به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، ادبیات کودکونوجوان، گونهای پرطرفدار و گسترده است. این ژانر دوستداشتنی انواع مختلفی از شعر، رمان، کتب مربوط به کارهای عملی چون آموزش کاردستی، آموزشی و تربیتی، کتابهای حمام و بازی و انواع مختلفی از طنز، عاشقانه، ترسناک، درام و… را شامل میشود. در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای دوستداران ادبیات کودکونوجوان، از طرف ناشران نامی و پرطرفدار این حوزه، تازههای فراوانی عرضه شده است که مهمترین آنها را در این گزارش مرور کردهایم.
تازههایی با طراحیهای بدیع و جالب
افق کودک و نوجوان، با دست پر و تازههای فراوانی به نمایشگاه جاری آمده است. نکته مهمی که افق در ارائه تازهترین آثار خود مدنظر قرار داده است، توجه ویژه به طراحی جلد آنهاست. مثلاً دو مدل «آنه شرلی» را عرضه کرده که دارای دو طرح جلد هستند. یکی از آنها آبی برای پسران و دیگری صورتی برای دختران است. هر دو این آثار نوشته لوسی ماد مونتگمری هستند؛ اما ترجمه جلد آبی را ملیکا خوشنژاد و صورتی را آرزو احمی انجام داده است.
اما اثر تازه بسیار مورد توجه نشر افق در حوزه کودک و نوجوان، «نفرینشکن» نوشته فرنسیس هاردینگ و ترجمه پیمان اسماعیلی است. این کتاب درباره دختری به نام کِلن است که توانایی شکستن نفرینها را دارد. او نفرین نتل را که به شکل حواصیل در آمده میشکند و با هم به شکستن نفرینها ادامه میدهند. اما کار به این راحتیها نیست و شکستن نفرینها عواقب غیرمنتظره و خطرناکی دارد.
«گردوشکن» نوشته ئی.تی.اِی. هوفمان و ترجمه مهدی غبرایی نیز دیگر اثر تازه نشر افق است که صفحهآرایی بدیع و فاخر با جلد سخت و کاغذ گلاسه آن، از مصادیق توجه افق به شمایل آثار تازه خود است. در توضیح داستان این کتاب آمده است: خوانندگان از هر سن و سال، فریفته داستان در داستان گردوشکن میشوند که به همان پیچیدگی اسباببازیهایی است که پدرخوانده دروسلمایر برای مری و فیتس ساخته است.
«تابوت سرگردان» اثر حمیدرضا شاهآبادی، «هایدی» اثر یوهانا اشپیری و ترجمه ثمین نبیپور، «نیکی گل سرخ و کتککاری خشن» اثر فریبا کلهر، «دختران پادشاه و درخت بائوباب» نوشته فاطمه سرمشقی، مجموعه ۵ جلدی کتاب حمام «تاتیکو» اثر لاله جعفری و… نمونههایی از تازههای فراوان و قابل توجه افق در نمایشگاه کتاب جاری هستند.
از سفر در زمان تا جهان نوجوانی
انتشارات پیدایش با دو اثر تازه به نمایشگاه کتاب آمده است؛ «برخورد» نوشته لین ری پرکینز با ترجمه لیلا یادگار و «پیش از آنکه قهوهات سرد شود» نوشته توشیکازو کاواگوچی با ترجمه ساجده تقیزاده، این دو اثر تازه هستند.
ماجراهای کتاب «برخورد» حول چهار نوجوان به نامهای دبی، هکتور، لنی و فیل میچرخد. آنها هرکدام در این تابستان با تجربیات تازهای روبهرو میشوند که درکشان را از خود و دنیای اطرافشان تغییر میدهد. دبی، یکی از شخصیتهای اصلی، تصمیم میگیرد به یک زن سالمند کمک کند و همین تصمیم او را به سفر و آشنایی با افراد جدید میکشاند. در همین حال، هکتور در تلاش است تا مهارتهای موسیقیایی خود را تقویت کند و مسیر تازهای برای آیندهاش بیابد. سایر شخصیتها نیز با چالشهایی روبهرو میشوند که آنها را به بلوغ فکری و احساسی نزدیکتر میکند.
