همشهری آنلاین – گروه سیاسی: پس از اینکه در روزهای اخیر امیر عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع از تازهترین موشک بالستیک ایران به نام «قاسم بصیر» رونمایی کرد، سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران نیز طی روزهای اخیر در پایگاه پهپادی زیر زمینی نیرویدریایی سپاه حضور یافت تا در میانه تهدیدهای فزاینده آمریکایی – صهیونیستی، تصویر روشنی از توان بازدارندگی نظامی ایران برای تهدیدکنندگان ایران ارسال شود.
رونمایی از تنها گوشهای از قدرت راهبردی ایران در آبهای خلیجفارس و دریای عمان در شرایطی انجام شد که ویژگیهای این پایگاه بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشته و پیشرفتهای پهپادی و موشکی ایران را در کانون توجه کارشناسان سیاسی و تحلیلگران نظامی قرار دادهاست.
حضور انواع پهپادهای راهبردی نیروی دریایی سپاه در این پایگاه عملیاتی، از جمله پهپادهای رصدگر ناوهای هواپیمابر آمریکا، توجه بسیاری را به خود جلب کرده و از دست بالای نیروهایمسلح ایران در رصد و مقابله با انواع تهدیدها، آنهم با بهرهگیری از راهبردهای عملیاتی حکایت دارد.
رونمایی از انواع شهرهای زیرزمینی نیروهایمسلح ایران در ماههای اخیر نشاندهنده برداشته شدن گامهای تحولی بلند در تغییر موازنه بازدارندگی در سطح منطقه به سود ایران است؛ موضوعی که تحلیلگران نظامی غربی نیز به آن اذعان میکنند و معتقدند جمهوریاسلامی از آمادگی کافی برای مواجهه با انواع تهدیدها در حوزه خلیجفارس و دریای عمان برخوردار است.
پهپادهای آماده رزم
تازهترین پایگاه پهپادی زیر زمینی نیروی دریایی سپاه پاسداران، از نظر میزبانی از انواع پهپادهای شناسایی – رزمی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در ادامه به برخی پهپادهای حاضر در این پایگاه عملیاتی اشاره میشود:
۱
مهاجر ۶
نوع: شناسایی – رزمی
برد عملیاتی: ۲ هزارو ۴۰۰ کیلومتر
ارتفاع پروازی: ۱۸ هزار پا
مداومت پروازی: ۱۲ ساعت
سرعت: ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت
تسلیحات قابل حمل: ۴ عدد بمب به وزن حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم
۲
صادق
نوع: پهپاد شناسایی (نسخه ارتقاء یافته مهاجر ۴)
ارتفاع پروازی: ۱۵ هزار پا
مداومت پروازی: ۶ ساعت
شعاع عملیاتی: ۲۰۰ کیلومتر
سرعت: در حدود ۲۰۰کیلومتر بر ساعت
قابلیت ویژه: پرتاب لانچری
۳
ابابیل ۳
نوع: شناسایی – رزمی
ارتفاع پروازی: ۱۵ هزار پا
شعاع پروازی: ۲۵۰ کیلومتر
مداومت پروازی: ۸ ساعت
تسلیحات قابل حمل: بمبهای سری قائم
عملیات ویژه: یکی از مهمترین عملیاتهای شناسایی پهپاد ابابیل ۳ در اردیبهشتماه ۱۳۹۸ رسانهای شد؛ عملیاتی که طی آن این پهپاد با پرواز بر فراز ناو هواپیمابر یو. اس. اس آیزنهاور در خلیجفارس، از آن تصویربرداری کرد که بازتاب گستردهای در رسانههای جهان داشت.
۴
باور ۵
یکی از انواع پهپادهای انتحاری که گفته میشود در آشیانه پهپادی نیروی دریایی سپاه پاسداران حضور دارد، چندین فروند از پهپاد انتحاری باور ۵ است. اگرچه اطلاعات فنی دقیقی از این پهپاد منتشر نشده، اما گفته میشود نسخه انتحاری پهپاد ابابیل ۲ است، البته با بالهای بزرگتر.
برخی بررسیها نشان میدهد این پهپاد توان حمل محموله ۳۰ کیلوگرمی را دارد و طول آن به حدود ۳ متر میرسد. همچنین گفته میشود ارتفاع پروازی این پهپاد به حدود ۱۱ هزار پا است و سرعت کروز آن چیزی در حدود ۲۲۰ کیلومتر برآورد شدهاست.
