به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هفتمین روز نمایشگاه کتاب بینالمللی کتاب تهران در حالی سپری شد که مخاطبان زیادی از غرفه مرکز اسناد و انقلاب اسلامی بازدید کردند و کتابهای این غرفه را که به مسائل سیاسی و تاریخی میپردازد، رصد کردند، طبق فهرستی که از حاضران در غرفه گرفتیم کتابهای تاریخی با استقبال بیشتری مواجه شد و هنوز برخی از رویدادهای روزهای پایانی سال ۵۷ و سالهای ابتدایی دهه ۶۰ برای علاقهمندان به تاریخ جذابیت دارد. برای همین کتاب «ماموریت به تهران» که به حضور رابرت هایزر در روزهای منتهی به انقلاب اسلامی اختصاص دارد، در صدر توجه مخاطبان این غرفه قرار گرفته است. کتاب «صخره سخت»، مروری دقیق بر حوادث و موضوعات امنیتی دو سال ابتدایی انقلاب از آثار دیگری است که مخاطبان آن را خریداری کردند و کتاب «پرستوهای دهلاویه»؛ تاریخ شفاهی زندگانی و مبارزات شهید مصطفی چمران و کتاب از «تبار ترور» از جمله کتابهایی است که در فهرست پرفروشهای غرفه این انتشارات در سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قرار گرفته است.
مأموریت به تهران
کتاب مأموریت به تهران نوشتهٔ رابرت هایزر با ترجمهٔ نعمت الله عاملی را انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر کرده است. این کتاب مجموعهای از روزنوشتها و خاطرات ژنرال هایزر از آخرین روزهای منتهی به انقلاب سال ۵۷ ایران است.
در آستانهٔ پیروزی انقلاب و زمانی که رژیم پهلوی آخرین روزهای عمر خود را سپری میکرد، کارتر رئیسجمهور وقت آمریکا ژنرال هایزر را به ایران فرستاد تا با حفظ انسجام ارتش و متقاعد کردن آن به حمایت و پشتیبانی از دولت بختیار، از پیروزی انقلاب اسلامی جلوگیری کند. مأموریت هایزر همواره موضوعی مناقشهبرانگیز بوده است. دربارهٔ این مأموریت نظرها و تحلیلهای مختلفی وجود دارد برخی معتقدند هایزر درصدد بود ارتش را متقاعد کند تا پشت سر بختیار بایستد و دولت غیرنظامی وی را حفظ کند و در صورت سقوط بختیار ارتش وارد عمل شود و با یک کودتای نظامی قدرت را در دست گیرد. برخی دیگر بهویژه ژنرالهای خود شاه اعتقاد داشتند مأموریت وی برای بیثباتی و حذف شاه و جایگزین کردن یک حکومت دیگر بوده است خود هایزر عنوان میکند که هدف وی حفظ دولت غیرنظامی بختیار بوده و قصد داشته تا جایی که ممکن است این دولت را حفظ کند. وی تصریح میکند که در صورت سقوط بختیار ارتش میبایست وارد عمل شود و دست کم برای مدتی قدرت را در دست گیرد. با این هدف که نهایتاً حکومتی طرفدار غرب و حافظ منافع آمریکا در ایران بر سر کار آید. ازآنجاییکه سؤالات زیادی دربارهٔ مأموریت هایزر مطرح و مطالبی دربارهٔ عدم کفایت وی گفته شده است او در کتاب خود سعی میکند با تشریح دقیق حوادث آن روزها به این سؤالات و اتهامات پاسخ دهد. این کتاب در ۳ فصل کوششی است برای یافتن حداقل بخشی از حقیقت آخرین تلاشهای آمریکا برای مداخله در انقلاب ایران و تغییر سرنوشت آن.
