نقشه شوم "گوشت قرمز"

عصر ایران چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404 - 08:26
گوشت قرمز اما در سال جدید جایی در فهرست کالاهای مشمول ارز ترجیحی ندارد. یعنی خبری از تخصیص ارز 28 هزار و 500 تومانی برای واردات گوشت قرمز نیست و وارد‌کننده‌های گوشت باید مثل خیلی از تجار از دلار تقریبا 70 هزار تومانی برای اضافه کردن گوشت قرمز به بازار استفاده کنند.
گوشت قرمز امسال از فهرست کالاهای مشمول ارز ترجیحی کنار رفت.
 
به‌گزارش فرارو، کنار گذاشتن دلار 28 هزار و 500 تومانی از سازوکار واردات گوشت قرمز، در قدم اول منجر به حذف بسته‌های تنظیم‌بازاری از فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌شود و برخلاف سال گذشته چاره‌ای جز مراجعه به قصابی‌ها برای خرید گوشت باقی نمی‌ماند. زنگ‌خطر بعدی در نوسانات احتمالی گوشت قرمز را می‌شود لابلای آمار‌های رسمی پیدا کرد. جایی که با تورم تک‌رقمی گوشت گوساله در حدفاصل فروردین 1403 تا فروردین 1404 روبرو می‌شویم اما تجربه نشان می‌دهد در سال جدید باید آماده هر اتفاقی باشیم. 
 

حذف ارز ترجیحی برای گوشت قرمز

ارز ترجیحی برای کنترل بازار به یکسری از کالاها تعلق می‌گیرد. ‌‌دولت بدون درنظر گرفتن نرخ روز ارز آزاد یا حتی ارز توافقی، بابت واردات بخشی از کالاهای اساسی دلار 28 هزار و 500 تومانی تخصیص می‌دهد تا به‌کمک این ترفند نوسانات بازار را مهار کند.
 
فهرست کالا‌های مشمول ارز ترجیحی در سال 1404 حالا تفاوت‌های زیادی با سال 1403 دارد. به‌عنوان مثال سال گذشته فهرست کالاهای اساسی مشمول ارز ترجیحی درحالی به امضای هیئت وزیران رسید که گوشت قرمز صدرنشین کالا‌ها بود و خوراکی‌های دیگری مثل برنج و شکر هم قابلیت تخصیص ارز ترجیحی داشتند.
 
گوشت قرمز اما در سال جدید جایی در فهرست کالاهای مشمول ارز ترجیحی ندارد. یعنی خبری از تخصیص ارز 28 هزار و 500 تومانی برای واردات گوشت قرمز نیست و وارد‌کننده‌های گوشت باید مثل خیلی از تجار از دلار تقریبا 70 هزار تومانی برای اضافه کردن گوشت قرمز به بازار استفاده کنند.
 
حذف گوشت قرمز از جمع کالاهای مشمول ارز ترجیحی در اولین قدم منجر به حذف گوشت‌های تنظیم‌بازاری می‌شود. جایی که دولت در سال گذشته بسته‌های گوشت تنظیم‌بازاری را به‌کمک فروشگاه‌های زنجیره‌ای به بازار تزریق می‌کرد. همین اقدام مراجعه مستقیم مردم به قصابی‌ها را کنترل می‌کرد و اجازه جهش قیمت به گوشت نمی‌داد. در سال جاری اما داستان تفاوت زیادی خواهد داشت.
 

اثر منفی تورم تک‌رقمی گوشت در سال جدید

نرخ تورم خوراکی‌ها به‌شکل مرتب و ماهانه توسط مرکز آمار ایران در دسترس مردم و رسانه‌ها قرار می‌گیرد. آخرین داده‌ها که به فروردین امسال تعلق دارد، از تورم تقریبا 43 درصدی خوراکی‌ها درمقایسه با فروردین 1403 پرده‌برداری می‌کند. یعنی چی؟
 
تورم 43 درصدی خوراکی‌ها به‌زبان ساده نشان می‌دهد خانوار ایرانی در فروردین سال جاری به‌طور متوسط 43 درصد بیشتر از فروردین سال قبل برای خرید خوراکی‌ها هزینه کرده است. تورم 43 درصدی خوراکی‌ها با زیرنظر گرفتن تقریبا 53 قلم خوراکی به‌دست آمده اما بدنیست بدانید گوشت قرمز جزو خوراکی‌هایی قرار دارد که کمترین میزان افزایش قیمت را به‌چشم دیده است.
 
تورم گوشت گاو یا گوساله در یک سال گذشته تک‌رقمی بوده و این شاخص برای گوشت گوسفندی به 25 درصد نمی‌رسد. به‌طور دقیق‌تر لازم است بدانید قیمت گوشت گوساله در یک سال گذشته 9.8 درصد افزایش داشته و گوشت گوسفندی رشد قیمت 24 درصدی را به‌چشم دیده است.
 
عدد و رقم‌های مربوط به تورم گوشت قرمز در یک سال اخیر درقیاس با مثلا سیب‌زمینی که جهش قیمت 193 درصدی را پشت‌سر گذاشته، جای امیدواری دارد اما تجربه نشان می‌دهد عقب‌افتادگی تورم خوراکی‌ها، می‌تواند در سال جدید نتیجه معکوس داشته باشد و اصطلاحا جبران شود. همان اتفاقی که در نیمه اول سال قبل برای برنج ایرانی رخ داد و شیب ملایم افزایش تورم برنج حالا روی شاخص 60 درصد ایستاده است.
پربیننده ترین پست همین یک ساعت اخیر

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.