اهمیت راهبردی
در سالهای اخیر شهرهای زیر زمینی نیروهایمسلح ایران، از جمله در حوزه پهپادی و موشکی، نقشی کلیدی در عملیاتی سازی راهبردهای دفاعی بازدارنده ایران ایفا کردهاند؛ رویکردی که دلایل چندوجهی برای آن میتوان برشمرد.
- ویژگیهای معماری: شهرهای زیر زمینی نظامی ایران دربرگیرنده شبکههای پیچیدهای از تونلها، انبارها، مراکز فرماندهی و سکوهای پرتاب موشک هستند که در اعماق زمین ساخته شدهاند.
- طراحی راهبردی: این شهرها با طراحی ویژهای بهمنظور ذخیرهسازی، نگهداری، آمادهسازی و شلیک تسلیحات راهبردی مانند موشکهای بالستیک، موشکهای کروز، پهپادها و سامانههای پدافندی طراحی شدهاند.
- مقاومت: طراحی شهرهای زیر زمینی بهگونهای است که در برابر حملات هوایی و موشکی مقاوم هستند، چراکه در ساخت آنها از فناوریهای مهندسی پیشرفتهای برای حفاری و استحکامبخشی بهره گرفته شدهاست.
- واکنش سریع: یکی از مهمترین ویژگیهای شهرهای زیر زمینی، قابلیت پنهانسازی آنهاست که ضمن مقاومت در برابر حملات پیشدستانه، ساختار مناسبی برای واکنش سریع نیروها فراهم میکند.
- تجهیزات و تسلیحات: شهرهای زیر زمینی نظامی ایران میزبان طیف گستردهای از انواع تسلیحات و تجهیزات تهاجمی – تدافعی هستند که به مثابه دست برتر ایران در نبردهای نامتقارن بهحساب میآیند.
بازتاب بینالمللی
رونمایی از آشیانه پهپادی زیر زمینی نیروی دریایی سپاه پاسداران بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشته است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
نیوزویک: این مجله آمریکایی روز جمعه در گزارشی به این موضوع پرداخت و تاکید کرد که رونمایی سپاه پاسداران از آشیانه جدید زیر زمینی پهپادها، گامی دیگر در تلاش ایران برای نمایش توانمندیهای نظامی خود است. نیوزویک در این گزارش دلیل اهمیت این اقدام را اینگونه توضیح میدهد که «رونمایی از تأسیسات پهپادی زیرزمینی ایران، راهبرد تهران برای محافظت از داراییهایش در برابر حملات هوایی و رصد احتمالی، بهویژه ازسوی اسرائیل یا ایالات متحده را برجسته میکند و همچنین نشان دهنده تمرکز ایران بر جنگ نامتقارن است».
سافکس: این پایگاه تخصصی نظامی آمریکایی نیز روز جمعه در گزارشی با انتشار تصاویری از عملیات شناسایی پهپادهای ایرانی بر فراز ناو آمریکایی آیزنهاور، نوشت که این پایگاه صدها پهپاد پیشرفته ساخت ایران را در خود جای داده است؛ پهپادهایی که از کربن ساخته شده و مجهز به سامانههای پیشرفته جنگالکترونیک هستند.
کلش ریپورت: این اکانت تحلیلی در فضایمجازی نیز طی پستی به این موضوع پرداخت و نوشت که «سپاه پاسداران از شهر جدید زیر زمینی پهپادها رونمایی کردهاست که در آن پهپادهایی که حرکت ناوهای هواپیمابر آمریکایی را ردیابی میکنند نیز حضور دارند».
المیادین: پایگاه خبری این شبکه لبنانی هم در گزارشی با اشاره به ردیابی ۱۰ ساعته ناو هواپیمابر آمریکایی ازسوی پهپاد «مهاجر ۱۰»، آنهم بدون اینکه شناسایی شود، نوشت: «در این پایگاه زیرزمینی صدها پهپاد بومی ایران، ازجمله مهاجر ۶ نگهداری میشود. نیروی دریایی سپاه از نزدیک تحرکات نیروهای فرامنطقهای را در خلیج فارس زیرنظر دارد.