتفاقاتی که در سطح روابط بین‌الملل در حال رخ دادن است، سهامداران و معامله‌گران چشم‌ به راه نتایج مذاکره به تعویق افتاده تهران و واشنگتن هستند. مذاکره‌ای که بنابر برنامه‌ریزی‌های عمان، میانجی سلسله مذاکرات هسته‌ای، گفته می‌شود که یکشنبه برگزار خواهد شد.

درحالی‌که بر خلاف اخبار رسمی منتشرشده از زمان برگزاری دور سوم مذاکرات تا به امروز که حاکی از تداوم فضای مثبت و امیدواری‌های طرفین برای به سرانجام رسیدن گفت‌وگوهای غیر مستقیم است؛ سیگنال‌های مثبتی را به بازار مخابره کردند؛ اما در همین حال بعضی اخبار ضد و نقیض و حتی اظهارنظرهای عجیب طرف دیگر مذاکرات فضا را در ذهن مردم و معامله‌گران نامطمئن کرد.

بازار از دریچه آمار

در همین راستا زمانی که به آمار مربوط به شاخص‌های بازار سهام نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که بر خلاف رشد قابل توجه بورس و فرابورس در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته شنبه سه شاخص کل، هموزن بورس و شاخص کل فرابورس همگی سقوط کردند تا پس از شنبه گذشته، سه شاخص مذکور هم مسیر با یکدیگر در مسیر نزولی گام بردارند.به این ترتیب شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که چهارشنبه گذشته با رشد ۱.۸۹درصدی به سطح ۳میلیون و ۱۶۹هزار واحد رسیده بود، شنبه ۱.۷۰درصد معادل با حدود ۵۴هزار واحد عقب‌نشینی کرد و به محدوده ۳میلیون و ۱۱۵هزار واحد رسید. شنبه شانزدهمین روز معاملاتی بود که نماگر اصلی بازار سهام بالای مرز ۳میلیونی نوسان کرد.از سوی دیگر شاخص هموزن بورس نیز که چهارشنبه گذشته رشد ۱.۳۳درصدی را به ثبت رسانده بود، شنبه با ۱۱هزار و ۸۸۸ واحد کاهش ارتفاع برابر با ۱.۲۳درصد، به محدوده ۹۵۳هزار و ۹۲۰واحدی رسید. در نهایت شاخص کل فرابورس هم که چهارشنبه با رسیدن به قله ۲۷هزار و ۵۴۲واحد سقف تاریخی جدیدی را به ثبت رسانده بود، شنبه همگام با دیگر شاخص‌‌های مذکور ۰.۸۹درصد عقب‌نشینی کرد و با ثبت عدد ۲۷ هزار و ۲۹۶ واحد، در این روز کار خود را به پایان برد.

92 copy

خروج پول گسترده حقیقی‌ها

بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در ارتباط با آمار معاملات روز شنبه، نشان از خروج پول گسترده حقیقی‌ها دارد. نگاه به آمارهای مربوطه نشان می‌دهد که در این روز برآیند خرید و فروش سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی از جانب سهامداران خرد فعال در بورس و فرابورس، خروج پول 2 هزار و 681 میلیاردی است. بررسی‌های دقیق‌تر نشان می‌دهند که این مقدار خروج پول از بازار از کانال‌های ذکرشده، در رده دوم بیشترین خروج پول از 18اردیبهشت1402 قرار دارد. در 13 اردیبهشت سال جاری، خروج پول حدود 4 هزار میلیارد تومانی از بازار سرمایه رقم خورد که در بازه مذکور بیشترین میزان خروچ پول حقیقی به حساب می آید. به نظر می‌رسد که در این زمان، سهامداران و خصوصا حقیقی‌ها به‌دلیل حساسیت ویژه موضوع مذاکرات، بیش از هر زمان دیگری نسبت به اخبار واکنش نشان می‌دهند و از آن تاثیر می‌پذیرند. ورود و خروج پول‌های گسترده به بازار در زمان انتشار اخبار مثبت و منفی از دهه سوم فروردین -که در آن نخستین دور از سلسله مذاکرات برگزار شده است- نیز حاکی از همین مساله هستند.

بررسی اخبار روز شنبه نشان می‌دهد که وال استریت ژورنال به نقل از استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه گفته‌هایی را منتشر کرده است که مجددا و برای چندمین بار از شروع مذاکرات، می‌تواند بیانگر موضع‌گیری‌های متغیر آمریکا در انجام مذاکره و خواسته‌های این کشور باشد. بنابراین به نظر می‌رسد که بار دیگر در زمانی که معامله گران احساس کردند که گره مذاکرات سفت‌تر شده و مقدار بیشتری از عنصر ابهام به این مساله افزوده شده است، احساسات خود را به این مساله در شاخص‌های سهامی و سقوط آنها نمایان کردند.از سوی دیگر نیز صندوق‌های طلا که به‌دلیل «دارایی امن» بودن طلا، در زمان بحران و بی‌ثباتی با استقبال مواجه می‌شوند؛ در این روز همگی، هرچند محدود، اما مثبت شده و تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از 300میلیارد ورود پول را به خود دیدند.انتظار می‌رود که در صورت برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم مطابق با آنچه تاکنون برنامه‌ریزی شده است، در هفته پیش‌رو نیز بازار سرمایه به‌طور کامل تحت تاثیر اخبار و نتایج مربوط به این مذاکره قرار داشته باشد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.