کتاب «پیش از آنکه قهوهات سرد شود» در مورد علاقه وافر انسان به تجربیات گذشته خود است. داستان این کتاب درباره کافهای است که مشتریهای خود را مسافر ماجراجوییهایی میکند. این اثر از توشیکازو کاواگوچی یکی از پرفروشترین و مشهورترین رمانهای کشور ژاپن در دهه اخیر است که توانسته توجه اکثر مخاطبان در سراسر دنیا را به خود جلب کند.
از کتابهای تربیتی تا شعر نوجوان و ادب پایداری
تازههای کانون پرورش فکری کودکان نیز بیشمار و شایسته توجه است. تعدادی از آنها به این قرار است:
کانون پرورش فکری از مجموعه داستانهای غولی، چندین عنوان تازه را به نمایشگاه کتاب آورده است. «جنگلی که غول داشت»، «غول تشنه»، «غول بدخواب» و «غول آرزوها» از این تازههاست که همگی اثر عباس قدیرمحسنی هستند.
کانون، کتاب شعر تازه کودکان و نوجوانان هم دارد. «خواب ابرها» سروده عبدالرضا صمدی زید، از این تازههاست. در این اثر میخوانیم: «خواب ابرها سبک / خواب بادهای در سفر سبک / خواب چشم من ولی سبکتر است / چشم من در انتظار یک کبوتر است؛ / آن کبوتری که بال و پر میآورد / از فراز / از فرود / از زمین و آسمان خبر میآورد».
«آسمان به فکر صلح» اثر غلامرضا بکتاش، «حرف دلم را قورت دادم» اثر مریم زندی، «زنگ آمار» اثر معصومه معصومزاده، «من بال و پر دارم» اثر سعید موسویزاده و… دیگر آثار تازه شعر کودک و نوجوان کانون هستند. در حوزه ادبیات پایداری نیز آثار شعر نوجوان در سبد تازههای کانون به چشم میخورد. «از گلوله تا گنجشک» با گردآوری سیدحبیب نظاری، شامل مجموعه شعر نذر کودکان غزه است. «بمب بادبادک نیست» اثر جمعی از شاعران نیز چنین محتوایی دارد.
کانون همچنین کتابهای کار و کاردستی تازهای ارائه کرده است؛ مثلاً «بادبادکبازی» نوشته جلال وزیری به اصول طراحی و ساخت برای کودکان میپردازد.
برای مربیان کانون نیز آثار تازهای در نمایشگاه جاری به چشم میخورد. «راهنمای آموزش نقاشی به کودکان» و «راهنمای آموزش نقاشی به نوجوانان» دو اثر تازه هستند که هر دو را نادر موسوی فاطمی نوشته و فاطمه توکلینیا، معصومه فاضلی مقدس و ندا محققی همکاران تألیف آن بودهاند. این کتابها همانگونه که از نامشان پیداست، راهنمایی برای مربیان هنری کانون هستند.
«ستاره لایکا» نوشته حمید نوایی لواسانی، یک رمان نوجوان تازه کانون است. این رمان جزو مجموعه داستانهایی از تاریخ علم معاصر و درباره اولین سگ فضانورد است که مدار زمین را دور زد.
کانون در حوزه کتابهای علمی، دو دانشنامه محیطزیست نیز عرضه کرده است.
«گرگ جوان» و «خودش هم نمیدانست چرا» اثر محمود برآبادی، «پِتی پت پت» نوشته پروین پناهی و «تو باز میخندی» سروده طیبه شامانی هم از تازههای بیشمار کانون در نمایشگاه جاری هستند.
فهرستی بلندبالا و خواندنی
پرتقال که آن را نخستین فرزند خیلی سبز میدانند، ناشر تخصصی آثار جذاب کودک و نوجوان است و همواره در تلاش است تا جدیدترین آثار نامی جهان را در این حوزه گردآوری و ترجمه کند. پرتقال انواع گوناگون آموزشی، وحشت، طنز، علمی و بیوگرافی را برای کودکان و نوجوانان عرضه کرده و لیست تازههای این نشر در نمایشگاه سالجاری به اندازهای بلندبالاست که ذکر تمام آنها قطعاً از حوصله مخاطبان خارج خواهد بود. به جرئت میتوان گفت، دوستداران ادبیات کودک و نوجوان برای مطالعه تازههای این نشر باید حتماً سر زدن به غرفه انتشارات پرتقال را در دستور کار خود داشته باشند.
نشر پرتقال در مجموعه انبوه کارهای مربوط به پرورش خلاقیت برای کودکان، جلد سوم و چهارم از «دست به کار: کتاب بِبُر، بچین، بچسبان» را به نمایشگاه کتاب تهران آورده است که همانگونه که از نام آن پیداست، آموزش کاردستی برای کودکان است.
پرتقال همچنین چهار جلد تازه از مجموعه «آدمهای معمولی دنیا را تغییر میدهند» با نامهای «من روث بیدر گینزبرگ هستم!»، «من آقای راجرز هستم»، «من تمپل گراندین هستم» و «من جان لوئیس هستم» را عرضه کرده است. این چهار جلد را برد ملتسر نوشته و شبنم حیدریپور ترجمه کرده است.
در بخش ادبیات کودک، «بدون اجازه ممنوع» به قلم مگان مدیسون و جسیکا رالی و ترجمه آناهیتا حضرتی منتشر شده است. این کتاب یکی از کتابهای مجموعهای به نام «من از خودم مراقبت میکنم» است و آموزههایی درباره حریم شخصی به کودکان میآموزد. از این مجموعه و با همین محتوا چندین عنوان تازه دیگر نیز به نمایشگاه کتاب آمده است. «بوس نه» نوشته کیتی هاوز و جس انگل ترجمه آناهیتا حضرتی، «نه، یعنی نه!» نوشته جینین ساندرز و شری زامیزینگ ترجمه نسرین علیمحمدی، «حواسم هست به حریم شخصی دیگران» نوشته لیدیا باورز و ترجمه زهرا ترابی و مینا ترابی از جمله این آثار هستند که محتوای هرکدام از نامشان پیداست.
در زمینه کتابهایی با محتوای علمی، «پس موجودات فضایی کجا هستند؟» نوشته استیسی مک آنتلی و نیکول مایلز ترجمه شروین جوانبخت به تازگی منتشر شده که جستوجویی از نشانههای حیات و زندگی در منظومه شمسی و حتی فراتر از آن برای کودکان و نوجوانان است.
پرتقال چندین اثر از آسیای شرقی را هم منتشر و به نمایشگاه کتاب آورده است. «کوزه هزار درنا» نوشته لیندا سوپارک با ترجمه نسرین علیمحمدی، «شش درنای سرخ» نوشته الیزابت لیم با ترجمه امیر احمد کامیار، «قلعهای تنها در آینه» نوشته میزوکی سوجیمورا با ترجمه غزل یزدانپناه، «سوزومه» نوشته ماکوتو شینکای با ترجمه نیلوفر عزیزپور، «اسم تو» نوشته ماکوتو شینکای با ترجمه زهرا توفیقی، «از موچی هم بیشتر دوستت دارم» نوشته سارا کیُن با ترجمه نسرین خدادادی تعدادی از این تازهها هستند که داستان بعضی از آنها را مرور میکنیم.
«کوزهی هزاردُرنا»، سرگذشت پسر یتیمی بهنام سهگوش است که در فقر مطلق در روستایی زندگی میکند. سهگوش عاشق سفالگریست و آرزو دارد روزی کارآموز سفالگری شود. علیرغم موانع و مشکلات زیادی که سر راه او قرار میگیرند، علیرغم مشکلاتی که اهالی روستا با او دارند و علیرغم تمام چالشهایی که بهخاطر جایگاه پایینش با آنها مواجه است، سهگوش با تلاش بسیار خودش و البته کمک سفالگر گوشهگیری بهنام دُرنا، رفتهرفته فن سفالگری را میآموزد و با معنای واقعی هنر آشنا میشود و در سفری سرنوشتساز، رویاپردازی و ارادهاش را میآزماید.