«پرستوی دهلاویه» در قالب زندگینامه
کتاب پرستوی دهلاویه (تاریخ شفاهی زندگانی و مبارزات شهید مصطفی چمران) اثری است در حوزه تاریخ شفاهی که در هفت فصل نوشته شده و سعی دارد با استفاده از اسناد و نامهها و دست نوشتههای به جامانده از آن شهید بزرگوار و خاطراتی که در گنجینه غبارگرفته از یاران او وجود دارد به زندگی پرماجرای شهید چمران بپردازد. «پرستوی دهلاویه» در قالب زندگینامه نوشته شده و علاوه بر جنبههای عرفانی زندگی شهید چمران، به نقش او در فرماندهی ستاد جنگهای نامنظم و آزادسازی سوسنگرد توجه دارد. این کتاب حاصل سه سال پژوهش و مصاحبه با دوستان شهید چمران در ستاد جنگ های نامنظم، همرزمان او در لبنان، خانواده و دو برادرش، مهدی و نصرالله چمران است. کتاب پرستوی دهلاویه (تاریخ شفاهی زندگانی و مبارزات شهید مصطفی چمران)، نوشته مجید نجفپور و در انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
صخره سخت
نهضت اسلامی امام خمینی (ره) که از سال ۱۳۴۱ با فراز و نشیبهایی در ایران و خارج از کشور تداوم یافته بود، در سال ۱۳۵۶ در پی حوادثی شتاب گرفت و به انقلابی تمامعیار تبدیل شد که منجر به سرنگونی رژیم پهلوی گردید. پیروزی سریع انقلاب اسلامی، نیروهای انقلابی را با معضلات و مشکلات متعددی در راه تأسیس و استقرار نظام جدید روبهرو کرد. اگرچه نوع حکومت پس از انقلاب پیشتر در کلام رهبری انقلاب کمابیش ترسیم شده بود با این حال به اقتضای آن روزهای سخت و طاقتفرسا که نهال نوپای انقلاب در معرض انواع آسیبها و گزندها بود، ایجاد نهادها و سازمانهای امنیتی برای حراست انقلاب از توطئههای داخلی و خارجی لازم و ضروری بود.دستگاهها و نهادهای امنیتی و نظامی حکومت پهلوی با سرنگونی رژیم از هم پاشیده یا در معرض انحلال بودند و عملاً مملکت به دست انقلابیها افتاد. ارتش که در بحبوحه انقلاب به مردم پیوسته و در ادامه راه نیز به خدمت انقلاب درآمده بود، مورد بغض و عناد گروهکهای وابسته به شرق و غرب قرار گرفت. در چنین شرایطی تأسیس نهادهای امنیتی نیز چندان سهل و ساده نبود، زیرا هم نفوذ اعضای گروهکها در آن نهادها محتمل بود و هم اینکه مبارزان انقلابی تجربه و سابقه چندانی در این عرصه نداشتند. به علاوه در روزگار مبارزه با رژیم، گروههای زیادی با خطمشی مختلف فعالیت میکردند که بعد از پیروزی انقلاب تمامی این گروهها خود را صاحبان اصلی انقلاب قلمداد میکردند. اگر به این شرایط توطئههای دشمنان خارجی و تحریک احزاب و گروههای قومی نیز اضافه شود، دشواری شرایط سالهای اولیه انقلاب روشنتر میگردد. مجموعه پیشرو با نگاهی دقیق و ژرفکاوانه به دغدغههای انقلابیها از فردای پیروزی انقلاب، درصدد ترسیم فضا و شرایط به وجود آمدن نهادهای امنیتی انقلاب و چگونگی عملکرد آنها در آن شرایط دشوار تاریخی است. مولف با نگاهی جدید و جستجوی وسیع در منابع مختلف مروری دقیق بر حوادث و موضوعات امنیتی دو سال ابتدایی انقلاب دارد و ضمن آن به توضیح عملکرد احزاب، گروهها و شخصیتها در قبال تحولات مختلف سالهای نخست پیروزی انقلاب پرداخته است.
تبار ترور؛
یکی از هولناک ترین سالهای پس از انقلاب سالهای ۶۰ – ۶۲ بود. اکنون هر کس سایتهای مخالف جمهوری اسلامی را بخواند تنها از سال ۶۷ میبیند و میشنود. اما در سال ۶۰ یعنی از خرداد این سال به بعد تا سال ۶۲ و بعدها نیز جسته گریخته، روزانه دهها و در برخی از روزها بیش از یک صد مورد ترور در ایران صورت میگرفت که عامل آن منافقین موسوم به مجاهدین خلق بودند. گفته میشود که بیش از ۴۰۰۰ اسم را به طور مشخص در نشریه مجاهد آن سالها میتوان یافت که مسولیت ترور آنها را سازمان مجاهدین بر عهده گرفته است. اینها به جز مواردی است که از دست آنها در رفته است. متأسفانه مسوولان جمهوری اسلامی برای دفاع از خود هم شده است تاکنون نام این چهارهزار نفر را استخراج نکردهاند تا برای اثبات تروریست بودن مجاهدین، هم برای مردم، هم برای نسلهای آتی، و هم برای غربی ها مستندی داشته باشند. اکنون با نگارش این کتاب یک قدم برداشته شده است اما حق آن است که اقلاً یک صد کتاب نوشته شود و دهها سایت در این باره راهاندازی شود و چهره مظلومانه این شهیدان به نمایش گذاشته شود. کتاب «تبار ترور» مروری است بر ترورهای مجاهدین خلق که ضمن آنها به مردم کوچه و بازار حمله کرده و تنها و تنها ریش را علامت حزب اللهی بودن و مستحق مرگ بودن قلمداد میکردند. اینها منهای مسوولانی بود که در هر شهر و به خصوص در تهران به شهادت رسیدند. جالب است که بسیاری از مطالب این کتاب بر اساس منابع خود منافقین تهیه و تدوین شده است.
به گزارش ایبنا: نمایشگاه کتاب تهران ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می شود