به گزارش اقتصادنیوز، در هفتهای که بازارهای سهام آمریکا جهشی خیرهکننده را تجربه کردند و پیشبینیها درباره رکود اقتصادی کنار گذاشته شد، فضای بازار ارز تصویر متفاوتی ارائه داد؛ جایی که بدبینی نسبت به دلار آمریکا به اوج پنجساله خود رسید.
طبق گزارش بلومبرگ، استراتژیستهای ارشد در بانکهای جیپیمورگان چیس و دویچه بانک معتقدند تضعیف دلار ادامه خواهد داشت. شاخص دلار همچنان در حوالی کف ماه آوریل نوسان میکند؛ موضوعی که نشاندهنده بیاعتمادی سرمایهگذاران نسبت به بازگشت قدرت این ارز است. در حالی که توافق موقت چین و آمریکا بر سر تعرفهها موجب بهبود نسبی بازارها شد، دلار در برابر سبدی از ارزها بیش از ۶ درصد افت کرده که این بدترین عملکرد سالانه از دو دهه گذشته تاکنون محسوب میشود.
یکی از دلایل اصلی این روند، نگرانی درباره سیاستگذاری نامنظم و پرنوسان واشنگتن است؛ آن هم در شرایطی که شایعات درباره تمایل دولت ترامپ به دلار ضعیفتر برای تقویت صادرات آمریکا، بار دیگر زنده شده است.
کاماکشیا تریودی، رئیس استراتژی ارز جهانی در گلدمن ساکس، در گفتوگو با تلویزیون بلومبرگ تاکید کرد که «استثناگرایی ایالات متحده به تدریج در حال فرسایش است». همزمان، والنتین مارینوف از Credit Agricole نیز میگوید بازار ارز وارد رابطهای «عشق و نفرت» با دلار شده است.
شرطبندیها در بازار آپشن برای کاهش ارزش دلار در سال آینده، اکنون در بالاترین سطح از زمان بحران کرونا در سال ۲۰۲۰ قرار دارد. نکته مهم این است که این موقعیتها اغلب توسط مدیران مالی بلندمدت اتخاذ میشود نه معاملهگران کوتاهمدت، که خود نشانهای از ارزیابی مجدد عمیقتر در چشمانداز دلار است.
در تضادی آشکار با بازار ارز، شاخص S&P 500 در هفته گذشته بیش از ۴.۵ درصد رشد کرد و ورود سرمایه به صندوقهای سهامی آمریکا برای نخستین بار در پنج هفته اخیر به رقم قابلتوجه ۱۹.۸ میلیارد دلار رسید. این رشد، همزمان با سفر ترامپ به خاورمیانه و انتظارات مثبت از بخش فناوری رخ داد.
با این حال، دلار که در آغاز هفته با انتشار خبر کاهش موقت تعرفهها بین چین و آمریکا کمی تقویت شده بود، در ادامه رشد خود را واگذار کرد. پیتر کینسلا، استراتژیست Union Bancaire Privee، میگوید: «عملکرد ضعیف دلار نسبت به سهام، نشانهای از بیاعتمادی سرمایهگذاران به روایت استثناگرایی ترامپ است.»
جورج ساراولوس، استراتژیست ارزی در دویچه بانک، هشدار میدهد که جریان ورودی به داراییهای دلاری در حال کاهش است. کشورهایی مانند تایوان از بانکهای خود خواستهاند پروتکلهای ریسک سرمایهگذاری در آمریکا را بازبینی کنند. به گفته او، جدایی مسیر بازده اوراق خزانهداری آمریکا از ارزش دلار میتواند نشانهای از تضعیف جدیتر ارز آمریکا باشد، بهویژه اگر خریداران بزرگی مثل ژاپن از خرید اوراق دلاری دست بکشند.
در این میان، جیپیمورگان نیز تأکید میکند که سیاستهای نرمتر تجاری آمریکا، با حمایت از رشد اقتصادی در سایر کشورها، به تضعیف بیشتر دلار کمک میکند. از نگاه مارک نش از شرکت ژوپیتر، برخی سرمایهگذاران با فروش دلار در برابر ارزهایی مانند وون کره و روپیه اندونزی، در پی بهرهبرداری از این روند هستند.
او هشدار میدهد: «آسیا اکنون در خط مقدم بازگشت جهانی سرمایهها قرار دارد؛ روندی که خروج پول از آمریکا را تسریع میکند.»