در «قلعهای تنها در آینه» میخوانیم: هفت دانشآموز نقاط مشترک غیرعادی پیدا میکنند. کوکورو تا حدی مورد آزار و اذیت قرار میگیرد که مدرسه را ترک میکند. روزهای کوکورو تیرهوتار میشود زیرا او در اتاق خواب خود پنهان میشود و نمیتواند با خانواده یا دوستان خود روبهرو شود. همانطور که او به سمت ناامیدی میرود، آینه او شروع به درخشیدن میکند. با یک لمس، کوکورو از زندگی تنهایی خود به یک قلعه افسانهای درخشان و عجیب کشیده میشود که توسط دختری عجیب با ماسک گرگ محافظت میشود. شش دانشآموز دیگر به قلعه آورده شدهاند و بهزودی این پناهگاه شگفتانگیز به محل بازی آنها تبدیل میشود.
کتاب «اسم تو» نیز داستانی رمانتیک، فانتزی و جذاب را نقل میکند که توسط دو راوی به نامهای تاکی و میتسوها روایت میشود. شخصیت اصلی در این داستان ناگهان خودش را در فضایی متفاوت، در جسمی دیگر میبیند. تاکی در توکیو و میتسوها در شهری بسیار کوچک است. آنها از هم فاصلهی زیادی دارند، اما قصه به گونهای پیش میرود که گویی هر دوی آنها یک نفرند. آنچه داستان را جذاب و هیجانانگیز میکند این است که هنگام مطالعهی آن نمیدانید چه چیز در حال وقوع است. شاید سفری در زمان و مکان اتفاق میافتد یا شاید میتسوها و تاکی دو انسان متفاوت هستند که گاهی جای یکدیگر قرار میگیرند.
پرتقال همچنین تازههای تألیفی هم دارد. «شیدخت» اثر محدثه گودرزنیا از این تازههاست. این اثر داستان سفر بلوغ دختری نوجوان است که پدرش را در حادثه آتشسوزی و ریزش ساختمان پلاسکو از دست میدهد. از یک طرف، او باید با درد این فقدانِ ناگهانی دست و پنجه نرم کند و از طرف دیگر به شمال ایران سفر میکند و برای اولین بار با خانواده پدریاش مواجه میشود. شیدخت در این سفرِ درونی و بیرونی، تلاش میکند از رازهای خانوادگی هم پرده بردارد و رفتارهای عجیب و غریبِ مادر و پدرش را درک کند؛ مثلاً اینکه چرا مادر و پدرش مُدام دعوا میکردند؟ چرا پدرش هرگز شیدخت و برادرش را با خانواده خود آشنا نکرد؟ آیا میتواند با کشف ریشههایش بفهمد که واقعاً کیست؟ میتواند با باز کردنِ گرههای گذشته، زخمهای سوگواریاش را در زمان حال التیام بخشد؟
«قانون خواهربرادری» نوشته حسام حیدری نیز از تازههای تألیفی پرتقال است. در توضیح داستان این کتاب آمده است: آتریسا قرار است بهزودی صاحب یک برادرکوچولوی تپلمپل شود. اما اصلاً از این ماجرا خوشحال نیست؛ برادرکوچولو میتواند کتابهای کتابخانهاش را تفمالی کند، گوشوارههایی را که با گیرهی کاغذ درست کرده خراب کند و موهای کلهی عروسکش را بکند. همین میشود که تصمیم میگیرد با کمک پسر عجیبوغریب همسایه با برادر کوچولو صحبت کند؛ از مشکلات این دنیا و مدرسه و مشق نوشتن برایش بگوید و یکجوری راضیاش کند که به دنیا نیاید؛ اما در حین عملیات، نیرویی جادویی آنها را به دنیای برادرکوچولو میکشد… یعنی توی بدن ماماننوشین! و این تازه شروع ماجراجوییها در دنیای ناشناخته است.
گونه ژانر وحشت از ادبیات جهان، همواره از پرطرفدارهای انتشارات پرتقال بوده است. پرتقال عناوین فراوانی از این گونه را به نمایشگاه کتاب تهران آورده است که سه مورد از آنها را معرفی و مرور خواهیم کرد.
