مزایای غنی‌سازی برای ایران چیست؟

همشهری آنلاین یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 - 18:02
با آغاز سلسله گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط و رم، یک بار دیگر بحث درباره چرایی غنی سازی در ایران و علت پافشاری نظام جمهوری اسلامی بر این امر به پرسش بنیادین میان محافل نخبگانی و پژوهشی تبدیل شده است.

به گزارش همشهری آنلاین با آغاز سلسله گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط و رم، یک بار دیگر بحث درباره چرایی غنی سازی در ایران و علت پافشاری نظام جمهوری اسلامی بر این امر به پرسش بنیادین میان محافل نخبگانی و پژوهشی تبدیل شده است.

با وجود دلایل بَین در احتیاج مبرم کشور به غنی سازی، برخی محافل و جریان ها که از قضا به لحاظ اندیشه ای همواره به غرب نزدیک تر هستند، همواره بهره برداری کشور از مزایای بی شمار هسته ای بودن را زیر سوال برده اند. این طرز تلقی مبتنی بر چیست و چرا قریب به مصلحت نیست.

مردم ایران، حامی هسته‌ای

برخلاف روشنفکران غربگرا، آمارها نشان میدهند که مردم ایران حامی توان کشور و نظام در موضوع هسته ای‌اند. تحلیل داده‌های نظرسنجی یکی از مراکز معتبر افکارسنجی که دیروز در برخی رسانه‌ها منتشر شد، نشان میدهد که با وجود فشارها و مساله ‌سازی‌های کشورهای غربی، ۷۰ درصد جامعه از پیشرفت‌های هسته‌ای کشورمان احساس غرور می‌کنند و بیش از ۸۳ درصد آنان، حفظ دانش هسته‌ای را برای کشور ضروری می‌دانند.

همچنین و در پاسخ به پرسش یکی دیگر از مؤسسات خارجی، ۶۵ درصد جامعه بهره‌برداری از دانش هسته‌ای در افزایش اقتدار و بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران را بسیار مؤثر می‌دانند.

غرب‌گرایان علیه توان ملی

با وجود حمایت توده مردم ایران از توان هسته ای که به نوبه خود بدل به عنصر وحدت بخش ملی شده، عمده نیروهای متمایل به جهان بینی غربی، همواره از در ملامت گری وارده شده و ظرفیت کشور برای غنی سازی را کوچک شمرده اند. این گروه حتی پا را فراتر نهاده و خواستار توقف فعالیت های هسته ای کشور در بخش های صلح آمیز میشوند.

خواسته غربگرایان برای توقف فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشور، یادآور نگرش کودکانه برخی رجال قاجار در برخورد با ماده ارزشمند نفت است. رهبر معظم انقلاب اسلامی، فروردین سال ۱۳۹۴ در دیدار جمعی از مداحان، با اشاره به این نگاه مبتدیِ قجری فرمودند: «صنعت هسته‌ای برای یک کشور، یک ضرورت است. اینکه بعضی از روشنفکرنماها قلم بردارند و قلم بزنند که «آقا ما صنعت هسته‌ای را میخواهیم چه‌کار کنیم» این فریب است؛ این شبیه همان حرفی است که زمان قاجارها وقتی نفت کشف شده بود و انگلیس‌ها آمده بودند می‌خواستند نفت را ببرند، اینجا دولتمرد قاجاری می‌گفت ما این ماده‌ی بدبوی عَفِن را می‌خواهیم چه‌کار کنیم، بگذارید بردارند ببرند! این شبیه آن است».

مزایای هسته‌ای برای ایران

اکنون که سلسله گفت و گوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در جریان است، بار دیگر فرصت بحث درباره امر هسته ای شدن به وجود آمده و در همین باره نیروهای غربگرا عمدتاً با دو توجیه، یکی کاهش هزینه های کشور و دیگری جلب رضایت آمریکایی ها، خواستار برچیدن استعداد هسته ای کشور شده اند. اما هسته ای شدن مزایای راهبردی بی شماری برای کشور دارد که متاسفانه در نظر غربگرایان، عموماً نادیده انگاشته میشوند.

تولید برق در نیروگاه‌های هسته‌ای، کاربرد در تصویربرداری و رادیوتراپی)، کاربرد در بخش صنعت از جمله در زمینه کنترل کیفیت، بررسی ترک‌ها و خوردگی، کاربرد در بخش کشاورزی از جمله برای افزایش بازده، مقابله با آفات و اصلاح بذر)، کاربرد در تولید ایزوتوپ‌های رادیواکتیو، نیروی محرکه زیردریایی‌ها و ناوهای هواپیمابر، تحقیقات علمی و فیزیک هسته‌ای، کاربرد در فضانوردی از جمله منابع انرژی برای فضاپیماها، کاربرد در شناسایی و ردگیری مواد قاچاق و رادیواکتیو و همچنین استفاده در فناوری‌های نوین مثل راکتورهای کوچک مدولار (SMR)از جمله ده ها و بلکه صدها مزیتی است که موضوع هسته ای برای مردم ایران به دنبال دارد.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.