به گزارش اقتصادنیوز، نتایج نظرسنجی انجامشده از شرکت مشاوره EY که در روز پنجشنبه منتشر شد، نشان میدهد تعداد پروژههای جدید که با سرمایهگذاریهای خارج از این قاره حمایت میشوند، برای دومین سال متوالی کاهش یافت و این افت به حدی زیاد بوده است که حتی کمتر از سطح ثبتشده در زمان همهگیری کووید-19 میباشد.
به نوشته اکوایران به نقل از بلومبرگ، این کاهش در بزرگترین اقتصادهای اروپا شدیدتر بوده، در حالیکه تعداد شغلهایی که از طریق سرمایهگذاری خارجی ایجاد شده، نسبت به یک سال قبلتر با افت 16 درصدی روبهرو شده است.
شرکت EY این عملکرد ضعیف در جذب سرمایهگذاری خارجی را به ضعف ادامهدار رشد اقتصادی در اروپا، هزینههای بالای انرژی و تنشهای ژئوپلیتیک نسبت داده است؛ همچنین این اتفاق در زمانی رخ داده است که اقتصاد آمریکا بهشکل شگفتآوری مقاوم باقی مانده و به رشد خود ادامه میدهد و بازارهای سهام در حال جذب سرمایههای جهانی هستند. علاوه بر این، تعداد پروژههای سرمایهگذاری در اروپا از سوی آمریکا در سالهای 2023 و 2022 بهترتیب با افت 11 درصدی و 24 درصدی مواجه شده است.
جولی تیگلند، شریک مدیریتی EY، گفت: «سرمایهگذاری خارجی ستون حیاتی اقتصاد اروپا است و یافتههای ما باید زنگ خطر را برای دولتها و سیاستگذاران به صدا درآورد. برای تمرکز بر بخشهای آیندهنگر که میتوانند رشد را هدایت کنند، اقدام فوری و جمعی لازم است.»
مشکلات از آن زمان شدت گرفتهاند، زیرا سیاستهای متغیر تعرفهای ترامپ باعث ایجاد عدم قطعیت گسترده در چشمانداز جهانی شده و این موضوع، تهدیدی برای بازگرداندن جریان تجارت بینالمللی به عقب محسوب میشود و ممکن است به کسبوکارها انگیزه دهد تا بخشی از تولید خود را به ایالات متحده منتقل کنند.
حتی پیش از اعمال تعرفههای گسترده در ماه آوریل توسط ترامپ، دوران ریاستجمهوری او بهطور گستردهای بهعنوان عاملی در جهت تشدید چالشهای اقتصادی اروپا تلقی میشد.
در نظرسنجی شرکت EY از 500 مدیر ارشد کسبوکار جهانی که از اواخر ژانویه تا اوایل مارس انجام شد، 42 درصد گفتند که سیاستهای ترامپ احتمالا جذابیت اروپا را کاهش خواهد داد، در حالیکه تنها 27 درصد معتقد بودند تغییرات او میتواند جذابیت اروپا را افزایش دهد. همچنین 37 درصد از سرمایهگذاران، تصمیمات خود برای سرمایهگذاری در اروپا را به تعویق انداختند، لغو کردند یا کاهش دادند. سهم کسانی که برنامه سرمایهگذاری در قاره اروپا طی 12 ماه آینده را داشتند، از 72 درصد در سال گذشته میلادی به 59 درصد کاهش یافته است.
شرکتEY اعلام کرد که احتمالا تمایل کوتاهمدت برای سرمایهگذاری در اروپا پس از انجام نظرسنجی، باز هم کاهش یافته است.
با این حال، برخی نکات امیدوارکننده نیز در گزارش به چشم میخورد؛ از جمله اینکه اسپانیا با ثبت افزایش 15 درصدی در تعداد پروژهها در سال گذشته میلادی، به چهارمین قطب بزرگ سرمایهگذاری خارجی در اروپا تبدیل شد. EY همچنین اشاره کرد که در برخی بخشها مانند انرژیهای تجدیدپذیر، نیمهرساناها، دفاعی، داروسازی و خودروهای برقی، نشانههایی از حرکت و شتاب دیده میشود.