«دختری در چاه» نوشته رین چوپکو با ترجمه مروا باقریان، از این تازههاست. ماجرا از این قرار است که مردی قاتل، بیخیال و بیقید، روی کاناپه و روبهروی تلویزیون نشسته که ناگهان تصویر مردی که توی تلویزیون حرف میزند، ناپدید و تلویزیون برفکی میشود. مرد خشمگین به سمت تلویزیون میرود و با دکمههای تلویزیون ور میرود و فحش میدهد. در همین حین، چراغهای خانه یکی پس از دیگری چشمک میزنند و خاموش میشوند. او به سمت حمام میرود، صورتش را در روشویی میشوید و وقتی سرش را بالا میآورد، چشمان یک روح را در آینه میبیند. این روح «اوکیکو» است؛ او آمده تا از مرد قاتل انتقام بگیرد.
داستان «گمشده گورستان» نوشته لینزی کری با ترجمه پیمان سلمانزاده نیز از این قرار است: هیزل دوازدهساله عاشق کارآگاهبازی است و وقتی خبردار میشود برادرش دن میخواهد به گورستان برود و قایمباشک بازی کند، تصمیم میگیرد بالاخره معمای ارواح گورستان را حل کند، اما بهمحض تمامشدن بازیشان همهچیز خراب میشود. دوست صمیمی برادرش گم میشود و انگار آب شده و رفته توی زمین. پیداکردن او کار این دو نیست، مخصوصاً اگر غیبشدنش ربطی به گذشته تاریک گورستان داشته باشد.
تازهی دیگر نشر پرتقال «فهرست ترسهای نگفتنی» اثر جی.کسپر کریمر با ترجمه مرجان حمیدی است. داستان این کتاب درباره اسی اونیل، دختر نوجوانی است که در سال ۱۹۱۰ در شهر نیویورک زندگی میکند. پس از مرگ پدرش، اسی و مادرش به جزیرهی برادر شمالی نقلمکان میکنند؛ جایی که ناپدری جدیدش مسئول یک بیمارستان قرنطینه برای بیماران بدحال و در حال مرگ است. اسی، منزوی و عمیقاً مضطرب، شروع به تهیهی فهرستی از تمام چیزهایی میکند که او را میترساند؛ از بیماری و ارواح گرفته تا از دست دادن خانوادهی باقیماندهاش. اسی که از فضای وهمآلود بیمارستان تأثیر گرفته و درگیر رویدادهای عجیب میشود، متقاعد میشود که چیزی شوم در حال رخ دادن است. هرچه ترسهای او شدت میگیرند، تصمیم میگیرد رازهای پشت پردهی بیمارستان و چهرههای سایهواری را که به نظر میرسد او را تعقیب میکنند، کشف کند. در این مسیر، او باید دریابد که آیا خطر واقعی در دنیای ماوراءالطبیعه است یا در درون خودش.
تألیفیهای پربار کودکونوجوان
نشر مهرک نیز چند اثر تازه کودکونوجوان را با خود به نمایشگاه کتاب تهران آورده است که تعدادی از آنها را مرور میکنیم. یکی از این آثار، «آخرین مسابقه» نوشته عطیه سادات صالحیان است. ماجرا از زندگی دختری به نام تلما آغاز میشود؛ کنیزی در قصر هارونالرشید، خلیفه عباسی. او مهارتی بینظیر در تیراندازی دارد، اما این استعداد نهتنها تلما را از بند اسارت رها نمیکند، بلکه او را وارد مسابقهای سرنوشتساز میکند که آیندهاش را بهطور کامل دگرگون خواهد کرد.
