به گزارش همشهری آنلاین، کافئین یک ماده محرک طبیعی است که در گروه آلکالوئیدها قرار دارد و به عنوان پراستفادهترین ماده روانگردان در جهان شناخته شده است. این ماده در دانههای قهوه، برگهای چای و حتی در دانههای کاکائو یافت میشود. همچنین در نوشیدنیهای انرژیزا و برخی داروهای بدون نسخه نیز موجود است.
مصرف کافئین در مقادیر کم ممکن است شما را هوشیارتر کند و حس انرژی بیشتری به شما بدهد. مطالعات اخیر نشان دادهاند که کافئین قادر است تنوع میکروبی در روده را افزایش دهد و خطر دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.
اما از طرف دیگر، مصرف زیاد آن میتواند خطراتی مانند کاهش کلسیم بدن و در نتیجه آسیب به استخوانها و احتمال پوکی استخوان را افزایش دهد.
میزان تحمل بدن هر فرد نسبت به کافئین متفاوت است. برای برخی حتی مقدار کم کافئین ممکن است باعث اضطراب، تحریکپذیری یا مشکلات خواب شود. درک میزان مصرف مناسب میتواند کلیدی برای بهرهمندی از فواید کافئین باشد.
مصرف بیش از حد کافئین به مرور میتواند باعث کاهش مواد مغذی در بدن، خستگی غدد آدرنال و برهم خوردن تعادل هورمونی شود. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل بیخوابی، مشکلات گوارشی و حتی تپش قلب باشد.
زنان باردار و کسانی که قصد بارداری دارند باید حتماً قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند، زیرا کافئین میتواند تأثیرات جدی بر سلامت داشته باشد.
طبق توصیهها، مصرف روزانه کافئین تا ۴۰۰ میلیگرم برای اکثر بزرگسالان سالم بیخطر است. این مقدار تقریباً معادل چهار فنجان قهوه دمشده یا دو نوشیدنی انرژیزا میباشد. البته میزان واقعی کافئین در نوشیدنیها ممکن است بسته به نوع آنها متفاوت باشد.
پودر یا مایع کافئین با غلظت بالا میتواند خطرناک باشد. فقط یک قاشق چایخوری از پودر کافئین میتواند برابر با ۲۸ فنجان قهوه باشد و این سطح بالا ممکن است منجر به مشکلات جدی یا حتی مرگ شود.
همچنین، کودکان و نوجوانان باید در مصرف کافئین محتاط باشند، چرا که ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد.
مصرف بیش از چهار فنجان قهوه کافئیندار در روز (معادل آن در نوشیدنیهای دیگر)، ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد: