به گزارش بهداشت نیوز یک فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی نسبت به افزایش چشمگیر شیوع آسم کودکان و نوجوانان در کشور هشدار داد و اعلام کرد میانگین شیوع این بیماری مزمن تنفسی در این گروه سنی به حدود ۱۱ درصد رسیده است.
دکتر محمدرضا فضلالهی، که معاونت مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی تهران را نیز بر عهده دارد، در گفتوگویی رادیویی اظهار داشت: الگوی بیماریها در دهههای اخیر تغییر کرده است. زمانی بیماریهای عفونی عامل اصلی مرگومیر بودند، اما امروزه بیماریهای غیرواگیر مانند بیماریهای مزمن تنفسی، دیابت و سرطانها چالش اصلی نظام سلامت هستند.
وی با بیان اینکه آسم یکی از شایعترین این بیماریها، بهخصوص در سنین پایین است، افزود: "زمینه آلرژیک و عوامل ژنتیکی، اصلیترین دلایل بروز آسم کودکان به شمار میروند. متأسفانه در دهههای اخیر، شاهد افزایش آلرژیها نیز بودهایم که این امر مستقیماً با تغییرات سبک زندگی امروزی در ارتباط است."
این استاد دانشگاه، عواملی چون افزایش آلودگی هوا، تغذیه نامناسب، حذف فضاهای باز مانند حیاط از معماری خانهها، افزایش فضاهای بسته و حتی رواج آشپزخانههای اوپن (باز) را در افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای تنفسی و تشدید شیوع آسم مؤثر دانست.
فضلالهی همچنین به نقش منفی مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها و عدم تغذیه نوزادان با شیر مادر اشاره کرد و گفت: "نوزادانی که از شیر مادر محروم هستند، بیشتر در معرض آلرژی و به دنبال آن آسم قرار میگیرند. هرچه آلرژی بیشتر شود، بروز آسم نیز افزایش مییابد."
معاون مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی به نتایج یک پژوهش ملی با مشارکت وزارت بهداشت اشاره کرد که روی ۳۰ هزار کودک انجام شده است. وی گفت: "میانگین شیوع آسم در این مطالعه ۱۱ درصد بود، اما در برخی استانها مانند تهران و سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط خاص آبوهوایی و میزان بالاتر آلودگی هوا، این آمار بیشتر گزارش شده است."
دکتر فضلالهی تأکید کرد که آسم یک بیماری التهابی مزمن است و نیازمند درمان آسم به صورت ضدالتهابی و طولانیمدت است. او افزود: "متأسفانه بسیاری از بیماران، درمان را جدی نمیگیرند و فقط در زمان حملات شدید بیماری به پزشک مراجعه میکنند، در حالی که کنترل کامل بیماری نیازمند پیگیری مستمر است."
وی اهمیت تشخیص زودهنگام را حیاتی دانست و خاطرنشان کرد: "حدود ۸۰ درصد موارد آسم در بزرگسالی، ریشه در دوران کودکی و زیر ۵ سالگی دارد. توجه به علائم اولیه در این سنین میتواند از پیشرفت بیماری و تبدیل شدن آن به یک مشکل دائمی جلوگیری کند." این فوق تخصص همچنین به آمار نگرانکننده مواجهه یکسوم کودکان مطالعهشده با دود سیگار اشاره کرد و خواستار توجه جدی خانوادهها به این عامل خطر شد.