مهرک همچنین شعر نوجوان تازه نیز عرضه کرده است. «پرنده در قفس ادامه دارد» سروده غلامرضا بکتاش، از این آثار است. از اشعار کتاب است: «هرچه دریا داد زد: ای بچهماهیها / ابتدای هر نخی نیرنگ قلاب است / حرف دریا را نفهمیدند / گوشماهیها پر از آب است»
«پسر سیاره» اثر محمدعلی گودینی نیز اثر تازه مهرک است. نریمان، نوجوانی ماجراجو و کنجکاو، در شهری کوچک و آرام زندگی میکند. شهری که در سایه معبد باستانی آناهیتا، با معماری باشکوه و اسرار نهفتهاش، غرق در تاریخ و افسانههاست. نریمان از کودکی مجذوب این معبد مرموز بوده و همیشه رویای کشف رازهای آن را در سر میپرورانده است. داستان از جایی آغاز میشود که نریمان تصمیم میگیرد پا به ماجراجویی خطرناکی بگذارد و پرده از اسرار معبد بردارد. او در این سفر، با چالشهای هیجانانگیزی روبهرو میشود، با شخصیتهای مرموزی آشنا میشود و در مسیر کشف هویت گمشده خود و تاریخ پرفراز و نشیب سرزمینش قرار میگیرد.
«سروی که ایستاد» نوشته مصطفی رحماندوست را هم مهرک در نمایشگاه جاری عرضه کرده که شامل روایتی داستانی از زندگی امام هادی (ع) است.
تنتن در نمایشگاه کتاب
نشر کتاب چ نیز چندین اثر تازه را به نمایشگاه کتاب آورده است که فیالواقع باید مهمترین آنها را دو جلد جدید از مجموعه «ماجراهای تنتن» هرژه با ترجمه نادر تکمیل همایون دانست که انتشارشان خبر خوبی برای دوستداران فراوان این مجموعه به شمار میرود. «تنتن و پیکاروها» و «تنتن و هنر الفبا» این دو مجموعه تازه هستند.
کتاب چ، همچنین چهار جلد از مجموعه دعواهای تنوری را منتشر کرده است. «دوشنبه: پیش بهسوی غار دزدان»، «سهشنبه: لعنت به نقطههای آبی»، «چهارشنبه: جنگل رازها» و «پنجشنبه: جنگ در سرسرههای آبی»، به قلم رالف لازر و ترجمه سیدنوید سیدعلیاکبر هستند. در توضیح داستان آنها آمده است: مجموعهی دعواهای تنوری، با زبانی خودمانی و تصاویر بامزه حالوهوای درونی و گفتوگوهای ذهنی یک نوجوان به نام دش کاندو را در یک روز از هفته با ما در میان میگذارد. با دش همراه شوید تا بتواند با کمک شما در شرایط اعصابخردکن روز سهشنبه، از شر ولگردهای دعوایی ذهنخوان خلاص شود!
«کولاک شیشه: انفجار هلیفکس در ۱۹۱۷» نوشته سالی ام. واکر و ترجمه مهرناز مرادی، از دیگر تازههای نشر کتاب چ است. در معرفی این داستان میخوانیم: چهارده زنگ برج یادبود هلیفکس داستانی را روایت میکند. در برج ساعت شهرداری عقربهها روی لحظه شروع داستان متوقف شدهاند. مردم هلیفکس هربار با خاطرهای داستان را کامل میکنند؛ خاطره کسانی که حالا همهشان مردهاند. خانههای سنگی مستحکم زخمهای قدیمی را پنهان کردهاند و درختان بلند خیابانها را بازسازی کردهاند، اما ریشههای داستان هنوز وجود دارد. ششم دسامبر ۱۹۱۷ مثل بقیه روزها شروع شده بود؛ زنها صبحانه درست میکردند، مردها سرکار میرفتند و بچهها برای مدرسه رفتن آماده میشدند. اما ناگهان همه چیز متوقف شد. دو کشتی در بندر هلیفکس با هم برخورد کردند؛ یک کشتی با مهمات بارگیری شده بود و یک کشتی تجهیزات پزشکی و دارو حمل میکرد. هر دو کشتی باید به اروپای در حال جنگ میرسیدند. در این کتاب، داستان پنج خانواده را میخوانیم که در این رویداد وحشتناک حضور داشتند، آسیب دیدند و برای بازسازی زندگی از دست رفته تلاش کردند.
