عارف: گسترش فعالیت‌های دانشگاه‌ها در منطقه ضروری است

خبرگزاری مهر سه شنبه 23 اردیبهشت 1404 - 13:00
تبریز- معاون اول رئیس‌جمهور بر ضرورت گسترش فعالیت‌های دانشگاه‌ها در منطقه تاکید کرد و گفت: منطقه بیش از گذشته به ما نیاز داشته و آمادگی همکاری دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا عارف در ادامه سفر به استان آذربایجان شرقی روز سه‌شنبه در دیدار صمیمی با دانشگاهیان و فناوران این استان گفت: دانشگاه‌های استان آذربایجان شرقی می‌توانند فراتر از مرزهای کشور با دانشگاه‌های بزرگ کشورهای همسایه و منطقه همکاری کنند و نیازهای آنان را برطرف کنند.

معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاه در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد خوب و نمایی در کمیت و کیفیت داشتند، تصریح کرد: دانشگاه‌های کشور نقش کلیدی در پاسخگویی به مطالبات علمی و نیازهای کشور و ارتقا ی جایگاه ایران به ویژه در فناوری‌های پیشرفته داشته‌اند و همین وضعیت خوب دانشگاه‌ها در اوایل دهه ۸۰ ایجاب کرد حرکت علمی و فناوری کشور با افقی درازمدت و در سند چشم انداز ۲۰ ساله دیده شود و این مسئولیت به عهده دانشگاه‌ها گذاشته شد.

عارف خاطرنشان کرد: شتاب جدی در توسعه علم و فناوری به ویژه فناوری‌های پیشرفته در دانشگاه کشور ایجاد شد و زمانی که حرکت کشور در فناوری‌های پیشرفته و هایتک آغاز شد به دلیل همین پیشرفت‌های علمی و فناورانه دانشگاه‌ها با دنیا فاصله نداشتیم و با اتکای نیروهای با انگیزه و پرتلاش با هدف‌گذاری روشن در زمینه هایتک حرکت کردیم و امروز نیز در امتداد همان مسیر هستیم.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه انتظار از دانشگاه‌ها بیش از گذشته است و توقع داریم علاوه بر تولید علم و فناوری به دولت در حل مشکلات اساسی همانند آسیب‌های اجتماعی و حل ناترازی‌ها کمک کنند، ادامه داد: دانشگاه باید در مسائل راهبردی و اجتماعی و اقتصادی کشور در کنار وظیفه اصلی و ذاتی توسعه علم و فناوری حضور جدی پیدا کند و به دولت اعلام کنند در برنامه‌های توسعه‌ای که مبنای حرکت است به چه اصلاحاتی نیاز است.

عارف در خصوص مهاجرت نخبگان تصریح کرد: اگر با برنامه اصولی ریشه‌های مهاجرت نخبگان را شناسایی کنیم می‌توانیم روند نرخ مهاجرت را معکوس کنیم که اکثر این نخبگان به دلیل عدم وجود ابزار کار چاره‌ای جز بیرون آمدن از دانشگاه ندارند و دانشگاهیان باید در این زمینه کمک کنند چرا که رویکردهای دولت کوتاه مدت و با توجه به منابع در اختیار است.

وی با اشاره به طرح مباحث جدی در زمینه بازگشت مرجعیت علمی و اساتید در برنامه هفتم توسعه گفت: الگوگیری از اساتید به نفع جامعه و جوانان است.

معاون اول رئیس‌جمهور همچنین بر ضرورت گسترش فعالیت‌های دانشگاه‌ها در منطقه تاکید کرد و ادامه داد: منطقه بیش از گذشته به ما نیاز دارد و آمادگی همکاری دارند و کشورهای منطقه با اشتراکات فراوان فرهنگی تاریخی و مذهبی می‌تواند زمینه خوبی برای حضور دانشگاه‌های ایران باشد.

عارف تصریح کرد: باور داریم که دیپلماسی علمی یک مصونیت سیاسی به نظام جمهوری اسلامی ایران می‌دهد و دانشگاه می‌تواند پیشتاز توسعه روابط و کاهش تنش‌ها باشند.

عارف با بیان اینکه انتظار دانشگاه از دولت تأمین ابزار کار مورد نیاز است، گفت: تأمین معیشت و حقوق یکی از همین ابزار کار است که من و رئیس جمهور در این زمینه جلسات دو نفره متعددی داشتیم اما بودجه کشور پاسخگوی مطالبات دانشگاهیان نیست که البته در سال‌های ۶۸ و ۸۲ اقدامات اصولی در این راستا انجام شد که امروز نیز نیازمند اتخاذ اقدامات و تصمیمات در همان سطح هستیم.

معاون اول رئیس‌جمهور در خصوص حل مشکل مسکن اساتید دانشگاهی ادامه داد: در دولت و هیئت مولدسازی دارایی‌های دولت با مولدسازی زمین‌های دانشگاهی مخالفت کرده‌ایم و تنها در صورتی که خود دانشگاه درخواست کند با مولدسازی زمین‌های دانشگاهی موافقت می‌کنیم و دانشگاه‌ها نباید زمین‌های خود را به خارج از کار علمی جز برای توسعه دانشگاه و یا ساخت مسکن اساتید بدهند.

عارف با اشاره به اقدامات دولت برای درآمدزایی دانشگاه‌ها گفت: به دنبال آن هستیم که دولت با دانشگاه‌ها قرارداد ببندد و به صورت هیئت امنایی اداره شود که دانشگاه‌ها می‌توانند به خوبی خود را اداره کنند و با برنامه‌های دولت دانشگاه‌ها به عنوان یک نهاد خودگردان می‌شوند و همچنین به اتکای ارتباط صنعت با دانشگاه می‌توانند هزینه‌های خود را تأمین کنند.

معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: دانشگاه‌های استان آذربایجان شرقی می‌توانند قطب علم و فناوری به ویژه در زمینه هوش مصنوعی شوند و در نظر داریم با ایجاد منطقه‌ای در این استان به عنوان یکی از قطب‌های هوش مصنوعی شناخته شود.

همچنین در این نشست برخی از مدیران دانشگاه تبریز به تشریح مشکلات و مسائل و همچنین برنامه‌های خود در راستای توسعه علم و فناوری به ویژه هوش مصنوعی پرداختند.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.