تازههای اساطیری و ماجراجویانه
«دروازه مهرزان» اثر ضحی کاظمی اثر تازه نشر هوپا در حوزه ادبیات کودکونوجوان است. در توضیح این کتاب میخوانیم: ویدا سعدی، نویسنده جوانی است که دنبال موضوعی ناب برای رمان بعدی خود میگردد. با عکاس جوانی به نام بهمن شاهد برخورد میکند که برای پروژه عکاسی مستند خود، کیف زنهای شاغل را برمیدارد، از محتویات آنها عکاسی میکند و سپس کیف را پس میدهد. موقع برداشتن کیفِ ویدا، مچ او گرفته میشود، اما ویدا به جای اینکه او را به پلیس تحویل دهد، در پروژه عکاسی با بهمن همراه میشود تا برای کتاب بعدیاش موضوع جذابی پیدا کند. در یکی از کیفهای پروژهی عکاسی، ویدا و بهمن با کتاب کهنهای روبرو میشوند که روی آن اشکال هندسی و طرحهای عجیب و غریبی نقش بسته. با دیدن کتاب باستانی، ماجراجویی ویدا گُل میکند و میخواهد سر از کار کتاب در بیاورد… و این کنجکاوی، آنها را ناخواسته وارد دروازهی مهرزان میکند، باغوحشی عجیب از موجودات اساطیری!
«باقی ما فقط اینجا زندگی میکنیم» نوشته پاتریک نس و ترجمه نجلا محقق است. در توضیح داستان این کتاب آمده است: چه میشود اگر شما برگزیده نباشید؟ کسی که باید با زامبیها مبارزه کند؛ یا اشباح روحخوار یا هر کوفتی که در این مورد جدید با نورهای آبی و مرگآفرینیهایش از راه رسیده؟ چه میشود اگر شما شبیه مایکی باشید؟ که فقط میخواهد فارغالتحصیل شود و به مراسم مهمانی پایان سال برود و شاید بالاخره جرئت پیدا کند از هنا بخواهد با هم قرار بگذارند؛ قبل از اینکه کسی برود و مدرسه را دوباره منفجر کند. دوباره! گاهی مشکلاتی بزرگتر از پایان دنیا در این هفته وجود دارد و گاهی فقط باید راهی پیدا کنید که در زندگی عادیتان، فراتر از عادی باشید. آن هم در جایی که انگار قرار نیست فقط زندگی کنید.
از سیامک گلشیری هم چند اثر نوجوان تازه در نشر هوپا منتشر شده است. «خانهای در تاریکی»، «آرش و تهمینه» و «داستان انتقام» این آثار تازه هستند.
در توضیح «خانهای در تاریکی» میخوانیم: بهنام فکرش را هم نمیکرد شنای او و دوستانش در کانال آب بیرون شهر، پای او را به ماجرایی چنین رعبآور باز کند؛ ماجرایی که از جنگل نزدیک کانال شروع میشود. همهچیز از آن علامتی شروع میشود که بهنام خیال کرده کسی از لابهلای درختهای جنگل هزارتو برایش فرستاده. او پا به جنگل میگذارد و در آن تیرگی حاکم به خانهای مخوف میرسد؛ خانهای که رازهای غریبی را در خود پنهان دارد.
در توضیح «آرش و تهمینه» نیز میخوانیم: همهچیز دستبهدست هم داده تا پای آرش به کاخ هشتبهشت باز شود؛ جهانی که در آن همهچیز عجیبوغریب است. جایی که دختری زندانی است و شبیه هیچیک از آدمهایی که آرش تابهحال دیده نیست. دختر خبر از قتلی میدهد که بهزودی رخ خواهد داد. حالا آرش میکوشد در این دنیای ناآشنا به دختر کمک کند و جلوی فاجعه را بگیرد.
«داستان انتقام»، اثر تازه دیگر گلشیری در نشر هوپا، نیز داستان انتقام است. پوریا و هومن با دو نفر دیگر از دوستانشان، چشمانتظار این لحظه بودهاند تا انتقام تمام بلاهایی را بگیرند که معلم سرشان آورده بود. معلم بههمراه همسرش به ویلای خارج از تهرانشان رفتهاند و این همان لحظهای است که بچهها منتظرش بودند.